9. april 2012

De dødes tjern av André Bjerke - min ultimate påskegrøss!

Vi stanset. Vi var kommet frem til en rydning i skogen, en liten åpen plass. Ved enden av denne rydningen, tett innunder trærne og selv liksom en del av den kalde, susende skogmørket lå Daumannshytta.
 En hyttetur kan være litt vel spennende!

En ung mann er forsvunnet. Søsteren hans tar med seg vennegjengen og drar til Daumannshytta som broren hennes har pusset opp og holdt til i de siste dagene før han forsvant. Spor leder til tjernet. Tok han selvmord eller ligger det mer bak? Daumannshytta og tjernet deler en forferdelig vandrehistorie. Et gjenferd har visstnok tatt bolig i hytta (som også var tidligere eier av den for 100 år siden) og oppfordrer besøkende til å drukne seg i tjernet. Vennegjengen får en uhyggelig sak å løse.

Hvorfor jeg kaller De dødes tjern for min ultimate påskegrøss? Fordi boka har alt en påskegrøss må ha, i hvert fall for min del. En god mordmysterie, herlig persongalleri, uhygge, ekkel atmosfære, litt humor og ikke minst, spenning! Og De dødes tjern har faktisk alle disse ingrediensene og ikke en eneste side er kjedelig! Og jeg kan lese denne boka mange ganger og storkose meg like mye hver gang fordi boka har undertoner og småting som jeg legger merke til på ny hver gang jeg leser den. Det er herlig!

Konseptet går heller aldri ut av mote. Det er uhyggelig og ekkelt, men samtidig frydefullt på samme tid. Har alltid drømt om en gammeldags hytte langt ute i skogen som jeg kan være i for å være litt alene. Rømme fra sivilasjonen, men kjenner jeg meg selv rett så ville jeg ha skremt meg selv i hjel. Er ikke mørkredd, husredd, men langt inne i skogen etter mørkets frembrudd hadde jeg nok skremt meg selv for den minste ting...Men morsomt å bli litt skremt nå og da også. Le litt av sin egen dumhet. Det er vel derfor jeg liker grøss, skrekk og krim så godt. Det er sunt å le litt av sin egen nervøsitet.

Har også lest andre verk av André Bjerke som; Døde menn går i land og Skjult Mønster. Likte begge to veldig godt, spesielt Døde menn går i land, men det er noe ekstra spesielt med De dødes tjern som er og blir mesterverket til Bjerke for min del. Det har det lille ekstra.

De dødes tjern er en uhyggelig kriminalroman som får deg til å grøsse. Til tross for sin mesterlige uhygge, byr den også på en god del humor og hverdagsintriger. Ingen moderne kriminalroman kan måle seg med De dødes tjern.
Bakpå

En gruppe ungdommer reiser til en hytte for å finne årsaken til at en god venn begikk selvmord.

I løpet av noen høstdøgn utsettes de for en rekke nervepirrende opplevelser. Alt beveger seg i grenselandet mellom drøm og virkelighet, i et slør av uhygge, inntil psykoanalytikeren Kai Bugge skjærer igjennom mystikken og presenterer løsningen.
Originaltittel: De dødes tjern
Norsk tittel: De dødes tjern
Forfatter(e)
: André Bjerke, også kjent som Bernhard Borge
Sjanger: Krim, overanaturlig, spenning, klassiker
Målgruppe: Voksen
Antall sider: 191
Forlag: Aschehoug

Utgitt: 1942
Min utgave:
2001 (Pocket)
Lest:
08.04 - 09.04 (2012)
Kilde:
Kjøpt
Plot:
6 (Genialt. Rett og slett. Her er vandrehistorie og mordgåte blandet på sitt beste!)
Tittel:
6 (Herlig tittel og kan få hvem som helst til å grøsse og ikke minst undre seg over hva som er galt med akkurat det tjernet.)
Omslag:
6 (Forfriskende farger og utmerket bilde. Som regel liker jeg ikke filmatiseringsbilder på bøker, men akkurat dette bildet er så beskrivende og ekkelt at det jeg godkjenner det denne gang)
Baksidetekst:
6 (Nervepirrende og forventningsfullt!)
Persongalleri:
6 (Mange rare, herlige og jeg vil vite mer om deg karakterer)
Skrivemåte:
6 (Bjerke er en magiker når det gjelder å skrive kriminalromaner. Det er ikke noe mer å si om den saken.)
Favorittkarakter:
Bernhard (selve fortellerstemmen. Kan ikke fortelles på en bedre måte)
Slutten:
6 (Kunne ikke ha vært annerledes)
Høydepunkt:
Alt. Men må si at vandrehistorien er mer enn nok spenning i seg selv. Liker godt blandingen med hverdagskrim og det overnaturlige. Det er en fin kombinasjon! En sjanger jeg aldri går lei av.
Lavpunkt:
Smal bok. Vil jo ikke at boka skal ta slutt. Noengang!
Terningkast:
6 (Norges beste kriminalroman!)
Leseutfordring:
100 + Books In A Year (2012) & Off the shelf (2012)

6 kommentarer:

 1. Herlig omtale, Ina :-D

  SvarSlett
 2. Takk, Siljemor:) Glad det falt i smak:)

  SvarSlett
 3. Må jo lese denne boken jeg også:)Egentlig rart jeg ikke har lest denne før:)Ha en fin uke videre:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det syns jeg ogsÅ. Så hva er det du venter på? Sett i gang og les den! :)
   Ha en riktig fin uke du også:) Får håpe uka blir rolig etter noen dager med ferie:) Liker ikke brå overgang hehe....

   Slett
 4. Fin omtale,Ina:) Denne boken kunne jeg tenkt meg å lest og den er allerede ført opp på ønskelisten.

  SvarSlett
 5. Så flott omtale! Denne boka har jeg lenge hatt lyst til å lese, så *takkforsparkbak!*
  Ønsker deg en glad dag!
  Pia

  SvarSlett