20. juni 2021

En verdensomseiling under havet: et pusleeventyr av Aleksandra Artymowska - fengslende pek og observer bok for barn

Eksemplar fra Mangschou, mot en ærlig anmeldelse

Hvilke 3 steiner

gjenspeiles ikke

i lagunen.


En  verdensomseiling under havet:et pusleeventyr, er som Aleksandra Artymowska sier bakerst i boka inspirert av: Twenty Thousand Leagues Under the Sea av Jules Verne. Har selv ikke lest den, så kan ikke sammenligne så mye av den grunn. 

Fin tidsfordriv i sommerferien
Dette er en barnebok som kan leses alene, og en bok som fint kan leses sammen som en familie, for å se om hvem som kan finne de tingene karakterene i boka spør om. Tenkte jeg skulle bare bla gjennom den en dag for å se på illustrasjonene før jeg leste den, men ble sittende og prøve å finne tingene jeg ble bedt om å finne. Husker jeg likte slike lignende bøker selv som liten og som gjør lesingen mer aktiv. De to karakterene i boka, en gutt og en jente, spør deg om forskjellige ting du kan finne i illustrasjonene, og underveis kan de også spørre deg hva de skal gjøre videre ved hjelp av illustrasjonene. I tilegg skal du også finne syv nøkler som er spredt utover i boka. Det er en type bok som er lett for oss voksne å føle seg litt nostalgisk med, så det var uskyldig moro å gjøre slike oppgaver, selv om man egentlig er litt for gammel.

Det er en oppgave eller flere på nesten hver side, og illustrasjonene er stort sett detaljerte og samtidig litt enkle. Mye av illustrasjonene minnet meg om en barnsligere versjon av Kerby Rosanes, som har laget noen av de mest populære fargeleggingsbøkene for voksne. Nå som det er sommerferie for målgruppen boka er beregnet for, synes jeg boka er ypperlig tidsfordriv. Ikke alle barn liker bøker, men det er en fin måte å bli mer oppmerksom og observere ting på. Bli flinkere til det, og samtidig får man en småspennende historie. Kanskje man blir gladere i bøker etter å ha sett i en slik bok? Man vet aldri.

Ja takk til flere slike bøker
Dette var gøy lesing og håper på flere lignende bøker fremover. Man er aldri for gammel til litt barnslig moro, og det er gøy å se utviklingen når det gjelder barnebøker fra man selv var liten og dagens barnebøker.


(Bakpå):


NÅ STARTER EVENTYRET!


DYKK DYPT NED I HAVET OG BLI MED PÅ

EN UTROLIG UNDERVANNSREISE, FYLT MED

SPENNENDE LABYRINTER, FORUNDERLIGE GÅTER

OG MASSEVIS AV HEMMELIGE SKATTER ...


KAN DU FINNE KAPTEIN NEMOS GULL?


Originaltittel: 20,000 Leagues Under the Sea: A Puzzle Adventure
Norsk tittel En verdensomseiling under havet: et pusleeventyr 
Forfatter: Aleksandra Artymowska
Sjanger:
Eventyr, pek og observer bok
Målgruppe: Barn, familie
Antall sider:
89
Forlag: Big Picture Press
Norsk forlag: Mangschou
Utgitt: 2019
Min utgave: 2020 (Hardcover)
Lest: 18.06.2021
Kilde: Anmeldereksemplar
Plot: 5 Spennende konsept med oppgaver, illustrasjoner og underlig reise. Boka bidrar til mer aktiv lesing.
Omslag: 5 Fargerikt, vekker oppmerksomheten og liker blandingen av enkelhet og detaljer.
Baksidetekst: 4 En god grunn til å gi meg lyst til å lese boka. Kort, presis og ikke for lang.
Skrivemåte: 4 Korte tekster som stort sett er satt opp som oppgaver eller et spørsmål. 
Favorittkarakter: Kan på en måte ikke dømmes i en slik bok. Det er to karakterer med på denne reisen, men her er det ikke karakterene som er poenget med boka, men oppgavene og spørsmålene leseren må jobbe med mens de leser.
Persongalleri: Kan heller ikke dømmes av samme årsak som favorittkarakter.
Slutten: 4 En fin forklaring fra forfatter om hvilken bok som inspirerte henne til å lage denne boka.
Høydepunkt:
Veldig lettlest, man konsentrerer seg mest om illustrasjonene enn teksten, også noe som er meningen, og byr på en morsom og lærerik historie.
Lavpunkt: Litt enkelt for oss voksne, men så er det heller ikke for den målgruppa, og kunne ha tenkt meg en enda tykkere bok, for moroa gikk for fort over.
Terningkast: 4
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2021

2 kommentarer:

  1. Denne var fiiiiin, skal ha den i tankene neste gang jeg er i bokhandelen. Artig at du kunne ønske at boken var tykkere, det sier jo mye om boken og leseopplevelsen :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er morsomt å inspirere hverandre. =) Gleder meg til å se hva du synes hvis du bestemmer deg for å lese den. Noen ganger er det morsomt med spontanlesing. Å bare bla i bøker, og glemme ting man egentlig skal gjøre, og så blir man sittende å lese selv om man har andre bøker man allerede har begynt på. Skal prøve litt mer spontanlesing fremover. =)

      Slett