11. november 2014

Billie Ve av Julia Kahrs - en underlig jente som havner i underlige situasjoner

Billie hadde akkurat rukket å sette seg på stolen da et hvitt ark kom dalende ned på pulten. Det var læreren, Tore, som gikk og delte ut arkene. Hva er dette, tenkte Billie og rynket pannet. Hun fikk en ubehagelig følelse av at noe var i gjære. Hun grep arket og leste overskriften: Klassetur til Merrabekktjern 13. april.
Å nei, tenkte hun, det var nettopp dette hun fryktet. Klasseturen. Hun hadde håpet at den ikke ble noe av. Hun hadde håpet at læreren hadde glemt hele greia. Men nei da. Her fikk de et ark med informasjon, og alt så ut til å skulle gå som planlagt.
Er du som Billie Ve og er redd for alt mulig, eller er du modigere enn henne og kanskje til og med ikke redd for noe?

Møt Billie Ve. Jenta som er redd for absolutt alt! Og hun må bare gjøre ting hun ikke liker å gjøre. Hun må for eksempel gå orientering og gå på håndballtrening fordi foreldrene hennes vil at hun skal være mer aktiv. Selv hater hun begge deler. Samtidig er Billie veldig opptatt av sykdom. Hun leser alt om sykdom og innbiller seg fort at hun har det ene og det andre. Dessuten går hun ikke overens med noen. Hun går ikke overens med de andre håndballjentene eller noen i klassen. De er bare ute etter å være ekle mot henne. Hvordan skal hun holde ut? Ikke nok med det; hun får invitasjon til å være med på klassetur. Læreren tar henne og "klassekameratene" hennes med på klassetur til skogs og Billie bare håper at turen blir avlyst, men det blir den selvsagt ikke. Bare noen dager før har hun sett en plakat i hennes nærområde om grimarer, men hva er grimarer? Uansett, det høres ut som noe farlig og hun er redd for at hun kanskje kommer til å møte grimarer (hva det nå enn er) i skogen. Og Billie Ves verste mareritt blir til virkelighet når hun forsvinner fra de andre. Vil hun finne veien tilbake eller blir hun lost for alltid?

Jeg hadde ikke hørt om boka før jeg fikk den i posten, men så nysgjerrig som jeg er leser jeg alle bøkene jeg får. Så om bøkene er kjente eller ikke, gjør ikke meg noe for jeg leser stort sett alt og fra alle målgrupper. Så kan godt si at jeg er en altetende leser! Denne boka er en blandig av spenning, mysterie og humor. En liten godtepose. Man blir kjent med hovedpersonen Billie Ve på godt og vondt, og livet hennes tar mange rare vendinger. Hun roter seg bort i de utroligste ting. Selv om boka var forutsigbar for min del, var boka underholdende på mange måter likevel. Det var lett å se for seg Billie Ve som person og alle situasjoner hun havner opp i underveis. Hun er meget levende og har noen livlige tanker selv om de er litt dystre, nesten sarkastiske. Hun tenker det verste om alt, men hun får det ofte til å virke komisk også. Man vil bare tro og håpe det beste for henne, men å være Billie er visst ikke bare, bare. Hun havner opp i den ene underlige situasjonen etter den andre og vi lesere blir hengende med.

Selv om boka var forutsigbart for min del og at jeg visste hvilken retning dette ville ta, er det ikke den verste boka jeg har lest i år. Jeg har lest mange bøker som er beregnet for barn og ungdom i år som har vært umåtelig kjedelige og handlingsløse. så denne var heldigvis en av de bedre. Et lite moderne eventyr, og syns det hadde vært litt morsomt hvis denne boka ble gjort om til en tv-serie. Konseptet hadde passet så utrolig godt til det. For handlingen har en stor dose fantasi, spenning, kreativitet og humor. Så det hadde blitt et fint lite tv-konsept, mener jeg i alle fall. Tror kanskje handlingen hadde passet bedre inn i en tv-serie enn bokformat?

Billie Ve er vel litt forutsigbart for oss voksne, men likevel syntes jeg at den var underholdende, hadde sine spennende høydepunkt og morsomme øyeblikk. Billie Ve var i hvert fall noe for seg selv og tror nok at boka blir satt pris på som høytlesing av lærere som underviser de yngste skoleklassene.
Bakpå:

Billie Ve har funnet en merkelig plakat. På klassetur neste dag skjer det rareste: det blir plutselig mørkt, og noe biter henne i hånden. Kan det være ... en grimare?

En klok, varm og fantastisk spennende barneroman om mot, nytt vennskap og om å tro på det utrolige.

Etterlysning

Tre grimarer på rømmen. Dusør utloves til den som fanger dem levende.
Myndighetene oppfordrer alle til å vise varsomhet. Grimarene kan være farlige for mennesker.
Originaltittel: Billie Ve
Forfatter(e): Julia Kahrs
Sjanger: spenning, mysterie
Målgruppe: barn/ungdom
Antall sider:
379
Forlag: Gyldendal
Utgitt: 2014
Min utgave: 2014 (Innbundet)
Lest: 06.11. - 09.11. 2014
Kilde:
leseeksemplar/anmeldereksemplar, (forhåndseksemplar)
Plot:
4 (Små morsomt og spennende mysterie).
Tittel:
3 (Ikke spesielt oppsiktsvekkende eller minneverdig, men helt grei tittel).
Omslag:
4 (Interessant, men ikke noen favorittomslag, dessverre).
Baksidetekst
: 4 (Virker som en interessant og mystisk bok på mange måter).
Persongalleri: 5 (Mange særegne karakterer).
Skrivemåte:
4 (Ikke vanskelig å se at forfatteren har skriveglød og historien tar mange rare retninger).
Favorittkarakter:
Slutten: 3 (Ikke overraskende, men grei nok).
Høydepunkt:
En av de bedre bøkene jeg har lest innen barn/ungdom - målgruppene i det siste. 
Lavpunkt: Litt mange gjentakelser på hvor redd hun er av det ene og det andre, men samtidig er det også en stor del av hovedpersonen. En beksrivelse på hva slags person hun er.
Terningkast:
4
Leseutfordring: 
100 bøker i løpet av 2014
 

2 kommentarer:

  1. Denne står i hylla mi og jeg hadde lyst til å lese om hva du syntes før jeg begynner på den. Å være redd for alt er forsåvidt ikke så vanskelig å leve seg inn i, men om jeg orker lese om det er en helt annen historie :-) Dumt at boken var forutsigbar, men jeg skal nok lese den, tenker jeg :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hehe, ja å være redd for alt er vel ikke bare, bare, heldigvis har jeg ikke det sånn. Må være strevsomt for hovedpersonen å være så redd absolutt hele tiden for alt. Det hadde ikke jeg orket. Den er nok dessverre litt forutsigbar for oss voksne, denne boka, men det er en fin bok likevel. Tror kanskje du vil like den?

      Slett