16. juni 2018

Haiens hemmeligheter av Owen Davey - informativ og leken måte å lære bort om haier på


En gjennomsnittlig hai har 40 til 45 tenner, og de har flere rekker med ekstratenner som de kan bruke når fortennene knekker. I løpet av livet kan de skifte ut så mange som 30 000 tenner!

Man lærer alltid noe nytt.

Fascinerende skapninger
Haier er mystiske, fascinerende og mektige dyr. Jeg er glad i alle slags dyr, og haier er en art som er svært spennende å lære om, spesielt siden den er svært misforstått, særlig i filmer. Å bli tatt av hai er ikke så ofte som blir fremstilt i for eksempel på film og iTtv-serier. Det er større sjanse for å havne i andre ulykker.

Når haier angriper et menneske, så er det som regel på grunn av en feiltagelse. Under overflaten, spesielt når det gjelder surfere, tror haien du er en sel eller en skilpadde. Den biter for å se om det er spiselig. 

 Kreativ læremåte
Forfatter Owen Davey har både skrevet og illustrert boka selv. Illustrasjonene er enkle og lekne. Man får lyst til å ta seg tid til å lese boka selv om den er på kun 37 sider, bare for å studere illustrasjonene.Man får vite om ulike haityper, hvordan haier fungerer sosialt, hvordan de beveger seg, og på slutten av boka er det også tips om hvordan vi kan bidra til å ta vare på haiene og miljøet. Plast er ett stikkord. Selv har jeg resirkulert plast i flere år og oppfordrer andre til å gjøre det samme. Det tar ikke lang tid å sortere ens eget søppel. Man må ta vare på dyrene og miljøet. Det er viktig!

Dette er en fin faktabok om haier både for store og små. En fin samlingsstund for hele familien. Boka er en smule kort og derfor utfordrende å skrive om, men haier slutter aldri å fascinere, og man lærer stadig noe nytt. Man lærer også nye ting i Haiens hemmeligheter.

Discovery Channel bruker de å ha årlig haiuke, og i år går det rykter om at det begynner den 22. juli. Så det er bare å glede seg.

Bakpå:


VISSTE DU AT ...

... mange haier kan produsere sitt eget lys?
... haier ikke kan tygge maten sin, men må svelge byttet helt, 
knuse deg eller bite av kjøttstykker?
.... makrellhaien kan hoppe nesten seks meter opp i luften?

Dykk ned i dypet og oppdag nye og spennende fakta
om haiens fascinerende verden!

Haiens hemmeligheter er første bok på norsk i Owen Daveys prisbelønte serie.

Originaltittel: Smart About Sharks
Norsk tittel: Haiens hemmeligheter
Forfatter(e): Owen Davey
Sjanger: fakta
Målgruppe:
barn, familie
Antall sider:
37
Forlag: Flying Eye Books
Norsk forlag: Mangschou
Utgitt: 2016
Min utgave: 2018 (Innbundet)
Lest: 02.06.- 05.06. 2018
Kilde:
anmeldereksemplar
Plot
: 4 Spennende og lærerikt for store og små.
Omslag: 5 Forfriskende med rosa og leken omslag.
Baksidetekst: 4 Man får lyst til å lære mer om haier og andre dyr.
Skrivemåte: 4 Korte tekster og enkle fakta som gjør det lett å huske på. En morsom og oversiktelig måte å lære på.
Favorittkarakter: Kan ikke dømmes i en slik bok ....
Slutten: 4 Fin avslutning til hvordan vi mennesker kan ta bedre vare på haiene og miljøet.
Høydepunkt: Man trodde man visste det meste om haier tidligere gjennom dokumentarer og slikt, men man lærer stadig noe nytt. Og teksten er skrevet på en måte som gjør det lettere å huske på fakta. Fine og spennende illustrasjoner er med også.
Lavpunkt: Boka er veldig kort, så det går over så fort. Masse fakta og herlige illustrasjoner, men hadde ikke gjort noe om boka var litt tykkere, selv om boka er for barn.
Terningkast: 4
Leseutfordring: 
100 bøker i løpet av 2018


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar