2. april 2016

Månedens Bokanbefaling (mars)

Bøkene jeg leste i mars var disse:


(Lest i kronologisk rekkefølge):

Familieforbannelsen - Gareth P. Jones
Linda - som i Lindadrapet - Leif GW Persson
Dere finner meg aldri - Robert Wilson
The Haunting of Sunshine Girl - Paige McKenzie 
Everest - Odd Harald Hauge
The Diviners - Libba Bray
Maestro - Geir Tangen
Du - Caroline Kepnes
De dødes tjern - André Bjerke
Night Shift - Stephen King

Mars har vært den beste lesemåneden så langt i år, både når det gjelder kvalitet og antall bøker, (selv om ti bøker ikke er nok). Jeg blir uansett aldri fornøyd med hvor mange bøker jeg leser hver måned for det blir aldri nok, spesielt med tanke på hvor mye fritid jeg har til overs burde jeg ha lest enda mer. Så jeg får bare lese enda mer neste måned. Skikkelig ta meg sammen.

Siden jeg leser De dødes tjern av André Bjerke hver påske og har gjort det siden første året på ungdomsskolen, blir ikke den regnet med under månedens bokanbefaling for den får lett en sekser, så det blir på en måte ikke gyldig siden jeg leser den hvert år. Så den uteblir som månedens bokanbefaling for det blir rart at den blir trekt ut en gang i året. Det blir ikke det samme:) Og jeg skrev en anmeldelse av den i 2012 som er å finne i listen under det øverste bildet. Jeg har ikke tenkt å skrive anmeldelse av den hvert år så jeg beholder den fra 2012:)

I januar og februar leste jeg mye som var dårlig og som ikke engasjerte helt så mars har vært en bedre lesemåned sådan, og den som stikker av med månedens bokanbefaling denne gang er:

Everest - Odd Harald Hauge

Den første femmeren i år og det var på tide. Det er ikke meningen å være kresen og mon skulle tro jeg ikke liker å lese, men det gjør jeg altså. Det er bare det at det er sjeldent at en bok sjokkerer, overrasker og som gir inntrykk. Det går mange bøker før man kommer over slike bøker. Det er synd, men godt at jeg er tålmodig.

Grunnen til at Everest ble månedens bokanbefaling er fordi det er en thriller som faktisk er en thriller. Jeg har lest mange bøker som er thrillere og psykologiske thrillere, men som på en måte ikke har hatt et snev av thriller i seg, der både lesingen har gått trått og innholdet har vært alt annet enn overraskende. Everest har både guffen atmosfære, interessante og forskjellige karakterer, og handlingen har spennende oppbygning og en uvanlig setting. Det som trakk litt ned var at slutten var ikke overraskende, men i dette tilfellet gjorde det egentlig ikke noe. Hele anmeldelsen kan leses her: Everest.

Jeg leste også noen andre bøker i mars som ikke var så verst og det er: The Haunting of Sunshine Girl av Paige McKenzie, Night Shift av Stephen King, Du av Caroline Kepnes, The Diviners av Libba Bray og Maestro av Geir Tangen. De er også verdt å sjekke ut.

Til tross for at Stephen King er og blir min favorittforfatter så ble ikke hans bok valgt til månedens bokanbefaling, mye av grunnen er vel at boka besto av noveller/antologier, og jeg er mer fan av hele bøker. Men Night Shift besto av mange gode og dystre antologier, så det er en av de bedre novellesamlingene jeg har lest.

Alt i alt var mars en bedre lesemåned enn det januar og februar var til sammen. Jeg leste en del både i januar og februar, men bøkene jeg leste var ikke all verdens, bare noen få av dem. I mars leste jeg bøker som var mer givende å lese selv om jeg ikke likte alle jeg leste da heller. Man kan jo ikke like alle bøkene man leser. Det er ikke menneskelig.

Jeg leser skrekk, krim og thrillere året rundt, men det ble noe mer av det enn vanlig i mars siden det var påske i slutten av forrige måned og da skal man lese ekstra av de sjangrene og det har jeg ingenting i mot. Mørk litteratur er og blir min greie og leser mye variert innimellom for å utvide horisonten som leser. Det skader jo ikke det heller.

Men nå må jeg ha kaffe. Jeg står opp kanskje relativt tidlig, men sånn er det når man lider av søvnmangel. Da bryr man seg ikke så mye om det er dag eller natt, og det positive med det er at man får lest mer:)

Håper å få lest enda mer i april og at man forhåpentligvis kommer over noen gode bøker da også. Vi får se. Savner å lese bøker som tar meg med storm. Det skjer ikke ofte.

7 kommentarer:

 1. Selv om jeg følger bloggen din gjennom hele året er det artig å se hva du har lest i mars måned. Så gøy å lese De dødes tjern hvert år da, leste akkurat Berit sin omtale av boken, og hun var ikke i hundre over den. Tror jeg må lese den jeg også, får sette den på planen til påske neste år :)
  Ellers digger jeg at du likte Everest så godt, for det gjorde jeg også. Robert Wilson har jeg lest og skal begynne på Stealing people så snart de jeg er med pitler seg ut på ski. Maestro står jeg i kø på på eBokBib så forhåpentligvis kan jeg si noe fornuftig om denne iløpet av april. Siden du bor langt fra der jeg bor, kan jeg med hånden på hjertet ønske deg en kald og mørk april måned :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det:) Det tar lang tid mellom godbitene,men heldigvis var det flere av dem på samme på en måned, noe som er sjeldent:) Det er ikke alle bøkene man velger å lese som treffer på og det tar lang tid mellom hver gang så håper at april også byr på mange godbiter selv om jeg har mine tvil:)

   Jeg vet av mange som ikke liker De dødes tjenr. Tror det er på grunn av at de kanskje ikke liker gamle bøker fra før av og fordi de ikke skjønner humoren helt? Jeg liker den fordi det er en krimsak blandet med vandrehistorie, boka har ineteressante karakterer og full av atmosfære. Så jeg liker De dødes tjern selv om jeg kanskje er den eneste som liker den. Jeg bryr meg ikke, hehe:) Kan ikke være enige i alt.

   Ja, Everest fortjener å komme med som månedens bokanbefaling fordi det er en av de få bedre thrillerne jeg har lest og som jeg likte godt. Håper å komme over flere bøker som er liker thrilleraktig.

   Håper du får tid til å begynne på Stealing People snart og er spent hva du syneso om den. Jeg likte Dere finner meg aldri bedre enn Den største straffen så ser ikke bort fra at jeg kommer til å lese flere av Wilson:)

   Og takk for det. Her er det så lyst som det er mulig å bli. Og jeg liker det ikke. Misunmelig på de som bor på Svalbard der det er mørkt nesten året rundt:)

   Slett
 2. Godt du har hatt en bedre lesemåned enn på lenge. Vet du har vært frustrert over det før.. 10 bøker er uansett bra Ina. Bøkene skal jo fordøyes uansett, selv om du har mye ledig tid.. Mer tid betyr ikke at man har kapasitet til å lese og fordøye mer enn andre som er i en annen livssituasjon.. Kos deg som best du kan med april.:) Snøen laver j ned, så det så..

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, og det er ikke meningen å være frustrert, men kan ikke noe for det når man leser mye som skuffer, så det var på tide å lese noe bra:) Takk for det og du har rett. Man skal jo også tenke på bøkene etter man har lest dem ferdig. Filosofere litt over dem. Noen bøker hjemsøker lenge etterpå enn andre. Selv savner jeg å lese en bok som hjemsøker meg i tankene i lang tid etterpå. Men tenker jo over enhver bok man har lest samme om man har likt dem eller ikke. Det er en del av leseprosessen:)

   Og takk for din forståelse. Det settes pris på. Jeg har en tendens til å bli skuffet over alle bøkene jeg ikke rekker å lese hver måned, men skal prøve å slutte å være det:)

   Ja, det smødde her også tidligere i dag (jeg bor jo ikke så langt unna deg) og det snødde i går også, men heldigvis smelter det bort for jeg vil ikke ha mer snø:) Ikke vår eller sommer heller, så jeg må vente lenge til det blir høst, haha.

   Det skal jeg gjøre og ha en fin april du også:)

   Slett
  2. *snødde, jeg skriver så mye feil i dag:)

   Slett
 3. Og jeg som ikke leste en eneste spenningsroman i mars. Det var ikke planlagt. Men jeg så på begge påskekrim-seriene på NRK. Ser at du fremhever romanen Everest. Det skal jeg huske om jeg kommer over den. Pr nå er jeg overfylt med bøker jeg skal lese. Du skriver at det som trakk litt med var slutten av Everest. Interessant, fordi det er ofte noe jeg opplever med spenningsromaner. Det må være kjempevanskelig for forfattere, hvordan avslutte. Noen ganger er det svakt. Interessant tema. Den siste spenningsromanen jeg leste , Peter Swanson; De som fortjener det; slutten var i min gate.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg så påskekrimmene på tv2 istedet:) The night manager og And then there were none. Bra saker:)

   Ja, Everest er en meget god thriller som jeg håper at du vil sjekke ut selv om avslutningen var så som så. Det som er med meg og bøker er at jeg har lest så mye at det er vanskelig å overraske meg:) Det er vel derfor. Det er inggen bok som fhar fått meg til å falle av sofaen ennå:) Så selv om avslutningen av Everest var forutsigbart for min del så håper jeg at du gir boka en sjanse ellers fordi den er av de bedre thrillerne jeg har lest:) Men jeg er enig. Det må være den vanskeligste oppgaven for en forfatter hvordan avslutte en bok. Det er jo ikke bare, bare det heller så glad jeg ikke har den oppgaven:)Selve settingen og karakterene er meget spennende så avslutningen ødelegger tross alt ikke hele boka:)

   Jeg har ikke lest noe av Peter Swanson. Det er rart så han må jeg sjekke ut. Har hørt mye om ham, men bare ikke lest noe av ham ennå, så skal sjekke ut forfatterskapet hans så takk for at du minnet meg på det:)

   Håper det blir noen spenningsromaner på deg i april siden det ikke ble noe av det i mars og gjerne les Everest. Hadde vært artig å få vite din mening om den:)

   Ha en fin søndag:)

   Slett