10. januar 2023

Oppturer og nedturer i bøkenes verden 2022

Inneholder eksemplarer fra forlag, mot en ærlig anmeldelse
The Whistling av Rebecca Netley, The Midnight Lock av Jeffery Deaver, We Will Rise av Tim Waggoner, De fire løgnerne av Ruth Ware, Friend of the Devil av Stephen Lloyd, og Lingering av Chris Coppel,
er fra egen boksamling


Ligger litt etter med oppsummeringen av leseåret 2022, men noen må være en somlekopp, også. Det tok litt tid for det var vanskelig å velge ut bøker, for synes at bokverdenen 2022 var noe skuffende.

Kom over noen gode bøker, men det var ikke mange å glede seg til, ikke innenfor horrorsjangeren heller. Kommer altid til å foretrekke gammeldags horror, men prøver å få med meg nye utgivelser også, for å følge med på utviklingen. Men dette var et slags flatår når det gjaldt alle sjangre, synes jeg. Leste noen gode bøker, men de fleste var helt ok eller bøker jeg ikke gikk helt overens med. Så har opplevd bedre leseår.

I fjor leste jeg 114 bøker. Det er ingen ny rekord, rekorden er 121, men bryr meg ikke så mye om rekorder. Bare jeg klarer 100 bøker i løpet av året utfordringen, er jeg fornøyd. 

Til sammen ble 24 horror bøker lest. 4 bøker mer enn i fjor. Jeg nevner denne sjangeren siden det er min favoritt.

I dette innlegget, som jeg alltid gjør når det er årsoppsummering, tar jeg med de fem beste og de fem jeg likte dårligst.

Nevner at ikke alle bøkene som er nevnt i denne lista, er utgitt i 2022, for leser både nytt og gammelt, og lista er ikke i noen spesiell rekkefølge. Da hadde jeg aldri blitt ferdig. 😈


De beste bøkene jeg leste i 2022, og som gjorde mest inntrykk:


 
The Whistling - Rebecca Netley
 
The Whistling av Rebecca Netley. Gotisk horror utgitt i 2021.
 
Til debut å være, var det en ganske god gotisk horror. Syntes hun fikk frem de gotiske elementene veldig bra og stemningen. 
 
Den er om Elspeth Swansome som drar til en øy for å søke om å være barnepike for Mary. Tvillingbroren hennes er død og de i huset nekter å snakke om hva som har hendt og tvillingsøsteren har siden nektet å snakke i det hele tatt. Hennes oppgave er å passe henne og eventuelt få henne til å snakke igjen. Huset er stort og øya kan være isolerende da det det ikke går båt i alle sesongene på grunn av værutfordringer. Samtidig opplever hun at noen i tjenestestaben ikke liker henne, eller respekterer henne av en eller annen grunn.
 
Hun opplever også at noen i en bestemt tid om kvelden stopper foran værelset sitt, nynner og ofte hører hun en slags plystring, men hun vet ikke om det er havet eller vinden som er årsaken? Bærer huset eller folka i det på en hemmelighet, eller er det noe hun innbiller seg?
 
En god historie, spennende karakterer og selv om den ikke er skummel på noen måte, likte jeg den dystre stemningen og isolasjonen. Så glad jeg valgte å lese denne selv om jeg var litt skeptisk i begynnelsen.
 
Anmeldelsen kan leses her.
 
 
 
Det fins ikke monstre - Kory Merritt
 
Det fins ikke monstre av Kory Merritt. Tegneseriegrøss for barn/ungdom utgitt på norsk i 2022.

Første bok i en serie. Vet ikke om det blir trilogi eller serie for har ikke funnet informasjon om det. Liker både historien og illustrasjonene, og begge deler er skapt av Kory Merritt. Jeg liker det bedre enn når forfattere skaffer seg en annen til å lage illustrasjonene.

Den er om Levi som flytter sammen med moren og lillesøsteren til et nytt sted siden foreldrene hans har skilt seg. Han hater å være den nye på skolen og det er vanskelig å finne nye venner. Men Karo, en rar jente på skolen, lar ham ikke være i fred, og sakte og men sikkert blir de på en måte venner. Da lillesøsteren hans og alle tingene hennes er forsvunnet, virker det ikke som moren hans eller andre har merket det. Som om hun aldri har eksistert, og Karo er den eneste som tror ham. Hvordan skal de finne henne, og hva er det med den creepy isbilsjåføren i området?

Noe forutsigbar for oss voksne, men likte handlingen, illustrasjonen og at det er en  del skrekkfilmkilder som vi fleste voksne kjenner til, og til tross for dysterheten har boka også litt humor. Liker også hvordan forfatteren har bindet illustrasjonrutene sammen. 

Anmeldelsen kan leses her.


 
Dragemannen - Garry Disher
 
Dragemannen av Garry Disher. Krim utgitt på norsk i 2022.

Første bok i Peninsula serien og jeg har nettopp lest bok nummer to som heter Kittyhawk savnet, som jeg også likte godt. 

Dragemannen er om en seriemorder som kidnapper kvinner på en bestemt strekning. De dukker opp igjen døde, og det ser ut til at seriemorderen leker seg med politiet. Drapene skjer mens jula nærmer seg med stormskritt, og politiet frykter at flere kvinner blir ofre.

En bok man bør vite minst mulig om når man leser den, derfor var oppsummeringen noe vag. Krimromanen består av et stort persongalleri, troverdig polititeam og jeg likte også å lese om Challis privatliv.

Anmeldelsen kan leses her.


 
Død for deg - Mikaela Bley

Død for deg av Mikaela Bley. Krim utgitt på norsk i 2022.

Første bok i Henrik Hedin serien, og det var kanskje en av de mørkeste krimbøkene jeg leste i fjor.

Gustav blir oppringt på jobben fordi kona og døtrene hans er forsvunnet. Venninnen til hans kone ringte da hun ikke møtte opp som avtalt. Spørsmålet er om hun har tatt med seg ungene og dratt sin vei frivillig, eller om noe kriminelt har skjedd. Som vanlig blir ektemannen mistenkt. Bekymringene stiger da hans kone venter deres tredje barn.

Høres kanskje ut som en helt vanlig krimsak, men det er det ikke da boka består av flere aspekter som jeg ikke vil røpe.

Bley har en god, og engasjerende fortellerstemme og historien blir bare mørkere og mørkere. Skal definitivt få med meg bok nummer to når den blir utgitt på norsk. Bør kanskje ikke leses av småbarnsforeldre.

Anmeldelsen kan leses her.

 

 
The Midnight Lock - Jeffery Deaver
 
 The Midnight Lock av Jeffery Deaver. Krim utgitt i 2021.

Bok nummer 15 i Lincoln Rhyme serien og jeg har ikke lest en eneste bok i den serien siden The Bone Collector som er den første boka, og som jeg likte veldig godt. Jeg var for nysgjerrig på denne til å vente til jeg har lest de andre bøkene i serien, og jeg er ikke så nøye på rekkefølge når det gjelder krimserier, for det er enkelt å få rede på hovedpersonens privatliv likevel.

Den er om en person som kaller seg Locksmith. Han bryter seg inn hos folk mens de sover eller når de er ute. Han legger igjen spor etter seg eller viser at ting er blitt brukt, eller skjøvet på. Når de våkner, eller kommer hjem, merker de at noe er annerledes og blir nervøse for at personen kanskje fremdeles er hjemme hos dem. Hjemmene deres blir aldri helt det samme igjen. Samtidig sliter Lincoln Rhyme, noen prøver å  få ham til å miste jobben, hvorfor?

Mye suspense, stort persongalleri og alltid noe som skjer. Håper på å få lest mer av Deaver i år, for har lest altfor lite av ham

Anmeldelsen kan leses her.


Bøkene som skuffet mest i 2022:

 

 
We Will Rise - Tim Waggoner
 
We Will Rise av Tim Waggoner. Horror utgitt i 2022.
 
En av de dårligste horror bøkene jeg har lest på lenge. Det ble altfor tullete for min del.
 
Echo Hills blir snudd opp ned da de døde kommer tilbake og de er ikke den de en gang var, og samler seg som en slags masse. Man følger noen karakterer som blir hjemsøkt av noen de en gang kjente. En ung mann blir terroristert av sin far som var alt annet en hyggelig. En ambulansekvinne møter igjen sin bror. Og en mann med dårlig samvittighet får besøk av sin bror som druknet for mange år siden. Noen av disse karakterene samles for å prøve å komme seg ut av byen sammen, men har ingen videre plan. Hjelper det å rømme ut av byen, eller blir de forfulgt av spøkelsesmassen der også?

Tullete, ingen stemning, og den engasjerte ikke fordi fortellerstemmen var rett og slett knusktørr.

Anmeldelse kan leses her.
 

 
De fire løgnerne - Ruth Ware

De fire løgnerne av Ruth Ware. Psykologisk thriller utgitt på norsk i 2018. 
 
