12. oktober 2020

Det er mandag og tid for forrige ukes oppsummering ...

Reklame: Inneholder eksemplar fra forlag, mot en ærlig anmeldelse
The Way of Kings Part One av Brandon Sanderson, Vikaren av Michelle Frances, og Mexican Gothic av Silvia Monero-Garcia, er fra egen boksanlingBøker jeg leste i forrige uke:

* Gudmoren - Ingar Johnsrud
* Skyggedanseren - Sara Omar 
 
 Antall leste sider i forrige uke

851 sider  
 
Bøker som ble anmeldt i forrige uke:

Datter savnet - Harlan Coben

 Bøker som leses nå:

* Bakom synger døden - Karin Fossum
* Vikaren - Michelle Frances
* The Way of Kings Part One - Brandon Sanderson
* Et slag i ansiktet - Abbas Khider

Planlagte bøker denne uken:

* Den fantastiske familien Vanderbeeker - Karina Yan Glaser
 * Mexican Gothic - Silvia Moreno - Garcia
 
Forrige lørdag leste jeg ut en norsk krimbok og det var Gudmoren av Ingar Johnsrud. Jeg likte den godt, selv om den hadde sine svake sider. Den er om Stella som får smake på friheten en stund, med en fotlenke. Hun får slippe ut i friheten på grunn av farens død, og hun får dra hjem til sin barndomsbygd på vestlandet siden faren hennes er død. De har hatt et anstrengt forhold og hun kuttet ut all kontakt, og som attenåring forlot hun hjemstedet. Men for ikke lenge siden, kom de så smått i kontakt med hverandre igjen, og prøvde å få til et møte. Men så ble faren hennes funnet død i en koie. Hun vil gjerne dra tilbake til sin hjembygd i håp om å få svar på en del ting, kanskje møte noen spøkelser fra fortiden, og komme seg videre i livet. Var farens død selvvalgt, eller har noe hendt som fører til kriminelt mistenksomhet? Faren hennes hadde stort sett et dårlig rykte siden han var alkoholiker og påførte sin egen familie mye sorg. Og vil Stella klare å komme seg på rett spor under og etter soning, og hva har hun gjort for å bli fengslet?

Stort og interessant persongalleri, godt driv og språk og idyllisk bakgrunn. En noe svak slutt og noen MacGyver løsninger her og der som ikke er helt troverdig, men underholdende og god krimbok likevel.
 
Natt til søndag leste jeg ut Skyggedanseren av Sara Omar, og likte den bedre enn Dødevaskeren. Likte Dødevaskeren litt, men ikke så mye som mange andre. Synes Skyggedanseren var mer helstøpt, hadde bedre språk og det var lettere å henge med. Er ikke spesielt glad i oppfølgere generelt, men denne er en av de bedre. Romanen hopper i tid og fra sted til sted, og syntes alle partiene var spennende å lese om og vanskelig. For som i Dødevaskeren, er det brutal lesing. Den er om Frmesk som vokser opp hos besteforeldrene hennes for en periode. Hun har sluttet å snakke og spise, og de forsøker alt de kan å få henne til å bli seg selv igjen. Vi leser også om henne som tenåring da hun bor hos sin mor og småsøsken i Danmark, og selv om moren hennes er skilt, kommer faren til Frmesk daglig innom, og det er alt annet enn hyggelig. I hans øyne gjør Frmesk alt galt, og hun får gjennomgå for det. Vil hun noen gang få et normalt liv? Sterk lesing og godt levert av Omar.

Jeg leser fremdeles Et slag i ansiktet av Abbas Khider. Den har jeg brukt to uker på, selv om det er en bok på bare 188, men ville bruke tid på den siden den var noe tung og vanskelig den også. Ikke vanskelig å lese, men vanskelig tema. Den er om en ung mann som har gjenomgått mye og er lei av å ikke tilhøre et sted. Han har reist mange steder og bodd på ulike steder sammen med mennesker i samme situasjon som ham, som venter på oppholdstillatelse. En dag er han lei og vil snakke med saksbehandleren sin. Han vil prøve å få henne til å forstå hvor vanskelig hans situasjon er og kanskje få henne til å se sin versjon av alt, men vil det fungere? Måten møtet er, er heller ikke som vanlig møter med saksbehandler. Selv om dette også høres ut som en brutal bok, er det det også i en viss grad, men det er også med en god blanding svart humor i det hele, og man blir kjent med hovedpersonens nåtid og fortid. Det er interessant lesing, og tror jeg blir ferdig med boka i kveld.
 
 Lørdag begynte jeg å lese Bakom synger døden av Karin Fossum og leste i en av nettavisene tidligere i høst at dette er hennes siste Sejer bok og det er trist hvis avgjørelsen er tatt, for han er en av mine favoritter i den norske krimverdenen.  Jeg har ikke lest alle Sejer bøkene, men de fleste. Han er folkekjær, varm og medmenneskelig. Han skiller seg litt ut i forhold til mange andre etterforskere fra den norske krimverdenen. Han føles mer naturlig. Jeg har ikke kommet langt i boka. Ikke på grunn av at jeg ikke liker den, men leser mye alltid i begynnelsen av uka og mot helga, men når lørdag og spesielt søndag kommer, leser man ikke like mye man ellers gjør, og bruker tiden på andre hobbyer istedet. Man får lett litt dårlig leselyst i slutten av uka, når man leser mye ellers i uka. Så vil ikke si så mye om den nå, før jeg er bedre kjent med boka. Det bytter litt på perspektiver og det er flere historier i en.

Natt til søndag begynte jeg så vidt å lese Vikaren av Michelle Frances. Har lest en bok av henne tidligere og det var Den nye kjæresten. Det var ikke all verdens, men liker å gi forfattere flere sjanser. Vikaren er om en ung kvinne som drømmer om å få en fot i Tv-bransjen, men det er tøft. Men da en kjent kvinne i Tv-bransjen som jobber med å utvikle en Tv-serie og må ut i mammapermisjon, tar Emma sjansen og søker jobben. Brenner hun for det hun gjør eller har hun andre hensikter? Litt slapt og forutsigbart, men morsomt hvordan hun beskriver Tv - folk, for det er litt som man tror. Det er også tydelig at Frances har jobbet med film og tv-produksjoner selv, for det kommer godt frem i boka. Frances har jobbet blant annet for BBC.
 
 Godt mulig jeg blir ferdig med både Bakom synger døden, Vikaren og Et slag i ansiktet i denne uka. Det virker overkommelig, og de neste bøkene blir da Den fantastiske familien Vanderbeeker, Mexican Gothic og Nabovarsel. Nabovarsel er av Unni Lindell. Må få med meg litt av bokhøsten også. 
 
Ellers har jeg sett mange episoder av On the Case with Paula Zahn i det siste. Så på det for noen år siden og gjenopptok det for noen uker siden. Det er en god og gjennomført True Crime serie, som tar for seg moderne og gamle saker.

2 kommentarer:

 1. Du legger jo ut innlegg oftere enn jeg sjekker e-post :)
  Forsøkte å se på noen Paula Zahn episoder, men kvaliteten på You Tube var ikke bra. Hva med serien fascinerer deg jfr annen true crime?

  SvarSlett
  Svar
  1. Føler det omvendt. Synes jeg er treg til å legge ut noe i forhold til mange andre. =) Rene snegla. Prøver å være produktiv og holde ting i sin jevne gang.
   Ja, YouTube er YouTube. Men når det ikke er noe på Tv, er det likevel en grei løsning. Synes serien inneholder mange spennende saker som holder på interessen og liker måten Paula Zahn legger frem ting på. Serien virker menneskelig uten å overdrive. Foreslår også Murder Loves Company. Det er også en bra True Crime serie. =)

   Slett