12. desember 2017

Nå skjer det av Sofia Nordin - forutsigbart for oss voksne, men en alvorlig bok med et aktuelt tema som passer fint som skolepensum


    "Du virker trist," sier han etter en stund.
    "Du også," sier jeg, og da ler han litt.
    "Ja, det er vel ikke så rart. Det virker jo som om du syns at jeg er verdens ekleste eller noe."
    "Nei," sier jeg. "Du er ikke så veldig ekkel."
    "Fin kompliment."
    "Nesten ikke ekkel i det hele tatt, faktisk."
    "Hva er det som er galt da?" spør han.
    Og da sier jeg det. Plutselig sier jeg det bare.
    "Du er gutt."
    Han blir dødsstille. Det går ikke å ta det tilbake.

Kan man skjule følelsene sine for den man elsker?

Stella er bare ungdom, men har allerede mye å hanskes med. Hun har plutselig sterke følelser for hennes bestevenninne, Sigrid. Hvordan i all verden skal hun klare å skjule det når de møtes på skolen nesten hver dag? Sigrid skal på sydenferie med familien i to uker, og Stella får tilbud om å være med. Klarer hun å være med uten å vise følelser og konfrontere bestevenninnen sin om hva hun egentlig føler for henne? Eller blir følelsene for sterke at hun må innrømme alt for henne, i så fall, hvordan kommer Sigrid til å reagere? 

Vanskelige følelser
Det er ikke alltid lett  skru av følelsene sine når man først liker noen og deretter late som ingenting. Det er noe som skjer med de aller fleste. For noen er det lett å skru av følelsene, mens for andre trengs det mer krefter å klare det. Det er vel også en utfordring å late som ingenting når den personen man liker best er i nærheten av deg så og si hver dag, fordi man går på samme skole. Stella er en kjepphøy og selvgod jente. Hun vet at hun ser godt ut og er en av skolens mest populære jente, men under overflaten virker hun mer menneskelig, og avslører en usikkerhet både i seg selv og angående andre. Hun er ikke redd for den kjærligheten hun føler for Sigrid, men hun er redd for hva Sigrid vil mene om det og reaksjonene til de andre hvis Stella avslører hvor godt hun liker Sigrid. Hun liker henne bedre enn en venn. Samtidig er det ikke sunt å bære på alt alene, heller.

Å finne troen på seg selv i en usikker tid
Dette er på mange måter en vond, ærlig og realistisk bok om følelser, det å finne seg selv og prøve å gjøre det riktige i ung alder. Finne balansen mellom å være tro mot seg selv, og samtidig skåne seg selv og andre. Hva er det riktige å gjøre? Hvordan går man frem når man får følelser som man ikke har kjent på tidligere? Det handler om å vokse opp, prøve å være lykkelig og finne troen på seg selv i det man gjør og valgene man tar. Å være trygg på seg selv er tross alt ikke like lett, spesielt ikke når man er så ung som Stella.

Nå skjer det er ikke bare en roman for jenter, men kan godt leses av gutter også, for her er det mange situasjoner som oppstår, som både jenter og gutter kanskje vil kjenne seg i. Boka er både humoristisk, spesielt Stellas sarkasme, den er fin, og det skjer noe hele tiden. For oss voksne blir nok boka til tider vel forutsigbart og ikke så veldig overraskende, men den er underholdende og godvond å lese. Grunnen til at jeg mener at boka passer godt til skolepensum er fordi fleste ungdom sliter med å passe inn, være trygg på seg selv og samtidig styre følelsene for den man er forelsket i.

Bakpå:

Stella vet hun er populær, en sånn som jentene vil være og guttene vil være sammen med. Det er fordi hun er god til å late som. Late som om hun bryr seg om guttehistorier, kule klær og fester. Men hun kjenner ingenting når hun flørter med guttene rundt seg. Det er lenge siden hun har skjønt at det bare er én hun virkelig bryr seg om.

Verdens fineste jente.

Bestevenninnen Sigrid.

Men våger Stella å vise hva hun føler? Kommer Sigrid til å le av henne og synes hun er ekkel? Og er Stella villig til å le a henne og kanskje miste bestevenninnen sin samtidig?

Nå skjer det er en sterk og nær historie om forelskelse, sorg, håp pg svik - og om hvordan følelser burde være enkle, ikke alltid er det likevel.

Originaltittel:Det händer nu
Norsk tittel: Nå skjer det
Forfatter(e): Sofia Nordin
Sjanger: roman
Målgruppe: ungdom
Antall sider:
240
Forlag: Rabén & Sjögren
Norsk forlag: Mangschou
Utgitt: 2010
Min utgave: 2017
Lest: 01.12. - 03.12. 2017
Kilde: anmeldereksemplar
Plot: 4
Viktig og aktuell plot, spesielt for ungdom som kanskje går gjennom noe av det samme.
Tittel: 5 Passer til innholdet og avslører ikke noe.
Omslag: 5 Freshe farger, både lekent og alvorlig motiv.
Baksidetekst: 4 Virker som en interessant bok som man får lyst til å lese.
Skrivemåte: 4 Fresht og realistisk. Noen overdrivelser her og der når det gjelder følelser, kanskje, men det er tillat.
Favorittkarakter: Stella. Hun kan virke for selvgod noen ganger, også når hun later som, men bort i fra det er hun utrolig morsom. Man får også innblikk i hennes sårbare sider.
Slutten: 3 Ikke helt den store avslutningen som gjør inntrykk, dessverre.
Høydepunkt: Aktuell roman for ungdom som godt kan være skolepensum.
Lavpunkt: Litt vel forutsigbart for oss voksne, men underholdende lesing på både godt og vondt.
Terningkast: 3
Leseutfordring: 
100 bøker i løpet av 2017


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar