25. november 2020

Hvit av Silje Hansen Flemmen og Jannicke Hansen - kreativt konsept

Reklame: Eksemplar fra Cappelen Damm, mot en ærlig anmeldelse

Så mange rør og så mange dingser!

Alt som puttes i maskinen forsvinner

uten spor. Kanskje ut i evigheten?


Barneboken Hvit er skrevet og illustrert av søstrene Silje Hansen Flemmen og Jannicke Hansen. Jannicke Hansen har illustret boka, og sammen har de skapt en fargerik og tankevekkende bok, for å lære oss hvor viktig farger er, og at man ikke trenger å være redd for noe som er utenom det vanlige.

Bare tenk hvor kjedelig hvis alt rundt oss hadde vært nyanser av hvit. Det ville ha vært kaldt og temmelig kjedelig. Og er det mulig å være like redd for farger som Sky og Skare er? 

Trist og fargeløs hverdag
Sky og Skare gjør omtrent det samme hver dag. De våkner opp tidlig, spiser måltidene de skal ha, og hver dag gjør de den samme jobben. Ut av en maskin kommer det forskjellige ting som består av forskjellige former. De skal inn i en boks, og passe inn i samme form som tingene består av som; sirkler, firkanter, trekanter osv ... Hvis de ikke gjør det, havner de i en annen boks, hvor ting som ikke kommer til nytte havner i. Ikke den enkleste barneboka å forklare ... 

En dag blir de redde da noe ukjent kommer ut av maskinen de får som de skal sortere ting av. En svær fargemasse kommer ut, og beveger seg overalt. De vet ikke hva farger er, eller hva denne massen er. De vet ikke hva de skal gjøre for å bli kvitt den. Er det egentlig noe å være redd for? 

Morsom bok å bla i
Boka er av stor format og behagelig å bla i, og liker kontrasten mellom det gråhvite og fargene som plutselig kommer. Det skrives om en trist tilværelse, som blir til noe redselsfullt, på en noe komisk måte. For oss som er vant til farger fra før, synes nok det er litt vanskelig å sette oss inn i deres sko. Noe som er morsomt med denne boka.

Et artig konsept for store og små.


(Bakpå):

Sky og Skare er sorteringseksperter!

De sorterer hvite dingser: sirkler, 

trekanter og firkanter. De er nøye og

alle dingsene som ikke passer inn

plasserer rett i ubrukelig - boksen.

Men hva skjer når det plutselig dukker

opp en mistenkelig dings full av farge?


Originaltittel: Hvit
Forfatter(e): Silje Hansen Flemmen & Jannicke Hansen (illustratør)
Sjanger:
barnebok, billedbok
Målgruppe:
barn, familie
Antall sider:
37
Forlag:
Cappelen Damm
Utgitt:
2020
Min utgave:
2020 (Hardcover)
Lest:
30.09. 2020
Kilde:
anmeldereksemplar
Plot
:
5 Søtt, kreativt og et bilde på hvor viktig farger er.
Tittel:
5 Kanskje en noe tam tittel, men en ypperlig beskrivelse av bokas innhold.
Omslag:
4 Barnslig og lekent. Savner mer detaljer.
Baksidetekst:
4 Virker litt nytt og annerledes til barnebok å være.
Skrivemåte:
3 Veldig få setninger, så det meste blir formidlet gjennom illustrasjoner. Lett å lese for de minste som har nettopp lært seg å lese, men likevel litt lettvint.
Persongalleri:
3 Man blir ikke så godt kjent med personlighetene siden historien er så kort, og det er litt vanskelig å skille dem.
Favorittkarakter:
Ble ikke godt nok kjent med noen til å få en favoritt.
Slutten:
3 Som forventet i en slik bok, men det blir jo litt annerledes for oss voksne å lese en barnebok. Det er mye som blir forutsigbart da, og det må man bare regne med.
Høydepunkt:
Annerledes og tankevekkende konsept. Det beskriver hvor viktig det er å ha farger rundt oss.
Lavpunkt:
For lite personlighet, det har kanskje en årsak med det fargeløse rundt dem, og at de ikke vet hva farger er, men kunne tenkt meg mer dybde.
Terningkast: 5
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2020

4 kommentarer:

 1. Virker interessant. Har jo noen små barn som skal ha julegaver ...

  Ser du skal lese Koontz. Han er er av de som har skremt meg mest i bokform. Lenge siden jeg har lest noe av han nå. Hvilke av bøkene hans er dine favoritter?

  SvarSlett
  Svar
  1. Anbefales. Selv om jeg er for gammel, men syntes den var veldig sjarmerende. =)
   Leste mye Dean Koontz på ungdomsskolen samtidig som jeg leste mye av Stephen King. Godt å se at du også liker Dean Koontz og liker å lese ham jevnlig. Mine favoritter av ham er Intensity og The Watchers. Har du lest dem? De er veldig avhengigskapende. Likte også Midnatt av ham. Ikke stol på klovnen er heller ikke så verst.

   Slett
  2. Midnatt husker jeg tittelen på. Ellers har jeg glemt de fleste titlene på bøkene hans. Vet ikke hvorfor men titlene til King er lettere å huske.
   Bestilte 2 Koontz på biblioteket nå

   Slett
  3. Morsomt. =)
   Er spent på hvilke bøker av ham du bestilte, og artig at noen andre leser Koontz også. For kjenner ikke til så mange som leser bøkene hans.

   Slett