29. januar 2011

Fluenes Herre av William Golding - en av de mest spesielle bøkene jeg noen gang har lest, og jeg har lest mange spesielle bøker...

"De tok ikke konkylien."

"Jeg vet det. De var ikke ute etter konkylien. De var ute etter noe annet. Ralph - hva skal jeg gjøre?"

Langt borte marsjerte tre skikkelser langs stranden mot steinfestningen. De holdt seg klar av skogen og gikk nede ved sjøen. Av og til sang de lavt, av og til stupte de kråke ved den gjennomsiktige, bevegelige sjøstripen. Høvdingen gikk først, med faste skritt, full av triumf over sin bedrift. Nå var han i sannhet høvding, og han gjorde farlige støt i luften med spydet. I venstre hånd dinglet de knuste brillene til Gisgis.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tenk deg at du er i skolebarnsalderen. Du sitter i flyet med barn på rundt din alder, og plutselig skjer det noe dramatisk. Det er noe galt med flyet. Flyet styrter og lander på en ubebodd øy. Flykapteinen dør under sammenstøtet. Dere er barn som er nødt til å klare dere på egenhånd. Vil dere overleve eller kommer dere til å dø på øya?

Gisgis er den første Ralph møter på øya etter flyulykken. Gisgis er ikke hans ordentlige navn, men et kallenavn som medelevene hans har gitt ham. Gisgis er småfeit, ser dårlig og er et lett mobbeoffer. Han blir stadig sett på som det svakeste ledd. Sammen finner han og Ralph en konkylie. Konkylien viser seg senere for å være til nytte. Ralph blåser i den og flere unger på øya dukker opp. Fra da av blir konkylien ett viktig redskap til å samle de andre og holde møter. Og siden Ralph var den første til å blåse i den, erklærer han seg selv som den naturlige leder, men han finner fort ut at å være leder er ikke bare en lek.

For det er nemlig flere på øya som gjerne vil være leder. Jack er Ralphs rake motsetning. Mens Ralph er opptatt med å organisere flokken, og holde motet oppe om å bli reddet ved å holde bålet gående, vil Jack heller jakte, skaffe kjøtt og lage øya som en eneste stor lekeplass. Han liker ikke å bli kommandert og vil gjøre ting på hans måte. Dette skaper selvfølgelig splittelse og ubehag på øya. Snart blir alt håp, moro og spenning til et levende mareritt.

Jeg må si at jeg er skikkelig rød i ansiktet av skam over at jeg ikke har lest denne boka tidligere. Jeg har heller ikke sett filmen (kun traileren). Men har jo hørt mye om boka oppgjennom årene om hvor spesiell, rar og disturbing den er. Og etter at jeg endelig har lest den selv skjønner jeg nå hva folk mener. For dette er en meget spesiell bok. Husker at jeg kjøpte boka for noen år siden og han som sto bak disken sa at denne er utrolig spesiell og ganske original kan man si, og jeg må si meg enig med ham. Før jeg begynte å lese den tenkte jeg at dette var en lett og tynn bok jeg sikkert kom til å lese ut på bare noen dager, men der tok jeg grundig feil. For selv om boka er veldig lett og inneholder få sider, så er det et tungt innhold som trenger tid til å fordøyes. Det er mange partier å tygge på i etterkant før man fortsetter. For ofte tenkte jeg selv om hva jeg ville ha gjort hvis jeg var en av disse guttene. Hva ville min rolle bli? Jeg torde nesten ikke å tenke på det. Det er så vanskelig å forestille seg.

Jeg vet at dette er en noe tynn og diffus bokomtale fra min side, men jeg er så redd for å røpe for mye. Det er en bok som må leses for å forstå hvor fantastisk, gal og skremmende den er. Boka må bare oppleves. Jeg kan ikke beskrive hvor vanvittig og utrolig den er. På slutten måtte jeg bare flire litt. Det var ikke helt den slutten jeg hadde forventet, men den var langt i fra skuffende. Jeg sier det bare igjen. Fluenes Herre må bare leses for å forstå hvor unik den er. Og at dette er en debutantbok i tillegg er forbløffende! Så dette blir ikke den første og siste gangen jeg leser den for å si det sånn.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bakpå: Fluenes Herre er historien om en flokk engelske skolegutter som stranger på en ubebodd øy etter et flyhavari. De velger seg raskt en leder, Ralph. Han forsøker å skape et samfunn med faste regler og oppgaver for hver enkelt. Men Ralphs samfunn er truet av rivalisering og barbari.

Det er en dyt essimistisk og stadig like aktuell roman om demokrati og diktatur, sivilasjon og villskap, om "uskyldens død og menneskehjertes mørke".

William Golding (1911-1993) mottok Nobelprisen i litteratur i 1983 "for sine romaner, som med den realistiske fortellerkunstens skarpsindighet og mytens mangfoldighet og allmenngyldighet belyser verden av i dag". Fluenes Herre, som første gang ble utgitt i 1954, var hans debutroman.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Originaltittel: Lord of the Flies

Norsk tittel: Fluenes Herre

Forfatter: William Golding

Sjanger: roman, klassiker

Antall sider: 212

Utgitt: Første gang i 1954. Min utgave: 2006 (Pocket)


Lesetid: 21 dager


Plot: 6

Tittel: 5

Omslag:  2

Baksidetekst: 4

Persongalleri: 6

Skrivemåte: 6

Slutten: 5

Høydepunkt: Svært levende beskrevet kan man si og det er lett å innbille seg at man selv er på den øya og en del av den eksperimentelle galskapen.


Lavpunkt: Det eneste jeg vil pirke på er at jeg ville gjerne vite litt mer om bakgrunnen til enkelte av guttene. Hvor de vokste opp, hva slags hjem de kom i fra, hva slags foreldre de hadde osv...men ellers er boka super og uforglemmelig!


Terningkast: 6

Leseutfordring: 100 Books in a Year Reading Challenge og Off The Shelf

25 kommentarer:

 1. Enig med deg! En av de mest "forstyrrende" bøker jeg har lest også, og antagelig en medvirkende årsak til at jeg har både sosiologi og kriminologi i fagkretsen. For man blir å tenke... Hva er gener, hva er sosialisering, hvor raskt kan en kultur og et menneske endres når konvensjonene oppløses? Eller et menneske oppløses når konvensjonene endres, for den saks skyld.

  Animal Farm hadde noe av den samme virkningen på meg, forresten. Flere og andre tanker, og ikke så innmari skråsikker på hvem man selv ER, når man utfordres.

  Uansett: Anbefaler også denne :D

  SvarSlett
 2. rufsetufsa22:27

  Ja, det er virkelig en forstyrrende bok, og mye skal sjokkere meg, men denne boka tok virkelig kaka. Jeg kan ikke forestille meg selv i en slik situasjon. Hadde nok blitt gal :) Og lurer på hvordan verden ville ha vært hvis alle hadde levd etter egne regler... en skremmende tanke...

  SvarSlett
 3. Dette var en utrolig flott anmeldelse! Jeg har alltid vært litt "redd" for denne boka, og har faktisk ikke turt å lese den... men nå kjenner jeg at jeg snart er klar!

  :-)

  SvarSlett
 4. virre50923:53

  Jeg har filmen jeg, den beskriver et minjatyr miljø som har en skremmende likhet til vår hverdag:))

  SvarSlett
 5. rufsetufsa00:18

  Silje: Takk for fine ord :) Bare sett i gang og les boka. Man blir aldri klar for den :)

  Virre509: Heldig du som har filmen. Har lyst til å se den jeg også, men må nok fordøye boka litt først og jeg er enig med deg i din sammenligning med vår hverdag :)

  SvarSlett
 6. Jeg synes ikke filmen var så bra. Den formidler ikke den råskapen boka gjør, og heller ikke "tåken" rundt Fluenes herre.

  På den andre siden: Det er oftest slik når man har lest boken først :)

  SvarSlett
 7. rufsetufsa00:39

  Det er oftest slik at boka er bedre enn filmen :) Mna får ikke det samme inntrykke når man ser filmen etterå. Det ødelegger alt man har forestilt seg selv på forhånd og når det ikke stemmer, så er filmen "ødelagt". Skjønner hva jeg mener? Eneste tilfellet jeg har opplevd at filmen er bedre enn boka er The Shining. Men som regel ellers så er nesten alltid bøkene bedre enn filmatiseringene. Mye av suspensen er som regel borte i filmen som man har forestilt seg i boka. Det er litt kjipt når man ikke får samme feelingen av en filmatisering :(

  SvarSlett
 8. Nettopp! Det blir vel slik av at filmskaperne vektlegger andre ting enn man selv gjorde. Og at det som funker i bok ikke nødvendigvis funker i film. Jeg synes "Drømmefangeren" var bedre på film, og Jason Bourne innfridde, selv om jeg ville hatt med mer :D Alltid mer... Man tenker "hvorfor er ikke DET med", uten å tenke på at en film er cirka 1,5 timer :D

  SvarSlett
 9. rufsetufsa00:57

  Enig. Mange bøker er jo på 5-600 s. Og da må man jo bare forkorte litt for at filmen ikke skal oppleves som "for lang". Og det andre som irriterer meg litt angående filmatiseringene at det føles ut som om man blir foret med teskje. Når man leser velger man selv når man kan ta pause og fundere litt/tygge på det man har lest. Når man ser filmer så får man på en måte det meste på teskje. Det er bilder av personene, landskapet/miljøet. Hvordan personene snakker osv...Man får ikke forestille seg noen ting da, annet enn hva som skjer videre, men resten er på en måte servert. I en bok så kan man på en måte styre alt selv. Forestille seg hvordan persongalleriet ser ut, hvordan stemmen høres ut, hva slags typer de er osv...Man kan ikke gjøre helt det samme når man ser film :)

  SvarSlett
 10. 100% enig :)
  Og så leser jeg heller enn å se filmer/serier. Jeg går fra filmer midt i dem til stadighet, men jeg har aldri gått fra en bok. Jeg har lest mange dårlige/kjedelige bøker Gud bevares, men personene blir stort sett mine, og da levner man dem ikke uten videre!

  To anbefalinger: "Hotellet på hjørnet av bitter og søtt" og "Drømmehjertet". Ikke spennende akkurat, men man lærer masse, de er godt skrevne, og man sitter igjen med en lykkefølelse.

  SvarSlett
 11. rufsetufsa01:12

  Jeg ser mange filmer og tv-serier (er en sann Tv-slave), men så lenge jeg vet at serien eller filmene er basert på en bok på forhånd, så vil jeg vente med å se det til jeg har lest boka for det blir ikke det samme å lese boka etterpå :)

  Tusen takk for boktips (får aldri nok av det!). Hotellet på hjørnet av bitter og søtt har jeg hørt mye positivt om. Og Drømmehjertet har jeg allerede stående i en eller annen hylle og står på vent. Men den skal helt klart lese etter hvert. Den andre boka du også nevnte har jeg notert. Den Animal Farm boka. Har aldri hørt om den før, men høres ut som Fluenes Herre for bondedyrsamfunnet :) Er ofte på bokelskere.no og der har de en kjekk måte å lagre bøker man ønsker seg/skal lese. Lagrer ofte lesetips der. Veldig kjekk måte og lett å finne igjen. Før så skrev jeg ned boktips på papirlapper som jeg aldri fant igjen :lol:

  SvarSlett
 12. Animal farm er den første som virkelig satte seg i meg, En harselas over den russiske revolusjon, og samtidig med så gode skildringer og portretter. Og hotellet... Jeg ante ikke at det var så jævlig for japser i USA under ww2, så tankevekker. For det, men også alle andre uglesette grupperinger.

  SvarSlett
 13. rufsetufsa01:38

  Jeg elsker bøker som sjokerer/provoserer. Det er bare det at det skal mye til for å sjokkere meg nå for tiden. Men må si at jeg ble tatt på senga da jeg leste Fluenes Herre. Trodde ikke den skulle være så ondskapsfull.

  SvarSlett
 14. Tror man blir mye satt ut over at det er unger. Med voksne er det liksom ok, og det enda vi vet hvordan unger er :D

  SvarSlett
 15. rufsetufsa01:44

  Tenkte akkurat det samme og uttrykket "Barn kan være så ondskapsfulle." Det må ligge noe i det. Har alltid vært skeptisk til barn og etter å ha lest denne har jeg en større grunn til å være det. ;-)

  SvarSlett
 16. virre50901:55

  Jeg har lest noen bøker, Men først når jeg leste ``sirkusdirektørens datter`` av Jostein Gaarder så oppdaget jeg at jeg leste en Roman:))

  SvarSlett
 17. rufsetufsa01:58

  Gratulerer med romanlesingen og fortsett med lesingen. Bøker er en gøy hobby :) Hva slags andre bøker har du lest? Ble nysgjerrig jeg nå.

  SvarSlett
 18. virre50902:08

  Tja Jan gullio,,,,er en favoritt
  ellers dokumentar bøker,,,jan kjærstad, røy jacobsen er bra

  SvarSlett
 19. rufsetufsa02:12

  Mange bra forfatternavn. Har du lest Ondskapen av Jan Guillou (litt usikker på hvordan etternavet hans staves akkurat nå) Den boka er virkelig bra! Og Jeg er brødrene Walker av Kjærstad har jeg stående i hylla. Har ikke lest noe av ham ennå, men jeg gleder meg! Har hørt mye bra om den boka. Har heller ikke lest noe av Roy Jacobsen. Men det blir da tid til det også en gang :) Er jo så mange bøker som skal leses og jeg er alltid nysgjerrig på hva andre leser også :)

  SvarSlett
 20. virre50902:25

  Men Ragde og co,,synes jeg blir kjedelig:))

  SvarSlett
 21. virre50902:29

  Nei jeg har ikke lest den:)) Men Tyvens marked, Maddam terror:)) rå bra bøker.

  SvarSlett
 22. rufsetufsa02:37

  Da må du bare lese Ondskapen. Vedder på at du kommer til å like den. Ragde har jeg bare lest en bok av. Så jeg må lese flere av henne før jeg får en mening om hennes bøker. Hun er en festlig person da ;-)

  SvarSlett
 23. virre50902:43

  da skal jeg faktisk det:)) ;-)

  SvarSlett
 24. alias2313:03

  Det ville ikke tatt lange tida før ungene hadde daua av dehydrering og sult. Selv hardbarkede naturmennesker som er vane med å leve av naturen ville gjerne bukket under. Totalt urealistisk og kjedelig bok...

  SvarSlett
 25. rufsetufsa14:01

  virre509: Fint! Det er en veldig bra bok og du kommer ikke til å kjede deg :)
  Alias23: Forskjellige meninger, vet du. Men den er langt i fra kjedelig. Syns den var underholdende jeg. Men hvis vi har lest samme bok hadde nok ikke ungene sultet i hjel med det første for å si det sånn...

  SvarSlett