4. mai 2022

Månedens Bokanbefaling (april)

Inneholder eksemplarer fra forlag, mot en ærlig anmeldelse

I april leste jeg disse bøkene:


 
Lest i kronologisk rekkefølge:

 
Åtte perfekte mord - Peter Swanson

Dødens spill - Anne Elvedal

Paradis - Frøydis Lilledalen

Rødt kort -  Kurt Aust

Død hvis du ikke ... - Peter James

Den siste dagen - John Grisham

Kveleren - Kim Faber & Janni Pedersen


April var en laber måned, innsatsmessig. Starter som alltid strong, men så gikk det downhill. Midtveis i april, ville jeg gjøre alt annet enn å lese, men leste hver dag. Leser også når jeg har lav leselyst, for hvis man tar noen dager pause, tar det lenger tid å komme i gang igjen. Derfor blir det ikke mange bøker å vise eller skrive om denne gang. Beklager det. 😈 

Før og etter påske var det nesten sommervær, med både 18 og 19 grader i noen dager. Men 3. mai ble man møtt med vinter.


Det ble litt variert lesing i april også. Det ble krim, thriller, og en paranormal grøsser

I april ble bare 7 bøker lest. 2 bøker mindre enn i mars.

1 av 6 bøker ble lest. Godt jobbet .... Det betyr 3 strafferunder på meg. Strafferundende går ut på å lese bøkene jeg ikke rakk i år og noen fra i fjor. Kommer ikke til å markere strafferunde i overskriften, men i etiketterfeltet. Bøker jeg har begynt på, men som jeg ikke ble ferdig med innen måneden, telles ikke som strafferunder.

Noen bøker leste jeg i april, og noen ble med meg fra mars og det er: Åtte perfekte mord, Dødens spill og Rødt kort.

Den planlagte boka jeg leste var Kveleren av Kim Faber og Janni Pedersen

Det ble ikke mye smuglesing i april, men boka jeg smugleste var Rødt kort. Smuglesing er bøker som ikke blir oppført på denne siden mens jeg leser den.

Det ble noen femmere i april også, merkelig nok. Hele to femmere.

 

Og hvilken bok likte jeg best i april?

 

 
Den siste dagen - John Grisham

Boka jeg brukte mest tid på i april. Grunnen er at den er noe stor og hadde en del historiske apsekter, men det gjorde bare boka enda mer interessant. Så det gjorde ikke noe at det tok sin tid. Noen bøker krever mer tid enn andre.

Den siste dagen er om en høyt respktert familie som går i oppløsning, bare fodi Pete Banning bestemmer seg å gjøre noe som sjokkerer hans egen familie og resten av samfunnet. Sier ikke hva han gjør for å avsløre det, men han blir arrestert og står i fare for å bli henrettet. Han er lite interessert i å redde seg selv, for han nekter å si om grunnen til hans handling. Familien eller samfunnet kan ikke tro at det er han som har gjort det. En krigsveteran og bonde som mange respekterer og beundrer.
Får man som leser, vite hvorfor han gjorde det drastiske han gjorde? Har det noe med krigen å gjøre, eller noe annet?

Mange spennende teamer, karakterer og historiske aspekter. Min første bok av Grisham og har heldigvis en ulest til av ham i hylla.

Har ikke skrevet anmeldelse av boka ennå, men det kommer.

Den andre boka som fikk en femmer er ungdomsboka er: Dødens spill av Anne Elvedal, som er første bok i Dødens spill trilogien. Den første boka ble utgitt i 2020, og jeg skal selvfølgelig få med meg resten av trilogien, også. Dette var gøy. 

Det er paranormal grøsser med noen mørke temaer. Den er om død og sorg, hvordan komme seg videre i livet etter et stort tap. Noe Rebekka gjår gjennom. Hun mister faren sin i en brutal ulykke, og det skaper en avstand mellom henne og moren fordi det takler sorgern på forskjellig måte. De er også usikre på hva de skal gjøre med Låven. Et verksted faren til Rebekka drev for å redde ungdom i nærmiljøet, som har falt utenfor skolesystemet. Et sted som har litt dårlig rykte.

På farens kontor på Låven finne Rebekka et Ouijabrett, også kalt åndebrett. Det brukes til å kontakte de døde, men av og til, kan onde krefter komme i vår verden, hvis man bruker det feil. Hvorfor hadde faren et ånebrett, og Rebekka er usikker på om farens død var en ulykke. Men bør hun bruke det alene?

Hadde ønsket meg noen flere grøsserelementer, og selv om historien er noe åpenbar for oss voksne, var det underholdende og karakterene levende. Hun beskriver ungdommene på en realistisk måte. Brydde meg ikke om instalove biten, men det var det heldigvis ikke for mye av. Neste bok: Den sorte bruden skal leses i mai.

Anmeldelsen kan leses her.

Andre bøker jeg gjerne vil anbefale videre, er:

Kveleren: Før og over påskehelga, leste jeg i to krimbøker, og det var denne og Død hvis du ikke ... av Peter James. Jeg leste også De dødes tjern av André Bjerke, selvfølgelig. Men siden jeg leser den hver påske, blir den ikke oppført på denne siden lenger.

Kveleren er tredje bok om Martin Juncker og av og til lønner det seg å gi forfattere flere sjanser. Jeg likte ikke Satans sommer noe særlig. Syntes saken var noe kjedelig og handlingen noe tam, men synes at Martin Juncker er en fascinerende karakter, og ville bli bedre kjent med ham. Jeg likte Kveleren bedre fordi den hadde bedre sak, og engasjerte mer.

Den er om to saker, egentlig. Den er om en nynazist som er blitt knivdrept, og ikke mange dager senere, blir en kvinne funnet død og voldtatt i et område hvor det ferdes turgåere og syklister. Da flere lik dukker opp, og lite med ledetråder, blir Martin Juncker og hans team meget frustrerte. Selv bærer Signe Kristiansen på en mørk hemmelighet, og de som jobber med henne i teamet, merker at hun har forandret seg. Kommer hun til å innrømme hva som plager for dem?

Boka er som sagt om to saker. Nynazisten som ble drept og vokdtektsseriemorderen. Følte at nynazistsaken ble noe glemt i de andre sakene, men det gjorde ikke meg noe da voldteksseriemorderen var en mer interessant sak å lese om. Liker båndet mellom Martin Juncker og Signe Kristiansen. Det eneste jeg ikke helt falt for var avslutningen som var noe amerikansk utført. Men leser mer enn gjerne neste bok for Juncker er en underlig skrue - på en god måte.

Anmeldelse kommer.

Åtte perfekte mord: Den første boka jeg leste ut i april. Av Swanson har jeg lest denne, Her Every Fear og Dødelig bekjentskap. Jeg likte Åtte perfekte mord og Her Every Fear bedre enn Dødelig bekjentskap, og jeg leser gjerne flere.

Bøkene hans er kanskje rolige for det fleste. Men jeg likte denne da krimsaken handlet om bøker, og sier ikke nei til det. Den er om Malcolm Kershaw som driver en bokhandel sammen med få andre. For mange år siden skrev han et blogginnlegg gjennom bokhandelens blogg, hvor han skrev en liste over åtte bøker som inneholdt unike mord. Han får besøk av FBI agent Gwen, som er redd for at en morder i virkeligheten er inspirert av hans liste. Sammen må de gå gjennom bøkene i håp om ledetråder før nye mord skjer. Er det noen som vil gjøre bøkene til virkelighet, eller er noen ute etter Malcolm?

En rolig, men interessant bok, spesielt når de diskuterer bøkene. Litt lett å gjette seg frem til den skyldige, men grei som enkel krim.

Anmeldelsen kan leses her.

 

Død hvis du ikke...: Det er en stund siden jeg har lest noe av Peter James, og det har vært et savn, for bøkene hans er noe avhengighetsskapende. Har ikke lest alle bøkene om Roy Grace, men de kan fint leses frittstående. Dette er den fjortende boka om Roy Grace.

Den er om en viktig fotballkamp, men heldigvis er det ikke utgangspunktet i boka. Roy Grace har med sønnen sin på kamp og blir vitne til en mann foran ham som virker noe nervøs. Når mannen forlater setet sitt, legger han igjen et kamera og Roy Grace mistenker at det kan være en bombe inne i kameraet. Samtidig er en forretningsmann på samme kamp med sin sønn. Sønnen forsvinner, og senere blir det beskjed om løsepenger. Forretningsmannen har ikke mye å rutte med da han er spilleavhengig, men kommer han og kona til å få tilbake sønnen sin i god behold?

Interessant sak og intenst. Fin påskekrim.

Anmeldelse kommer.

Hei. Hyggelig at du fremdeles leser. 


Bøker som var helt ok:

Rødt kort: Min første bok av Aust, men definitivt ikke den siste for har alltid vært interessert i krimbøkene hans, men dette er en fotballthriller. Ironisk nok leste jeg den til tross for at jeg hater fotball, men coveret var noe horroraktig og fristet.

En spesiell thriller, men også noe småfestlig. Det er noe pulpaktig med denne boka. Den er om fotballspiller Zac Utheim, som beveger seg fra Italia til England. Han skal gjøre et ærend for sportsdirektøren Matt Reed, men det er ikke bare derfor Zac er der. Hans gode venn, og fotballspiller Luca døde i en drukningsulykke for et par år siden, men Zac er usikker på om det var en ulykke.

Morsom og underholdende fotballthriller, og det var heldigvis ikke altfor mange beskrivelser av fotballkamper.

Anmeldelse kommer.


Bøkene jeg likte minst i april:

Paradis: Jeg lager ikke denne spalten for å henge ut noen bøker, men noen bøker går man ikke overens med og det er en ærlig sak. Jeg gikk ikke helt overens med denne boka på grunn av språket og det ble for mye familieprat og utroskapsmistenksomheter. Det synes jeg er litt kjedelig å lese om. Selv foretrekker jeg mer hardbarket krim.

Dette er en krimdebut som ble utgitt i fjor. Den er om førstebetjent Jonas Bø som må løse en spesiell sak og han vil ha med seg psykolog og profilerer Petra Hassel med på laget. To eldre menn er funnet brutalt myrdet, og moderen har stappet i dem hundeavføring. Er det hevn det dreier seg om? Samtidig føler ikke Petra seg helt trygg, for noen gjør ting som rammer henne, og hun føler seg ikke trygg. Bør hun avslutte samarbeidet med politiet?

Boka er ikke dårlig, men det ble veldig lite om saken og for mye familieprat for min del. Skjønner jo at jobbfolk i bøker, har et eget liv også, men det har jeg sjeldent interesse av å lese om. 

Anmeldelsen kan leses her.

 

I april begynte jeg av en eller annen grunn å se filmer igjen. Har jo sett filmer litt før også, men da gjerne de faste filmene jeg ser i bestemte årstider. Og tenkte å se filmer jeg ikke har sett før til en forandring. Hvilke filmer som ble utgitt fra 2015 til 2022, har jeg ingen snøring på. Det eneste jeg vet at det kom en ny Batman film for en stund siden.

I april så jeg disse filmene:

 


 
House of Fears (2007)
Babysitter's Nightmare (2018)
Wolf Creek 2 (2013)
Dark Harbor (2019)
When Friendship Kills (1996)
Wraith (2017)
The Descent 2 (2009)
Spirits in the Dark (2020)
The Curse of Robert the Doll (2016)
Die in One Day (2017)
Clinton Road (2009)
The Wicked (2013)
 
Jeg gjør oppmerksom på at aldersgrense på de fleste filmene på lista, er nok 16 og 18 år. De er noe, eh ... brutale. 
 
Ryggperspektiv av bøkene:
 


April var grei nok. Selv om ikke mange bøker ble lest, likte jeg de fleste som ble fullført, og håper at mai blir mer produktiv.😈


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar