1. oktober 2022

Helgelektyre(559)

Inneholder eksemplarer fra forlag, mot en ærlig anmeldelse
Friend of the Devil av Stephen Lloyd, Sekten på Tåkøy av Mariette Lindstein, Martines verden av Martine Lunde og Karima Furuseth, Tarot Fargelegging av Alexis E. Thomsons, Tatto Designs av ukjent og The Beauty of Horror av Alan Robert, er fra egen boksamling


Friend of the Devil - Stephen Lloyd

Død for deg - Mikaela Bley

Aftentid og morgengry - Ken Follett

 

Mandag leste jeg ut denne:

 

 
Sekten på Tåkøy - Mariette Lindstein

Svensk thriller om sekt på en øy som ble utgitt i 2018. Sekt er spennende og ubehagelig å lese om og se dokumentarer om. Noen klarer å bryte seg ut av en sekt, andre ikke. Franz Osvald er karismatisk, og sjarmerende, noe som er typisk for sektleder å være. Sekten heter ViaTerra og han hevder selvfølgelig at det ikke er en sekt. Som andre sekter har de også sin egen livsfilosofi.

Sofia blir invitert dit sammen med venninnen for å få en omvisning. Franz ser ut til å like Sofia, og hun får jobbtilbud om en stilling i deres bibliotek. Etter om og men takker hun ja. Hun blir godt kjent med miljøet, og hun ser ikke på det som en sekt, i hvert fall ikke i begynnelsen. De har sine sære regler og Franz kan bli noe ustabil hvis han ikke får det som han vil ha det, og de som har skylden, blir da straffet.

Kommer Sofia til å bli værende, eller skjønner hun omsider at det faktisk er en sekt?

Hørte denne på lydbok. 
 
Lydbokinnleser: Eline Øverby. Spilletid: 14t 18m


Onsdag leste jeg ut denne:

 
Martines verden - Martine Lunde og Karima Furuseth

Jeg bryr meg nada om influencere. For det første er jeg nok ikke i målgruppa og for det andre så tror jeg at vi har lite til felles. Men prøver meg frem med lydbokformatet, og da prøver jeg meg på noe lett av og til for å bli vant til det. 

Martine Lunde er fra Årvoll og begynte å blogge med en venninne, og hun er oppvokst i en generasjonsbolig. Hennes store drøm var å delta i Paradise Hotel og drømmen gikk i oppfyllelse. For noen var hun kjent fra Instagram, men hun ble dog enda mer kjent fra Paradise Hotel. Siden da har hun deltatt i mange realityprogrammer. I boka forteller hun om netthets og drapstrusler da hun selv var skoleelev, spredning av nakenbilde, forbilder, forholdet til familien og noen av slektnignene i generasjonsboligen og mye annet. 

Som nevnt hørte jeg denne på lydbok. 
 
Lydbokinnleser: Mathilde Hummervoll Storm Spilletid: 3t 13m


Fredagskvelden leste jeg ut denne:


 
Lingering - Chris Coppel

Christy og Paul har nettopp kjøpt et hus og sammen har de labradoren Maggie. Etter å ha bodd tett på med naboer, ønsker de seg et hus et stykke vekk fra naboer, noe de får med dette huset som ligger øde til ved skogen. Paul må flytte inn i huset selv da faren til Christy er blitt syk og hun må bo hos ham på ubestemt tid for å ta seg av ham etter at han har fått slag. Siden det er pandemi, er det vanskelig å finne et sykehjem til ham. I mellomtiden prøver Paul å frakte tingene deres til det nye huset og det tar ikke lang tid før han opplever merkelige ting. Vil Christy også merke det når hun kommer tilbake?
 
I det siste har jeg lest Død for deg av Mikaela Bley. Den er om en kone og to døtre er forsvunnet, og politiet mistenker ektemannen. Hvis han ikke står bak den eventuelle kidnappingen, vet han noe, for det virker som han har noe å skjule, i følge politiet. Vil politiet redde jentene i tide, eller er det mor og døtre som har rømt hjemmefra?
 
Jeg har ikke begynt å lese Friend of the Devil av Stephen Lloyd ennå, for noen ganger sitter det langt inne i å begynne på en ny bok når man har blitt ferdig med en annen bok, andre ganger begynner man straks på en ny bok. Men skal begynne på den i løpet av helga og derfor vet jeg nada om handling. Ikke meningen å virke negativ til lesing, men noen ganger trenger man en liten pause når man skal begynne på en ny bok.
 
I løpet av helga skal jeg komme meg videre i Aftentid og morgengry av Ken Follett som har blitt noe forsømt i det siste, så skal ta det igjen i helga. Handling og mening venter jeg til anmeldelse da dette er en stor bok, og synes det er unødvendig å gjenta det hver uke.
 
Lørdag, den 1. oktober skal jeg begynne på Dunkle fortellinger av Rebecca Wexelsen og Jens Kristensen. Siden den beste måneden og Spooky Season for alvor har startet, skal jeg lese en fortelling hver dag. Aner ikke hvor mange fortellinger boka inneholder for jeg ville ikke se etter for å unngå spoilere.  😈
 
Siden sist helg har jeg fargelagt dette:
 

 Motivet er fra denne boka:

 
Tarot fargelegging - Alexis E. Thomson (Jeg har den norske utgaven)
 

 
Motivene er fra denne boka:

 
Tattoo Designs - ukjent

Motivet er fra denne boka:


 
Beauty of Horror: A Goregeous Coloring Book - Alan Robert

God helg.

