13. oktober 2015

Du er her av Anne CH. Østby - ungdomsbøker begynner å bli altfor like ...

De neste par ukene får Fine flere meldinger fra Tinos. Noen dager kommer det en hel drøss, hele kvelden og natta igjennom. Andre ganger svarer hun på den første og hører aldri noe mer. 
    Hun har ikke fortalt noen om meldingene. Ikke at det står noe spesielt i dem, bare ... småting.
En ungdomsroman om å hige etter aksept og finne seg selv.

Røtter er viktig 
Fine (Josefine) bor sammen med sin mor i en leilighet og hun vet ikke særlig mye om faren. Den store hobbyen hennes er klesdesign og hun blir alltid inspirert til å lage en egen klesdesign av gamle fotografier. På skolen er hun den kreative og ikke den altfor populære. Og hun er fascinert over skolens mest populære gutt, Tinos. Ved en tilfeldighet begynner de å henge sammen på fritiden og da er han skikkelig grei, men på skolen er han en ordentlig drittsekk mot henne. Hvorfor er han sånn? Samtidig lengter Fine etter å dra til et sted hvor hun ofte var i barndommen, og skape sterkere røtter, og bli bedre kjent med seg selv.

Kjærlighet kan være så mangt, men hvorfor la seg tråkke på av den grunn? 
Utgangspunktet i denne ungdomsromanen er om å finne seg selv, være tilpasningsdyktig og finne glede i kreativitet. Å stå for det man gjør, og Fine er en slik person. Hun vet hva hun vil, og står på for å oppnå det hun ønsker. Men hun er ikke like tilpasningsdyktig i sosiale settinger. Hun blir venn med denne Tinos som ofte dukker opp hjemme hos henne, men på skolen er han som forandret og er bare kjip. Til tross for at Fine er en sterk peson som vet hva hun vil, lar hun dette skje om og om igjen. Hun lar seg bli tråkket på av Tinos og sier ikke og gjør ikke noe med det. Det passer ikke til karakteren hun beskrives som ellers. Det er sterke og troverdige karakterer, men man blir ikke alltid like klok på handlingene deres. Man undres på hvorfor noen lar seg tråkke på så mange ganger, og at Fine ikke finner seg andre venner eller folk hun kan stole på og trives med istedet for å henge med folk som gjør henne enda mer usikker. Hvorfor følge strømmen når hun er god i så mye?

På tide å bryte formelen
Er det en ting jeg er lei av når det gjelder ungdomslitteratur, enten det er romaner eller fantasy, så er jeg innmari lei av å lese om jenter som har det skikkelig tøft og vanskelig i livet, som føler at de ikke passer inn, og plutselig dukker det opp en gutt som forandrer tilværelsen deres totalt og de blir forelsket hverandre i løpet av et øyeblikk. Er ikke det konseptet oppbrukt, så vet ikke jeg. Det er på tide at en eller annen forfatter bryter den formelen og gir oss noe nyttt. Det trengs.

Du er her er en fin og småsjarmerende roman. Dessverre er dette ikke en bok som setter noen spor etter seg. Den blir fort glemt og det er heller ingen bok som gir noen stor inntrykk. Har lest mange andre lignende bøker før og det er et savn å lese ungdomsbøker som skiller seg ut for nå er de så altfor like, og det blir lett kjedelig.
Bakpå:

"DU VET HVEM DU ER og hvor du kommer fra, Fine," sier Tinos. Selv vet han ikke hva han drømmer om. Men midt på natta er det Fine han tekster. Som om han ikke får sove uten henne.

En bok om kjærlighetens mange skikkelser og skuffelser. Om hvordan før henger sammen med nå. Og hvordan alle hendene som står bak oss og dytter på huske, fører oss fram til den røde flekken vi står på.

Originaltittel: Du er her
Forfatter(e): Anne CH. Østby
Sjanger: roman
Målgruppe:
ungdom
Antall sider:
231
Forlag: Schibsted (Men som nå har blitt til Vigmostad & Bjørke) 
Utgitt: 2015 
Min utgave: 2015 (Innbumdet)
Lest:
14.08. - 16.08. 2015
Kilde:
anmeldereksemplar
Plot:
3 (Noe interessant, men  mye av plottet er allerede oppbrukt) ...
Tittel:
2 (Tja, litt tynn tittel, men grei nok).
Omslag: 5 (Det er det beste med hele boka, og matcher tittelen veldig godt).
Baksidetekst:
5 (Mye bedre enn selve innholdet og refererer godt til omslaget).
Skrivemåte
:
2 (Ikke noe nytt i sjangeren, nesten ikke noe liv i karakterene og stillestående handling).
Favorittkarakter:
Ingen egentlig. Hadde litt sansen for Fine, men ikke nok til at hun ble noen favoritt. 
Slutten: 2 (Som forventet).
Høydepunkt:
Kort og lettlest. Grei underholdning og ikke noe mer enn det.
Lavpunkt:
Det setter ingen stor og har lest mange lignende bøker før.
Terningkast: 2
Leseutfordring: 
100 bøker i løpet av 2015


8 kommentarer:

 1. Ser vi har mye av de samme tankene rundt boken. Helt grei, men nesten irriterende intetsigende og uoriginal - selv om dette med bildene og "slektsforskningen" vel og merke var noe nytt. Irriterende, fordi jeg vet hun kan så mye bedre enn som så.

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt å vite at noen er enig med meg for ofte føler jeg meg ensom angående meninger om bøker jeg leser. Så godt at noen en gang i blandt er enig med meg:)
   Jeg syntes det var kult at hvert kapittel besto av gamle fotografier og at hovedpersonen var litt interessert i slekt og fortid, men ellers var dette nok en ungdomsbok som ikke klarer å skille seg ut. Man vet hva som skjer og man blir lei før man har kommet halvveis i boka. Savner bøker som skiller seg ut. Både når det gjelder bøker for ungdom og voksne:)

   Slett
 2. Tror jeg rett og slett hopper over denne :) Det er herlig med ungdomsbøker, men de må skille seg fra hverandre og ikke bli kliss like :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Du kommer ikke til å gå glipp av noe, Tine. Det er bare å hoppe over denne med god samvittighet:) Jeg har ikke noe i mot ungdomsbøker jeg heller og liker å lese ungdomsbøker en gang i blandt for å se hva forskjellige målgrupper liker å lese, men savner at noen finner opp en ny formel eller kommer med noe nytt. Mye blir lett av det samme:/

   Slett
 3. Regner ikke med at jeg kommer til å lese denne og det er synd når ungdomsbøker blir for like hverandre, samtidig som jeg alltid kommer til å fortsette med å lese det en del siden det jo av og til dukker opp ungdomsbøker som er virkelig fantastiske. Uansett en fin anmeldelse.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Karoline:) Det er noen ungdomsbøker jeg liker også og liker å lese både ungdomsbøker og bøker for voksne for å holde meg oppdatert innen begge målgruppene. Men dessverre blir mange ungdomsbøker som blir for like. Det er en sjelden gang de skiller seg ut, men ikke ofte og det er et savn:/ Det er på tide å komme med noe nytt:)

   Slett
 4. Jeg er enig i din kritikk, Ina. Dette ble ingen minneverdig opplevelse for min del heller.

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt å vite at flere er enig med meg for som regel er det motsatt :/ Syntes ikke det var noe spesielt med denne boka. Den ble altfor lik mange andre bøker jeg har lest. Savner å lese bøker som skiller seg ut :/

   Slett