15. april 2020

Slakt av Espen Skjerven - en jevn og svært mørk førstebok

Reklame: Eksemplar mottatt fra forfatter, mot en ærlig anmeldelse 


    Penger og status var aldri viktig. Jeg drømte bare om å få være barn. Jeg dømte om kjærlighet. Jeg drømte om å bli elsket på ekte. Er jeg ikke et menneske fordi jeg ser annerledes ut? Hva hjelper rikdom, integrering og bistand hvis sinnene til menneskene er fordervet?
    "Norge er verdens beste land å bo i," hører jeg stadig vekk. 
    Men for noen av oss er det helvete på jord.

Det er en stund siden jeg leste Slakt, men den sitter friskt i minne ennå som med andre bøker jeg leser. Det er første bok i en ny krimserie, og i skrivende stund har ikke neste bok kommmet ut ennå.

Slakt er første bok i en bokserien om politibetjentene Tom Grayston og Dagny Stokka. Det er gode kollegaer og venner. De jobber ofte og godt sammen. Noen ganger føles det som om det er bare på hverandre de stoler på. Det får de erfare denne gang også, grundig.

En sak som tar en mørkere vending
Da investor Erik Hoff blir mistenkt for to grove og vulgære drap, gnager det i Tom Grayston. Det gnager i ham når noe føles uferdig, og det er nettopp denne saken føles, uferdig, til tross for at de har en mistenkt. Men hvorfor gnager det i ham da?

Samtidig er det en som kaller seg Odin som styrer en hemmelig nettside,bare noen få har tilgang til, hvor de kan chatte og se videoer som er ufyselig for normale mennesker å se. Hvem er Odin og hvordan klarer han å holde seg selv hemmelig, og sitt samfunn så skjult? Et samfunn med blant annet prostitusjon, menneskehandel og grove overgrep. Det arrangeres fester med swingers og mye annet. Desto mer Tom og Dagny graver i tingene, tar det mørkere og mørkere vending, som dessverre er like aktuelle i virkeligheten.

Hvem forsøker å skremme Tom Grayston og hans nærmeste?
Ikke nok med det, desto mer de graver i tingene, får Tom Grayston oppleve at familien hans er i fare, og vil ikke ta noen sjanser. Hvem er disse folka som vil ham og andre så vondt? Tom Grayston er kanskje en ensom mann. Han og moren til barna hans bor ikke sammen lenger, men prøver å ha kontakt. Det er om kveldene når han er hjem til seg selv, han kjenner litt på ensomheten. I tillegg har han et vanskelig forhold til foreldrene sine, for han får skylda for at søsteren hans Cecilie sitter i rullestol. Heldigvis har han og Cecilie et sterkt bånd, og han føler seg ikke helt alene i verden, selv om ting er vanskelig, både på jobb og privat. Men vil han få tak i de mystiske folka før de skader noen av hans nærmeste for alvor?

Dette er en stor bok på nesten fem hundre sider, men den er veldig lettlest til å være så stor. Boka er delt opp i korte og effektive kapitler. Det er stort sett utvikling hele tiden, og de fleste dialogene og karakterene er spennende å lese om, spesielt spennende er det å lese om Lyngdal og Wiese. Handlingen har også fin tempo, slik at det gjør boka ekstra lettlest. Boka føles ikke stor mens man leser den. Karakterene er også spennende å lese om, for det er mangfold av forskjellige personligheter i fra svært spesielle miljøer. Jeg liker også at flere saker blir dratt inn i en større sak slik at det ikke blir så ensformig underveis. Litt morsomt at man avslører en del ting rett før Tom og Dagny gjorde det, men synes ikke det ødelegger intensiteten på noe vis.

Dette er den andre krimboka i år jeg leser som har med slange i handlingen. Det hadde også Dukken av Yrsa Sigurðardóttir. I denne boka er det med mange forskjellige slanger og røper ikke hvofor. Bare godt man ikke har reptilfobi. De som har det vil nok slite med å komme seg gjennom Slakt. Advarer også om at boka inneholder noen sensitive temaer som er hardt å lese om.

Til tross for svært mørkt lesestoff som jeg har sansen for, var dette en sterk, brutal og spennende krim. Det eneste som drar litt ned er relasjonen mellom Tom Grayston og Dagny Stokka. Har de følelser for hverandre, eller er de bare gode venner? Skjønner at slike spørsmål og følelser dukker opp når man jobber tett sammen, men synes det ble noe for typisk over det. Det var ikke deres relasjon som var mest spennende å lese om, men saken og menneskene de jobber med.


(Bakpå):


SLAKT

Investor Erik Hoff kjemper for sin uskyld i en brutal dobbeldrapssak i Sandnes. Når politibetjentene Tom Grayston og Dagny Stokka undersøker nye tips i saken, vikles de inn i en mørk underverden av prostitusjon, overgrep og grov menneskehandel. Sannhet og tillit settes på prøve, og grensen mellom skyld og uskyld viskes ut.

Slakt er første bok i en krimserie om Tom Grayston. Han er ung og sporty, med en sterk rettferdighetssans og dyp lojalitet til familien.

Espen Skjerven (f. 1974) er utdannet jurist og jobber som dommer i Jæren tingrett. Han har tidligere jobbet i ØKOKRIM og Kripos og som forretningsadvokat. Han er født og oppvokst i Oslo, men bor i Sandnes med ektefelle og to barn. Slakt er hans debut som krimforfatter.

Originaltittel: Slakt
Forfatter(e): Espen Skjerven
Sjanger: krim
Målgruppe: voksen
Antall sider: 491
Forlag: Pitch
Utgitt: 2019
Min utgave: 2019 (Innbundet)
Lest: 17.03. - 30.03. 2020 
Kilde: anmeldereksemplar
Plot: 4 Noe av det har man lest før og sett mange ganger på film, så det er ikke plottet som er det sterkeste.
Tittel: 5 Passer utmerket godt til innholdet og er nesten like mørk som resten av boka.
Omslag: 4 Er ikke helt glad i fargekombinasjonen, men liker strandlinjen. Man får lyst til å gå sammen med personen og se hvor man ender.
Baksidetekst: 5 Grunnen til at man får lyst til å lese boka. Heller ikke for lang eller for avslørende.
Skrivemåte: 5 Bedre enn plottet. Mye innlevelse, levende karakterer og spennende karakterer.
Persongalleri: 5 Mange gode, rare, spennende og en smule eksentriske karakterer som man blir kjent med på godt og vondt. 
Favorittkarakter: Lyngdal. En mystisk og svært interessant karakter å lese om.
Slutten: 4 Noe skuffende siden mye annet var sterkt lagt opp.
Høydepunkt: Jevn og fin tempo. Hele tiden noe som skjer. Spennende relasjoner og karakterer å bli kjent med. At det hele er veldig mørkt er også et pluss. Man tåler det.
Lavpunkt: Slutten som ble kanskje litt enkel og noen karakterer ønsket jeg å bli bedre kjent med.
Terningkast: 5

Leseutfordring: 100 bøker i løpet av 2020

12 kommentarer:

 1. Kjekt å lese din omtale, gleder meg til å lese boken, men venter på at biblioteket skal ta den inn :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Da har du noe å glede deg til. =) Håper at biblioteket tar den inn.

   Slett
 2. Dette er lokal krim for meg. Jeg bor bare 2 mil unna Sandnes :-) Jeg likte Slakt godt, men jeg er enig i at forholdet mellom politibetjentene var litt ullen. Da var det mye mer interessant å lese om søsteren til Tom. Men boka i seg selv var mørk og spennende. Så jeg ser frem til den neste :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Har ikke lest mye lokalkrim selv, men noen. Min nærmeste by er Trondheim, og når jeg leser bøker som foregår der, synes jeg det blir mer koselig en skremmende. Det blir for hjemmekjært på en måte. =)
   Selv har jeg aldri vært i Sandnes eller der omkring. Men spennende krim derfra, var det. =)

   Er enig med deg. Synes det var mer spennende å lese om Tom og familien hans enn Tom og Dagny. Er litt lei av å lese om ukjente og usikre følelser både i bøker for ungdom og voksne. Det interesserer meg ikke så mye å lese om.

   Det gjør jeg også og det er kjekt å ha noe å glede seg til. =)

   Slett
  2. Jeg leser akkurat nå Alle fugler små av Hanne Gellein som har handling fra Trondheim. Der er det en dommer og en patolog som driver "etterforskning", så den er forfriskende ny, men samtidig spennende :-)

   Slett
  3. Godt at du liker den for har den i samlingen, og håper å få lest den rundt mai/juni. Virker som et spennende tema. Tror Anita leste den og likte den godt for litt siden? =)

   Slett
 3. Jeg har begynt å lese litt mer av norske bøker i det siste, så kanskje jeg burde sjekke ut denne :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så gøy, og jeg vet du liker mørk lesestoff du også, så tror kanskje du vil like den. =)

   Slett
 4. Godt å høre at du likte denne såpass godt. Har som du vet, denne på vent, langt fremme i bunken:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hva er det du venter på? Det er bare å hive deg over den. =) Sjelden det er spennende karakterer å lese om i krimbøker, men synes de fleste i persongalleriet var facinerende denne gang.

   Når man ikke bryr seg om karakterene man leser, er det lett å ikke bry seg om resten av boka heller. Sånn er det for meg i hvert fall. =)

   Slett
  2. Jeg venter på å bli ferdig med de andre bøkene jeg leser. Kan ikke lese mange krimbøker i strekk.:)

   Slett
  3. Skjønner dilemmaet. Det er altfor kjent. =)

   Slett