6. mars 2024

Månedens Bokanbefaling (februar)

Inneholder eksemplarer fra forlag, mot en ærlig anmeldelse 
Thinner av Stephen King, Do You Dream of Terra-Two? av Temi Oh og The Remaking av Clay McLeod Chapman, er fra egen boksamling

I februar leste jeg disse bøkene: 




 
Lest i kronologisk rekkefølge:


Det du eier evig - Inger Johanne Øen

Do You Dream of Terra-Two? - Temi Oh

Det spøker på fjellet - Sidsel Jøranlid

Jakten - Bernard Minier

The Remaking - Clay McLeod Chapman

Min egen stemme - Britney Spears

Thinner - Stephen King

La alt håp fare - Geir Tangen

 

Selv om det er skuddår, ble det ikke mye ekstra lesing i februar. Det var heller ikke mange bøker som skilte seg ut, men noen gode kom jeg da over.👿


I januar ble 8 bøker lest. 1 mer enn i januar.

0 av 6 planlagte bøker ble lest. Se lenger ned i innlegget hvilken bok jeg skal lese, siden jeg ikke klarte alle de planlagte bøkene i februar. Da skal jeg lese en bok som jeg ikke leste i fjor eller en bok som er eldre, som jeg fremdeles er interessert i å lese.  

Siden ingen planlagte bøker ble lest, utgår dette punktet denne gang

Bøker som jeg begynte på før februar: Det du eier evig av Inger Johanne Øen, Do You Dream of Terra-Two? av Temi Oh, Jakten av Bernard Minier, The Remaking av Clay McLeod Chapman, og Thinner av Stephen King.

Dete ble også litt smuglesing i februar. Bøker jeg leste som ikke ble oppført på denne siden mens jeg leste dem: Det spøker på fjellet av Sidsel Jøranlid, The Remaking av Clay McLeod Chapman, Thinner av Stephen King og La alt håp fare av Geir Tangen.

I februar ble det bare en femmer.

 

Og hvilken bok likte jeg best i februar?

 

 
Jakten - Bernard Minier
 
Noe som er godt gjort med tanke på at dette er bok nummer sju i Martin Servaz serien. Som regel bruker interessen å avta når man kommer et stykke inn i en serie, men ikke med denne. 
 
En ung gutt blir påkjørt da han løper ut fra skogen som om han er jaget. På seg har gan et dyrehodet som forestiller en hjortehode, og på brystet er det risset inn ordet Rettferdighet. Var det noen som  løp etter ham, og hvorfor? Har de gjort dette mot noen andre? Samtidig er Frankrike i opprør på grunn av covid og mange er redde for å miste jobbene sine.
 
Godt språk, korte kapitler og Minier holder hardt på mørkheten og dysterheten i bøkene sine, noe som jeg liker. Har også sansen for Servaz som ikker er for mye. Han er ikke en som alltid tar for stor plass. Han har sin fanskare siden han går sine egne veier, og han har også sine fiender. En fin mellomting. Så håper det kommer flere bøker i serien.
 
Anmeldelse kommer.
 
 
Andre bøker jeg gjerne vil anefale videre:
 
 
Thinner: En bok som ble utgitt for førti år siden og som var svært underholdende på en mørk måte.
Man blir kjent med denne Billy som er advokat og en slesking. Livet hans blir forandret da han kjører på noen ved et uhell, og personen dør. I retten blir han sett på som uskyldig, men da han kommer ut av tinghuset, blir han møtte av en mann som sier thinner mens han streifer bort i Billy. Etter den tid blir ikke Billy helt den samme. Han raser ned i vekt, og både han og familien hans tror han har blitt alvorlig syk. Kona tvinger ham til å oppsøke forskjellige leger, men han får ikke konkrete svar på hvorfor han går ned i vekt så raskt. Selv har han en ekkel følelse av at denne mannen utenfor tinghuset, har kastet en forbannelse over ham. Han er nødt til å finne ham for å oppheve denne forbannelsen før han går ned i vekt slik at han kanskje forsvinner. Han finner ut at Lemke, som er etternavnet til denne mystiske mannen og tilhører de reisende. Billys kone tror det har klikket for ham, men Billy er nødt til å finne ut av dette. Derfor legger han ut på en lang reise i håp om å finne denne mannen, og gjøre livet sitt normalt igjen. Hvis det er mulig.

Boka er skrevet med en type galgenhumor. Man føler også på stresset som Billy går gjennom, og lurer på om denne Lemke er villig til å hjelpe Billy eller om turen blir bortkastet. Boka har også en av de bedre avslutningene jeg har lest på en stund. Boka er også filmatisert som mange King bøker er.

Anmeldelse kommer.

