25. april 2008

Dracula av Bram Stoker

Håper alle har hørt om denne...håper det for deres vegne. Historien er såpass kjent at jeg kommer ikke til å skrive noe særlig om den, ikke annet enn om at en engelskmann ved navn Jonathan Harper, som sitter i en vogn med hest og reiser opp til de beryktede transylvanske fjellene og aner ikke helt hva som venter ham. Det eneste han er sikker på er at han har fått i oppdrag å hjelpe en greve, grev Dracula for å være helt konkret, om å hjelpe ham med å et huskjøp i London.

Reisen oppover de dystre fjellene, virker ikke så særlig fristende for Harper og heller ikke hestekjørreren, som ikke liker seg der oppe etter mørkets frembrudd. Han vet bedre hva som foregår der oppe enn Harper, som ikke vet hva han begir seg ut på.

Vel fremme, får han endelig treffe grev Dracula, som bor i et staselig slott på toppen av fjellet, ganske så isolert kan man si. Harpers tanke er nok at Dracula er en smule snodig, litt annerledes, men samtidig blir han nysgjerrig på ham. Harper får aldri se ham i dagslys, om nettene hører han
ulvene hyle.

Det viser seg at Harper må bli der lengre enn han hadde trodd. Han får sitt eget rom og tilringer mesteparten av kveldene til å skrive dagbok og brev til hans forlovede. Men ettersom tiden går, og han blir mer og mer bevisst på grevens underlige oppførsel, føler han seg snart som en fange på slottet.

Denne fikk jeg i julegave for et par år siden, men hadde en del andre bøker å komme meg gjennom først, før jeg hadde virkelig tid til å sette meg med denne. Hadde virkelig hatt lyst til å lese denne, det er tross alt en klassiker og hvem liker vel ikke vampyrer? Vampyrer er jo fantastiske skapninger.

Det har blitt laget utallige filmatiseringer av denne boka og personlig syns jeg versjonen av Francis Ford Coppola med Gary Oldman som fremstiller greven jævlig bra. Etter å ha sett den filmen kanskje en del ganger, har jeg alltid hatt lyst til å lese boka for å se forskjellen.

Som mange skjønner... så er ikke filmene laget punkltig etter bøkene filmskaperne ønsker å filmatisere, og det er forståelig. Man må jo gjøre sin egen vri og lage egne tolkninger. Men selv om filmen er utrolig bra, så er jo boka selvfølgelig bedre.

Boka beholder den dystre stemningen i sin hule hånd og slipper ikke taket av det magiske med den gotiske verdenen. Humoren er fin, stemningen er til å ta og føle på og selv om man leser uten bilder, ser man fjellene og slottet for seg, og av og til føler man seg innesteng sammen med Harper i rommet. Du blir selv en uskrevet del av fortellingen mens du leser.

Skrivemåten er selvfølgelig gammeldags og veldig sjarmerende. Det er morsomt å lese hvordan engelsk ble skrevet før i tiden, men det er ikke noe å grue seg til. Det er ikke tyngre å lese, og gjør det bare morsomt og fengende.

Vi blir dratt i en verden, hvor vi blir kjent med en nifs menneeskeskikkelse som lever av blod. Noen tror at vampyrer bare er oppspinn, mens andre tror at det er vampyrer er i blandt oss den dag i dag. Hvem vet? Det er og blir en evig diskusjon:) Vær oppmerksom når du oppdager et par stikk i nakken din, for det er kanskje ikke noen vanlige myggstikk...

En udødelig roman som fortjener å bli lest før elelr senere.

Original tittel: Dracula
Forfatter: Bram Stoker
Sjanger: Grøsser
Antall sider: 416
(Ikke la dere skremme av tykkelsen)


Terningkast: 5

3 kommentarer:

 1. Teia22:04

  Du, dette ..er jo genialt..
  Elsker å lese, å nå kan jeg sjekke om boka ev er verdt det..
  Skal titte litt inn på bloggen din:)

  SvarSlett
 2. starbear23:45

  YEZZ! Har lest boka, veldig bra! Har også sett div., filmer basert på boka, noe bra, noe dårlig der! Men, har du lest om Vampyren Lestat av Anne Rice? Visstnok (m/forbehold) hele 10 bøker, men bare 3 er oversatt til norsk (såvidt vites) og det er dem jeg har lest.Faktisk bedre enn Bram Stroker`s (subjektivt sett da), men, jeg gir dem terningkast 6 jeg da ;-))

  Jeg vet litt om mye og mye om litt :-)

  SvarSlett
 3. lesereseren00:09

  ja, boka er genial og takk ja, boka er genial og takk for at du kommer til å titte innom i ny og ne teia. Det kommer til å bli omtalt mange diverse bøker fremover. Har my å ta igjen etter å ha tatt en lang pause, så velkommen innom:)

  Og til yezz, har ikke lest vampyren lestat av Anne Rice. Den eneste boka jeg har lest av henne er En vampyrs bekjennelser, men kanskje jeg kommer til å sjekke ut vampyren lestat også. Hvem vet:)

  SvarSlett