7. august 2018

Polly og Buster (Den trassige heksa og følelsesmonsteret) av Sally Rippin - alle burde ha en monstervenn!


    Når Buster er glad, blir han stor og glødende. 
    Når han er trist, blir han liten og grå. 
    Når Buster kjenner Pollys vonde følelser, blir han nesten like liten som henne. Polly synes det viser at han er en virkelig god venn. 
    Polly lener seg inntil Buster. Han er varm og myk og føles trygg. Som et favorittpledd. "Jeg vet ikke hva som er galt med meg," sier hun med spak stemme. "Wiktoria er så flink med forhekselser. Jeg duger ikke til noen ting."
    "Jo, det gjør du," rumler Buster. Han legger armen rundt Polly og holder henne tett inntil seg. "Du er kanskje ikke så god på forhekselser og eliksirer og alle sånne andre heksegreier som den skrytete storesøsteren din. Men du er en mye bedre venn."

Mange har nok følt seg urettferdig behandlet en eller annen gang i livet og hatt kompliserte vennskap. Polly er en av dem ...

Ikke som andre hekser
Polly er en jente som har mange problemer å slite med. Hun gjør det dårlig på skolen, spesielt når det gjelder eliksirer, noe hun ikke behersker noe særlig. Hun har heller ikke noen venner på skolen fordi hun er for merklig, noe søsteren hennes skjemmes for. Hun er heller ikke god til å lese. Men heldigvis har hun Buster, hennes monstervenn. Problemet er at de må leke i skjul for hekser og monstre skal helst ikke være venner, men Polly har kjent ham hele livet, og hun vil ikke gi slipp på ham. Det samme føler han for henne. Men en opplevelse gjør til at vennskapet deres blir satt på prøve, og Pollys plutselige evner gir henne masse oppmerksomhet på skolen. Men vil hun gjøre det rette, eller vil hun helst være populær nå når hun endelig er det?

Sally Rippin er australsk barnebokforfatter og hun har også illustrert bildene i boka selv. Dette er også første bok i en serie. Er usikker på hvor mange bøker det er og eventuelt blir i serien, men fikk merkelig nok lyst til å lese andre bok i serien, siden jeg likte den første boka godt, selv om jeg ikke er i den rette målgruppen. Men det minner meg på barnebøkene jeg selv leste da jeg var barn før jeg fort gikk over til noe mørkere. Jeg begynte å lese horror og bøker for voksne i litt vel ung alder, men de fenget meg mer enn vanlige barnebøker gjorde.

Vanskelig å gjøre de rette valgene når man er ung
Dette er en god og sjarmerende bok på mange måter. Polly og Buster handler om å gå egne veier, ta vare på ekte vennskap, hvor vondt mobbing gjør og prøve å stå opp og beskytte noen i vanskelige tider. Prøve å gjøre det rette, selv om det er vanskelig når man er så ung som Polly. Man blir nesten litt misunnelig på Polly som har en venn som Buster, som alltid gir varme klemmer og som alltid er der. Han er både morsom og varm, slett ingen monster.

Det er mye man kunne ha sagt om denne boka, men les den. Det er da den er best. Sjarmerende, morsom og herlig fantasybok for barn, også for voksne. En femmer for illustrasjonene og en femmer for historien.

Bakpå:

I et tre?
kvart over tre.
Der du og jeg er vi?
Slik vil det alltid bli.

I en verden hvor hekser aldri kan være venner 
med monstre, har Polly og Buster klart å holde
vennskapet sitt hemmelig.

Helt til en dag, da alt forandres ...

Skrevet og tegnet av
SALLY RIPPIN

Originaltittel: Polly and Buster (The Wayward Witch & the Feelings Monster) 
Norsk tittel: Polly og Buster (Den trassige heksa og følelsesmonsteret)
Forfatter(e): Sally Rippin
Sjanger: fantasy
Målgruppe:
barn
Antall sider:
285
Forlag: Hardie Grant Egmont
Norsk forlag: Egmont
Utgitt: 2017
Min utgave: 2018 (Innbundet)
Lest: 01.08. - 02.08. 2018
Kilde:
anmeldereksemplar
Plot
: 4 Realistisk til tross for at boka tilhører fantasysjangeren og plottet har mange gode poeng.
Omslag: 5 Veldig søtt og fine fargekombinasjoner.
Baksidetekst: 5 Søtt og kreativt uten å overdrive.
Skrivemåte: 4 Enkle setninger. Fin historie med mange gode poeng om hvordan man skal behandle hverandre og hvordan man skal sette pris på ekte vennskap.
Favorittkarakter: Buster. Morsom og rar. De sosiale antennene hans er ikke helt på plass, men det gjør ham bare enda mer sjarmerende.
Slutten: 3 Som forventet og opplagt for voksne, men en god slutt. 
Høydepunkt: Enkel historie med mange gode poeng. Spennende og morsom persongalleri som man blir godt kjent med. Spennende og fine illustrasjoner.
Lavpunkt: Boka gikk så altfor fort unna og innholdet blir litt for forutsigbart for oss andre, men den har likevel sin sjarm.
Terningkast: 5
Leseutfordring: 
100 bøker i løpet av 2018


2 kommentarer:

 1. Ahh, dette virket som en herlig og morsom bok :D Takk for anmeldelsen!
  - Siri

  SvarSlett
  Svar
  1. Ingen årsak. =) Denne var både morsom å lese og skrive om. =) Ble positivt overrasket.

   Slett