23. november 2020

Det er mandag og tid for forrige ukes oppsummering ...

Reklame: Inneholder eksemplar fra forlag, mot en ærlig anmeldelse
The Patient av Jasper DeWitt, The Spirit av Thomas Page, I Am Legend av Richard Matheson, er fra egen boksamling

 
Bøker jeg leste i forrige uke:

* The Patient - Jasper DeWitt
* Familien Vanderbeeker: Kjæledyrmysteriet - Karina Yan Glaser
* The Spirit - Thomas Page
 
Antall leste sider i forrige uke

   800 sider  
 
Bøker som ble anmeldt i forrige uke:

Kjære Edward - Ann Napolitano
Et liv forbi - Helga Flatland
Frøydis Lykke har en ekte enhjørning - Morag Hood & Ella K. Okstad

 Bøker som leses nå:

* Så ble det kaldt - Frode Eie Larsen
* Det er så mørkt her - Lisbeth Pettersen
* I Am Legend - Richard Matheson

Planlagte bøker denne uken:

* Under samme sol - Gry Strømme
 * Devoted - Dean Koontz
 
Onsdag ble jeg ferdig medThe Patient av Jasper DeWitt. Det er lett å tro at det er horror, men det er en psykologisk thriller, med noen horrorelementer i. 
 
Det er om en spesiell pasient som i Den tause pasienten av Alex Michaelides, bare at denne pasienten er ikke taus, men mørkere og en ny ansatt ved et mentalsykehus er nysgerrig på denne Joe som de andre har sakte, men sikkert har gitt opp. De gir ham mat og medisin, men ingen har klart å gi ham riktig diagnose. Han har også vært der helt siden han var gutt. Det er hans rike foreldre som sponser hans opphold. De andre vil helst ikke ha noe med Joe å gjøre og snakker lite med og om ham som mulig. Grunnen er at folk har blitt underlige etter å jobbe med ham og tragedier har skjedd. Men Parker H, den nye ansatte, har tro på at han skal klare å nå inn til Joe og gi ham riktig terapi. Men burde han egentlig høre på de andre? Selv om boka høres veldig ut somDen tause pasienten, har ikke selve handlingen store likheter, ogThe Patient er noen hakk bedre. Den byr også på noen gode og mørke scener.
 
Det hevdes at Ryan Reynolds skal være produsent av den kommende filmatiseringen, og håper det blir noe av. Tror det blir en interessant film.
 
 Natt til lørdag leste jeg ut Familien Vanderbeeker:Kjæledyrmysteriet av Karina Yan Glaser, og er den største av de tre bøkene jeg har lest i den serien. Det er ikke en trilogi, men en serie. Jeg vet ikke hvor mange planlagte bøker det blir. Så langt er det fire, men den fjerde er ikke oversatt ennå. Den blir nok det til neste år, hvis bøkene blir utgitt i samme tempo. med ett års mellomrom.

Kjæledyrmysteriet er kanskje den svakeste boka i serien om Familien Vanderbeeker. Synes de andre var sterkere, spesielt bok to: Den veldig hemmelige hagen. Selv om boka handler om en god sak, nemlig å ta vare på dyr, all slags dyr og man er dyrevenn selv, synes jeg ikke denne handlingen engasjerte like mye som de andre bøkene om denne familien, og syntes både handlingen og personlighetene var sterkere og mer sprudlende i de andre bøkene i forhold til denne.

Uansett er det om Familien Vanderbeeker som bor i en bygård i Harlem, New York. Det er et nabolag hvor alle kjenner til alle. Familien Vanderbeeker består av Jessie, Isa, Hyacinth, Oliver og Laney, deres foreldre og tre kjæledyr. De holder til i den nederste leiligheten i bygården. Disse barna roter seg opp i mye, med hensikt til å gjøre ting bedre og løse problemer, men det er ikke alltid at det går etter planen. Siden de har tre kjæledyr fra før, kan de ikke ha flere på grunn av begrenset plass. Men noe mystisk skjer. Noen plasserer kjæledyr, forskjellige kjæledyr utover forskjellige dager utenfor deres dør. Hvem er det som dumper dyrene og hva er hensikten? Samtidig, mens Vanderbeeker barna prøver å løse mysteriet, må de finne et hjem til dyrene som stadig dukker opp.

En bok med fint tema om å ta vare på dyr uansett dyr, og stille opp for dem, men synes handlingen ble noe tam i lengden. Liker de andre to bøkene bedre.

I går leste jeg ut The Spirit av Thomas Page. Den brukte jeg en måned på å lese ut, ikke på grunn av handlingen, men bokformatet som er veldig stivt og smalt, så man må brette den ut voldsomt for å få med seg hele setningen. Virker mer som en pyntebok enn en praktisk bok.
 
Boka ble utgitt i 1977, min utgave er fra i fjor. Thomas Page er ikke noe kjent horrornavn. Både bok og forfatter er nok temmelig ukjent. Jeg kom over den da jeg var på utkikk etter tilfeldige horrorbøker. For er litt lei av disse topplistene når man skalvelge horror bøker, for liker å lese både kjente og ukjente horror bøker. 
 
Boka er om en amerikansk folketro, nemlig Bigfoot. I boka er den blitt observert av flere i et område i Canada, og den skal visstnok være deformert. To karer er på jakt etter ham med hver deres hund. Raymond Jason, er ute etter hevn og vil at hele verden skal se den. John Moon er en indianer, og er ute etter Bigfoot av religiøse årsaker, og ser på den som sin "spirit". Underveis møter de andre folk, og andre har blir utsatt for denne Bigfoot. Er det bare en eller er det flere av dem?

En interessant historie om en kjent skapning de fleste har hørt om. Tror ikke på det selv, men det er et spennende konsept likevel, og tror jeg ville ha likt boka bedre hvis den ble skrevet av noen andre. Jeg likte begynnelsen og fram til midten av boka, men så blir det litt lite utvikling og lite atmosfære. Det blir på en måte mer komisk enn grøssende.

I går kveld begynte jeg å lese I Am Legend av Richard Matheson. Jeg har lenge hatt lyst til å lese noe av ham, og valget sto mellom I Am Legend og Hell House, som er hans mest kjente bøker, og valget falt på I Am Legend. For jeg har ikke sett filmene The Last Man on Earth med Vincent Price eller I Am Legend med Will Smith ennå, som begge er basert på boka. Jeg ville prøve å få med meg boka først. Den er overraskende kort og det er for tidlig å si noe om handling og mening ennå. Vil bli bedre kjent med boka først.

Torsdag i forrige uke begynte jeg å lese Så ble det kaldt av Frode Eie Larsen, som jeg blir ferdig med en av de nærmeste dagene. Det er bok nummer syv om Eddi Stubb. Han sliter på jobb og privat. Samboeren vil ha pause, og på jobben prøver de å finne ut om saken om en forsvunnet kvinne er en alvorlig sak eller ikke. Da de finner en sprøyte i nærheten av stedet hun forsvant, skjønner de at de har dårlig tid. Vil de finne noen mistenkte?

Har ikke lest alle bøkene om Eddi Stubb og de kan leses som frittstående hvis man ønsker det, siden man får en god del bakgrunnsstoff. Eddi Stubb er heller ikke en typisk helt som skal vise seg frem. Han er mer hverdagslig og nøytral. Sammen med sin makker, Vilde Vang, prøver de å løse opp floken i forsvinningssaken, og saken blir litt større og kompleks enn de først trodde.

Spennende og levende fortalt. Har lest På overflaten flyter vannliljene og Slå på ring av ham tidligere, og liker denne et hakk bedre enn de andre to. Den er mørkere og mer realistisk.
 
Natt til søndag begynte jeg å lese en ny bok som ble utgitt tidligere i år, og det er; Det er så mørkt her av Lisbeth Pettersen. Det er oppfølgeren til La meg ikke huske, som ble utgitt i 2018. Det er litt vanskelig å beskrive denne boka uten å avsløre det som skjer i forrige bok, hvis noen ønsker å lese den. Den er om Nina Berger som er en noe kontroversiell klimaforsker, som har en del meninger som kan provosere andre. Hun sitter i fengsel for noe hun har gjort mens hun ikke var "helt seg selv". Slipper hun ut, og vil hun da klare å holde seg unna trøbbel? En noe vag og diffus oppsummering, men den er vrien å snakke om uten å avsløre hele første bok om Nina Berger. Men jeg liker den så langt. Den er ikke en av mine favoritter, men en stødig oppfølger så langt.

Godt mulig jeg blir ferdig med alle tre bøkene i løpet av uka siden alle tre er generelt korte. Da begynner jeg på disse bøkene: Under samme sol av Gry Strømme og Devoted av Dean Koontz. Under samme sol kjenner jeg ikke så mye til i skrivende stund, så den skal jeg heller skrive om senere.

Devoted av Dean Koontz ble utgitt tidligere i år, og nå i høst har han også gitt ut en bok til som heter Elsewhere. Han har også annonsert at han kommer med ny bok i neste år som heterThe Other Emily. Det er en stund siden jeg har lest Dean Koontz og føler jeg har forsømt ham litt. Har ikke lest noe av ham siden The Mask som jeg leste i 2018. Stephen King er og blir min forfatterhelt, men Dean Koontz er slett ikke verst. Han skriver noen gode, stemningsfulle bøker han også.
 
 Tror kanskje jeg rekker å begynne på en bok til senere i uka, men det vet man litt mer om noen dager senere. Er dessverre ikke synsk.

I helga leste jeg også et julehefte. Jeg har noen julehefter som jeg har et håp om å komme gjennom før jula kommer for fullt. I helga leste jeg Disneys julaften - Fra alle oss til alle dere. Neste julehefte tror jeg blir, Rutetid. Rutetid har artig og sær humor.

Skal også prøve å skvise inn en barnebok i denne uka,  siden det ikke ble noe av det i forrige uke. Liker å  lese det litt jevnlig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar