8. april 2014

Jeg hater blurbere!

I det siste har jeg sett at mange bokbloggere, i hvert fall noen skrive om temaet blurbere. Er helt sikker på at det er mange som vet hva det er. Det er slike "bobler" "reklamer" med et eller flere sitater på bokomslaget (kan være både på fremsiden og baksiden), hvor boka blir skrytt opp i skyene av den og den forfatteren, en eller annen bokblogger, aviser osv .... Dere skjønner sikkert hva jeg mener.

Slike blurbere påvirker ikke meg, i hvert fall ikke annet enn skeptisme ... Personlig hater jeg blurbere. For det første ødelegger det bokomslagene og for det andre er jeg uenig med det blurbene, om hvor god og fantastisk denne boka er, hvor mye du kommer til å elske den osv ...

Jeg er alltid skeptisk på slike blurber på bøkene mine. Ofte er det slike blurbere med på bøker jeg får av forlag. Jeg syns blurbere er stygt, ofte er jeg uenig med dem, og jeg oppfatter dem som lite troverdige. Jeg har alltid tenkt det sånn. Jeg har alltid valgt bøker jeg selv har lyst til å lesee, ikke på grunn av bøker som har bilder av femmere og seksere på omslaget med fantastiske utrop ved siden av. Jeg syns det er stygt. Nesten som om noen har kludret på bøkene. Det er nesten som å gjenoppleve den gufne skoletiden da jeg ofte fant skolebøkene mine (altså notatbøkene mine) fulle av stygge ord og utsagn som de andre elevene hadde skrevet. Jeg ser på det som tagging selv om blurbene på bøker jeg leser i består av fine ord. 

Blurbere som bruker Gillian Flynn som kilde er jeg ekstremt skeptisk til. Hun er det nye "stjerneskuddet" som skriver psykologiske thrillere. "Alle" hyllet bøkene hennes for originalitet og spenning. Jeg leste to bøker av henne, men likte ingen av dem noe særlig, leste både Gone girl (Flink pike) og Mørke rom av henne, men ble slett ikke imponert. Original var hun heller ikke.

Jeg er ikke bare skeptisk til blurbene av Gillian Flynn som kilde, men alle typer blurber hvor det står om bøkene hvor fantastiske de er osv er jeg skeptisk til. For ofte er jeg uenig med det som står der. Det har hendt så mange ganger før.

Hvordan er det med dere? Blir dere påvirket av blurbere eller leser dere hva dere selv vil? Er dere skeptiske til bøker som blir rost opp i skyene eller ignorerer dere det?

PS: Etter mye misforståelser i kommentarfeltet velger jeg å rette opp i dette: Jeg hater ikke personer/aviser osv som blir sitert. Det er bare selve konseptet jeg hater. Håper jeg har gjort det klart nå.

16 kommentarer:

 1. Jeg er litt enig med deg, jeg bryr meg i alle fall ikke om selvskrytet som de velger å trykke på boken sin.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke jeg heller. Jeg syns blurbere generelt er kvalmt:)

   Slett
 2. Det høres ut som du misliker menneskene som har blitt brukt til å blurbe når du skriver blurbere, jeg håper ikke det er tilfellet.

  Jeg er også skeptisk, men om det er en blurb fra noen jeg føler jeg stoler på/har lik smak som så kan det nok virke positivt. Er det blurb fra en forfatter jeg har sansen for eller en bokblogger jeg stoler på, så er det ikke negtivt, men er det fra personer som deler ut ros i øst og vest så blir jeg bare skeptisk.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er ikke personlig ment og heller ikke det som er poenget. Poenget er at jeg misliker blurber uansett hvem som er sitert eller hvor sitatene er hentet fra. Det klusser til boka, syns jeg. Så, jeg hater ikke eller misliker noen. Det var bare et eksempel på hva jeg mener er oppskyrtt eller ikke. Det er det som var poenget mitt, så var ikke meningen å høres så krass ut:)

   Så for meg bryr jeg meg ikke hvem eller hvor blurben kommer fra, jeg har bare ikke sansen for det konseptet. Det er bare simpel markedsføring, og ofte liker jeg ikke bøker som blir overhypet. Så det var det som var intensjonen min med innlegget, ikke å hate noen. Jeg brukte Gillian Flynn som et eksempel, ikke fordi jeg hater henne, men jeg mener hun er oppskrytt. Det som er forskjellen.

   Slett
  2. He he, jeg skjønte det, og jeg trodde jeg la inn et blunkefjes der, men det datt visst ut :)

   Bokprogrammets Siss Vik la ut en blurb som skiller seg ut på Instagramher om dagen, det er av typen jeg kan like. Det slaget som for meg føles ekte, i motsetning til blant annet Liv Gades blurber. Men så hater jeg ikke blurber, jeg er bare ofte veldig skeptisk.

   Slett
  3. Følte jeg måtte forklare meg siden Beathe delte din oppfatning. Men ingen skade skjedd:o)

   Jeg syns de kan ha såkalte "blurber" på nettsidene deres istedet for printet inn i boka. Jeg syns bare det blir så stygt på omslagene og ofte har jeg annen mening om den boka i motsetning til blurben. Jeg vet. Jeg er litt rar:)

   Slett
 3. Jeg leste det også som du mente at du hatet de som var sitert i en blurb ,så jeg håper ikke at du hater meg fordi jeg har blitt sitert noen ganger utenpå en bok. Jeg bryr meg ikke om blurber på bøkene i den forstand at jeg ikke blir fristet til å kjøpe eller lese boken fordi den og den har skrytt den opp i skyene. Og ser den at man kan bli skeptisk til de som skryter av bøker i øst og vest, og st de kan miste sin troverdighet.

  SvarSlett
  Svar
  1. Dere misforstår totalt. Jeg hater ikke de som blir sitert, jeg hater selve blurbekonseptet. Det var det som var meningen min at det klusser til bokomslagene mine og ofte har jeg ikke samme smak som det som står i blurbene. Jeg har ikke noe i mot personer/aviser som blir sitert, men det er konseptet jeg mener. Mitt poenget at jeg har mindre tillit til bøker som har blurber enn de uten. Så håper jeg har forklart meg riktig nå og Gillian Flynn som sagt brukte jeg som et eksempel for at jeg ble så skuffet over bøkene hennes. Den første store skuffelsen som jeg kunne komme på angående blurber. Så håper jeg har oppklart meg nok nå. Det er selve blurbekonseptet jeg er imot. Jeg syns det er unødvendig.

   Slett
 4. Jeg hater det ikke. Men jeg blir skeptisk til boken. Det er lett å tenke: har de et dårlig produkt som gjør at de må fylle bokomslaget med sitater fra kjente og ukjente som har lest boka. Samtidig, det er en beinhard bransje og pengene må hentes inn for å finansiere utgivelsen. Det er bare å se på utgivelsen av krimbøker. Jeg har mistet oversikten for lenge siden. Reklame i alle former er kommet for å bli. Samtidig, vi har aldri hatt så gode muligheter å finne info om bøker før vi kjøper dem.


  SvarSlett
  Svar
  1. Det ser ut som vi tenker likt, Tone H. Godt å vite at det ikke bare er jeg som blir skeptisk til slike bøker. Skjønner jo tankegangen til de som vil selge også, men det må da være måte på. For meg mister boka enda mer tillit desto mer den blir blurbet.

   Slett
 5. Det kommer helt an på; dersom det er et sitat fra en anmelder, forfatter eller bokblogger som jeg stoler på og som jeg deler smak med, så blir jeg ofte nysgjerrig på boka. Blurber fra "profesjonelle" blurbere, som feks Liv Gade, gjør meg bare skeptisk.
  Jeg er enig med deg i at for prangende blurber med mange terningkast bare er forstyrrende, jeg liker det best når det er mer diskret :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig. Bøker som blir overlasset med terningkaster og blurber blir så ... jeg vet ikke ... gjør til at jeg tar enda mer avstand til den boka. Jeg oppfatter bøkene som "falske og overflatiske" når de er overstrødd av ros fra alle kanter.

   Slett
 6. Har vel ikke tenkt over det så veldig mye. Det er som regel kun en bonus når jeg først har valgt boken for å være ærlig. Det motiverer meg til å lese videre i boken om du skjønner hva jeg mener, men de påvirker meg som regel kun dersom det er noen gode bokbloggere eller blant mine favorittforfattere sine sitater ;) Interessant emne og godt innlegg!

  - Siri

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Siri. Det er et emne jeg lenge har vurdert å ta opp, men på en måte ikke har hatt "mot" til å ta det opp før nå. Redd for å tråkke noen på tærne, provosere, hvis du skjønner hva jeg mener? Det er ikke det jeg er ute etter. Syns bare det er interessant og spennende å utveksle forskjellige meninger om forskjellige temaer som plutselig dukker opp i meg. Sikkert jeg som er rar og sær, men blurbere på bokomslag har alltid irritert meg så lenge jeg kan huske. Kan ikke noe for det. Og jeg har heller ikke noe i mot folk som kjøper/leser bøker som blir rost opp i skyene med disse sitatene. Jeg er bare interessert i hva dere syns. Om dere har en mening om saken. Jeg er bare nysgjerrig av meg:)

   Slett
 7. Jeg må si at jeg stort sett overser dem. Det er ikke blurber som bestemmer at jeg velger ut en bok, og jeg legger egentlig ikke merke til dem/jeg leserdem ikke :-) Sånn sett er jeg vel enig med deg, men jeg forstår også at forlaget gjør "alt mulig" for å få sin bok inn i lyset :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Da er vi ganske like sådan. Jeg også velger å overse dem og jeg velger selv det jeg vil lese. Bryr meg ikke om det som står i blurber og prøver å velge bøker som ikke har blurber, men det er nesten umulig å finne:) jeg bryr meg mer om baksideteksten. Om det fenger eller gjør meg nysgjerrig nok til å lese boka. Så jeg legger mer vekt på baksidetekst enn noe annet når jeg velger meg bok jeg vil lese:)

   Slett