7. oktober 2011

Abby, min elskede av Hadley Irwin - sårt og vanskelig tema blir tatt opp


Året etter var Abby i videregående ikke den samme Abby i ungdomsskolen. Det var som om det var blitt trykket på en hemmelig knapp, og hun eksploderte i aktivitet. Hun meldte seg på alt. Hun var journalist, lagleder på gymnastikken, og sto på æreslisten. Hun hadde møter hver morgen før skoletid, og hun gikk aldri hjem før etter fem.


En bok alle burde lese.


Chip er en unggutt som bor sammen med sin mor og han er stupforelsket i Abby som går på samme skole. Å bli kjent med Abby er ikke det enkleste i verden. Hun er skoleflink og beskjeden. Men gjennom lillesøsteren hennes får Chip kontakt med Abby og omsider vokser deres vennskap. De skjønner hverandre og liker hverandres selskap. Men Abby bærer en mørk hemmelighet. En hemmelighet som kan forandre familien hennes for alltid. Og hvordan kommer hennes beste venn, Chip, til å håndtere det?

Jeg hadde helt glemt denne boka da jeg i sommer gikk gjennom en svær boksamling fra barne og ungdomsåra. Har et rotrom med hyller fulle av bøker som jeg har spart oppgjennom åra. Jeg har tross alt vært medlem i mange bokklubber (TL-Klubben, Ungdomsklubben, Penny, Grøsserklubben, Krim & Spenning ... you name it...Og jeg var med i disse klubbene kun for bøkenes skyld, ikke selve stæsjet. Og da jeg ryddet rotebua (som jeg kaller det) kom jeg over noen bøker jeg hadde helt glemt og  inne på rommet for at jeg ikke skulle glemme de. Får jo dårlig samvittighet over bøker jeg har og som jeg ikke har lest. Så litt opprydding ga meg en ypperlig sjangse til å se nærmere på "glemte bøker".

Dette er en ungdomsbok som tar opp et alvorlig og trist tema, nemlig incest. Dessverre er det barn der ute som blir utsatt for overgrep av sine nærmeste. Hva de går gjennom det tør jeg ikke å tenke på. Derfor er det viktig at det blir skrevet om slike temaer for å la alle vite at slike ting faktisk skjer uansett hvor vondt det er. Det skjer grusomme ting her i verden, og hva er vel verre enn at det skjer i sitt eget hjem hvor man skal være trygg? Og hvem kan man virkelig stole på etter slike hendelser? Kan man slippe mennesker tett innpå seg igjen etter noe slikt? Det er bare noen av mange spørsmål man stiller seg mens man leser og har lest en slik bok. Og man blir selv enda takknemligere for en trygg og god oppvekst, for det er nemlig ikke alle som får det.

Abby, min elskede er en viktig og sårbar bok som virkelig gir inntrykk. Boka er både varm og trist. Og den setter et perspektiv på hvor viktig trygghet er.

Bakpå

Chip forelsker seg i Abby, som er ny på skolen. Gradvis vokser det fram et gjensidig vennskap mellom de to, men noe ved Abby forblir et mysterium for Chip. Noen ganger trekker hun seg inn i sin egen verden. En dag betror hun ham i dyp fortvilelse den fryktelige hemmeligheten hun bærer på ...

Gjennom Chip og moren hans får Abby støtte til å ta opp problemene, og med det begynner en langsom og smertefull prosess som skal gi henne troen på livet og fremtiden tilbake.

På en varsom og fin måte tar ABBY, MIN ELSKEDE opp et viktig og aktuelt tema; incest.

Originaltittel: Abby, my love


Norsk tittel: Abby, min elskede

Forfatter(e): Hadley Irwin

Sjanger: Romance, oppvekst, roman

Målgruppe: Ungdom

Antall sider: 157


Forlag: Margaret K Mcelderry Books/Aschehoug

Utgitt: 1985

Min utgave: 1996 (Innbundet)

Lest: 29. september


Kilde: Kjøpt


Plot: 5

Tittel: 4

Omslag: 5

Baksidetekst: 4

Persongalleri : 5

Skrivemåte: 5

Slutten: 5

Høydepunkt: Boka tar opp et tema som ingen vil vite om.

Lavpunkt: Skulle ønske at boka var tykkere.

Terningkast: 5

Leseutfordring: 100 Books In a Year Reading Challenge, Summer Romance Reading Challenge og Off the shelf

2 kommentarer:

  1. En veldig god bok om et viktig tema! Og, som alltid, flott omtale :-D

    SvarSlett
  2. rufsetufsa22:32

    Takk, Silje :) Og jeg er enig angående boka.

    SvarSlett