27. oktober 2008

De dødes båt av Knut Nærum

I venstre øyenkrok oppfattet jeg noe. Jeg stanset og snudde meg. En skikkelse beveget seg på berget nedenfor varden, seksti meter fra meg, i skyggen av kjølen, en silhuett mot blå himmel. En høy, lut skapning, med en kropp dom var altfor kraftig for de smale bena. Hodet lot til å være enormt, og vokse rett ut av skuldrene. Det var ikke en menneskekropp. Synet hadde vært skremmende nok i seg selv, men det var den siste detaljen som fikk meg til å stivne der jeg sto. Det så ut som om skikkelsen hadde hale.


de_d__des_b__t_0.jpg


Originaltittel: De dødes båt
Forfatter: Knut Nærum
Sjanger: Krim og humor
Antall sider: 215
Utgitt: 2008
Lesetid: 4 dagerBakpå: - Vil du høre noe skikkelig skummelt?

Det er den innfødte fiskeren Eilert Eliassen som stiller spørsmålet. Slik får kriminalforfatteren Kjell Nilsen høre om bøken, den morderiske skikkelsen som angivelig hjemsøker den sørlandske skjærgård.

Den lettskremte og rumpefikserte kriminalforfatteren Nilsen er tilbake som forteller i denne frittstående oppfølgeren til suksessen Døde menn går på ski.

Rike Oslo - folk blir drept på blodig og uforklarlig vis, uværet bryter løs og privatdetektiven Oberon Qvist tenker bedre med en idiot i rommet. De dødes båt er et overflødighetshorn av skjærgårdsstemning og uhygge, og vil gi deg en leseropplevelse ikke helt ulikt det å bli slått i hjel med et trekkspill.

Sammendrag: Kriminalforfatteren opplever marerittet igjen. Han befinner seg på en øy for seg selv hvor han har leid en hytte for å skrive hans neste bok i freden og roden, men før han vet ordet av det får han uventet besøk. En dag får han besøk av Marlin, hun som eier hytta, kjæresten hennes, vennegjengen og familie. Øya har med et blitt folksomt. Fra før av var det bare Kjell Nilsen og en mann som er fra øya, Eilert Eliassen som er fisker.

Kjell Nilsen har egentlig ikke noe i mot av litt besøk på den idylliske skjærgården han befinner seg på. Han er småforelsket i Marlin, men som allerede er sammen med en snobbete fyr.

Alle sammen bor i samme hytte, men en dag blir Marlin funnet død inne på rommet sitt. Etter hvert er det flere som dør og både kriminalforfatter Nilsen og de andre blir svært nervøse, spesielt siden skjærgården har et berømt rykte om at det er en skikkelse som kalles Bøgen. En skikkelse på to fot, større enn mann og med hale. Kan det være den skikkelsen som står bak mordene eller er det bare rent og skjær overtro?

Ettertanke Knut Nærum kjenner aller fleste (håper jeg) fra gullrekken Nytt på Nytt på NRK1. Derfra kjenner vi ham som en ganske laidback fyr med masse humor som ser ut til å komme helt fra seg selv. Han skriver like godt som han snakker. Skjønner ikke hvor humoren hans kommer fra, det er og blir en gåte som vi får mye glede av. Det samme er det i bøkene hans.

Jeg har bare lest en bok av Knut Nærum tidligere og det er Døde menn går på ski. Som mange sikkert skjønner er begge disse bøkene Døde menn går på ski og De dødes båt parodi på Bernhard Borges bøker (eller Andrè Bjerke) som han egentlig heter som har skrevet de store klassikerne “Døde menn går i land” og “De dødes tjern”, som Knut Nærum har parodiert på glimrende vis, men han har gjort en liten vri. Han har byttet om handlingene litt. I døde menn går på ski, skriver ham om handlingen fra De dødes tjern, mens i de dødes båt, har han skrevet litt av handlingen om De døde menn går i land. Han har så å si byttet om litt som gjør det bare genialt.

De dødes båt er en morsom og underholdende bok som man bare må le av og riste på hodet. Passer godt for de som ikke vil ha noen tungvint krim. Den er lettlest og man blir revet med fra begynnelsen. Anbefales på det varmeste, spesielt hvis du liker den type humor man er vant til å se fra Nytt på nytt.


Høydepunkt: Jess, en oppfølger fra Døde menn går på ski

Lavpunkt: Døde menn går på ski var hakket morsommere, men for all del, denne er vel verdt å få med seg også.

Terningkast: 5

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar