19. oktober 2013

The Replacement av Brenna Yovanoff - velkommen til underverden!

I wanted to turn invisible, to disappear. I wanted to lie down and sink into the ground. That way, I wouldn't have to feel or think. I could be earth, roots, grass. Nothing.
    My phone buzzed in my pocket and I took it out to see who was calling. Emma. I knew I should answer, at least tell her where I was and that I was okay, but the conversation seemed impossible. I stared at the phone, at her name glowing on the screen. Then I turned it off.
Er du sikker på at du kommer fra denne verden eller kanskje du er byttet ut med noen andre?

Mackie ser kanskje ut som en tenåringsgutt, men han er ikke som "alle" andre. Han er allerede stemplet som skolens freak, og de skulle bare ha visst hvor rett de har i det uttrykket. For Mackie ser ganske vanlig ut, bortsett fra de svarte øynene hans, og han har lett for å havne i situasjoner hvor han blir oppfattet som rar. Han blir ofte syk (svimmel og kvalm). Han blir svimmel og kvalm av jern og blod. Han kan heller ikke være med på farens gudstjenester. Som 16-åring blir helsetilstanden hans verre, og han reagerer kraftigere på jern og blod. Det er nesten som om han visner bort. Det familien hans vet og ytterst få i byen Gentry, er at noen av ungene/tenåringene i byen kommer fra underverdenen. Som spedbarn blir noen byttet med noen fra underverdenen. Mackie er en av dem. Som liten ble han byttet og oppdratt som et menneske i en menneskelig familie. Men klarer han å være normal uten å bli avslørt av de uvitende?

Dette er en bok jeg har lenge vært nysgjerrig på. For det første er det en bok som inneholder et originalt og fristende konsept. For det andre har boka grøssende elementer i seg, og for det tredje er persongalleriet nesten like virkelige som deg og meg. Hva kan bli bedre enn dette? Dette er jo ypperlig høst/Halloween - lesing.

I begynnelsen var jeg litt skeptisk til The Replacement. Grunnen er vel at jeg har lest tonnevis av skrekkbøker oppgjennom årene (det er jo tross alt min favorittsjanger), og det skal mye til for at en bok skal skille seg ut i denne sjangeren. Jeg var sikker på at dette ville bli en typisk skrekkbok som jeg har lest så mange ganger tidligere, men det var det heldigvis ikke. The Replacement er et friskt pust på mange måter. Konseptet var forfriskende og det var mange fascinerende karakterer involvert. Jeg likte hovedpersonen Mackie godt. Han er en rolig tenåringsgutt som er hensynsfull, litt sårbar og vil ikke være en plage for andre. Og forholdet han har til storesøsteren Emma er beundringsverdig. De har et varmt og beskyttende forhold. De erter hverandre litt, men er samtidig gode venner og støtter hverandre. Emma tar på seg rollen som storesøster alvorlig og passer godt på Mackie enten han liker det eller ikke.

Selve grøsserelementene var ikke særlig overraskende for min del siden jeg har lest mye skrekk. Men jeg likte den mystiske og mørke verden som Brenna Yovanoff har skapt. Mange ganger var det som å være der, og man vil bare det beste for stakkars Mackie som prøver å være sterk nok og overleve som menneske før det er for sent. Han er jo bare en god og sympatisk person.

The Replacement var ingen overraskende skrekkbok, men den skiller seg ut blandt mange ungdomsbøker som er av det samme slaget. Den skiller seg ut på en positiv måte og beveger seg i en annen verden enn hvor vampyrer og andre skapninger som ungdomsbøkene preges av for tiden. Brenna Yovanoff har skapt en ny verden for ungdom som denne leseren setter pris på. Og boka passer som sagt ypperlig nå som det er mørketid. Det skaper jo litt ekstra atmosfære!
Bakpå:

Mackie Doyle is the Replacement. Though he lives in the small town of Gentry, Mackie comes from a world of tunnels and black murky water, a world of living dead girls ruled by a little tattooed princess. He is a Replacement - left in the rib of a human baby sixteen years ago. Now, because of fatal allergies to iron, blood and consecrated ground, Mackie is slowly dying in the human world.

Mackie would give anything to live among us, to practise on his bass guitar or spend time with an oddly intriguing girl called Tate. But when Tate's baby sister goes missing, Mackie is drawn irrevocably into the underwold of Gentry, known as Mayhem. He must face the dark creatures of the Slag Heaps and find his rightful peace - in our world, or theirs.
Originaltittel: The Replacement
Norsk tittel: Ikke oversatt til norsk
Forfatter(e)
:
Brenna Yovanoff
Sjanger: horror, fantasy, eventyr
Målgruppe:
Ungdom
Antall sider:
375
Forlag: Simon & Schuster

Norsk Forlag: Ingen norsk utgave
Utgitt:
Min utgave:

Lest: 11.10. - 17.10. 2013
Kilde: Kjøpt
Plot:
5 (Forfriskende og herlig).
Tittel:
6 (Passer meget godt til innholdet).
Omslag:
  2 (Liker originalomslaget bedre. Dette omslaget blir for typisk for ungdomsfantasy-sjangeren. Fantasiløst).
Baksidetekst: 5 (Dette må jo være en bok for meg).
Persongalleri:
6 (Menneskelige karakterer).
Skrivemåte:
5 (Endelig litt voksen skrivemåte selv om det er bok for ungdom. Kreativt).
Favorittkarakter:
Mackie. Han minner meg om meg på mange måter.
Slutten
: 4 (Litt forhastet og litt typisk Hollywood - slutt kanskje, men ikke den verste slutten jeg har lest).
Høydepunkt:
Mackies forhold til søsteren. De kan snakke om alt mulig sammen, og hans væremåte. Han takler situasjonen sin som en freak på en bra måte.
Lavpunkt: Slutten. Ble ikke helt overbegeistret av den, men, men. Kan ikke være fornøyd med alt bestandig.
Terningkast:
5
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2013


Boktrailer


2 kommentarer:

 1. Jeg fikk en Tim Burtonsk følelse mens jeg leste denne :-). God anmeldelse!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk:)
   Jeg fikk det jeg også. Den typiske mørke atmosfæren som Tim Burton er så flink til å skape. Tim Burton i bokformat:)

   Slett