21. desember 2020

Det er mandag og tid for forrige ukes oppsummering ...

Reklame: Inneholder eksemplar fra forlag, mot en ærlig anmeldelse
The Dark Game av Jonathan Janz og The Way of Kings Part One av Brandon Sanderson, er fra egen boksamling

 
Bøker jeg leste i forrige uke:

* Gresset på andre siden: Landet fylt av melk og honning - Arild Svendsen
* Speilmannen - Lars Kepler
 
Antall leste sider i forrige uke

  577 sider  
 
Bøker som ble anmeldt i forrige uke:

Det er så mørkt her - Lisbeth Pettersen
The Dark Game - Jonathan Janz
The Way of Kings Part One - Brandon Sanderson

 Bøker som leses nå:

* Hekser og fuglekikkere - Magne Hovden
* Min sønn - Arne Svingen
* Tre menn til Vilma - Gudrun Skretting

Planlagte bøker denne uken:

* Tusenårsriket - Tonny Gulløv
* Den nye jenta - Daniel Silva

 
 Natt til fredag leste jeg ut Gresset på andre siden: Landet fylt av melk og honning av Arild Svendsen, og det var godt å lese om en annen tid til forandring, for det er lenge siden sist. 
 
Det er en slags oppvekstroman om en mann som prøver å finne seg til rette i livet når Norge har for lite å by på. Det gjelder for Josef som vokser opp i en stor familie og det er trange kår. Familien blir ikke helt den samme etter at de mister to familiemedlemmer. Josef mister sin far og bror i en fiskeulykke. Etter den tid frister det ikke å ha noen jobber i forbindelse med sjøen. Han tar de jobbene han får, men de varer ikke lenge. Han skjønner han må forandre på noe hvis han skal tjene penger. Han er fascinert av Amerika og leser mye om det. Landet med muligheter og han har lyst til å reise dit for å få mer alternativer, men vil hans mor la ham det, siden han fremdeles er ung og hun allerede har mistet to familiemedlemmer? Hun blir ikke igjen alene, men likevel ...

En fin og god bok om en annen tid da det var populært å reise til Amerika, for mange trodde de ville få det bedre der, men var det virkelig sånn?
 
Natt til lørdag begynte jeg å lese en ny bok og det var: Min sønn av Arne Svingen. Det er en kortroman som er med i en serie som er inspirert av De ti bud. Den første boka var Andre guder av Jørgen Brekke som jeg leste tidligere i høst. Min sønn er om en mor som ser veldig nedlatende på seg selv. Hun synes hun er stor, og spiser for mye, men likevel klarer hun ikke å gjøre noe med det. Hun har også en tenåringssønn som er mye borte og hun gjør mye feil i hans øyne. Da han kommer senere hjem en kveld, samme kveld en kvinne blir myrdet, klarer hun ikke la være å ha en liten mistanke. Spennende og medrivende roman så langt. Hovedpersonen minner meg litt om hovedpersonen i Bakom synger døden av Karin Fossum. Begge personene ser på seg som store og har lav selvtillit. Blir nok snart ferdig med denne for har ikke mye igjen. Neste bok i serien som er inspirert av De ti bud, er Sannheten av Knut Nærum, og den tror jeg ikke blir lest før i januar.

I går ble jeg ferdig med Speilmannen av Lars Kepler. Den tok litt tid selv om man leser i vanlig tempo. Den føltes bare noe seig og gjentakende i midten av boka, men ellers en spennende krim med sine mørke sider.

Den er om unge jenter som blir kidnappet av en trailersjåfør og brakt til et sted hjem hos en som kaller seg Caesar. De opplever grusomheter hvis de gjør noe galt. En jente blir kidnappet på vei hjem fra skolen av en trailersjåfør, men funnet hengt på en lekeplass. Selv om Joona Linna ikke er på saken, lover han likevel å finne den skyldige. Men saken viser seg å være mer innviklet enn de først tror. En dyster og brutal krim av ekteparet Lars Kepler. Boka fikk meg til å tenke på filmene Jeepers Creepers og Wrong Turn. Handlingene i seg selv er ikke så like, men noen av elementene.
 
Tidligere i dag begynte jeg å lese en ny bok, og det var: Hekser og fuglekikkere av Magne Hovden. Han har gitt ut bøker før, men dette er min første av ham. Jeg leser ikke så mange humorbøker. Jeg kjenner ikke til historien så godt siden jeg ikke har kommet så langt ennå. Så langt har jeg lest om Ragna som er i butikken og møter på ei fra skoletiden, og hvor kleint er ikke det? Det er for tidlig å si hvordan jeg liker boka. Litt usikker etter de få sidene jeg har lest.

Fremdeles leser jeg Tre menn til Vilma av Gudrun Skretting. Den bruker jeg litt tid på for klarer ikke helt å leve meg inn i den. Er ikke helt min type humor. Det er humorbok blandet med roman. Den er om Vilma som bor for seg selv i et hus hun har arvet fra grandtanten. Hun har ikke hatt så mange i sitt liv. En dag dukker presten og en annen mann opp for å fortelle henne at hennes far er død. En mann hun aldri har møtt eller ikke vet noe om. De har med seg mange brev fra ham, men kommer hun til å lese dem? Og kommer hun til å være alene for alltid?

Liker noen av karakterene, men er ikke helt forelsket i fortellerstemmen. Synes humoren føles noe anstrengt. Håper jeg blir ferdig med boka før jul.

Etter en del humorbøker, skal det bli godt å komme tilbake til mørkt lesestoff igjen. De neste bøkene blir Tusenårsriket og Den nye jenta. Har ikke lest noe av Tonny Gulløv eller Daniel Silva, før. Men navnet Silva virker kjent av en eller annen grunn. Tusenårsriket er boka som har fristet mest i år, noe som er rart siden det ikke er en sjanger jeg leser mye av. Håper bare den er forståelig og lett å følge med. Den nye jenta har jeg ikke hørt om tidligere, og ofte er det kjekt å lese bøker man ikke har hørt så mye om på forhånd.

Ved siden av disse skal jeg lese siste rest av juleheftene og kanskje noen barnebøker. Får se hva man rekker i jula.

4 kommentarer:

 1. Du leser variert, Ina :)
  Ønsker deg en fin julefeiring!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg prøver. Kan ikke bare lese horror, heller. =)

   Tusen takk og i lige måde. Spis mye snop. =)

   Slett
  2. Jeg spiser alltid mye snop. Det er min superkraft :)
   Kult med kort <3

   Slett
  3. Samme her. Spiser altfor mye usunt. Godt det kom frem. Var usikker på om det fungerte. =)

   Slett