Ukas låt: Lifeline - David Hasselhoff

28. september 2022

Den som frykter snøen av H.S. Palladino - stødig plot med en noe slitsom hovedkarakter

Eksemplar fra Cappelen Damm, mot en ærlig anmeldelse

     Begge betjentene ser på meg som om de prøver å lese tan-

kene mine.

    "Hvor mange vet at du er plaget av mareritt?"

    "Svært få," svarer jeg og motstår trangen til å klø meg 

oppetter armene.

    "Hvordan har det seg da at den avdøde visste om det?"


En bok jeg har vært nysgjerrig på siden tittelen er noe spesiell. 

26. september 2022

Det er mandag og tid for forrige ukes oppsummering ...

Inneholder eksemplarer fra forlag, mot en ærlig anmeldelse
Shadow Flicker av Gregory Bastianello, Fairy Tale av Stephen King, Lingering av Chris Coppel og Køen av Vladimir Sorokin, er fra egen boksamling

 

 
Bøker som ble lest i forrige uke:

Der krepsene synger - Delia Owens
Shadow Flicker - Gregory Bastianelli
#naken - Nina Rossing
Dragemannen - Garry Disher

Antall leste sider:

1166 sider

Bøker som ble anmeldt i forrige uke:
🖉 Ingen. Slet litt med skrivelyst, men er snart ferdig med en anmeldelse til tirsdag eller onsdag.

Bøker som leses nå:

🕮 300 grader - Pernilla Ericson
🕮 Død for deg - Mikaela Bley
🕮 Aftentid og morgengry - Ken Follett
🕮 Fariy Tale - Stephen King
🕮 Lingering - Chris Coppel
🕮 Køen - Vladimir Sorokin

Planlagte bøker denne uka:

⃞   Friend of the Devil - Stephen Lloyd
⃞   Som en fremmed - Araminta Hall

Fremover har jeg tenkt å forkorte mandagsinnleggene. Grunnen er at det føles ut som om jeg gjentar bøkene ofte både i helgelektyreinnleggene på fredager og så på mandager, bare noen dager tett etter hverandre. Så fremover kommer jeg til å skrive mer om handling i bøkene jeg har lest og leser i helgelektyreinnleggene, og heller si noe om mening i stedet på mandagene. Dette for å unngå gjentakelser.

Mandag leste jeg ut Der krepsene synger av Delia Owens som opprinnelig ble utgitt i 2018, og siden den nettopp er blitt til film, tenkte jeg nå eller aldri. Etter at jeg så filmtraileren, fristet boka mer. Noen langdryge partier her og der og litt frem og tilbake om følelser for to gutter. Likte den siste delen i boka om rettssaken bedre, men likte boka godt selv om den kunne ha vært noe forkortet.

Natt til tirsdag leste jeg ut Shadow Flicker av Gregory Bastiannelli som ble utgitt i sommer. Ukjent bok og forfatter. Likte at sjangeren tok opp et aktuelt og viktig tema om vindturbiner. Likte stemningen og isolasjonen på en øy. Noe svak avslutning som ikke var like stemningsfull som resten av boka.

Torsdagskvelden leste jeg ut #naken av Nina Rossing som er min andre bok av henne. Den er om ulovlig spredning av bilder og videoer på nettet. Noe som er veldig sårbart og skrekkelig. Hun beskriver temaet og frykten godt, men syntes mange av samtalene ble noe gjentakende i lengden. Ser den er blitt godt likt av andre, men jeg likte nok #kampklar av Rossing bedre. Morsomt at også denne boka foregår i Trondheim.

Fredag leste jeg ut Dragemannen av Garry Disher. Den ble opprinnelig utgitt i 1999, men for første gang utgitt på norsk i år, og det er herlig australsk krim hvis man liker å lese om seriemordere, noe jeg gjør. Disher skriver godt og fengende. Jeg leser gjerne oppfølgeren.

På dagtid leser jeg 300 grader av Pernilla Ericson som er helt ok krim. En av de beste introene jeg har lest, men så slakket det litt av. Litt for mye mulig instalove for hovedpersonen for min del som nettopp har kommet til nytt sted. Men er spent på fortsettelsen.

Om natta leser jeg Død for deg av Mikaela Bley og det er min første bok av henne. Har boka Jenter uten navn ulest, som jeg vil gjerne få med meg i løpet av høsten. Spennende sak om mor og døtre som er forsvunnet, mens faren i huset ikke aner hva som har skjedd. Kona hans venter deres tredje barn. Spennende karakterer.

Har ikke lest i Aftentid og morgengry av Ken Follett i det siste. Det er en bok jeg leser i når jeg vil og ønsker det, og har derfor ingen hastverk med det. Men skal fortsette med den i denne uka, da jeg ikke leste videre i forrige uke.

Jeg leser en horror som ble utgitt i sommer og det er Lingering av Chris Coppel. Noe sukkersøtt med det voksne paret, men bortsett fra det har det vært mye hussnakk og lite annet. De har nettopp kjøpt et hus, og handlingen i boka har ikke kommet mye lenger enn det. Men liker noe av atmosfæren og at man blir kjent med karakterene.

På Stephen Kings fødelsdag begynte jeg å lese Fairy Tale som er hans nyeste bok, og det er ikke horror, men fantasy. Ingen favorittsjanger, men handlingen er interessant så langt og igjen beviser han at han er god på å skrive fra et barneperspektiv.

Sammen med en annen bokblogger har jeg i det siste lest Køen av Vladimir Sorokin. Hun ble ferdig for noen dager siden, og jeg blir nok ferdig i løpet av uka. Strever litt med å komme inn i den, for den engasjerer ikke, er noe slitsom og tørr. Er ikke så glad i formatet.

Neste bok på leselista er Friend of the Devil av Stephen Lloyd som ble utgitt i vårparten i år. Ukjent bok og forfatter, men jeg liker å lese både gammelt, nytt og ukjent. Aner ingenting om boka. Det gjør det hele mer spennende. Hvis jeg får tid til å begynne på en annen bok før uka er over, er neste på lista: Som en fremmed av Araminta Hall. Også ukjent bok og forfatter, og aner ingenting om handling. Synes det gjør lesing mer spennnende.

I denne uka har jeg som mål å bli ferdig med 300 grader av Ericson, Køen av Sorokin og Lingering av Coppel, og godt mulig Død for deg av Bley, men er noe usikker, da den er noe stor. Skal dog forsøke.

Ser ut som en bra start på høsten. 😈

24. september 2022

Helgelektyre(558)

Inneholder eksemplarer fra forlag, mot en ærlig anmeldelse
Fairy Tale av Stephen King, Tattoo Designs av ukjent og Magiske eventyr av Johanna Basford, er fra egen boksamling300 grader - Pernilla Ericson

Død for deg - Mikaela Bley

Fairy Tale- Stephen King


Mandagskvelden leste jeg ut denne:

 

 
Der krepsene synger - Delia Owens

En populær bok de siste årene som nå er blitt til film. Den er om Kya som har levd et tøft liv. Familien går sakte i oppløsning og reiser sin vei på grunn av hennes voldelige og alkoholiserte far. Søsknene hennes drar en etter en og moren, selv er hun får ung til å dra sin vei og er lei seg for at ingen tar henne med. Hun blir værende igjen med sin far, men må ofte klare seg alene i flere dager da han har en tendens til å forsvinne. Hun klarer seg så vidt med penger han legger igjen til henne, og ved å finne mat selv og kokkelere i svært ung alder.

I tenårene blir hun kjent med to gutter som er svært forskjellige. Kan hun stole på dem og er de den de utgir seg for å være? Ting ser mørkt ut da en av dem blir funnet død, og sheriffen er helt sikker på at det ikke var noen ulykke.

Noen langdryge partier her og der og gjentakelser. Kunne tenkt meg at siste del av boka, selve rettssaken fikk større plass enn det frem og tilbake partiene mellom Chase og Tate.

Men en god bok og skjønner godt hvorfor den er populær.

 

Natt til tirsdag leste jeg ut denne:

 

 
Shadow Flicker - Gregory Bastianelli
 
I går kveld leste jeg ut denne:
 
Oscar er homofil og forsikringsagent. Etter et tøft brudd med kjæresten, blir han takknemlig av å bli hyret i en periode av et selskap som eier vindturbinene på Kindey Island. Han er der for å stille innbyggerne forskjellige spørsmål om helseplagene deres og så skrive rapport for dem. Innbyggerne hevder de får forskjellige helseplager av disse vindturbinene, dyra også. De liker heller ikke den konstante lyden de lager og de lange skyggene de lager når de roterer. Det får dem til å se ting som kanskje ikke er der. Han får også en del tøff motstand fra noen mannfolk som ikke ønsker gjester/turister på øya.

Godt språk, dyster stemning og spesiell horror. Ble dessverre ikke fan av avslutningen. Den ble noe langdryg og svakere i forhold til resten av boka.
 
I går leste jeg ut denne:
 
 
#naken - Nina Rossing

En ungdomsbok som ble utgitt for ikke lenge siden og som er høyt elsket. Noe som er lett å forstå. Boka har et viktig og aktuelt tema, men syntes en del av samtalene ble noe gjentakende. Ble nok ikke like bergtatt som andre. Den er om Amund og Thea som er på samme skole i Trondheim. Thea har laget en slags liste sammen med venninnen, og et av punktene er at Thea skal ligge med noen. Hn får øye på Amund. De finner tonen på en fest og sammen gjemmer de seg fra andre inne på et gjesterom. Amund og Thea opplever sitt verste mareritt da de finner ut av at de har blitt filmet, men av hvem?

Skrekken de går gjennom i denne grove saken, er til å ta og føle på, og det er en god bok, men jeg likte #kampklar av samme forfatter bedre. Morsomt at Thea og Amund går på samme skole som hovedpersonen i forrige bok.
 
I dag leste jeg ut denne:
 
 
Dragemannen - Garry Disher

Kommer ikke til å skrive om handling og mening før anmeldelse da dette innlegget begynner å bli unødvendig langt, men det er herlig seriemorderkrim fra Australia. Likte den veldig godt.

For noen netter siden begynte jeg å lese en anenn bok og denne gang svensk krim. Det er Død for deg av Mikaela Bley. Den er om en mann som er på jobb og får en uventet telefon fra politiet. En venninne av hans kone er bekymret fordi hans kone ikke møtte opp til avtalt tid. Da han ankommer huset viser det seg at både hans kone og barna er borte. Kona venter deres tredje barn og hun er avhengig av å bruke insulin. Er hun og barna kidnappet?

Spennende start og er nysgjerrig på fortsettelsen.

Etter at jeg ble ferdig med Der krepsene synger, begynte jeg på en ny bok og det var; 300 grader av Pernilla Ericson. Nok en svensk krim. Både 300 grader og Død for deg ble utgitt på norsk i år. 
Den er om Lilly som er politi og velger å begynne på nytt i et småsted til tross for svært god cv. Hun flykter fra noe vondt hun har vært gjennom og foretrekker noe mer hverdagslig. Hun blir raskt kjent med makkeren Katja. Det er en svært varm sommer og det har startet branner flere steder. Noe sier Lilly at noen av disse brannene er påsatt med vilje, men av hvem eller hvorfor?

En av de bedre introene jeg har lest i en krimbok, men en mulig instalove mellom Lilly og en viss brannmann setter en demper på spennigen.
 
Forrige onsdag fylte Stephen King 75 år og de siste årene har jeg hatt som tradisjon å begynne på en bok av ham samme dag som han har bursdag. Vet det er toskete, men noen tradisjoner må man jo ha og han er min forfatterhelt. Det har ikke noe å si om jeg velger en ny eller gammel bok av ham. I år ble det hans nyeste: Fairy Tale. Den den kom ut tidligere i september, den 6. Handling og mening sparer jeg til en anmeldelse siden den er noe stor. Så bruker nok noen uker på denne, men gjør meg ikke noe. Det er jo Stephen King.

Siden forrige helg har jeg fargelagt dette:Motivene er fra denne boka:

 
Tattoo designs - ukjentMotivet er fra denne boka:

 
Magiske eventyr - Johanna Basford

God helg.

Ukas låt: Welcome to the Black Parade - My Chemical Romance

21. september 2022

Månedens Bokanbefaling (august)

Inneholder eksemplarer fra forlag, mot en ærlig anmeldelse
Jeg vet hvor du bor av Unni Lindell, På vegne av venner av Kristopher Schau og The Good House av Tananarive Due, er fra egen boksamling

Disse bøkene ble lest i august: 

 

Lest i kronologisk rekkefølge:

 

Win - Harlan Coben

Jeg vet hvor du bor - Unni Lindell

Sannheten - Knut Nærum

Metusalem-prosjektet - Tom Egeland

Til døden - Agnes Lovise Matre

En konges ætt - Tonny Gulløv

På vegne av venner: et essay - Kristopher Schau

The Good House - Tananarive Due

Langsom ild - Paula Hawkins

Sølvmyntene - Tom Egeland

 

August ble en noe mer produktiv måned enn det hele juli var. Flere bøker ble lest, og mer variasjon. Jeg leste både krim, historisk roman, psykologisk thriller, essay, dystopi og horror.

➤ I august ble 10 bøker lest. Fire bøker mer enn i forrige måned.

0 av 6 planlagte bøker ble lest. Slå den.

➤ Noen av bøkene begynte jeg på før august og det var; Win av Harlan Coben, Metusalem - prosjektet av Tom Egeland, En konges ætt av Tonny Gulløv, og The Good House av Tananarive Due. 

➤ Det ble en del smuglesing i august. Bøker som ikke ble satt opp på siden mens jeg leste dem, og det var: Jeg vet hvor du bor av Unni Lindell, Sannheten av Knut Nærum, Til døden av Agnes Lovise Matre, På vegne av venner av Krispher Schau og Sølvmyntene av Tom Egeland.

➤ Det var lite femmere i forhold til de andre månedene som har vært, som har bestått av to-tre femmere. Denne gangen ble det bare en. Men stort sett en stødig lesemåned likevel.

Og hvilken bok likte jeg best i august?

 

 
Langsom ild - Paula Hawkins

Sjokka? Jeg også ... Spesielt med tanke på at jeg ikke likte Piken på toget.

Morsomt at jeg likte denne bedre. Vet at denne har fått delte meninger, og skjønner hvorfor. Jeg ser ikke på psykologisk thriller som en realistisk sjanger, men denne underholdte meg mer enn en del andre psykologiske thrillere har gjort i det siste. 

Langsom ild er om Laura som føler seg utenfor samfunnet og at samfunnet er i mot henne. Hun er lei av at andre ser på henne som annereldes. Hun ble utsatt for en fordelig ulykke som liten, noe som har vært med på å forandre henne noe. En som hun roter med blir funnet død i en husbåt og blir funnet av en kvinne som bor i husbåten ved siden av ham. Miriam heter hun og hun har dårlig selvtillit. Hun vet også hvordan andre ser på henne. Samtidig blir man kjent med tanten til mannen som ble funnet død. Hun vet at han og moren hans hadde et anstrengt forhold. Har disse kvinnene noe til felles og vil de møtes en eller annen gang i handlingen? Vil man finne ut hvem som drepte den unge mannen?

Handlingen eller karaktererne er noe spesielle, men det var godt å lese en psykologisk thriller som ikke var så tørr og tam, men rett og slett underholdende til en forandring, og likte at karakterene var noe sære og husbåtskildringene. Så er glad jeg ga Hawkins en sjanse til.

 

Anmeldelse kommer.

 

Andre bøker jeg gjerne vil anbefale videre er:

The Good House: Min første bok av Tananarive Due og den ble utgitt i 2003. En horror bok som holder seg godt, synes jeg. Den er om Angela Toussaint som har hatt et tøft liv. Familien og livet ble aldri det samme etter en hendelse under en 4. juli for et par år siden, og siden da har Angela prøvd å bli seg selv igjen, selv om hun aldri blir det. Men hun blir oppfordret av en venninne av å besøke the good house som huset er kjent for å bli kalt av lokalbefolkningen. Hun blir oppfordret til å bo der i noen dager for å se om hun skal selge det eller ikke. Hun vokste opp der sammen med sin noe ustabile mor, og Angelas bestemor. 

Hun tar med seg en venninne de første dagene hun skal være der, men det tar ikke lang tid før mørke krefter settes i sving.  Dette kan kanskje høres ut som en typisk hjemsøkt hus historie, men det er mer enn som så. Den er dypere og liker at handlingen hopper frem og tilbake i tid. Synes også det var godt å lese horror med modent språk.

Anmeldelse kommer.

Metusalem-prosjektet: Bok nummer ti og den nyeste i Bjørn Beltø serien. Syntes den var svært fengende, spesielt mysteriet Beltø prøver å finne ut av som fort blir til flere mysterier. Et menneskeskjelett på 210 cm blir funnet og de blir noe ivrige, og leker med tanken på at det kan være selveste Odin. Da det skjer noe alvorlig med en kollega av Beltø og et viktig objekt forsvinner, drar han ut på nye eventyr, denne gang med en spesiell person som nettopp har dukket opp i livet hans. 

Spennende og fascinerende sak og syntes handlingen hadde et veldig godt driv.

 Anmeldelsen kan leses her.

Win: En ny serie av Harlan Coben, men om man har lest serien Myron Bolitar, har man møtt Win tidligere. Jeg leste noen Myron Bolitar bøker, men droppet ham, for syntes han var en noe kjedelig figur. Liker Wilde, en annen serie Coben har begynt på og Win bedre. Men skal jeg velge, hadde jeg valgt de enkelstående thrillerne hans for de er ofte fengende.

Win, hans fulle navn er Windsor Horne Lockwood III og han er ingen vanlig mann. Han kommer fra en rik familie, bor på godset sammen med sin far, og er ikke sky når det gjelder å vise andre at han har penger. De hjelper ham dit han vil. Han liker også vakre damer som han treffer gjennom en svært hemmelig sexapp. Han blir fraktet til en takleilighet som tilhørte Ry Strauss som nå er død. I leiligheten er det blitt funnet et berømt maleri som er blitt stjålet fra Wins familiegods og en koffert med hans initialer på. Win har mistanke om at den døde mannen er en av kidnapperne til søskenbarnet hans som bortførte henne til Skrekkskuret i skogen, hvor hun ble oppholdt i noen måneder før hun klarte å rømme. Hun fikk aldri vite hvem kidnapperne var. Win begynner å gjøre sine egne undersøkelser for å renvaske seg selv, prøve å gi Patricia fred til å gå videre i livet og han vet at Strauss også var innblandet i noe kriminelt for mange år siden.

Ikke alle vil like Win da han kan virke noe oppblåst og selvskrytende, men syntes han var noe forfriskende og morsom å lese om. Vil heller lese om ham enn Myron Bolitar.

Anmeldelsen kan leses her.

Til døden: En av bøkene som tilhører De ti bud serien som blir skrevet av forskjellige forfattere. De har ikke noe med hverandre bortsett fra hver enkelt er basert på et av de ti budene. 

Den er om et ektepar som er noe spesielle for hvor godt kjenner man egentlig noen? Begge har de hemmeligheter, og hva skjer når de viser sitt sanne jeg? Morsom og underholdende krimbok med mange gode og sprø scener. Slutten lignet litt på noe jeg har sett på film før og var lett å gjette seg frem til, men bortsett fra det var det snerten krim. 

Anmeldelse kommer.

En konges ætt: Den andre boka i Tusenårsriket og bør leses i kronologisk rekkefølge. Det er en god vikingsaga som er basert på virkelige hendelser. Har den neste boka som heter Bastarden som jeg skal få med meg i løpet av dette halvåret. 

Den er om Ulv og trellen hans Yme som er mer venner enn eier og trell, som legger ut på nye eventyr med en del drikking og barsk humor. Mer om handling venter jeg med til anmeldelse. Man trenger ikke å være glad i historie for å like denne sagaen.

Anmeldelse kommer.

Hei, hyggelig at du fremdeles leser.


Bøker som var helt ok:

Jeg vet hvor du bor: Jeg liker bøkene av Lindell, vanligvis, men denne var noe blek. Drømmefangeren er fremdeles min favoritt av henne. Likte stemningen i den og husker hvor avhengighetsskapende den var. Cato Isaksen er denne gang mer i bakgrunnen og dette er første bok om førstebetjent Marian Dahle, og hun har hunden Birka som begynner å dra på årene. Etter en episode hvor Marian Dahle ble skadet og slitt med psykiske belastninger, er hun tilbake så smått på jobb igjen, men denne gang jobber hun med en cold-case sak. Saken skjedde for femten år siden da en jente på seks år forsvant i Oslo fra en parsellhage. Er Mariahn Dahle sterk nok til å være tilbake i jobb, og bør hun føle seg trygg hjemme?

Noen spennende partier her og der, men selve krimsaken var noe småtam denne gang, og ikke like fengende som det bruker å være i hennes bøker generelt. Ikke hennes sterkeste bok.

Anmeldelsen kan leses her

På vegne av venner: et essay: Boka ble utgitt i 2009 og er svært kort, men så er det jo et essay. Hørte denne som lydbok og den hadde en fin balanse av humor og alvor. Er ingen fan av Kristopher Schau. Likte ham i Team Antonsen og De syv dødssyndene programmet han laget, men ellers er han kjent for å være svært kontroversiell. Men i denne boka får man en mer alvorlig og reflektert utgave av Schau og det var fint å se en annen side av ham.

Da han begynte å skrive boka var han arbeidsledig og han begynte å følge med på når og hvor det var kommunale begravelser. Han deltok i begravelser hvor det var ingen andre som kjente den døde, eller det bare var noen få. Selv var Schau blakk og måte finne kreative måter å komme til og fra på. Likte måten han viser emptai i boka, refleksjoner han gjør og han har en dose selvironi. Selv om boka ikke er noen favoritt, er det viktig tema om ensomhet og er glad jeg leste den.

Boka er ypperlig lest av Anders Ribu.

 

Bøkene jeg likte minst i august:

Sannheten: Jeg liker Nærum, i hvert fall muntlig og bøkene jeg har likt av ham er Døde menn går på ski, og De dødes båt. Men denne var noe tam. Kanskje den svakeste i De ti bud serien som blir skrevet av forskjellige forfattere. Boka er en dystpoi og man bor i et samfunn hvor man ikke kan lyve og det er heller ikke lov å ha hemmeligheter. Kan det mulig gå bra?

Interessant tanke, men noe småtamt utført.

Anmeldelse kommer.

Sølvmyntene: Er glad jeg leste Metusalem-prosjektet før Sølvmyntene for jeg likte den bedre enn bok nummer ni som er Sølvmyntene. Den er god og den var interessant, men denne gang ble det vel mye bibelhistorie. 

Den er om Bjørn Beltø som har fått en ny person i livet sitt. Det finner han ut på et mystisk vis. Et hemmelighetsfull og gammelt pergament forsvinner, som skal være om Judas. Beltø får oppgaven om å finne det, og det betyr en hel del reising. Han har reist en hel del i de andre bøkene også, men denne gang var det veldig mye frem og tilbake, og nye steder. Samtidig føler han seg forfulgt av noen.

Småspennende og humoristisk.

Hørte denne på lydbok og er ypperlig lest av Duc-Mai The.

Anmeldelse kommer.


Filmer/dokumentarer sett i august:Sett i kronologisk rekkefølge: 

 

How Is NASA Contacting Aliens? (2019)

The Poltergeist of Borley Forest (2013)

In the Dark (2013)

In the Forest (2022)

I Know What I Saw (2009)

Witchtrap (1989) 

Ghost of Darkness (2017)

American Conjuring (2016)

From Whisper to a Scream (1987)

American Poltergeist (2015)

The Old Dark House (1963)

Alternate Ground (2021)

Don't Knock Twice (2016)

Knifecorp (2021)

First Light (2018)

Oltre il guado (Across the River) (2013)


Madman (1981)

The Unseen (1980)

The Encounter (2015)

The Last Man on Earth (1964)

Wonder Valley (2017)

Killer Grades (2021)

Inner Demon (2014)

Poltergeist Encounters (2016)

Teenage Bank Heist (2012)

Jeg gjør oppmerksom på at de fleste av disse filmene og dokumentarene har 15/18 - års grense. Ser på veldig mye sært, men jeg liker det sære.

 

Ryggperspektiv av bøkene:

 Lydbøker:

På vegne av venner - Kristopher Schau

Sølvmyntene - Tom Egeland

 

Selv om jeg dessverre ikke rakk til noen av de planlagte bøkene for august, fikk jeg lest mye variert og er fornøyd med det meste av innholdet.😈


19. september 2022

Det er mandag og tid for forrige ukes oppsummering ...

Inneholder eksemplarer fra forlag, mot en ærlig anmeldelse
Shadow Flicker av Gregory Bastianelli, Dronen av Unni Lindell, Lingering av Chris Coppel og Køen av Vladimir Sorokin, er fra egen boksamling

 

 
 Bøker som ble lest i forrige uke:

Dronen - Unni Lindell
Ikke la de døde komme hit - Monika Steinholm og Anneli Furmark

Antall leste sider:

1061 sider

Bøker som ble anmeldt i forrige uke:
🖉 Ingen

Bøker som leses nå:
🕮 Der krepsene synger - Delia Owens
🕮 Shadow Flicker - Gregory Bastianelli
🕮 Aftentid og morgengry - Ken Follett
🕮 Lingering - Chris Coppel
🕮 Køen - Vladimir Sorokin

Planlagte bøker denne uka:

300 grader - Pernilla Ericson
Død for deg - Mikeala Bley

Det ble lite innlegg i forrige uke og ingen anmeldelser, men min bærbare pc takket for seg tirsdagskvelden, og så måtte jeg lære et nytt program for å forandre på bildestørrelser jeg bruker i forskjellige innlegg på denne siden, for det forrige programmet ville ikke samarbeide lenger, heller. Så fant et litt enklere program, så forhåpentligvis blir det anmeldelser fremover og månedens bokanbefaling for august som dessverre er svært forsinket. Men håper nå at det ikke blir mer kluss. Bruker min stasjonære pc foreløpig som jeg foretrekker å bruke, og skaffe meg ny bærbar pc i løpet av høsten, for det er greit å ha en i reserve når noe skjer.

Onsdag leste jeg ferdig Dronen av Unni Lindell. Andre bok i Marian Dahle serien. Gode karakterbeskrivelser og miljøbeskrivelser. Men som i Jeg vet hvor du bor var ikke saken helt det store. Litt creepy med kvinner som blir myrdet i telt, men det ble noe langdrygt, spesielt forholdet mellom Marian og Heine som begynner å bli trøblete. Samtidig opplever hun en personlig sorg midt opp i det hele.

I går leste jeg ut Ikke la de døde komme hit av Monika Steinholm og Anneli Furmark. En blanding av psykologisk thriller med grøsserelementer for unge lesere. Det nærmer seg jo Halloween og da passer det godt med slike bøker. Den er om Cecilia som har hatt en trøblete fortid og på grunn av det tar hun seg en lang kjøretur. Hun vokste opp med en alkoholisert mor som tok med seg forskjellige mannfolk hjem. Så nå har hun lagt ut på en kjøretur på måfå og ender opp ved et gammelt hus som ligger øde til. Hun blir møtt av de som bor der som har lagt merke til henne. I huset bor det to voksne med en sønn og hun blir invitert på kveldsmat. Selv om hun ikke kjenner dem, blir hun invitert til å bo der på ubestemt tid. De er gammeldagse som bare lever av det de selv dyrker og de er svært religiøse. Gjør hun noe som fornærmer dem, får hun straff. Hvor lenge blir hun værende, og vil hun tilvenne seg den gammeldagse livsstilen deres?

Interessant handling, men ikke så veldig grøssende. Fin kombinasjon av tekst og illustrasjoner.

I forrige uke hadde jeg som mål å bli ferdig med Der krepsene synger av Delia Owens og Shadow Flicker av Gregory Bastianelli, men det ble jeg ikke fordi de trengte mer tid enn jeg trodde. Men det gjør ikke noe. At man ligger litt etter leseskjema skjer stadig vekk.

Jeg liker Der krepsene synger av Delia Owens selv om den er en smule treg. Forventer ikke action på hver side, men noen partier er vel langdryge. Den er om Kya som føler at familiemedlemmene forsvinner en etter en. De største søsknene hennes forsvinner først, så moren hennes og så en bror som ikke er mye eldre enn henne, som hun hadde et nært bånd til. Værende blir hun og hans voldelige og alkoliserte far. Ofte er hun alene i flere dager mens faren har en tendens til å komme og gå. Man blir kjent med Kaya fra hun er sju år og må stort sett klare seg selv. Lage mat, finne mat, gjøre forhandlinger og diverse. Ikke spesielt troverdig da hun gjør alt dette før hun er ti år. Men bortsett fra det er er handlingen interessant selv om det ikke har skjedd stort ennå. Dette er en roman man må være litt tålmodig med.

De siste ukene har jeg lest Shadow Flicker av Gregory Bastianelli som ble utgitt i år. Det er horror som også har litt lite handling, men flust av stemning. Den er om Oscar som blir sendt ut til Kidney Island for å gjøre noen undersøkelser. Selskapet som eier vindturbinene ansetter Oscar som jobber i et annet selskap, og vil at han skal snakke med innbyggerne på øya. Det hevdes at mange får forskjellige helseplager på grunn av disse vindturbinene, og han er der for å ta noen notater om det. Det er ikke bare helseplagene som plager dem, men også lyden fra vindturbinene som høres døgnet rundt, og de lange skyggene de lager. Noen ganger gjør det til at de hallisunerer. Eller gjør de det? Samtidig opplever Oscar en del fiendtlighet for det er ikke alle på øya som setter pris på gjester og turister.

Som sagt noe sen handling, men mye steming, og det er gøy å se at horror også tar med alvorlige og aktuelle temaer, for vindturbiner og vindmøller har jo vært et hett tema.

Senere skal jeg begynne å lese Lingering av Chris Coppel. Ukjent bok og forfatter. I likhet med Shadow Flicker ble den også utgitt i sommer. Så venter med handling og mening etter at jeg har gjort meg mer kjent med boka. I denne uka skal jeg lese videre i Aftentid og morgengry av Ken Follett, og alt av handling og mening sparer jeg til anmeldelsen. Det er en bok jeg leser når jeg vil i, og siden den er på over sju hundre sider, har jeg ikke tenkt å nevne den hver uke til den er ferdiglest. Det blir noe masete. Jeg sier heller ikke si noe om Køen av Vladimir Sorokin før anmeldelsen, siden jeg leser den sammen med en annen bokblogger. Dette for å spare en del gjentakelser hver uke.

I forrige uke rakk jeg ikke å begynne på 300 grader av Pernilla Ericson eller Død for deg av Mikaela Bley siden jeg ikke ble ferdig med Der krepsene synger eller Shadow Flicker, men er nesten ferdig med begge, og er sikker på at jeg blir ferdig med begge denne uka.

I denne uka har jeg som mål å bli ferdig med Der krepsene synger og Shadow Flicker, begynne på 300 grader og forhåpentligvis også Død for deg. En fin blanding av mørk litteratur frem til oktober.😈

17. september 2022

Helgelektyre(557)

Inneholder eksemplarer fra forlag, mot en ærlig anmeldelse
Shadow Flicker av Gregory Bastianelli, er fra egen boksamlingDer krepsene synger - Delia Owens

Shadow Flicker - Gregory Bastianelli

Ikke la de døde komme hit - Steinholm & Furmark

 

Det har vært lite innlegg denne uka og det har sin årsak. Min bærbare pc gikk i svart, eieren også, og den har takket for seg for godt. Men fra spøk til alvor. Heldigvis har jeg en robust stasjonær pc som jeg kjøpte i 2013 som holder seg godt. Jeg trengte noen dager fra pc for å kjøle meg ned fordi det er surt å være nesten ferdig med et innlegg, og så forsvinner det i det øyeblikket den bærbare pc en døde. Selv foretrekker jeg stasjonær pc på grunn av gaming og tåler mer, men har brukt bærbar pc mest til skriving. Håper denne varer i enda flere år for jeg og tekniske problemer går jo så godt overens.😈

Derfor er månedens bokanbefaling for august noe forsinket. Den kommer enten i helga eller tidlig neste uke.

Men det har blitt en del lesing. 

Onsdag leste jeg ut denne:

 
Dronen - Unni Lindell

Bok nummer to om Marian Dahle. Likte Jeg vet hvor du bor litt bedre enn denne. Synes sakene i begge Marian Dahle er noe tamt og uengasjerende. 

Dem er om kvinner som blir angrepet og myrdet mens de overnatter i telt. Høres ut som en slasher fra 80-tallet og derfor jeg ville lese denne. Hørte den på lydbok og Ane Dahl Torp som lydbokinnleser. Cato er fremdeles i bakgrunnen siden dette er en ny serie om Marian Dahle. Hun har hunden Birka som begynner å bli gammel og hun er sammen med Heine, men i boka begynner forholdet å bli noe trøblete. Litt frem og tilbake. Kommer han til å bli værende? Samtidig opplever Marian noe utrolig trist, men likevel må hun prøve å konsentrere seg om jobben.

Helt ok krim, men som nevnt ble jeg ikke helt engasjert, men Ane Dahl Torp var behagelig å høre på, og likte at Unni Lindell leste forordet selv. Det føltes mer ekte. Likte balansen mellom jobb og privatliv i boka, men fremdeles liker jeg nok Cato Isaksen bedre enn Marian Dahle.

Anmeldelse kommer.

I en del dager har jeg lest Der krepsene synger av Delia Owens som er en populær bok de siste årene, og nå er den filmatisert. Har ikke avskrevet filmen for godt, men boka fristet mer, og tenkte det var en fin tid å lese den siden filmen kom på kino for ikke lenge siden. Kommer muligens til å se den senere om noen år.

Men boka er slett ikke verst. Den er om en familie som er i oppløsnning og de får ofte oppleve. De eldste søskenene til Kya har dratt for faren deres er ofte sint og voldelig. Da moren hennes til slutt drar, drar også broren til Kya etterpå, han hun har vært nærmest knyttet til. Kya blir alene i dagesvis mens faren blir ofte borte i lange perioder. Hun må klare seg med lite penger og overleve av ren vilje. Samditig er det funnet en død gutt som politiet prøver å finne ut hva som har skjedd med ham.

Ikke en bok der det har skjedd så mye hittil, men jeg liker beskrivelsene. I stykket av boka jeg har lest har nå Kya vokst fra å være sju år til femten år, og synes det er ikke så veldig troverdig at hun hadler, lager mat, og prøver å finne mat selv i så ung alder, men er spent på fortsettelsen. Da tenker jeg på da hun var yngre enn ti år.

Om natta leser jeg Shadow Flicker av Gregory Bastianelli. En av de få av årets horror utgivelser som har fristet. Den er om Oscar som er blitt sendt ut til Kidney Island (morsomt navn på et sted), fordi innbyggerne der som bor nære vindturbinene hevder at de får helseplager av dem, også dyrene er annerledes.

Oscar er ikke ansatt i selskapet som eier vindturbinene, men han blir sendt ut av dem for å gjøre disse undersøkelsene. Så han må prate med mange av innbyggerne som får forskjellige helseplager. De liker heller ikke lyseffektene disse vindturbinene lager, og noen blir også lei av den konstante lyden av dem. Oscar har også andre ting å stri med. Enkelte menn på øya er ikke vennlige overfor gjester og turister, så her får han mye å hanske med. Engasjerende og stemningsfull bok så langt selv om det ikke har vært my horror hittil.

Ved siden av disse skal jeg lese ungdomsboka Ikke la de døde komme hit av Steinholm og Furmark som nylig er utgitt. Det nærmer seg jo Halloween og jeg begynner Halloween sesongen i august, og lar den vare frem til januar. Leser jo en del horror ellers i året, også. 

Den er om en jente som kjører langt og kommer tilfeldig til et hus som ligger øde til. Huset og området virker gammelt og øde. I huset bor det foreldre med en sønn og det virker nesten som om de har ventet på henne og tilbyr henne kveldsmat. Det blir til at hun blir der en stund for å hjelpe til. De er noe sære og gammeldagse da de bare bruker det de dyrker selv. De er også veldig religiøse. Kommer hun til å bli  værende og skjuler de noe for henne?

Litt typisk ungdomsbok, men liker noen av elementene og at de er litt gammeldagse. Er spent på fortsettelsen.

Fargeleggingsdelen utgår denne gang for har problemer med bildestørrelser. Hadde ikke problem med det før nå, så må finne ut av det, hvis ikke blir det helgelektyreinnlegg uten fargelegginger fremover. Jeg og tekniske utfordringer og tekniske feil går jo som nevnt så godt overens. 😈 Tenkte å få til et helgelektyreinnlegg i det minste.

God helg.

Ukas låt: Ghost in the Moon - Avantasia