30. april 2014

Når noen stjeler fra andres bokanmeldelser .... hva gjør man da?

Takket være en oppmerksom leser og blogger, fikk jeg et tips om at en annen "bokblogger" har kopiert fra både hennes anmeldelser og en av mine.

Denne "bokbloggeren" som noen gjorde meg oppmerksom på har ikke plagiert hele anmeldelsene våre, men deler av noen. I mitt tilfelle har den skyldige plagiert enkelte deler av en anmeldelse.

Bokanmeldelsen som den skyldige har stjelt deler fra min anmeldelse er Odinsbarn av Siri Pettersen som jeg leste og anmeldte i fjor. Den skyldige har lånt en del fra bokanmeldelsen min på sin blogg i "den skyldiges" anmeldelse.

Hva gjør jeg? Skal jeg legge igjen en kommentar på blogginnlegget til den skyldige? Sende mail eller skal jeg ikke gjøre noe som helst?

Jeg er irritert fordi jeg bruker veldig lang tid på å skrive hver eneste bokanmeldelse. Alt fra 1 til 4 timer. Og at noen der ute plagierer linjer fra andres anmeldelser er direkte frekt.

Hva ville dere ha gjort?

For meg har dette skjedd kun en gang, men jeg tenker ... det kan jo kanskje skje flere ganger en gang i fremtiden. Man vet jo aldri ... Jeg vil ikke at noen skal stjele bokanmeldelsene mine selv når det gjelder bare noen få setninger.

18 kommentarer:

 1. De som gjør dette tror kanskje de er "usynlige". Det er i alle fall frekt og ulovlig, og jeg tipper de gir seg så fort de ser at det blir oppdaget.

  SvarSlett
  Svar
  1. Håper det. Jeg har tatt vekk linken til den jenta for ikke å "henge" henne ut offentlig, men likevel. Hun må begynne å skrive sine egne tekster.

   Slett
 2. Jeg har nettopp kommet over seks ulike bokanmeldelser hvor en blogger har kopiert hele eller deler av mine anmeldelser.Utrolig kjedelig og ikke minst er det både frekt og ulovlig. Den ene omtaler min fant jeg også igjen på en annen blogg, og der har jeg ikke sjekket flere enda, men kanskje det dukker opp flere. Når har jeg tatt printscrean på alle jeg har kommet over. De må bare få passet sitt påskrevet spør du meg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er kjipt. For vi bruker jo mye tid og energi på dette og så sitter det en "luring" og stjeler deler/hele anmeldelser av andre. Skjønner ikke at de ikke får dårlig samvittighet.

   Utrolig kjedelig at dette skjer.

   Slett
  2. Nei, det kan du si. Enkelte mangler en sperre inni seg på hva som er greit og ikke greit å gjøre, for det første hadde jeg aldri villet gjøre noe slikt og bare tenk så flaut det hadde vært og bli oppdaget. Det verste er jo at hun som har kopiert mine har reklame på bloggen, ergo tjener hun penger på bloggen sin.

   Slett
  3. Enkelte folk altså, eier ikke skam. Skjønner ikke at folk kan behandle deg, meg og andre slik. Eier de ikke samvittighet. Håper du har eller skal kontakte henne spesielt siden hun tjener penger på bloggen sin. Hun kan jo ikke tjene penger på noe som er falskt, noe som ikke er hennes. Å kopiere andres tekster er trist og ulovlig.

   Slett
  4. Jeg vurderer å gjøre det for dette bør jo få en eller annen konsekvens for henne.

   Slett
  5. Hadde jeg vært deg hadde jeg definitivt gjort det. Gjør det og kanskje det åpner øynene hennes. Hun kan ikke tjene penger på andres arbeid. Det blir jo helt feil. Så håper du sender en mail til henne eller noe.

   Slett
 3. Utrolig kjedelig at folk kan gjøre slikt! Enig med Tine og Beathe, de må få beskjed så gir de seg nok.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det spørs hvor samvittighetsfulle de er, da:) Jeg mister litt av gnisten når dette skjer for bokblogging er den eneste lidenskapen jeg har for tiden. Som er positivt og vil ikke at det skal bli ødelagt av at noen stjeler det vi skriver.

   Slett
 4. Frekt og ulovlig! Har du sendt mail til den det gjelder og gjort henne oppmerksom på at du har sett hva hun har gjort?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg gjorde det i sted og fikk et kjapt svar tilbake. Hun beklaget, skyldte på at hun hadde dårlig tid (særlig) og at hun kopierte litt fra min anmeldelse for den var bra sa hun, men det gir henne likevel ikke rett til å stjele fra andre selv om hun har dårlig tid og syns det andre skriver er bra. Hun lovte å forandre på anmeldelsen og at det ikke skulle gjenta seg. Har nå sjekket bloggen hennes og ser hun har forandret på anmeldelsen. Så håper nå at hun fortsetter bokblogging uten å kopiere andre. Skal følge med henne som en hauk hehe. Nei da. Det er kjipt og trist at slike ting skjer. Så håper hun ikke låner noe fra mine anmeldelser fra nå av. Hun vet i hvert fall at hun er oppdaget. Og sendte henne en hyggelig mail om at hun bør bruke egne ord istedet hvis hun vil fortsette med bokblogging istedet for å kopiere fra andre.

   Slett
  2. Bra at hun forandret det så raskt, men synes unnskyldningen om dårlig tid ikke holder mål. Lenke til din anmeldelse burde hun i allefall ha tatt seg tid til. Det er skikk og bruk - og strengt tatt et krav - når man siterer andre.

   Slett
  3. Trodde ikke på henne jeg heller. Hun ble vel for spak til å si noe annet. En dårlig unnskyldning, men glad for at hun likevel ordnet opp i dette veldig raskt. Hun forandret ikke bare på anmeldelsen men også utseendet på bloggen sin også. Så håper hun tar bokbloggingen sin mer seriøst. For hun kan ikke holde på sånn. Hun lovte at det ikke skulle gjenta seg at hun ikke skal skrive av/låne fra mine anmeldelser, så håper virkelig for hennes skyld at hun holder sine ord. Får holde henne litt under oppsikt:)

   Slett
 5. Det må oppleves som kjipt. Det som nå er oppdaget viser hvor viktig det er med kildehenvisninger. Og hvordan det må oppleves for f eks musikere der musikken deres blir ulovlig streamet osv osv. Folk er veldig frekke og Internett er veldig godt tilrettelagt for at slike tyveri kan finne sted uten at det er så enkelt å oppdage. Så vi bokbloggere må ha øynene åpne og tipse når vi oppdager slike ting. Liv Løberg som svindlet ved en falsk CV. Tenk på de hun hun tok en godt betalt jobb fra. Det finnes ingen grenser hva frekke mennesker kan finne på å gjøre.

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig. Jeg skjønner ikke hva som får folk til å stjele fra andre og påstå at det er deres eget "verk". Men sendte henne en mail og hun vet hun er oppdaget, så håper at det ikke skjer igjen med samme person. Men det er bra at vi bokbloggere som tar blogging seriøst at vi passer på hverandre og holder sammen. For hadde kanskje ikke oppdaget plagieringen selv for det er jo så mange bokbloggere der ute at det er vanskelig å få med seg alle. Så jeg er glad for det tipset jeg fikk.

   Så nå håper jeg ikke at det skjer igjen for det er trist og skuffende når slike ting skjer. For jeg bruker mye av fritiden på lesing og skrive om bøkene som jeg leser. Det er mye hard jobbing og at noen stjeler andres meninger og later som det er deres egen bokanmeldelse er virkelig skuffende. Bare for at de vil gjøre det "lettvint" for seg selv...

   Håper dette ikke skjer igjen, men dessverre er det mange uærlige mennesker der ute.

   Slett
 6. Har aldri skjedd med min bokblogg, men det skjedde riktignok en gang når jeg skrev moteblogg. Da ble jeg mektig irritert, og jeg sa ifra til vedkommende ved å kommentere på bloggen hennes og skrive en lengre mail. Fortalte at jeg kom til å rapportere henne, og hun slettet det. Det var ikke kun deler ved innlegget mitt hun hadde kopiert, men hele innlegget hun skrev var ordrett mine egne ord! Fyyysj...

  - Siri

  SvarSlett
  Svar
  1. Huff, det er så råttent gjort. Skjønner ikke at folk har sånn type mot og samtidig er så frekke. Hvorfor opprette en blogg når de ikke gidder å skrive selv?

   Slett