22. mai 2022

Blüchers hemmelighet av Alexander Løken - sommerlig barnegrøss!

Eksemplar fra Cappelen Damm, mot en ærlig anmeldelse

     "Kanskje de som dør i krig ikke blir til spøkelser?"

foreslo jeg. "Det er jo ikke så unormalt at soldater dør,

liksom."

    "Det er litt trist," sa Gustav.

    "At de ikke blir til spøkelser?

    "Ja," svarte Gustav tankefulllt. "Eller, nei, kanskje

ikke ..."


Det er åtte år siden sist gang jeg leste noe av Alexander Løken. Da leste jeg Trollskallen, og Blüchers hemmelighet var boka av ham som fristet mest etter den tid.

20. mai 2022

Helgelektyre(439)

Inneholder eksemplarer fra forlag, mot en ærlig anmeldelse
The Book of Accidents av Chuck Wendig, Summer Nights av Hanna Karlzon, En verden av verdener og Colourmorphia av Kerby Rosanes, er fra egen boksamling


 
Sykkeleventyret: 550 km gjennom Tyrkia med en gatehund på styret - Ishbel Holmes

Åndenød - Amy McCulloch

The Book of Accidents - Chuck Wendig


17. mai leste jeg ut denne:

 
Dalen - Bernard Minier

Jeg leste hans forrige bok i mai i fjor, også. Spørs om det blir en mai tradisjon hvis han er like produktiv fremover ...

Dette er sjette bok om Martin Servaz og den er like mørk og engasjerende som de andre bøkene jeg har lest om ham. Har riktignok ikke lest de to første bøkene i serien, men føler ikke at jeg misser noe av den grunn.

Denne gang er det en noe isolert krim i et småsted med bare en vei ut derfra. Det er skog, fjell, kloster og et lite sted med få innbyggere. Servaz er der på grunn av at han fikk en mystisk telefon midt på natten. Personen som ringte var en han for lenge siden kjente godt, og som han ikke har hørt fra på åtte år. Denne personen trenger hans hjelp, og Servaz får med seg hint av stikkord hvor denne personen eventuelt befinner seg, og som vanlig klarer ikke Servaz å holde seg unna, til tross for at han er suspendert. Da han ankommer til det stedet hvor han tror spøkelset fra fortiden oppholder seg, skjer det et grusomt mord. Servaz kan ikke involvere seg for mye med tanke på at han er suspendert, og ting skjer som gjør til at han er nødt til å bli værende der lenger enn forventet.

Noe lett å gjette seg frem til slutten på grunn av et hint, men liker at bøkene til Minier er svært dystre og jeg liker beskrivelsene hans av natur og steder. Leser gjerne neste bok i serien.

Onsdag begynte på en reisebok/sakprosa og det er ikke ofte jeg leser, hverken reisebøker eller sakprosa. Av sakprosa jeg har lest, har det vært stort sett true crime. Sykkeleventyret av Ishbel Holmes ble utgitt på norsk i fjor og er både underholdende og sårbar lesing. Hadde det vært en ren reisebok, ville jeg nok ikke ha vært like interessert i boka, men siden den inneholder en dyrehistorie, klarte jeg ikke å la være. Liker historier om mennesker og dyr som "redder hverandre." Den er om Isbel Holmes reise på sykkel og litt om fortiden hennes. Hvorfor hun sykler og hennes møte med Lucy. Hunden hun redder på sin reise som hun skriver om. En hund som halter etter henne og som nekter å gå fra henne. Ishbel tror det er umulig å reise videre på den planlagte ferden med en hund, men med en kreativ idé og samvittighet, finner hun en løsning. Vil det fungere?

Fin historie om båndet mellom usikkert menneske og usikker hund så langt. Er ikke den som blir rørt av bøker eller filmer. Ikke med denne heller, men er en dyrevenn, og liker boka så langt.

Om natta leser jeg Åndenød av Amy McCulloch. Boka er om fjellklatring, noe forfatteren har peiling på siden hun er det selv. Den er om journalist/blogger Cecily Wong som er på sitt livs oppdrag. Hun skal få et intervju med legenden Charles McVeight på en betingelse, og det er at hun må bestige Manaslu. Hun har satset alt på dette intervjuet. Det er blitt slutt med kjæresten og hun har brukt alle sparepengene sine for å være med på nettopp dette oppdraget. Men dramatiske ting skjer før ekspedisjonen settes i gang på alvor. 

Liker karakterene og handlingen så langt, og synes det ligner mer på psykologisk thriller enn krim som det står stemplet på boka. Har ikke noe i mot det, for liker psykologiske thrillere, også.

Etter noen dager pause fra The Book of Accidents av Chuck Wendig, skal jeg begynne på den i helga igjen. Jeg tok ikke pause fra den fordi jeg ikke liker den, men bruker å ta pause fra bøkene jeg leser i noen dager. Den er om Nates far som er død og de har ikke tålt hverandre spesielt godt. Men Nate får mulighet til å kjøpe farens hus for en dollar. Selv er han i tvil, men med litt overtalelse fra Maddie og sønnen Oliver, velger han å gå med på å ta over huset. De flytter fra storbyen og til mer øde område. Vil det nye stedet bringe familie tettere sammen, eller gjøre alt vondt verre?

Spennende karakterer og hendelser. Liker at karakterene er noe negative. Det gjør boka mer interessant.

Siden sist helg har jeg fargelagt dette:Motivene er fra denne boka:

 
Summer Nights - Hanna Karlzon
 

Motivene er fra denne boka:
 
 
En verden av verdener - Kerby RosanesMotivene er fra denne boka:

 
Colourmorphia - Kerby Rosanes

God helg.

Ukas låt: Where Everything Ends - Ivan B. Zeegs

18. mai 2022

A Head Full of Ghosts av Paul Tremblay - slitsom barnestemme, men en av de beste avslutningene jeg har lest


     Marjorie hummed the song again, changing pitch and

timbre so quickly and abruptly it was  disorienting and it felt

like my ears were popping. She crawled through the dining

room, moving like a monitor lizard or something as equally

ancient, and into the front foyer and to the stairs.

    She said from far away, "I can do voices too, Merry."


Tremblay er en mystisk horror forfatter. Han er ikke så veldig kjent, men han har likevel klart på en stille måte å smyge seg inn som et populært navn for horrorkjennere.

16. mai 2022

Det er mandag og tid for forrige ukes oppsummering ...

Inneholder eksemplarer fra forlag, mot en ærlig anmeldelse
The Book of Accidents av Chuck Wendig, er fra egen boksamling

 

 
Bøker som ble lest i forrige uke:

En nasjon i sjakk - Johan Høst

Antall leste sider:

636 sider

Bøker som ble anmeldt i forrige uke:

🖉  Den siste dagen - John Grisham
 🖉  Martin Juncker 3: Kveleren - Kim Faber & Janni Pedersen

Bøker som leses nå:

🕮 Martin Servaz 6: Dalen - Bernard Minier
🕮  Åndenød - Amy McCulloch
🕮 Aldri - Ken Follett
🕮 The Book of Accidents - Chuck Wendig
🕮  Falskt vitne - Karin Slaughter

Planlagte bøker denne uka:

  ⃞   Sykkeleventyret - Ishbel Holmes
  ⃞    Rovhjerte - Ulrika Rolfsdotter

Hadde som håp å bli ferdig med to bøker i helga som var, men det ble med den ene. Hadde som mål å bli ferdig med både En nasjon i sjakk av Johan Høst og Dalen av Bernard Minier, men Dalen trenger jeg mer tid på, siden den er noe stor. Blir ferdig med den i dag eller i morgen.

Men En nasjon i sjakk av Johan Høst ble lest ut rundt halv fem natt til søndag. Den føltes ut som en blanding av krim og thriller. Boka som har skuffet meg mest så langt i år.

Jeg ville lese om den siden konseptet dreide seg om sjakk, noe jeg er interessert i, men klarte ikke å ta boka helt alvorlig. Det føltes ut som jeg leste en parodi uten at det var det. Karakterene var ikke helt troverdige og handlingen noe tung å komme eeg gjennom. Kreativt konsept, men likte ikke måten det ble gjort på. Det ble veldig uengasjerende for min del.

Den er om et sjakkparti som gjelder liv og død. I stedet for brikker, er det menneskeliv det spilles om. Statsministeren og en av livvaktene hans er forsvunnet, og det er ikke bare deres liv som står i spill i dette spesielle gamet.

Jeg liker sjakk, men foretrekker det på skjerm fremfor i bokformat, spesielt på NRK da man ser denne pilen vandre frem og tilbake. En nasjon i sjakk ga ikke den samme innlevelsen.

Dalen av Bernard Minier er mer min type krim. Mørkt og brutalt. Kanskje ikke en krim for alle da det er noe grafisk, men jeg har ikke noe i mot det. Liker Martin Servaz bedre og bedre også. Han er litt morsom. Han er en tøff etterforsker som går egne veier, men så har han høydeskrekk og klaustrofobi. Synes det er litt vittig. For tiden er han suspendert og venter på et viktig møte/vurdering om hvordan karrieren hans vil utvikle seg videre. I mellomtiden har han reist bort til et isolert sted på grunn av en mystisk telefon han fikk midt på natten. Med få stikkord, gjettet han stedet han befinner seg i nå, omringet av fjell og skog. Et småsted. Grunnen er et spøkelse fra fortiden han ikke har hørt fra på åtte år. Samtidig skjer det en del der han befinner seg, som gjør til at han er nødt til å bli værende lenger enn planalgt. Klarer han å holde seg i skinnet mens han er suspendert?
 
Det er en stor bok på over fem hundre sider, men få dødpunkter. Boka har en fin flyt, og sære karakterer som jeg liker.

I natt begynte jeg på en ny bok, og det er en bok som ble utgitt på norsk i år: Åndenød av Amy McCulloch. På boka står det krim, men jeg synes det heller mer mot psykologisk thriller, og jeg liker den så langt. Liker bøker om kulde og isolasjon. Det er fascinerende. Venter med å si mer om boka og hva jeg synes fordi jeg vil bli bedre kjent med den.

Jeg har lest en del videre i The Book of Accidents av Chuck Wendig som ble utgitt i fjor. Det er en underlig horror bok, men jeg liker den. Den er om en familie på tre som flytter fra byen til et roligere sted, omringet av natur. Huset tilhørte faren til Nate, og Nate fikk overta det for en dollar, selv om han aldri likte faren sin. Selv etter farens død, har han ikke skiftet mening. Det tar litt tid før familien føler seg som hjemme. Nate må tilpasse seg i et nytt hus og ny jobb, Maddie opplever rare ting med kunstverkene sine og Oliver blir satt på prøve på skolen. Underholdende på godt og vondt så langt.

I dag leste jeg videre i Aldri av Ken Follett. Den er på over seks hundre sider. Kommer ikke til å oppsummere den om handling og meninger hver uke siden det tar meg en måned før jeg blir ferdig med den, og venter med alt sånt til anmeldelsen, for å slippe mange gjentakelser hver uke. Det blir bare kjedelig i lengden.

I kveld skal jeg begynne med en ny bok, som om jeg ikke har begynt på mange nok allerede, og det er Falskt vitne av Karin Slaughter. Den ble utgitt i fjor og er en frittstående thriller. Stephen King er og blir min forfatterhelt, men Slaughter er en av de store innen thrillersjangeren, synes jeg. Tidligere har jeg lest: Pretty Girls, The Good Daughter, Bruddstykker, Knust og Genesis. Knust og Genesis er bok to og tre i Will Trent serien. Så er spent på Falskt vitne.

Blir ferdig med Dalen i denne uka, og godt mulig Åndenød. De neste bøkene på leselista er: Sykkeleventyret av Ishbel Holmes og Rovhjerte av Ulrika Rolfsdotter. Det blir litt reise/sakprosa og krim.

Ellers var jeg skuffet over Eurovision i år. Må være det kjedeligste på lenge, for hadde ingen favoritter i år. Syntes Måneskin var bedre enn de som var med. Håper på mer variasjon neste år.😈

15. mai 2022

Martin Juncker 3: Kveleren av Kim Faber og Janni Pedersen - serie som gir mersmak

Eksemplar fra Aschehoug, mot en ærlig anmeldelse

     "Ja." Juncker slår hånden mot rattet. "Denne etterforsknin-

gen er noe forbanna rot."

    Troels ser ut gjennom sidevinduet.

    "Det er helt sikkert."


Var noe lunken til denne tredje boka om Martin Juncker, siden jeg ikke likte den forrige boka, Satans sommer så godt, men ble positivt overrasket over Kveleren.

13. mai 2022

Helgelektyre(438)

Inneholder eksemplarer fra forlag, mot en ærlig anmeldelse
The Book of Accidents av Chuck Wendig, Tarot fargelegging av Alexis E. Thomson, Summer Nights av Hanna Karlzon og En verden av verdener av Kerby Rosanes, er fra egen boksamling


 
Dalen - Bernard Minier

En nasjon i sjakk - Johan Høst

The Book of Accidents - Chuck Wendig


Det ser ikke ut som jeg har lest noe som helst siden forrige helg, men har det altså. Leser ikke fort, si. Noen må lese i helt vanlig tempo, også. Bøkene er noe store, noe jeg ikke har noe i mot. Foretrekker store bøker fremfor de tynne. Synes ofte at de tynne bøkene er tyngre å lese.

Har mer og mer sansen for bøkene av Minier. Noe som erlitt festlig for den første boka jeg leste av ham var Ikke slå av lyset som jeg ikke likte så godt. Derfor jeg ofte gir forfattere flere sjanser. Man kan bli overrasket. 

Har også mer og mer sansen for Martin Servaz som er Miniers hovedkarakter i bøkene hans, og dette er sjette bok om Servaz. Selv har jeg ikke lest Hvis helvete var av is og En sang for druknede sjeler ennå, men synes ikke at det gjør noe. Noen må lese kirmserier i kronologisk rekkefølge, men ikke jeg, for føler at krimserier er lett å følge med uansett.

Denne gang gjelder det et spøkelse fra fortiden som Servaz ikke har hørt fra på åtte år. Midt på natten får han en telefon fra denne personen som ber ham om hjelp før linjen blir avbrutt, men han har fått med seg noen hint hvor denne personen eventuelt prøvde å beskrive, og han drar dit uten å nøle. Men som vanlig er ikke Martins liv kjedelig. Et drap har skjedd i samme område, og det blir ikke det eneste, og noe annet skjer som gjør til at han må oppholde seg der han er, lenger enn planalgt. Vil han finne det han har kommet dit for? Han kan ikke hjelpe til de andre med etterforskningene ettersom han er suspendert.

Gjør ikke noe at denne er noe stor for det er alltid noe som skjer.

Den andre boka jeg leser som godt kunne ha vært noe forkortet er En nasjon i sjakk av Johan Høst. Jeg liker sjakk og synes konseptet er noe artig, men utførelsen og sjakk i bokformat er ikke like spennende som sjakk på skjerm. Så sliter litt med å komme gjennom denne. Det føles mer ut som en komedie til tross for at det er en thriller. Det blir for røveraktig.

Den er om en gruppe mennesker som er utsatt for å miste sine liv og det på grunn av et sjakkparti. Sjakkpartiet består ikke bare tap av brikker, men tap av menneskeliv. Terroristen har kidnappet statsministeren og den ene livvaktene hans, men det er ikke bare deres liv som står i fare. En profesjonell sjakkspiller blir hyret inn for et noe uvanlig sjakkparti, men vil det være til hjelp?

Som sagt, er interessert i og følger med på sjakkturneringer på Tv, men i bokformat blir det ikke den samme innevelsen, og boka blir noe mer ufrivillig morsom enn spennende.

I helga skal jeg også lese videre i The Book of Accidents av Chuck Wendig. Det er en horror bok som ble utgitt i fjor. Den er ganske underholdende og stemningsfull så langt. Den er om en familie på tre som er noe kompleks. Det er faren Nate, moren Maddie og tenåringssønnen Oliver, også kalt Olly. Nate har alltid hatt et anstrengt forhold til faren sin og han nøler når han får kjøpe farens hus for en dollar. Etter farens død har ikke Nate forandret mening om ham, men med påvirkning fra familien, bestemmer de seg for å flytte fra byen og til et roligere liv med skoglige områder. Nate strever med å føle seg som hjemme og føler at huset ikke er hans ennå, Maddie opplever rare ting med kunstverkene sine, og Oliver får en tøff start på en ny skole. Var det å flytte egentlig et godt valg?

Spennende og kryptisk så langt, og liker at boka tar seg god tid. Jeg leser den sammen med en annen bokblogger, og vi bruker god tid på samlesingene vår, siden begge leser i flere bøker.

Har som mål å bli ferdig med Dalen og En nasjon i sjakk i løpet av helga, hvis det er overkommelig. Lesing er ikke så traurig lenger da leselysten er så smått på vei tilbake. 😈

 

 
Jason Takes Manhattan

Siden det er fredag den 13. i dag, har jeg som tradisjon å se en av Friday the 13th filmene, og denne gang blir det Jason Takes Manhattan. Synes den filmen er undervurdert. Mine favorittkarakterer innen filmverdenen er og blir Jason Voorhees (fra Friday the 13th filmene og Mick Taylor (fra Wolf Creek filmene). 

 

Siden sist helg har jeg fargelagt dette:

 


 Motivet er fra denne boka:

 
Tarot fargelegging - Alexis E. Thomson (Jeg har den norske utgaven)
 


Motivet er fra denne boka:

 
Summer Nights - Hanna Karlzon
 
 

 
 
 Motivet er fra denne boka:
 
 
En verden av verdener - Kerby Rosanes

Hater virkelig å ta bilder. Enten blir det brukt for mye lys eller for lite. Liker ikke finpussingsopplegg.😈
 
God helg.

Ukas låt: I'm Sorry, Paul, I'm So Sorry - Victor Reyes

11. mai 2022

Den siste dagen av John Grisham - kryptisk thriller som kan leses som en roman

Eksemplar fra Cappelen Damm, mot en ærlig anmeldelse

     Utvelgelsesprosessen slepte seg videre, men klokken 10.30

trengte dommeren en røyk og en pause. Halve rettssalen fyrte

også opp en blås da folk reiste seg, strekte på bena og utveks-

let synspunkter med dempet stemme. Noen gikk på toalettet,

andre dro tilbake på jobb. Alle forsøkte å overse jurykandida-

tene, noe dommeren hadde gitt klar beskjed om.


Har aldri lest noe av John Grisham før, men han er ikke ukjent for meg av den grunn. Har selvfølgelig sett mange filmer som er basert på bøkene hans, men det var på tide å lese noe av ham, også.