 
Min egen stemme: Fleste av oss husker og vet fremdeles hvem Britney Spears er. Hun var populær mot slutten av 90 - tallet og i begynnelsen av 2000 - tallet. Hun forteller om barndommen, familien, hvordan hun slo gjennom som artist, og hvordan faren tok i fra henne friheten i hele tretten år. Hvordan han styrte henne og bestemte omtrent alt, og hun mistet alt av kreativitet på grunn av det. Man blir kjent med Britney på en annen måte fra hennes perspektiv, og man får en større respekt for henne. 

Anmeldelse kommer.


Det du eier evig: Første bok i Silja Frost serien. Den er om Silja som er politietterforsker. Etter mange år i Oslo, vender hun tilbake til et lite småsted utenfor Hønefoss. Grunnen er at bestemoren begynner å bli dement, og hun drar tilbake for å hjelpe bestefaren med ansvaret siden begge besteforeldrene hennes begynner å bli gamle. Bestemoren har også sine klare øyeblikk. Det Silja ikke gleder seg til, er å møte enkelte folk og hun skjønner fort at det er lite som har forandret seg med årene.

Da Silja var tenåring forsvant bestevenninnen Ann, og hun og mange andre har alltid lurt på hva som skjedde med henne. Bare noen dager etter at Silja er tilbake, blir et lik funnet i en tønne, og Silja frykter at det kan være Ann. Ikke alle liker at Silja deltar i saken i og med at hun kjente offeret. Samtidig føler Silja seg ikke trygg, da hun ofte føler seg observert hjemme hos seg selv.

 

En god første bok. Litt vel mye om gamle følelser, og da mener jeg gamle føleler som kan blusse opp igjen, og det var noe frem og tilbake om det, som jeg ikke var interessert i å lese om. Ønsker også at Silja får vise andre sider av seg selv i stedet for å bare vise at hun har en sterk personlighet. Så kommer til å få med meg bok nummer to for å se hva slags andre saker hun får, og hvordan hun utvikler seg som karakter.

Anmeldelsen kan leses her.


Bøker som var helt ok:

Hei, hyggelig at du fremdeles leser.


Det spøker på fjellet: Horror for barn som også er svært lettlest. Den er om et søskenpar som blir med på fjellet ettersom det er påske. Hytta tilhørte en onkel som bare skal ha forsvunnet. Det er svært stille enn ellers på fjellet og i fjellstua virker det mørkt og stengt. Hvor er eierne? Moren deres oppdager plutslig at det lyser i et av vinduene en kveld. Hva er det som foregår? Simon og Sanne blir kjent med et annen søskenpar som virker tynnkledde, noe gammeldagse og de har heller ikke mobiltelefoner. Sanne liker dem, men Simon er på en måte litt på vakt. Han er av en eller annen grunn litt skeptisk. Han føler seg ikke lenger trygg i dette hytteparadiset.

En enkel og forutsigbar bok for oss voksne, men en fin bok for barn som kanskje er mer nysgjerrig på å lese fra denne sjangeren. Å lese noe mørkere. Likte handlingen bedre enn illustrasjonene som var noe stive og stemningsløse.

Anmeldelse kommer.

 

La alt håp fare: En bokserie som er inspirert av De ti bud som er skrevet av forskjellige forfattere. Denne gang er det om en seriemorder som herjer i Oslo. En skuespiller blir funnet drept i sitt eget hjem, og han er drept på en morbid måte. Man blir kjent med Steinar Sand som etterforsker saken. Han sliter privat etter at hans familie døde i en ulykke, og det er vanskelig å akseptere det og gå videre i livet. Flere drap skjer, og Steinar liker det ikke da bevis etter hvert blir rettet mot ham. Selv prøver han å hevde at bevisene er plantet for å ramme ham.

Alle disse De ti bud bøkene er kortromaner, hittil. Denne var på litt over to hundre sider, dermed blir det begrenset av tid til å bli ordentlig kjent med karakterene, men man rekker å få et inntrykk av dem. Et pluss på grunn av seriemorder temaet, men det ble aldri helt spennende denne gang.

Anmeldelse kommer.


Bøkene jeg likte minst i februar:


Do You Dream of Terra-Two? Denne leste jeg sammen med en annen bokblogger. Det er nok den lengste samlesingen vi har hatt. Jeg brukte sju måneder på å komme meg gjennom denne, og hun en måned mindre, tror jeg. Grunnen til at det tok lang tid for min del er at jeg leser tregere på engelsk, og for det andre var boka temmelig seig å komme seg gjennom. Jeg liker science fiction. Jeg har ikke lest alfor mye av det, men har sett mange science fiction filmer. Så ikke noe galt med sjangeren.

Den er om seks utvalgte ungdommer som skal reise med noen voksne og erfarne astronauter. Ungdommene har gått på en spesialskole for nettopp dette oppdraget, og gått gjennom mange prøvelser. Reisen til planeten Terra-Two, som er svært lik Jorden, skal ta tjuetre år.  Under reisen opplever mange av dem hjemlengsel, depresjon, det å være tett på hverandre, og sette hverandre på prøve.

Denne likte jeg ikke for har en følelse av at jeg ville ha likt boka bedre hvis persongalleriet besto av karakterer som bare var voksne. Både under og før reisen er det en del snakk om intimitet og følelser, og det var mye frem og tilbake angående det, og det er jeg ikke veldig begeistret over å lese om. Likte heller ikke mange av karakterene, og derfor ble lesingen etter hvert likegyldig. 

Hadde sansen for konseptet, men ikke måten det ble gjennomført på. Dette ble for kjedelig og repeterende. Med tanke på at boka var på over fem hundre sider, var det temmelig lite science fiction.


Anmeldelse kommer.


The Remaking: Amber blir tvunget av moren hennes til å bli skuespiller og gå på auditions. Moren sliter med å betale regninger, og hun lever også kanskje litt gjennom datteren? Amber får rollen i en film om en  kjent, fiktiv vandrehistorie; om en mor og datter som bor for seg selv i skogen. En dag blir de anklaget for å være hekser, og innbyggerne kommer for å ta hevn. Amber skal spille datteren Jessica. En dag på settet, opplever hun noe skrekkelig og hun har på en måte aldri kommet over det. Tjuefire år senere, som voksen føler hun fortsatt ikke helt som seg selv etter hendelsen og sliter i livet. På et treff sammen med andre horrorikoner hvor fansen kan møte dem, får hun vite av en fan at filmen hun var med i som barn, skal det lages en nyversjon av. Amber frykter allerede det verste.


I denne boka blir man kjent med Ameber som barn, som voksen og som et sky og merkelig horrorikon. Jeg liker ikke å lese fra et barneperspektiv når jeg leser bøker for voksne, men ville lese denne da jeg liker blandingen av horror og filmsett. Det jeg ikke likte med boka er å lese fra Ambers barneperspektiv, og senere i boka blir man kjent med en podcaster som prøver å spore opp Amber. Jeg er ikke helt fan av podcaster/podcastere i bøker, for jeg har absolutt ingen forhold til det da jeg ikke hører på podcast selv. Skjønner heller ikke hvorfor det er så populært. I boka var det også med forskjellige artikler, så dette er en bok med blandet media. Jeg likte blandet media i House of Leaves av Mark Z. Danielewski, men syntes ikke det passet i denne. På grunn av det var jeg dessverre bare havlengasjert i boka. Jeg likte Whispher Down the Lane av Clay McLeod Chapman bedre.

Han er en populær moderne horrorfatter. Men kommer til å lese en bok til av ham for å se om han er noe for meg eller ikke.


Anmeldelse kommer.

 

Siden jeg ikke klarte de seks planlagte bøkene  for februar, så betyr det en ny strafferunde. Denne gang velger jeg boka The Menendez Murders av Robert Rand. En bok jeg egentlig skulle lese i april i fjor. Har stor interesse for true crime og det er lenge siden jeg har lest en true crime bok nå. Det blir en god stund til jeg kommer til denne, da jeg ligger etter med strafferundene. For har lest i en av dem i en del måneder nå, og må bli ferdig med den og noen til først. Vil gjerne lese strafferundene i riktig rekkefølge.


Filmer/dokumentarer sett:



Snømannen (2017)

The Tunnel (2011)

NYAD (2023)

Prey for the Devil (2022)

World Trade Center (2006)

Work It (2020)

Call TV (2017)

Elsker stalker morder (2024)

Livsgløden (2022)

Heatwave (2022)

End of the Road (2022)

Søster død (2023)

Avgrunnen (2023)

The Midnight Sky (2020)

Always shine (2016)

Secrets in the Attic: The Dollhouse Murders (1992)

 


Joker (2019)

Eden Lodge (2015)

Charlie og sjokoladefabrikken (2005)

Horrors of the Black Museum (1959)
 

Serier:dokumentarserier sett:


I Am A Stalker

The Simpsons sesong 9

Bloodline sesong 1

John Wayne Gacy Tapes

Beverly Hills 90210 sesong 1

Bloodline sesong 2

The Ted Bundy Tapes
 

Ryggpersrpektiv av bøkene:

 

 

Det ble ingen lydbøker i februar. Holder på med en som varer i 13 timer, så den tar det litt tid å bli ferdig med.

Ingen stor lesemåned i februar heller, men likte i det minste halvparten av bøkene. Det ble også en del variasjon når det gjelder sjangere. Håper på en enda mørkere lesemåned i mars.👿


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar