24. oktober 2021

Minneskogen av Sam Lloyd - hun skulle bare spille sjakk ...

Eksemplar fra Cappelen Damm, mot en ærlig anmeldelse

Det er ikke mye til gjennombrudd, men det er i allefall noe,. Poli-

tifolk som har blitt sendt til Royal Princess, et elegant hotell

bydg på 30-tallet, noen få hundre meter fra Marshall Court,

oppdager at et av hotellets sikkerhetskameraer har fri utsikt til

East Overcliff Drive.


Noen ganger kommer man over psykologiske thrillere som frister mer enn andre. Sånn var det med Minneskogen. Jeg hadde ingen forventninger, for det lønner seg som regel ikke, men ville vente med å lese denne når det ble mørketid. Handlingen virket båe tung og dyster, noe den er, og hadde ikke vært det samme hvis man leser den når det er sommer. Kontrasten ville ha blitt for stor. Var Minneskogen verdt utsettelsen, og bør den leses av foreldre?

Ja og nei. Ja, den var helt klart verdt utsettelsen, og den bør kanskje ikke leses av foreldre. Les på eget ansvar sier jeg bare. For foreldres verste mareritt, er noe av det som skjer i boka, nemlig kidnapping. Og når et barn er borte, frykter jo man det verste. 

 

Stakkars jente
Elissa er bare tretten år gammel, men snartenkt og oppegående. Hun er glad i sjakk og det er hennes store lidenskap. Hun og moren drar av gårde tidlig på morgenen, for å komme frem i tide til en sjakkturnering som Elissa skal være med på. Hun har med Apekatt, som er hennes lykkebringer. Det har blitt en greie at de i hennes målgruppe har med noe som skal bringe dem hell og lykke i slike arrangementer. På hotellet da hun skal tilbake til bilen en tur, legger Elissa merke til en creepy hvit varebil. Hun får dårlige vibber av den på grunn av et klistremerke med en hodeskalle som røyker. På klistremerket står det også, KUL'N. Før hun vet ordet av det, skjer det aller verste. Lena, Elissas mor opplever det store marerittet, ingen datter kommer tilbake til hotellet.

Elissa blir fastbundet i en slags hule under jorda i skogen, Minneskogen. Over hulen er det et gammelt hus som virker falleferdig. Av og til får hun besøk. Hun får besøk av Elijah, som er et år yngre enn henne. Det er noe rart med ham, men hun vet ikke hva det er og hun føler at han ikke er helt til å stole på. Den andre hun får besøk av er udyret. Udyret kommer med mat bare av og til, og han filmer henne. Han filmer henne og tvinger henne til å lese opp noe hun ikke mener. Senere blir det lagt ut på YouTube.

Hvem er disse folka som vil henne vondt, og hvorfor ble akkurat hun offer? Hvordan skal hun flykte fra marrerittet, og vil hun noen gang bli funnet?

Mairéad som har ansvaret for det hele, sliter med formen, men hun skal finne Elissa til enhver pris. Hun kan ikke svikte Elissas mor, eller seg selv. Men tiden er kostbar, og saken er mørkere og mer kompleks enn de først aner.

Lloyd er debutant og boka ble utgitt for første gang i fjor. Selv hadde jeg ikke hørt om den. Er ganske oppdatert innen horror og thriller sjangeren, men likevel er det noen bøker som smetter unna. Da den dukket opp tidligere i år, ville jeg spare den til mørketiden og til kaldere årstid. Å lese slike bøker på lange sommerdager, blir for stor kontrast. Sier jeg som leser mørke bøker året rundt ... Men noen bøker passer best til mørke og kalde årstider.

Snedig tankegang
Innrømmer at Lloyd har en original fortellerstemme, men litt slitsomt med Elissas sjakktankegang. Når hun er i hulen, forestiller hun hulen sin som et sjakkbrett. Hun ofte maner frem et sjakkbrett og ser skuffen på Y8. Dobøtta er på B3. Han går til C7. Det er ikke sikkert disse beskrivelsene er ordrett fra boka, men gir bare et eksempel på hvordan hun tenker. Personlig liker jeg å se sjakkturneringer, men det er noe annet å lese sjakkspråk. Det blir noe masete over det. Tror neppe at trettenåringer, uansett hvor smarte de er og hvor glade de er i sjakk, ser for seg omgivelsene sine som et sjakkbrett. Syntes ikke det ble helt troverdig.

Likte å lese om båndet til Elissa og Elijah. Hun tror han er et brikke i det hele og samtidig ikke. Han er også noe skeptisk på henne, men likevel besøker han henne. Dette båndet skapte mer mystikk enn i vanlig kidnappingsbøker man har lest før.

Kaotisk og overdreven slutt
Minneskogen inneholder en sterk og kaotisk slutt, men liker ikke twist etter twist metoden. Når en forfatter bruker flere twister istedet for en hovedtwist. Man får lyst til å slenge twistposen i veggen. Nei da, en dårlig spåk. Synes at forfattere som bruker mange twister i en bok, prøver for hardt og boka blir da anstrengt og på grensen til tåpelig i stedet for troverdig og måpende. Sånn sett ble jeg bittelitt skuffet.

Likevel er ikke boka dårlig. Det er en fascinerende thriller på mange måter. Det var bare noen partier (mener ikke å snakke sjakk, jeg også), som ikke var helt troverdige og noen vendinger som jeg ikke gikk helt med på. Så har lyst til å lese noe av Lloyd igjen, hvis han kommer med flere bøker. 

En ting er sikkert. Kommer aldri til å se på trær på samme måte igjen etter å ha lest Minneskogen. Det skulle ha het psykotisk thriller istedet for psykologisk thriller. Bare et forslag ...


(Bakpå):

KRITIKERROST PSYKOLOGISK THRILLER

INTERNASJONAL BESTSELGER

 

Elijah har bodd ved Minneskogen så lenge han kan huske. Han bruker

mesteparten av tiden sin her. Og det er slik han finner Elissa.

 

Elissa har akkurat kommet til Minneskogen. Hun er kidnappet,

lenket fast i et rom under bakken. Hun innser at denne merkelige 

gutten er den eneste som kan redde henne.

 

Men Elijah har akkurat fått sin første venn og er redd for å gå til

politiet. Han vet at bare en av dem kan dra derfra.

 

"Vakkert fortalt, med to unge hovedpersoner som er mesterlig

skildret. Lloyd er et jeldent nytt thriller-talent."

Daily Mail

 

"Historiens eventyrpreg forsvinner sakte, men sikkert etter

som faren blir mer og mer intens, og etterlater denne lesren

md bankende hjerte og svette håndflater."

Observer

 

"Det som gjør denne boken unik, er det enestående maktspillet.

Skrekkelig skummel og med en høyst uventet vri: et fortreffelig,

mørkt, moderne eventyr."

The Guardian


Originaltittel: The Memory Wood
Norsk tittel:
Minneskogen
Forfatter:
Sam Lloyd
Sjanger:
Psykologisk thriller
Målgruppe:
Voksen
Antall sider:
348
Forlag:
Bantam Press
Norsk forlag:
Cappelen Damm
Utgitt:
2020
Min utgave:
2021 (Innbundet)
Lest:
14.10. - 22.10. 2021
Kilde:
Anmeldereksemplar
Plot:
5 Selv om det ikke var overraskende for min del, var det likevel et godt og fengslende plot.
Omslag:
4 Liker baksidebildet bedre, en skog med sjakkbrikker. Mer originalt enn løpende skikkelser som er ofte brukt i thrillere i tillegg til med rygen til skikkelser. Noe oppbrukt og tamt, men liker fargene.
Baksidetekst:
5 Grunnen til at jeg ville lese boka og sparte den som høstlesing siden handlingen er såpass dystert.
Skrivemåte:
4 Ikke alt er helt troverdig, men sånn er det jo ofte i thrillersjangeren, og det ble noe langtekkelig mot slutten.
Favorittkarakter:
Elijah. Ikke fordi jeg liker ham, men han gjorde boka mer interessant.
Persongalleri:
5 Det er de som løfter handlingen siden det er en karakterdrevet psykologisk thriller. Hvem er de og hvorfor gjør de det de gjør?
Slutten:
4 Det blir litt mye av alt og noe Hollywoodaktig over det hele.
Høydepunkt:
Engasjerende og plottet har flere lag enn det virker som.
Lavpunkt:
Ikke så overraskende som mange på coveret hevder at den er og litt masete sjakkspråk.
Terningkast: 4
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2021 

8 kommentarer:

 1. Psykotisk thriller... hehe, en egen ny sjanger;)
  Skal lese denne snart altså. Men Paula Hawkins først i kategori psyk thrillers:

  SvarSlett
  Svar
  1. Haha, det burde være en slik sjanger også, for denne ville ha passet godt inn i det på mange måter. =)
   Spent på hva du synes om denne til slutt. Ser det ikke er mange som har lest den. En god bok for all del selv om man kanskje ikke var enig i alle vendingene. Har Paula Hawkins i ventebunken jeg også og håper å få skviset den inn i høstlesingen. Har ikke lest noe av henen siden Piken på toget. Likte du den? Selv var jeg ikke så begeistret.

   Slett
  2. Liker denne av Hawkins, men den er helt annerledes enn Piken på toget sålangt (ca en tredejedel inni), kanskje er fordel for deg?
   Jeg likte Piken på toget også jeg.
   Bok nr to har jeg ikke lest.

   Slett
  3. Likte ikke Piken på toget, for oppskriften ble for lik Gone,girl (Flink pike) av Gillian Flynn, og den slags oppskrift er jeg ikke spesielt glad i. Leste heller ikke bok to av Hawkins for den fristet ikke, men det gjør henne nyeste. Så håper den er bedre enn Piken på toget. =)

   Slett
 2. Haha til Twistposekommentaren.
  Jeg er fristet til å lese denne, men enda mer vil jeg lese The Only Good Indians.
  Ønsker deg en fin mørk leseuke :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, elendig humor. Godt man ikke er standup komiker. Hadde nok blitt buet ut. =) Håper du gir boka en sjanse.
   The Only Good Indians ser både original og spennende ut. Mange sier at Graham Jones har en spesiell skrivemåte, så får se om det stemmer. Plottet virker i hvert fall alright.

   Tusen takk og i lige måde. Her er det mørkt og regner som vanlig.

   Slett
  2. Elendig humor er deilig humor. Humor jeg ler av :)
   Jeg har bestilt The Only Good Indians og My Heart is a Chainsaw i dag. Gleder meg:)

   Slett
  3. Jeg også, spesielt tørr humor liker jeg.
   Nice. Spent på hva du synes. My Heart is a Chainsaw har jeg i hylla, men det fristet mest å lese The Only Good Indians først. =)

   Slett