24. november 2020

The People Next Door av Christopher Ransom - saktegående handling som leker med spenningen


The water caught him like a net, cupped high around

him, and filled his startled eyes and open mouth. His

head pounded once terribly and the bright blue sky

retreated, darkening, funnelig into a cone, blue turning

to green, green turning to brown, darkening until it was

all black, and the he was slack and sinking all the way

to the bottom.


Nye naboer er vel ikke farlige?

Underlig familiedynamikk
Familien Nash bor i Colorado, og de består av fire familiemedlemmer: Tenåringssønnen Kyle, ni år gamle Briela og foreldrene Mick og Amy. Denne familien går gjennom en noe trøblete periode. Kyle er ofte ute sammen med vennnene sine, hvis man kan kalle dem venner. Briela har ofte temperamentsutbrudd og kan bli vanskelig å hanskes med av og til. Mick strever med å få alt til å gå rundt siden resturanten hans går dårlig. Ting blir ikke lettere når han nesten dør i en drukningsulykke. Etter den tid ser han ting og folk som ikke er der. Bør han si det til Amy, og er det bare en bivirkning med tanke på at han var i ferd med å drukne? Amy er lærer for noen vanskeligstilte elever, og hun gjør så godt hun kan. Men hun føler seg ikke trygg, da to av dem stadig truer henne uten at hun vet hvorfor.

Familien Render flytter inn i samme strøk som dem, og de virker merkelige på mange måter, men familien Nash klarer ikke helt å forstå hvorfor. Mick får dårlige vibber av dem og vil at Amy skal holde seg unna dem, men er de noe å frykte?

Liker den diffuse fotellerstemmen Ransom bruker
En noe diffus forklaring dette, kanskje, men det er boka også. De som er ute etter en horrorbok med mye action, bør nok se bort fra denne, for denne boka har en handling som tar seg svært god tid. Det scorer den mye på, for det bidrar veldig på spenningen. Å ta seg god tid, fikk frem en god del undertoner, stemning og mystikk. Man vil hele tiden vite hva som egentlig skjer. Karakterene er ikke så lett å like, men det er godt mulig meningen også. Synes familien Nash virker noe kalde og litt underlige de også. Mick er i overkant snobbete og er redd for å miste fasaden. Amy er kald mot sin mann for han har i følge henne gjort mye feil, og selv går hun ikke overens med sin egen vekt. Kyle sier sjeldent i fra til kompisene sine hvis han er uenig i noe. Briela er ni år, men det føles ut som å lese om en femåring. En kaotisk familie med andre ord, men de gjør alt de kan for å holde sammen om det meste, og gjøre ting bra igjen. Boka blir beskrevet fra forskjellig perspektiv, og man blir godt kjent med de fleste.

Man blir også nysgjerrig på denne Reder familien. Hvorfor er de så mystiske, og hvorfor dukker familiefaren Vincent Render opp hver gang Mick befinner seg i trøbbel? Er han en skytsengel? En demon? En vampyr? Bare en innbilning? Og hvorfor maser han hele tiden på at han kan hjelpe Mick og familien hans? Hvordan vet han om diverse problemer som Mick ikke har sagt noe om? Er det ikke litt creepy?

Mange spørsmål oppstår mens man leser og får man den store twisten boka lover? For min del ble det ikke den store twisten, men jeg ble heller ikke skuffet. Selv om handlingen går veldig sakte, hjalp det på å bli godt kjent med karakterene og vente på de gode, grøssende scenene.

Dette er min første bok av Christopher Ransom, og kommer nok til å lese mer av ham. Han skriver godt og er flink til å flette inn en god del uhygge. Morsomt at denne boka minnet meg litt omMidnatt av Dean Koontz. Ikke når det gjelder selve handlingen, men måten ting er bygget opp og stemningen.(Bakpå):

A PERFECT FAMILY

Mick and Amy Nash are an ordinary couple leading ordinary lives.

And then, into the house next door move the Renders - beautiful,

charming, perfect ... and not at all what they pretended to be.


AN EVIL SECRET

Too late, Mick learns that something is deeply, darkly wrong

with the neighbours. Who are these people? Where did they

come from? And what are they hiding in the basement?

 

A SHOCKING TWIST ENDING

As death and darkness on the neighbourhood,

only Mick can save his family and expose the horrifying

truth about the people next door - a secret already hailed

as the most electrifying twist ending in years.


THE PEOPLE NEXT DOOR

is the most terrifying, unforgettable novel

you'll read all year.


Originaltittel: The People Next Door
Norsk tittel: Kunne ikke finne noen norsk utgave
Forfatter: Christopher Ransom
Sjanger:
horror
Målgruppe: voksen
Antall sider:
488
Forlag: Sphere
Norsk forlag: Ikke utgitt på norsk så vidt jeg vet. Har sjekket.
Utgitt: 2011
Min utgave: 2012 (Pocket)
Lest: 01.11. - 15.11. 2020
Kilde: fra min egen boksamling
Plot: 4 Langsom, diffus handling som tar seg god tid før grusomme scener skjer.
Omslag: 4 Noe typisk, kanskje, men likevel creepy, både motivet, skyggebruken og fargene.
Baksidetekst: 5 Grunnen til at jeg ville lese den. Både mystisk og pirrende.
Skrivemåte: 5 Grundig, liker at forfatteren bruker god tid på å komme i stemning og før det skjer noe. Man får også et forhold til karakterene. selv om det er mange man ikke liker.
Favorittkarakter: Mick. Han er ingen god forbilde, men gjør så godt han kan. Han er også mest spennende å lese om. 
Persongalleri: 5 Man blir godt kjent med de fleste, og man vet sånn omtrent hvem man skal stole på og ikke.
Slutten: 4 Mer som forventet, men likevel ikke skuffende for det klarte å holde på mystikken hele veien.
Høydepunkt: Fin mystikk og bruk av undertoner. Liker også at forfatteren bruker lang tid før noe skjer. Det gjør det hele ekstra spennende.
Lavpunkt: Det var ikke mange karakterer å like, men likevel var de interessante å lese om på hver deres måte. Kunne også ha tenkt meg at boka var enda mørkere. Det hadde den tålt.
Terningkast: 4
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2020

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar