9. februar 2016

Edgewise av Graham Masterton - en av de bedre horrorbøkene jeg har lest på lenge


Frowning, she climbed  out of the bed and shucked on her slippers. She looked out on to the landing. There was nobody there. She didn't expect anybody to be there. Since the kidnap, she had fixed deadlocks on every door and window and upgraded her security alarm so that nobody could possibly enter the house without setting off sirens and floodlights and alerting the local police.
      Yet she had the strongest feeling that somebody had been here. She felt that somebody had somehow managed to enter the house and climb the stairs and look at her while she was asleep.

Etter en grufull opplevelse overlever Lily Blake, men til sin store forskrekkelse oppdager hun at barna hennes er kidnappet, og hun får en stygg følelse av hvem som kan ha kidnappet dem ...

Etter en brutal kidnappingssak blir Lily satt på umenneskelig prøve. Selv om hun har sin mistanke over hvem som kan ha kidnappet barna, så er det en gåte å finne ut hvor de befinner seg og vite om de er i det hele tatt i live eller ikke. Som mor føler hun seg maktesløs og hun gjør hva hun kan i sin makt å finne dem igjen. Da det tar noe lenger tid enn antatt å finne hint eller spor hvor de kan være, synes Lily at hun ikke får god nok hjelp av politiet og tyr til andre midler. Er man desperat nok, gjør man alt man kan for å finne sine nærmeste om det har skjedd dem noe. Det er i menneskets natur.

Av og til må man ta saken i "egne" hender
Lily går så langt som å kontakte George Iron Walker som bor ganske øde og han har indiansk bakgrunn. Med hans røtter tror han at det finnes mer mellom himmel og jord. Til tross for at hun selv er en skeptisk person er hun villig til å gjøre hva som helst for å finne barna uansett hvor de er. Akkurat nå befinner hun seg i en såpass håpløs situasjon at hun må sette sin tvilende tro til side. Selv om hun ikke tror på det samme som George Iron Walker, så er hun villig til å gjøre hva som helst for å barna hennes tilbake. Hun får vite at George Iron Walker ve hvordant å påkalle Wendigo. Wendigo er en kjent amerikansk vandrehistorie; Wendigo er et halvt monster med menneskelige egenskaper. Wendigo er også kannibalsk. George Iron Walker påkaller dette vesenet, Wendigo, i håp om at det skal hjelpe dem å finne Lilys barn, men det har sin pris og det er en høyere pris Lily har forestilt seg ...

Dette er en meget spesiell horrorbok og den kan høres noe voldelig ut, men den er ikke så voldelig til tross for at den også har sine scener. Det er ikke det voldelige som overdøver og dominerer boka, bare for å understreke det, men det er atmosfæren og mystikken som innholdet virkelig skal ha æren for. Dette er en original bok som blander både horror og en kjent vandrehistorie sammen. Denne leseren er interessert i både horror og vandrehistorier, men man trenger ikke å være det i utgangspunktet for å sette pris på spenningen i Edgewise.

Fascinerende personligheter
Til tross for at vi ikke får vite så mye bakgrunn av karakterene så gjør det ikke noe, fordi det er mer enn nok til å lage et inntrykk av dem likevel og man rekker å bli kjent med dem i denne korte boka. Av og til er lite akkurat nok. Karakterene i Edgwise består av nokså svært forskjellige personligheter som gjør det hele fargerikt. Karakterene er like spennende som mystikken i handlingen.

Edgewise kan virke som en grotesk og voldelig bok, men den legger mer vekt på mystikk, overtro, og frykt. Frykten for det ukjente og hvor langt et menneske er villig til å beskytte sine nærmeste. Uansett hvor mørkt ting kan se ut, gjør man hva man kan for å overleve situasjonen. Edgewise er en bok som er full av spenning og den har en fin blanding av horror med mystikk. Edgewise fortjener mer berømmelse og jeg kommer definitivt til å lese flere bøker av Graham Masterton, og jeg har ikke lest noe av ham tidligere. Noe som er rart siden horror og psykologiske thrillere er sjangre jeg leser mest av.

Bakpå:

The power of a spirit betrayed should never
be underestimated ...

