14. november 2013

Last days av Adam Nevill - fristende bokomslag er ikke alltid nok

He had no idea who, or what, he was running from, but his instincts screamed: get out!
Ikke alle horrorbøker er like skremmende ...

Hovedpersonen Kyle Freeman er en selvstendig filmskaper som sliter med stor gjeld. Men det viser seg at han har gullhår i ræva likevel da han en dag blir kontaktet av en produsent som vil ha ham til å lage en dokumentar og som vil gi ham et stort beløp hvis Kyle velger å gjennomføre det. Denne produsenten vil ha ham til å lage en dokumentar om en sekt som kalte seg the Temple of the Last Days som var ledet av Sister Katherine. Sekten holdt til i både England og Frankrike, men oppholdt seg i Arizona mot sektens slutt på midten av 70 - tallet. Sammen med en kamerat takker Kyle ja til å ta oppdraget. For sekten som eksisterte på den tiden virker for ham svært interssant med tanke på at det gikk rykte om at de hadde noen grusomme voldsepisoder, drap og eksperimenterte med mørke krefter. Kyle og kameraten filmer og intervjuer noen overlevende fra sekten og de oppdager på opptakene merkelige, uforklarlige ting. Det samme gjør de i Arizona på et av oppholdstedet til sekten. Når de drar fra de stedene, merker både Kyle og kameraten overnaturlige ting som forfølger dem. Er de modige nok til å gjennomføre denne dokumentaren?

På slutten av fjoråret leste jeg en annen bok av Adam Nevill som jeg likte veldig godt. Boka var The Ritual, og den ga meg mersmak på denne forfatteren. Jeg ville lese mer og Last days ble tilfeldig neste valget. Adam Nevill er såkalt det nye stjerneskuddet innen horror/skrekk-sjangeren og har blitt sammenlignet med min favorittforfatter, Stephen King. Det syns jeg er litt drøyt for ingen kan sammenlignes med Stephen King. Det er ikke mulig. Han har helt sin særegne måte å fortelle på som ingen kan kopiere eller overgå, bare så det er sagt!

Men nok om det ... og tilbake til innleggets innhold. Jeg ble som sagt begeistret for boka The Ritual som jeg leste i fjor. Den var velskrevet, fengende og spennende. Men med Last days opplevde jeg det som en kamp å bli ferdig med boka. Det er sjeldent jeg bruker så lang tid på å lese ferdig en bok. At jeg leste den på engelsk forsinket ikke prosessen fordi jeg er vant til å lese engelske bøker, men når handlingen ikke fenger, da går det trått. Og noen bøker trenger mer tid enn andre. Men for meg gikk det veldig trått og da blir det pinefullt å lese. Jeg er også den som ikke avbryter en bok. Jeg gjorde det litt før for mange år siden, men det gir meg bare dårlig samvittighet, så nå fullfører jeg alle bøker jeg starter på uansett hvordan prosessen går. Man kan jo ikke bare lese bra bøker hele tiden. Man må bli litt utfordret og føle litt motgang også, som leser. Det syns i alle fall jeg.

Kort fortalt: Last days var ingen skremmende leseopplevelse for min del. Jeg har lest en del bøker og sett lignene filmer før der man får servert det ene billige "skremmetrikset" etter det andre. Det blir for forutsigbart. Noen ekle partier var det, men ingen minnerike og ikke noe som ga meg gåsehud. Syns også at karakterene i boka var platte og kjedelige. Jeg brydde meg ærlig talt ikke om hva som ville skje med dem og det er et dårlig tegn ... Så Last days ble en skuffelse for meg med tanke på hvor godt jeg likte The Ritual.  Om jeg kommer til å lese flere bøker av Adam Nevill er jeg temmelig usikker på. Vi får se ...
Bakpå:

They visit after dark and they never let you go

Indie film - maker Kyle Freeman is a man at the end of his tether. He faces bankruptcy, until he lands a commission to make an unusual documentary. The Tample of the Last Days wa a notorious cult, which reached its bloddy endgame in the Arizon desert in 1975. Evver since, the group's rumoured mystical secrets and paranormal experiences have lain concealed behind a history of murder, sexual deviancy and imprisonment.

Kyle and his one - man crew film the cult's original bases in London and France - finally visiting the desert crie scene where the cult selfdestructed in a night of ritualistic violence. But when Kyle interviews survivors, uncanny events plague his shoots. Frightening out - of - body experiences and nocturnal visitations follow, along with the discovery of ghastl artefacts. Until Kyle realizes, too late, that they've become entangled in the cult's hideous ligacy.

And whenever the oldfriends call, there's no light,
no warning and no mercy ...

'Nevill expertl cranks up the tension ... builds to a brilliant climax'
Guardian

'An effectively creepy novel that will leave you sleeping with the lights on ... Genuinely sppoky'
SFX

'A magnificent and gripping read from the very first page'
Dark Musing blog


Originaltittel: Last days
Norsk tittel: Ingen norsk utgave
Forfatter(e)
: Adam Nevill
Sjanger: horror, grøss, skrekk, supernatural, thriller
Målgruppe: Voksen
Antall sider: 531
Forlag: Macmillan
Norsk Forlag: Ikke utgitt på norsk
Utgitt:
2013
Min utgave:
2013 (Pocket)
Lest:
20.10. - 14.11. 2013
Kilde:
Kjøpt
Plot:
4 (Virker jo litt lovende dette).
Tittel:
4 (Meget oppløftende).
Omslag:
5 (Herlig. Jeg får lyst til å gå inn i bildet og utforske stedet selv).
Baksidetekst:
4 (Dette må jo være noe for meg. Jeg som er horrorfreak).
Persongalleri:
3 (Litt kjedelige karakterer i grunn, til og med hovedpersonen).
Skrivemåte:
  2 (Meget tam i forhold til den andre boka: The Ritual).
Favorittkarakter:
Likte ingen godt nok til å bli min favoritt.
Slutten:
2 (Litt standaraktig slutt, kanskje)?
Høydepunkt:
Noen spennende partier her og der var det, men veldig typisk horror. Ikke særlig nyskapende.
Lavpunkt:
Ikke helt den boka jeg hadde ventet meg.
Terningkast:
2
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2013 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar