20. desember 2020

The Way of Kings Part One av Brandon Sanderson - komplisert handling


     ' I saw others of your kind,' Kaladin said idly.

    'Others? she asked, taking the form of a young woman. She began to

step around him in the air, spinning occasionally, dancing to some unheard

beat.

    'Windspren,' Kaladin said. ' Chasing after the storm. Are you certain

you don't want go with them?'

    She glanced westward, longingly. 'No,' she finally said, continuing her

dance. 'I like it here.'


I det siste har jeg fått et anstrengt forhold til fantasy. Ikke all fantasy, da, men den avanserte varianten som high fantasy og episk fantasy. Der kan beskrivelsene bli vel mye å forholde seg til, og forstår det mer som film og Tv-serie enn i bokformat. I bokformat roter man seg gjerne bort, og det skjedde med denne.

Dette er den britiske utgaven siden den første boka er delt opp i to. Den amerikanske første boka i Stormlight Archive er på over tusen sider. Antall sider skremmer ikke meg, for foretrekker store bøker fremfor de tynne. Men det var greit å ta del en først for å se om man liker boka/serien eller ikke, siden man ikke har lest så mye fantasy i det siste. Da er det greit å velge bøker med normal størrelse. Denne var på nesten seks hundre sider.

Kompleks handling som er umulig å beskrive
Kommer ikke til å skrive så veldig mye om handling, men mest om mening, så sånn sett blir denne anmeldelsen noe diffus. Dette er bare den ene delen av føste boka i en lang serie, så har på en måte ikke fått satt meg inn så mye i verdenen Sanderson prøver å beskrive. Derfor velger jeg å gjøre det på denne måten. Å beskrive handling som bare er en liten brøkdel av en førstebok og en serie generelt, blir litt tynt. Synes ikke det blir rettferdig for Brandon Sanderson heller. Verdenen han forsøker å skape med denne serien, er nesten umulig å beskrive med ord. Det eneste jeg kommer til å nevne er Kaladin. Det er han man blir mest kjent med. Man blir introdusert til andre karakterer som får mer fokus i de andre bøkene, så vidt jeg vet. Han er sønn av en kirurg og faren hans holder noen leksjoner for ham om det, men har Kaladin tenkt å gå i samme fotspor? Han gjør nettopp ikke det, men går istedet i brorens fotspor for å bli en slags kriger. Han velger dette for å beskytte broren, for det er slik han er; omtenksom og beskyttende. Men noe går galt og dessverre mister han broren sin under et angrep. Dette tærer på Kaladin. Noen valg og hendelser senere ender han oppp som en slags slave og blir brukt som bridgeman. Aner ikke hva jeg skal kalle det på norsk. Bromannen? ... Men de er på en måte lokkemat under angrep for å skape litt distraksjon. Kommer han til å bli en slave for alltid, eller vil han få andre på sitt lag og finne sin egen vei i verden? Hva er hans kall i livet?

En mann med stor fanskare
Brandon Sanderson er et stort navn for fantasyelskere. Han blir ofte nevnt blant lesere på Internett. Spesielt de som anmelder og snakker om bøker på YouTube. Så det er en mann med stor fanskare, og derfor er det litt nølende og kanskje skremmende å si at man ikke er med i den klubben. Han skriver godt, spesielt når det gjelder karakterbeksrivelser, men slet litt med å følge med i deler av verdenen han prøvde å beskrive og spesielt det magiske systemet. I det magiske systemet blir mange fremmede og oppdiktede ord brukt som tar litt tid å sette seg inn i hva det er og hva det betyr. Så dette er en kompleks bok hvor man må bruke tid til å sette seg inn i. 

The Way of Kings Part One var interessant og lettlest når man først kommer i gang, i hvert fall i begynnelsen da det var mye action, men så dabbet det noe av, og man sliter med å finne igjen den samme feelingen som man hadde da. Det tok noe tid før den ble lest hver gang for andre bøker fristet dessverre mer. Tror serien består av ti bøker og jeg har ikke noe i mot lange serier, for har lest lange serier før, men interessen er ikke stor nok til å fortsette.

Jeg leste denne boka sammen med Birthe.


Bakpå:

 

SPEAK AGAIN THE ANCIENT OATHS,


LIFE BEFORE DEATH.

STRENGTH BEFORE WEAKNESS.

JOURNEY BEFORE DETSINATION.


AND RETURN TO MEN THE SHARDS THEY ONCE BORE.

THE KNIGHTS RADIANT MUST STAND AGAIN.


Roshar is a world of stone and atorms. Its terrifying and frequent tempests

have shaped ecology and civilization alike. Animals hide in shells and trees

pull in branches. Cities are built only where land offers shelter.


It has been centuries since the fall of the ten consecrated orders known

as the Knight Radiant, but their Shardblades and Shardplate remain:

mystical swords and suits of armor that transform ordinary men into

near-invicible warriors. Men trade kingdoms for Sharblades. Wars were

fought for them, and won by them.


One such war is about to swallow up a soldier, a brightlord and a young 

woman scholar.


Widely acclaimed for his work completing Robert Jordan's Wheel of Time

saga, Brandon Sanderson now begins a grand cycle of his own, one every

bit as ambitiou and immersive.


Part One of the First Volume of Stormlight Archive.


With a new afterword by Brandon Sanderson.


Originaltittel: The Way of Kings Part One
Norsk tittel: Tror ikke det er noen oversettelse?
Forfatter: Brandon Sanderson
Sjanger:
episk fantasy
Målgruppe: voksen
Antall sider:
593
Forlag: Gollanz
Norsk forlag: Kunne ikke finne norsk utgivelse.
Utgitt: 2010
Min utgave: 2011 (Pocket)
Lest: 14.06. - 01.11. 2020
Kilde: fra min egen boksamling
Plot: 3 Noe forvirrende. Ikke måten han skriver på, men det blir for mye av alt, og det er ikke alltid man henger med.
Omslag: 2 Er ikke helt glad i fargekombinasjonene og omslaget i seg selv er vel typisk når det gjelder fantasy?
Baksidetekst: 4 Grunnen til at jeg ville lese boka. Spennende og kompliserte greier.
Skrivemåte: 3 Han skriver godt og er kreativ, men dessverre klarer jeg ikke å leve meg inn i den type verden eller alle hendelsene. Det blir for mye fra mange forskjellige kanter.
Favorittkarakter: Shallan. Hun kan være noe sarkastisk og vet hva hun vil.
Persongalleri: 4 Mange spennende karakterer som man blir godt kjent med underveis.
Slutten: 4 En småspennende slutt kan jeg innrømme.
Høydepunkt: Lettlest når man først kommer i gang og mange spennende karakterer å følge med.
Lavpunkt: Det blir vel mye beskrivelser og man faller litt av underveis. Klarte ikke å forestille meg alt mens jeg leste.
Terningkast: 3
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2020

6 kommentarer:

 1. Jeg ser den, at det kan bli komplisert, og det var derfor jeg denne gangen bestemte meg for å ta det som det er og ikke tenke for mye på all informasjonen som viser litt og gir mange spørsmål. Spørsmålene tenker jeg at det blir svar på etter hvert. Synd du ikke blir med videre, du har så mye tanker om denne første boken :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hvis jeg skulle ha lest hele serien, tror jeg at jeg må bruke minst ti år før jeg bli ferdig hvis jeg skal forstå og få med meg helheten i alt. =) Poesi og fantasy er nok det jeg leser minst av. Hvis jeg skal lese fantasy tror jeg at jeg må ha noe lettere først og så noe mer avansert etter hvert. Synes det er en sjanger som er vanskelig å forestille seg mens man leser.
   Godt at du skal lese serien så jeg får vite hvordan det går med Kaladin og Shallan, to karakterer jeg syntes var mest interessant å lese om. =)

   Slett
  2. Heheh, ti år, vel da kan du jo lese en bok i året :D
   Jeg blir nok å lese videre utpå nyåret, akkurat nå har jeg mye på meg, men du skal få høre om hvordan det går med de. Dalinar er også ganske interessant.

   Slett
  3. Tror jeg må på barneskolenivå når jeg skal lese fantasy før jeg leser noe episk igjen, for i epsik fantasy er det vel mye å sette seg inn i, synes jeg, men det er nok en vanesak. =)
   Er enig om Dalinar. Det var også en spennende karakter å lese om. Men blir ikke sjalu hvis du leser fortsettelsen av serien uten meg. =) Tror du er mer vant til sjangeren.

   Slett
  4. Jeg kan oppdatere deg etter hvert når det skjer noe av betydning, eller bare noe jeg synes det er verdt å vite :) Jeg har lest fantasy siden tidlig ungdom, så jeg er vant til sjangeren. Det går helt greit å lese videre alene :))

   Slett
  5. Det setter jeg pris på, og så slipper du å vente så lenge på meg. =)
   Leste litt fantasy før jeg også, men tror du har lest mer av det sammenlagt. Tror jeg må ha noe lettere hvis jeg skal hive meg på den sjangeren igjen. =)

   Slett