En bok om fortid og nå tid. En jentegjeng møtes på en internatskole og deres lek går ut på å lyve. De får poeng utifra løgnen og hvor troverdig den er. Da de i voksen alder får en tekstmelding av fra jentegjengen, skjønner de at de er nødt til å møtes. Et lik skal ha blitt skyldt på stranden der hvor en av dem fortsatt bor. Isa og de gamle vennninne er nødt til å dra til henne. Isa er nybakt mor og tar med seg datteren til den gamle vennegjengen. Hva skjuler de og hva er de så redd for?
 
Det kunne ha vært en fascinerende og spennende psykologisk thriller, men likte ikke å lese om nåtiden. Skjønner at når man er nybakt mor, innebærer det mye amming og babysnakk og diverse, men da det var nevnt på nesten hver side, føltes det som det druknet selve konseptet som kunne ha vært spennende. Så dette var dessverre ikke en psykologisk thriller for meg, og bare ventet på at lydboka skulle bli ferdig. Syntes også at slutten ble for dum.
 
Anmeldelse kommer.
 
 
 
Friend of the Devil - Stephen Lloyd
 
Friend of the Devil av Stephen Lloyd. Horror utgitt i 2022.

Den rareste horror boka jeg har lest på lenge. Den er om forsikringsetterforsker Sam Gregory som er på en internatskole for rike studenter fordi en verdifull bok om heksekunst og diverse er stjålet fra bibliotekets safe. Mens han er der, skjer det voldelige ting og studenter som forsvinner. Klarer han å få på plass den verdifulle boka før flere merkelige ting skjer?

Jeg liker svart komedie, men visste ikke at denne boka besto av det, og dermed skuffet da jeg heller ville ha grøssende horror. Syntes heller ikke boka var morsom. Hovedkarakteren tror han er en slags kuling som har sin egen måte å jobbe på, men i stedet fremstår det som keitete og dumt. En av de dårligste debutbøkene jeg har lest på en god stund.

Anmeldelsen kan leses her.
 

 
Lingering - Chris Coppel
 
Lingering av Chris Coppel. Horror utgitt i 2022.
 
Heldigvis en kort bok som var strevsom å komme seg gjennom. 


Den er om Paul og Christy som er lei av å ha naboer tett på seg og som ønsker eget hus med naturen som nærmeste nabo. De forelsker seg i et gammelt hus i et skogområde. Da de får overta huset, må Paul gjøre det meste av flyttingen selv, for Christy får beskjed at faren hennes er alvorlig syk og hun er nødt til å dra til barndomshjemmet for å ta seg av ham. Siden det er pandemi, er det ikke plass på sykehjem. Problemet er bare at moren hennes forlot dem da hun var ung, og faren hennes har gitt henne diverse traumer. Likevel har hun ingen valg. Hun må dra langt av gårde, mens Paul tar seg av hunden Maggie og huset.

Mens han og Maggie er alene i huset, oppdager begge merkelige ting og spørsmålet er om han skal nevne det for Christy eller ikke når hun kommer hjem igjen.

Konseptet virket interessant, men det blir altfor mye snakk om pandemi når de er sosiale, man trenger ikke å nevne reglene hele tiden, og det blir for mye avstandsforelskelse om hvor mye de savner hverandre. Det var kanskje 1 % med horrorelementer i boka, og det var fort glemt. Kjedelig språk og handling.

Anmeldelsen kan leses her.


 
 
En nasjon i sjakk - Johan Høst
 
En nasjon i sjakk av Johan Høst. Krim utgitt i 2022.
 
Handlingen begynner med påska 2022. Statsministeren og en av hans livvakter forsvinner. PST og regjering må samarbeide for å spille et sjakkparti mot terroristen. Det spilles ikke bare om brikker, men om menneskeliv, og ikke mange av dem er dyktige i sjakk. De må samtidig prøve å finne ut hvem neste offer er før enda et liv går tapt. Ikke nok med det, statsministeren og livvakten hans blir "fraktet tilbake", med en bombe på seg. Det er mye som står på spill ... 

Siden ingen av dem som skal spille mot terroristen er noen sjakkgenier, blir de enige om å hente inn en sjakkproff. Men er det verdt det?

Tanken er god, men det burde bare bli med tanken? Jeg liker sjakk og er interessert i sjakk, selv om jeg ikke er god selv, men lærer mer og mer jo mer sjakksendinger jeg følger med på. Men for min del foretrekker jeg sjakk på skjerm fremfor å lese om det. Likte hverken språket eller handlingen noe særlig. Det ble noe komisk over det hele. Dessverre.

Anmeldelsen kan leses her.

 
Det var oppsummeringen for 2022. Enkelt og greit. Noen spennende bøker, men håper på noe mørkere, mer makabert og engasjerende i 2023. Er ikke så kravstor. 😈

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar