31. oktober 2023

20 forfattere å lese hvis man vil ha mer horror

 



 
Den store dagen er her, og siden jeg er for gammel for godterirunden, kommer jeg heller med en liste forfattere som er verdt å lese på denne dagen eller i mørketiden som kommer for fullt.👿

 
Stephen King: Min forfatterhelt og mange vet hvem han er. Han er både elsket og hatet. Han skriver forskjellige sjangere som han mesterer godt, men han vil alltid forbindes med horror, siden det var sjangeren han slo gjennom med. Han er god på karakterbeskrivelser og bygge opp stemning.

Dean Koontz. Han skriver ikke ren horror. Det er av og til. Han blander mange sjangere i samme bok. Litt horror, litt science fiction, og litt suspsense. I bøkene skriver han ofte om hunder, spesielt golden retrievere. Han har golden retrievere hjemme hos seg i stedet for barn, som på en eller annen måte har påvirket bøkene hans. Mange av bøkene hans er avhengighetsskapende.

R.L. Stine: Han er 80 år gammel og er fremdeles produktiv. Navnet er kanskje ikke kjent. Men de fleste har nok hørt om bokserien Goosebumps som het Grøsserne på norsk og ungdomsserien Fear Street. Han skrev også noen bøker i Point Horror serien, som ble skrevet av forskjellige forfattere. Han har også skrevet mange andre serier. Han var den mestselgende barnebokforfatteren FØR J.K. Rowling. Han har også skrevet noen voksenbøker.

Shirley Jackson: Hvis man liker litt gotisk horror, noe jeg gjør. Hun har også en pris oppkalt over seg, og The Haunting of Hill House har påvirket både filmer og serier. Selv er jeg snart ferdig med The Haunting of Hill House som jeg leser for første gang, og liker både humoren og atmosfæren i boka.

Graham Masterton: Et forfatterskap jeg ikke kjenner så godt til, men har lagt merke til bøkene. Har bare lest Edgewise av ham, og det var nok til å ville lese mer av ham. Den var bade stemningsfull og mystisk. Likte også fortellerstemmen. Så det er et forfatterskap jeg ønsker å bli bedre kjent med.

Simone St. James: Nok en forfatter jeg bare har lest en bok av, nemlig Silence for the Dead. Likte språket som både var vakkert og kryptisk. Har fått tak i The Sun Down Motel av henne som skal lese senere i år. Likte blandingen av overnaturlige elementer med det virkelige i Silence for the Dead boka.

Edgar Allan Poe: Leste en stor bok med hans samlede verker for noen år siden og han har påvirket mange forfattere, Tv-serier og filmer. Noen liiker kanskje ikke den gammeldagse fortellerstemmen, men det gjorde jeg. Han har skrevet noen sære historier, også.

Grady Hendrix: Han er ikke bare forfatter, men han har også startet et prosjekt med en annen fyr og prosjektet deres heter Paperbacks from Hell, hvor søkelyset er å få gamle horror bøker til å bli utgitt på nytt. Få se dagens lys igjen. Han har skrevet noen horror bøker selv også. Bøkene hans er ikke spesielt alvorlige. Bøkene han skriver er horror blandet med humor.

Ronald Malfi: Han er på en måte et nytt stjerneskudd i horrorsjangeren. Selv har jeg bare lest to bøker av ham. En jeg likte og en jeg ikke likte, men likevel er jeg nysgjerrig på å sjekke flere bøker av ham.

Richard Laymon: Mannen døde i 2001 på grunn av et massivt hjerteinfarkt på selveste valentinsdagen, men har rukket å produsere mange bøker. Hans bøker er en blanding av horror og slasher. Alt annet enn realistiske, men det er også litt av poenget.  Mange av dem er svært underholdende.

Stephen Graham Jones: Har bare lest The Only Good Indians og det var nok til at jeg ville lese mer av ham. Skal begynne på My Heart is a Chainsaw av ham. Skrivestilen hans er litt annerledes og interessant.

Koji Suzuki: Er det et land som kan horror, så er det Japan. De har laget noen gode horror filmer. Han har skrevet The Ring triligoen som ble fimatisert og USA laget en nyversjon av den. Likte både bøkene og filmene. The Ring, den amerikanske versjonen, er den eneste nyversjonen jeg har likt.

Catherine Cavendish: Har lest to bøker av henne og likte spesielt godt The Garden of Bewitchment. Hun er en moderne forfatter, men fortellerstemmen og noe av handlingen var gammeldags og en smule gotisk. Så ser ikke bort i fra at jeg leser mer av henne.

Jack Ketchum: Som egentlig heter Dallas William Mayr, og han døde i 2018. Men han er fremdeles et kjent navn på grunn av noen brutale bøker han har srekvet. Bøkene hans er ikke for alle, da de kan kanskje kan bli for mye for noen.

Susan Hill: Hun også har en slags gotisk horror stemning i bøkene hennes, og hennes mest kjente bok er nok The Woman in Black. Har også lest The Small Hand, men likte The Woman in Black bedre.

Mary Shelley: Leste Frankenstein for første gang for noen år siden og likte den overraskende godt. Det er en klassiker med god grunn.

Iain Reid: Han har ikke utgitt så mange bøker, men en av bøkene hans ble til film: I'm Thinking of Ending Things. Det er den eneste boka jeg har lest av ham, og det er en av de få bøkene som satte spor, spesielt slutten som er svært dyp. Har ikke brydd meg om å se filmen for traileren virket så annereledes i forhold til boka.

Ira Levin: Har lest både Rosemary's Baby og The Stepford Wives. Rosemary's Baby er noe for seg selv. Likte boka hakket bedre enn filmen, selv om filmatiseringen er god den også, men boka har en helt spesiell stemning.

Adam Nevill: Har lest The Ritual og Last Days av ham. Selv om jeg ikke likte Last Days så godt, er jeg interessert i å lese mer av ham siden The Ritual var så fengslende. Boka og filmen er svært forskjellig, og jeg foretrekker boka.
 
Richard Matheson: Forfatteren som hadde norske foreldre. Har selv bare lest I Am Legend, men den imponerte. Har sett I am Legend med Will Smith og The Last Man on Earth med Vincent Price, og må si jeg likte Vincent Price filmen bedre. Ikke bare fordi han er en av mine store favorittsskuespillere, men den fenget mer. Boka er også vel verdt å lese.

Dette er da forfattere jeg har lest mye av eller forfattere jeg vil bli bedre kjent med. Godt mulig jeg har glemt noen viktige navn som skulle ha vært her, men dette er en liste som ble noe spontant laget, for visste ikke helt hvilket innlegg jeg skulle lage til Halloween. Det var det beste jeg kunne komme med, og hvis det er interesse av en del to, eller få vite om flere horror forfattere, så gjerne gi et hint. 👿

Happy Halloween!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar