15. juli 2015

Minnesota og støvet av Kjartan Hjulstad - drømmen om å være modig

- Du tror du vet alt! Men du er like redd som meg, sa jeg.
- Alle er redde. Men det dreier seg om hva du gjør med det, svarte han.
- Hva skal jeg gjøre, da?
- Hat gjør deg modig, sa han. - Når du brenner slik at du ikke bryr deg.
Noen ganger drømmer man om å være "større" enn man egentlig er ...

Daniel er den yngste i familien. I hele sitt liv har han sett opp til storebroren, Moses. Moses er tøff, lar ikke noen sette ham på plass og går sine egne veier. Daniel er konfliktsky, og hater seg selv for sin feighet når han ikke klarer å forsvare seg selv eller noen han er glad i. Brødrene bor i et indianerreservat. De er vant til harde kår, ta det de får og gjøre det beste ut av det. På dagtid går de på skolen og de vasker biler som deltidsjobb. Faren deres døde i en  ulykke, moren deres har funnet seg en ny type som de bor sammen med. Han er voldelig og Daniel og Moses hater ham. Ting blir farlig og innviklet når storebroren Moses, havner i farlig miljø som involverer narkotika ...

Det er ikke hver dag jeg leser en norsk forfatter som setter handlingen i et amerikansk miljø, og spesielt ikke i et indianerreservat; hvor det er knusktørre veier og øde strekninger. Har dog lest om tøffe miljøer, men kanskje i en voksnere grad enn for ungdom. Men dette er ikke tøffere enn at ungdom tåler å lese det. Boka er realistisk og handler om relasjoner, svik, det å vokse opp i harde kår og klare å beskytte seg selv så godt man kan. Og det klarer K. Hjulstad å formidle på en levende og troverdig måte. Vi møter i boka rettferdige karakterer som støtter hverandre og de litt mindre greie, og man vil bare det beste for guttene som møter den ene motgangen etter den andre, men likevel prøver de å holde sammen, selv om ting av og til ser veldig mørkt ut.

Det skjer noe hele tiden i boka, og man blir godt kjent med de fleste karakterene. Jeg leser mange ungdomsbøker selv om jeg egentlig er for gammel til det. Uansett, ingen bøker har aldersgrense, men det som irriterer meg generelt med ungdomsbøker er at det nesten alltid inneholder en kjærlighetshistorie, og det synes jeg ikke er så nødvendig. Skjønner jo at ungdommer er begeistret for kjærlighetshistorier og forelskelser, men selv syns jeg det er for det meste irriterende, og det kan være med på å ødelegge en god historie. Det syntes jeg det gjorde i denne boka. Minnesota og støvet hadde vært så mye bedre og tøffere hvis den uskyldige kjærlighetshistorien uteble.

Minnesota og støvet er en bok på bare 197 sider. Derfor blir denne anmeldelsen mindre enn til vanlig. Vil jo for all del ikke røpe noe. Alt i alt en god bok om vanskelig oppvekst og det å holde sammen i tøffe tider. Selv om boka ikke nådde helt opp for min del, var det en fin og vemodig bok å få med seg.
Bakpå:

- Lurer du aldri på hvem du er, Daniel? spurte Moses.
- Jeg er broren din, svarte jeg.

Daniel har alltid fulgt i fotsporene til storebroren Moses. Han forsøker å gå som ham, stå som ham og snakke som ham. Brødrene vokser opp i et indianerreservat, i en verden som ikke levner dem særlig håp for fremtiden. Det er dop, alkoholisme, familievold og rasisme midt iblant tenåringsforelskelser og familie- og søskenkjærlighet. Og det er også Canahishta, jenta med det vakre smilet.
Vi følger Daniel, og hans desperasjon idet Moses vikles inn i reservatets brutale ungdomsgjeng. Dette setter sakte men sikkert i gang en prosess som tvinger Daniel til å ta skjebnesvangre valg – og til å finne motet i seg selv.
Originaltittel: Minnesota og støvet
Forfatter(e): Kjartan Hjulstad
Sjanger: roman
Målgruppe:
ungdom
Antall sider:
197
Forlag: Gyldendal
Utgitt: 2015  
Min utgave: 2015 (Innbundet)
Lest:
16.05. - 28.05. 2015
Kilde:
leseeksemplar/anmeldereksemplar
Plot:
4 (Interessant å lese om et miljø man ikke er vant til å lese om tidligere).
Tittel:
4 (Passer godt til hovedpersonen og innholdet godt).
Omslag:
4 (Mystisk og litt stilig selv om jeg ikke liker fargene så godt. Har aldri likt rødt av en eller annen grunn) ...
Baksidetekst:
3 (Gjør meg litt nysgjerrig, men blir ikke helt fengslet).
Skrivemåte
:
4 (Levende og gode karakterbeskrivelser).
Favorittkarakter:
Tim. En fyr som beskytter og tar var på alt og alle i nærmiljøet.
Slutten: 2 (Alt annet enn overraskende, og det dro boka litt ned).
Høydepunkt:
Forfriskende å lese om et miljø man ikke er vant til og spennende karakterer.
Lavpunkt:
Typisk at nesten alle ungdomsbøker inneholder en kjærlighetshistorie og det syns jeg blir for forutsigbart og "ødeleggende" for resten av boka. Boka hadde et så godt utgangspunkt fra før at det trengtes ingen kjærlighetshistorie.
Terningkast:
4
Leseutfordring: 
100 bøker i løpet av 2015


6 kommentarer:

  1. Herlig! Sitter i Frankrike og ønsker at jeg hadde tatt med meg akkurat denne boken. Har overhodet ikke fristet meg tidligere, men nååååå...!

    Og du? Tenker på deg! :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei, boka anbefales gjerne:) En av de bedre ungdomsbøkene jeg har lest på en stund:)
      Håper du nyter oppholdet i Frankrike,og sommeren. Og jeg setter selvfølgelig pris på omtanken:)

      Slett
  2. Synes temaet og historien virket fryktelig interessant :D Takk for en flotters og ærlig omtale nok en gang :D
    - Siri

    SvarSlett
    Svar
    1. Tror kanskje du vil like boka hvis du er ute etter noe annerledes.
      Og takk for det:)

      Slett
  3. Jeg likte denne boka, og jeg er enig i det du skriver om kjærlighetshistorien det var ikke egentlig noe det var behov for her. Jeg har ikke engang nevnt det i min omtale, så jeg kan ikke ha følt det var en viktig del av historien.

    Settingen i denne romanen ble unikt, og det er både bra og tragisk på samme tid, å bli minnet om hvor vanskelig store deler av USAs urbefolkning faktisk har det, enda i 2015.

    SvarSlett
    Svar
    1. Godt du er enig. Følte at kjærlighetshistorien var malplassert og unødvendig. Så boka hadde vært mye bedre om forfatteren hadde kuttet ut den delen. Ikke alle ungdomsbøker trenger kjærlighetshistorie:)

      Og du har rett. Settingen ellers i boka er uvanlig og det er bra. Det er viktig å sette lys på at ikke alle type kultur blir sett på med likeverdighet. Det er synd at det er sånn. Alle burde ha blitt behandlet likt uansett hvor i verden man er i fra/bor.

      Slett