28. februar 2016

Hvordan lese en bok man ikke vil lese

Bildet hentet fra google.

Av og til kommer man over en bok man ikke vil lese eller en bok som rett og slett ikke fenger. Og mange har vel opplevd å skrive en skoleoppgave om en bok man har slitt seg gjennom? Noen avbryter bøker, og andre ikke. Noen holder ut til siste side uansett hvor mye man misliker boka.

Jeg er en leser som tilhører det sistnevnte. Jeg avbryter aldri en bok. Det har jeg ikke samvittighet til. Samme hvor mye jeg misliker en bok og uansett om den er på flere hundre sider, så holder jeg ut til the bitter end. Og jeg bryr meg da ikke om hvor lang tid det tar. Noen bøker leser jeg på kort tid og andre bruker jeg lenger tid på. Alt er avhengig av hvor interessant boka er. Jeg har heller ingen teknikk eller strategi på hvordan man leser en bok, samme om en bok er stor eller liten. Jeg leser den akkurat som den er. Av og til finner man mer mellom linjene og av og til ikke. Det varierer fra bok til bok.

Jeg fant en fin video om hvordan dele opp en bok og som kanskje gjør lesingen litt lettere.Har du en strategi, en spesiell måte å lese en bok på, enten du liker den eller ikke? Eller leser du den som den er? Den eneste "strategien" jeg har er å lese den som den er og av og til finner jeg mye mellom linejene. Avbryter du bøker og starter på en ny istedet, eller leser dere dem ferdig uansett? Tar du mange pauser underveis når du leser eller leser du som regel bøkene i ett jafs?

Syntes videoen hadde en fin måte å se på bøker med et annet perspektiv. Om det hjelper eller ikke, det vet jeg ikke og kan heller ikke garantere det. Jeg har ikke prøvd det selv. Tenkte bare det ville være interessant å dele denne videoen og høre deres mening om den, og kanskje få vite hvordan deres leserutiner/lesemåter er.

2 kommentarer:

 1. Det var en stilig film, med en lur ide for hvordan man skal lese når man ikke har lyst. Ikke nødvendigvis den boken man ikke har lyst til å lese, men også når man mister leselysten.

  Jeg leser ikke bøker jeg ikke liker. Jeg leser de første 30 - 50 sidene, alt ettersom. Før leste jeg hele bøkene uansett, men ikke nå lenger. Jeg har så mange fine, fantastiske, spennende og interessante bøker jeg enda ikke har lest at jeg ikke vil bruke tid på å lese det jeg ikke liker. Jeg forstår heller ikke hvorfor jeg skulle lese det jeg ikke liker? Er det ikke jeg, som leser, som bestemmer hva jeg leser og ikke? Hvem andre skulle bestemt det for meg? Jeg har vel et ansvar overfor meg selv til å ta vare på meg selv og utvikle tanker, følelser, kropp og hjerne. Jeg har ikke ansvar for noen annens utvikling, og ingen andre har ansvar for min utvikling. Det er helt opp til meg hva jeg liker og ikke liker og det er mitt ansvar å ta vare på meg selv med å tilføre positive ting og positive tanker. Derfor leser jeg ikke bøker jeg ikke liker :-)

  Ha en fin søndag Ina. :-) Klem!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant? Det er en god motivasjosfilm enten man leser en bok som ikke fenger eller man har rett og slett mistet leselysten:)

   Jeg også er "min egen herre" over å velge bøker jeg vil lese. Jeg gjør ikke slik form for tvanglesning, men det er ikke alle bøker som er som man håpet de ville være, og da blir det skuffelse, men likevel velger jeg ene og alene å fullføre disse bøkene uansett hvor mye jeg irriterer meg over det. Jeg har kke samvittighet til å avbryte det, hverken når det gjelder bøker eller andre ting jeg har begynt på. Jeg liker å fullføre ting og det er ikke alt i livet man har lyst til å gjøre, men som likevel må gjøres;) Og mestringsfølelse er viktig. Dessuten liker jeg å utfordre meg selv til å ikke lese det samme hele tiden og utfordre meg til også å lese sjangre jeg ikke leser mye av:) Det er slik jeg funker. Trenger variasjon og utfordring hvis ikke hadde livet vært tamt og livet mitt er meget tamt i utgangspunktet. Da må man være flink til å utfordre seg selv litt, også når det gjelder lesing:)

   Ha en fin søndagskveld du også:)

   Slett