Lily Blake, a successful Minneapolis realtor, is terrified after two masked men break into her home, kidnap her two children and attempt to burn her alive. The FBI investigate but with no success.

In despiration, Lily seeks the services of Native American PI John Shooks, who suggest they ask a Sioux shaman to summon the help of the Indian spirit, Wendigo. The price for this service is a spit of land at Mystery Lake, which Lily's firm is trying to sell for development - land that is sacred to the Sioux.

Lily is soon drawn into the destructive, cannibalistic world of the Wendigo after she decides not to pay her part of the deal. She soon learns to her detriment the force of a spirit seeking revenge.

Originaltittel: Edgewise
Norsk tittel: Ikke utgitt på norsk
Forfatter(e): Graham Masterton
Sjanger: horror, mystikk
Målgruppe: voksen
Antall sider:
252
Forlag: Severn House Publishers
Norsk forlag: Ingen norsk utgivelse
Utgitt: 2006
Min utgave: 2007 (Pocket) 
Lest: 03.11.2015 - 07.11.2015
Kilde:
fra egen boksamling
Plot:
5 (Originalt og jeg fikk sansen for det overnaturlige blandet med vandrehistorie).
Tittel:
5 (Det vekker både nysgjerrighet, og mystikk).
Omslag: 6 (Jeg er svak for gufne omslag. Og hodeskaller på omslag sier jeg ikke nei til).
Baksidetekst:
5 (Virker som en bok for meg på mange måter. Både horror og mystikk. Ja takk).
Skrivemåte
:
5 (Forfriskende og troverdig uansett hvor bisart det er).
Favorittkarakter:
John Shooks. Han virker ikke å være likt av mange fordi han kanskje er litt sær, men man får sympati for ham likevel.
Slutten: 4 (En av de bedre avslutningene jeg har lest og det er sjeldent).
Høydepunkt:
En annerledes horrorbok som både engasjerer og som holder på spenningen og interessen til siste slutt.
Lavpunkt:
Dette er en typisk bok som er for kort og man vil bare ha mer.
Terningkast: 5
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2015

4 kommentarer:

 1. Høres skummelt ut! Jeg er litt pinglete når det kommer til skrekk og grøss, er veldig lettskremt. Da jeg leste De dødes tjern for noen år siden, så turte jeg ikke å legge meg alene om kvelden... :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei og beklager for mitt sene svar for det er ikke hver dag jeg er like mye online. Det varierer så jeg har ikke ignorert deg:)

   Det er en veldig bra bok med mye mørk atmosfære. Verdt å sjekke ut:)

   Jeg er dessverre ikke så lettskremt. Helt siden jeg var liten har jeg sett skrekkfilmer og lest en del skrekkbøker så jeg tror jeg er kurert, så jeg savner å bli skremt. De dødes tjern elsker jeg. Helt siden ungdomsskolen har jeg lest den hver påske. Det har blitt en tradisjon siden:) Jeg liker det overnaturlige blandet med natur når det gjelder den boka. Sjekk også ut Døde menn går i land. Den er nesten like bra:)

   Slett
  2. Det skal du ikke tenke på, er mye annet som skjer i hverdagen også! De dødes tjern er også en favoritt hos meg når det kommer til grøss, det er noe med stemningen gjennom hele boka. Jeg hadde også lest den én gang før, tror det var på videregående, men var nok litt tøffere den gang, kan ikke huske jeg ble like lett skremt da... Takk for tipset, da skal jeg sjekke ut Døde menn går i land. :)

   Slett
  3. Det er godt at dere forstår for jeg prøver å svare så godt jeg kan:)

   De dødes tjern er en god bok som har en fin krimgåte og det overnaturlige i en fin blandig. Og det er jo mye rart som kan skje u naturen. Så den boka har jeg lest hver påske siden ungdomsskolen og den tradisjonen har jeg tenkt å ta vare på. Skulle ønske at flere norske krimforfattere skrev mer krim blandet med grøss. Jeg sier ikke nei til det:)

   Håper du sjekker ut Døde menn går i land. Tror du vil like den siden du også liker De dødes tjern. Er spent på din mening når du har fått lest den. Kos deg:)

   Slett