24. oktober 2013

More scary stories to tell in the dark av Alvin Schwartz & Brett Helquist - må jo bare ha litt mer grøss!

"Get out!" one of them screamed. Another shouted, "You don't belong here!" and ripped her coat away. As Ida ran throught the cemetery, a third grabbed the hat from her head. "Don't come back!" it screamed, and shook its arm at her.
     By the time Ida reached the street, the sun was rising, and the dead had disappeared.
     "Did this really happen?" Ida asked herself, "or have I been dreaming?"
     That afternoon one of Ida's friends brought over her coat and hat, or what was left of them. They had been found in the cemetery, torn to shreds.
Hvem kan takke nei til grøss?

Rett etter å ha lest ferdig Scary stories to tell in the dark måtte jeg jo lese More scary stories to tell in the dark også for å komme i skikkelig høststemning! Selv om jeg ikke var mektig imponert over utvalget i forrige bok, så har jo disse historiene sin sjarm og passer ypperlig å lese i denne mørketiden.

Folkloristen Alvin Schwartz fortsetter her den samme stilen som i den første boka. Her er det både fortellinger og dikt med skrekkelige fremtoninger og hver fortelling/dikt byr også på en herlig illustrasjon skapt av Brett Helquist. Denne boka er delt opp i disse kategoriene: spøkelseshistorier, dyr og ting med merkelige egenskaper, man kommer i fryktende situasjon der man ønker at alt var bare en drøm/mareritt og en kategori som skal få oss enten til å riste oppgitt på hodet eller bare le. Og i likhet med denne boka som med den i forrige, består også denne samlingen av både gode, gamle klassiske fortellinger sammen med noen mer moderne.

More scary stories to tell in the dark er i likhet med første boka litt for vanlig for meg. De fleste historiene har jeg hørt/lest før, så det blir mer koselig/nostalgisk lesing for min del. Og så har man jo disse herlige illustrasjonene å studere ved siden av og fremdeles skulle jeg ønske jeg hadde tegnetalentet til Brett Helquist. (Men det kan jeg jo bare drømme om). Han lager så karakteriske tegninger. Misunner folk som har den evnen ...

En noe kort anmeldelse dette enn til vanlig, men siden dette en bok fra samme bokboksettet som Scary stories to tell in the dark blir det ikke mye nytt for meg å formidle, og jeg vil heller ikke gjenta meg selv til det kjedsommelige. Jeg skal spare dere for det. Denne bokbokssamlingen består av tre bøker og den siste boka: More tales to chill your bones,  har jeg tenkt å spare til den selveste Halloween - dagen, den 31. Må jo ha noen små gleder også selv om det er ganske lite av det for tiden.

Topp tre fortellinger jeg likte beste fra denne boka: One Sunday morning, Clinkety - Clink og "Oh, Susannah!"
Bakpå:

DO YOU LIKE
TO BE 
SCARED?

Ellen had just fallen asleep when she heard a strange voice. 
  "Ellen, it whispered, "I am coming up the stairs."
  Ellen was frightened and called her parents, but they didnt hear her and they didn't come...

Welcome to the frightening world of Scary stories, a collection of folkflorist Alvvin Schwartz's most alarming tales of horror, dark revenge, and supernatural events of all time, with spine-tingling illustrations by reowned artist Brett Helquist.

"Read these if you dare." - The New York Times
Originaltittel: More scary stories to tell in the dark
Norsk tittel: Ingen norsk tittel
Forfatter(e)
:
Alvin Schwartz (forfatter) & Brett Helquist (illustratør)
Sjanger: grøss, spøkelseshistorier, fortellinger, vandrehistorier, dikt
Målgruppe:
Barn & ungdom
Antall sider:
111
Forlag: Harper Collins

Norsk Forlag: Ingen norsk utgave
Utgitt: 1984
Min utgave:
2007 (Pocket/bokbokssamling-utgave)
Lest: 17.10. - 20.10. 2013
Kilde: Kjøpt
Plot:
4 (Litt for standard, men nostalgisk lesing for min del).
Tittel:
5 (Man vil jo bare ha mer. Disse historiene har jo sin sjarm).
Omslag:
4 (Heftig omslag, men liker omslaget til den første boka hakket bedre).
Baksidetekst: 4 (Dette må jo være noe for meg, selv om det virker som å inneholde typiske spøkelseshistorier/skrekkhistorier).
Persongalleri:
4 (Mange rare karakterer i denne også).
Skrivemåte:
4 (Enkelt og greit siden det er beregnet for barn og nybegynnere innen for denne sjangeren. Ikke noe avansert på noen som helst måte).
Slutten
: Siden boka består av fortellinger og dikt og ikke har en helhetlig slutt, utgår dette.
Høydepunkt:
Fremdeles syns jeg illustrasjonene er eklere enn selve historiene, men enkelte av historiene er ikke så verst de heller. Verdt å lese.
Lavpunkt:  Samlingene til bøkene til disse boka er så korte. Lesingen går så fort over og savnet litt mer ukjente historier denne gangen også.
Terningkast:
4 
Leseutfordring: 100 bøker i løpet av 2013 & Off the shelf 2013

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar