13. februar 2022

The Midnight Lock av Jeffery Deaver - Deaver og Rhyme holder seg godt


     Sachs started into the darkest reaches of the building, leaving day-

light behind and relying on her flashlight. She paused every so often 

to listen for the sound of footsteps, the sound of a breath, the sound 

of an unhappy board under shoes.

    The sound of a pistol being cocked, or a knife flicking open.


Et forfatterskap jeg har hørt mye om oppgjennom årene og som jeg alltid har hatt lyst til å utforske, er Jeffery Deaver. Har lest bare en bok av ham før, og det var The Bone Collector, som er hans mest kjente.

Nyeste bok om Lincoln Rhyme
The Midnight Lock er bok nummer femten i Lincoln Rhyme serien, atså den nyeste. Den ble utgitt i november i fjor.The Bone Collector var den første boka om Lincoln Rhyme, og det er jo litt av et sprang å hoppe rett til bok nummer femten. Men det gjorde ikke meg noe å ikke lese de andre bøkene først, fordi de kan fint leses som frittstående. Det varierer jo hvor nøye man er på det selv. Jeg leser i kronologisk rekkefølge, hvis det er det som kreves og det spørs litt hvem som har skrevet serien, men i krim og thrillerserier, kan de fint leses litt hulter i bulter. Man blir godt kjent med hovedkarakterene så lenge det er med en god bakgrunnshistorie, og det synes jeg Deaver gjør på en fin måte. Man blir ikke forvirret over hvem som er hvem, og han forklarer litt kryptisk hva som har skjedd tidligere uten å avsløre for meget. 

Lincoln Rhyme er kriminolog. Han er fastbundet i en rullestol etter en ulykke og er gift med Amelia Sachs, som er etterforsker for NYPD. Ingen utfordringer er for store, men er de det denne gang? I The Midnight Lock, er det om en mann som liker å gjøre litt som han vil. Han er "Locksmith", og ingen dør kan holde ham unna. Han bryter seg inn hos ofrene mens de sover, og liker å legge igjen spor etter seg. Enten har han stjålet noe, brukt noe, eller flyttet på ting så ofrene legger merke til det. Det gjør dem nervøse og vet ikke om han fortsatt er der hos dem. Hjemmene deres føles ikke det samme lenger etter at han har satt sine spor hjemme hos dem.

Vil han gjøre noe verre senere, og hva er det han prøver å si med handlingene sine? For Locksmith har nemlig et budskap, men vil de andre skjønne det?

En noe treg og tålmodig start, men som tar seg opp med interessant etterforskning diskusjoner og ofte skifting av perspektiv. Man leser også enkelte deler av perspektivet til Locksmith, som gjør det hele mer interessant. Noe av det han gjør og tenker er creepy, og kunne tenkt meg at det fikk større plass.

Ingen tempothriller
Denne thrilleren er nok ikke for alle. Særlig ikke for de som liker thrillere med tempo, for det er det ikke mye av her. Her er det relasjoner, etterforskningsprat og detaljerte åstedsobservasjoner som er i fokus. Noe jeg satte pris på, for det var både lærerikt og engasjerende. Tempo er ikke alt og heller ikke det viktigste. Det var også kjekt å lese om andre ting i boka. Rhyme blir satt på prøve og får noe motstand når det gjelder yrket sitt. Hvorfor sier jeg selvfølgelig ikke for å ikke røpe noe. 

Deaver har meg på kroken, og jeg har enten to eller tre bøker av ham ulest i hylla, og de skal prioriteres i år. Har utsatt dem altfor lenge.


(Bakpå):

 

Annabelle notcied

three things:

 

The butcher block knife

holder had a black slot where

the largest blade had rested.

 

The closet in the hallway

was open. She always

kept it closed.

 

The two deadbolts on the 

front door were turned 

to the locked position.

 

Which meant

he was still there.


Originaltittel: The Midnight Lock
Norsk tittel: Ingen norsk utgivelse i skrivende stund
Forfatter:
Jeffery Deaver
Sjanger:
Thriller, mysterie
Målgruppe:
Voksen
Antall sider:
470
Forlag:
Harper Collins
Norsk forlag:
Ingen norsk utgivelse så langt
Utgitt:
2021
Min utgave:
2021 (Innbundet)
Lest:
22.01. - 13.02. 2022
Kilde:
Fra min egen boksamling
Plot:
4 Noe treg start, men det tar seg opp. Mystisk plot og hva er vel eklere at noen romsterer i leiligheten/huset ditt mens du selv er der?
Tittel:
5 En av grunnene til at jeg ville ha boka. Høres nesten overnaturlig ut, selv om ikke handligen er det.
Omslag: 4 Beskrivende til innholdet, herlige fargenyanser, og fristende tekst.
Baksidetekst:
5 Kort, enkel og fristende. I amerikanske utgaver er det jo en lengre baksidetekst på innsiden av flipcoveret, men synes at baksideteksten bakpå boka, er langt nok.
Skrivemåte: 5
Han vet hva han skriver om og gjør etterforskningsarbeid om til noe spennende.
Favorittkarakter: Lincoln Rhyme. Jordnær og prøver ikke å være antihelt eller noe. Han gjør bare jobben sin.
Persongalleri:
5 Mange spennende karakterer å lese om, både om de gode og mindre gode.
Slutten: 4
Småfiffig og mystisk.
Høydepunkt: Spennende etterforskningsarbeid, og noen er mer utspekulerte enn andre. Liker også godt å lese om forholdet til Lincoln og Amelia. Det blir ikke for påtatt og romantisk.
Lavpunkt:
Noe treg start i begynnelsen før handlingen kommer ordentlig i gang, og kunne tenkt meg at Locksmith fikk en større rolle.
Terningkast:
5
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2022

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar