16. desember 2020

Det er så mørkt her av Lisbeth Pettersen - innholdet er nesten like mørk som tittelen

Reklame: Eksemplar fra Olivia Forlag, mot en ærlig anmeldelse

    Nå skjer det noe. Den ene mannen flytter seg. Jenta

løfter en svart selskapsveske fra bardisken, sier noe, sen-

der meg et kjapt blikk, og går.

    Den største av mennene følger etter.

    "Christian, kan du bestille meg en ny drink? Jeg skal

bare en tur på toalettet."


Dette er mitt andre møte med Nina Berger siden 2018. Første gang jeg leste om klimaforskeren var i La meg ikke huske. Bøkene kan leses frittstående, men bør helst leses i kronologisk rekkefølge, for mye i denne boka avslører forrige bok. Alt ettersom hvordan man foretrekker det.

Kommer hun noen gang til å forandre seg?
I denne boka sitter Nina Berger i fengsel og får hjelp fra uventet hold. Hun sitter inne for en kriminell handling hun gjorde da hun ikke var helt seg selv. Tilbake i sin egen leilighet får hun uventet besøk av noen hun har en spesiell fortid med. Han tilbyr henne jobb. Det blir ikke populært for alle han jobber med, men etter en traumatisk hendelse, har gjort at han har lyst til å skifte en retning innen jobben. Det virker som om Christian Falchner vil bli mer miljøvennlig og da trenger han hjelp av Nina Berger. Det inkluderer en jobbreise i utlandet. Vil hun takke ja til å jobbe og reise med ham med tanke på deres noe skjøre fortid? Greier de å stole på hverandre etter en slik hendelse?

Nina Berger er en noe upopulær skikkelse i disse bøkene. Ikke bare på grunn av at hun er klimaforsker, men hun er kontroversiell, og har mange upopulære meninger. Derfor vet mange hvem hun er. I denne oppfølgeren viser hun at hun ikke har forandret seg noe særlig. Hun er kjent for å gå over grensen, og det gjør hun også denne gang. På jobbreisen sammen med Christian Falchner, får hun øye på en jente sammen med noen eldre menn, og hun aner at jenta er sammen med dem mot sin vilje. Etter noen tilfeldigheter og litt fisking, siden hun aldri klarer å holde seg unna det som ikke angår henne, får hun vite at jenta er på leting etter søsteren sin. Siden Nina Berger bestemmer seg for å leke hverdagshelt, får hun smake menneskehandel og diverse på nært hold. Vil hun redde de andre ofrene og seg selv før det er for sent? Samtidig jobber Christian Falchner på spreng for å finne Nina Berger og frykter det verste. 

En hverdagshelt?
Det er så mørkt her byr på mange spennende aspekter, blant annet båndet mellom Nina Berger og Christian Falchner, jobbreisen deres og at hun alltid blander seg inn i ting. Synes forrige bok bød på en mer interessant sak enn denne gang, men synes at språket er bedre og mer levende i Det er så mørkt her. Boka tar opp aktuelle og viktige temaer som menneskehandel og klasseskille, men av og til er ikke viktige temaer alltid nok. Boka er spennende, i hvert fall store deler av boka. Vendingene blir kanskje noe forutsigbare, i hvert fall de scenene Nina Berger prøver å leke helt og skal overtale andre ofre om å høre på henne for å gå i mot de som holder dem fanget, er noe man ofte har sett på film tidligere. Likevel beskriver det mye hvordan Nina Berger er som person. Hun prøver å gjøre det rette selv når ting ser håpløst ut. Hun bryr seg heller ikke om hvor upopulær hun er.

Må innrømme at jeg likte La meg ikke huske litt bedre for som nevnt, saken var mer fascinerende, men man kjeder seg ikke med denne boka heller. Likte brutaliten og man får et innblikk i hvor mørk og dominerende menneskehandel kan være. Man får ekte medfølelse for karakterene man leser om, og Pettersen fortjener mer synlighet i thrillersjangeren.


Bakpå:

 

KLIMAFORSKER NINA BERGER sitter i fengsel og

venter på å bli dømt for kidnapping, idet offeret 

hennes, milliardæren Christian Falchner, tilbyr

seg å hjelpe henne.


Kan hun virkelig stole på ham, eller har han planer

om en større hevnakt? Nina satser alt, snart 

befinner hun seg midt i en kamp på liv og død.


DET ER SÅ MØRKT HER er en 

thriller med psykologisk dybde som

tar leseren med på en nervepirrende

reise til menneskelige avgrunner.


Originaltittel: Det er så mørkt her
Forfatter(e): Lisbeth Pettersen
Sjanger:
thriller
Målgruppe:
voksen
Antall sider:
271
Forlag:
Olivia Forlag
Utgitt:
2020
Min utgave:
2020 (Innbundet)
Lest:
21.11. - 27.11. 2020
Kilde:
anmeldereksemplar
Plot
:
4 Småspennende og alltid noe som skjer. Men av og til litt lei i lengden av noen som skal leke "helt".
Tittel:
5 Passer bra til handlingen. Innholdet er veldig mørkt.
Omslag:
3 Ikke så veldig glad i fargekombinasjonen og omslaget minner meg om Malorie, oppfølgeren til Bird Box av Josh Malerman.
Baksidetekst:
4 Gir meg lyst til å lese boka og det virker interessant. Det var det også.
Skrivemåte:
4 Mye innlevelse, liker skifting av perspektiver og selv om ikke mye overrasker, var det likevel god lesing.
Persongalleri:
4 Et spesielt persongalleri kan man si, men også troverdig og mange spennende karakterer å lese om.
Favorittkarakter:
Nina Berger. Jeg både liker henne og delvis ikke. Hun er litt ubestemmelig.
Slutten:
3 Ikke helt min type slutt, men det er sjeldent man blir fornøyd med avslutningene i en bok.
Høydepunkt:
Lettlest og enkelte partier går fort unna. Det er lett å lese mer enn man hadde tenkt på forhånd.
Lavpunkt:
Noen utroverdige partier her og der, og man blir litt sliten av Nina Berger, og det er lov å bli av kontroversielle karakterer.
Terningkast: 4
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2020

6 kommentarer:

 1. Virker absolutt som en spennende bok! Pettersen har jeg ikke lest ennå, men skal notere meg navnet :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er det. Bøkene hennes er verdt å sjekke ut. Hun skriver veldig nøktern thrillere uten for mye overdrivelser. =)

   Slett
 2. Moro med kvinneroller som er sammensatt og ikke så lette å like. Hurra! Så lei av alle de damene som er enten søte eller bitch i bøker

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke sant? Tenkte den samme tanken. Enten er kvinner i bøker sukkersøte eller bitchy, men menn generelt har fått flere forskjellige roller. Jeg liker sammensatte og litt komplekse personligheter, ikke bare når det gjelder menn, men også kvinner i bøker. Mer av det, takk. =)

   Slett
 3. Dette var et nytt forfatternavn for meg. Jeg liker det litt mørke, og falt litt for omtalen din, men det må bli etter jeg har pløyd meg gjennom bunken jeg hentet på biblioteket i går :) Ha en super torsdag Ina!

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjenner til det dilemmaet. =) Men da har du noe å glede deg til. =)
   Er spent på hvilke bøker du har lånt!

   Tusen takk og i lige måde, Tine. Her er det stille og rolig.

   Slett