6. mai 2020

Flaggermusmusikk av Tyra Teodora Tronstad - kul og rar ungdomsbok

Reklame: Eksemplar mottatt fra Aschehoug, mot en ærlig anmeldelse 


Jeg bærer flaggermusen forsiktig ned i mottaket og henger den opp i kassen sin.
    "Vi blir hjemme," sier jeg til Enon. "Så kan vi kose oss litt i sofaen og se på film, bare du og jeg."
    "Skal du ikke på skolen?" spør han.
    "Man kan ikke drive og gå på skolen hele tiden," svarer jeg mens jeg kiler ham på magen.
    Timene går. Hele dagen er som å holde brua på et middelalderslott oppe, slik at ingen kan galoppere inn over vollgraven. Jeg sitter i stua og leker med Enon, og inne i meg kjenner jeg det rolige stedet der moren min sover. Det er stille der, ikke en krusning, hun hviler fortsatt. "Du er der ute et sted, jeg kjenner det," sier jeg til henne i tankene.

Hvorfor er noen mer oppslukt av dyr enn andre?

Vakker bok, både utenpå og inni
Det var coveret som gjorde meg oppmerksom på denne boka. Vet at man ikke skal velge bøker etter covere, men det hender seg. Noen ganger er man forfengelig. Syntes coveret var mystisk, dystert og hadde fine fargekombinasjoner, og virket litt annerledes. Jeg visste heller ikke så mye om innholdet før jeg fikk tak i den. Vil helst ikke vite så mye om en bok før jeg leser den, for forventninger blir fort dratt ned.

Flaggermusmusikk er om tenåringen Ellen som har mye å stri med, siden familien hennes er noe eksentrisk. Moren hennes tar seg av flaggermus som trenger hjelp til å komme seg igjen, og de får bo i uthuset deres. Hun bruker det som flaggermusmottak. Hun noterer også ned all slags ting om flaggermusene sine. Ellen har også en lillebror som er mye yngre enn henne, Enon som hun er blitt veldig glad i, og hun hjelper til med å ta seg av ham når det trengs. Enon er også litt mystisk fordi han får kraftige anfall, og de vet ikke hva det kommer av, til tross for mange undersøkelser. Det eneste som roer ham ned er når en barokkflaggermus setter seg på panna hans! Noen ganger drar moren deres vekk for å "hvile" seg, men forteller ikke hvor hun er, eller hvorfor hun trenger "hvile". Dermed faller da alt ansvar på Ellen. De har en nabo som er god venn av familien som stepper inn når det trengs. Men denne gang får ikke Ellen tak i henne, og hun må ta alt ansvaret selv. Holde orden i huset og få Enon til barnehagen uten at andre utenfor familien skal fatte mistanke om at hun og broren hennes bor alene en stund. Men det er dårlig timing, for etter at moren hennes er vekk, virker det som om alt av kaos skjer på en gang.

Kunne ha sagt så mye mer om handlingen, men det ville ha blitt for langt og avslørende, for det skjer mye i denne boka, selv om den ikke er særlig stor. Den er også noe mørk til å være en ungdomsbok, noe som bare er positivt. Sier ikke at alle ungdomsbøker er sukkersøte, men mange av dem er nettopp det, så det var godt å lese noe litt annerledes for denne målgruppen, for den var givende å lese, selv om jeg er utenfor målgruppen. Syntes ikke det gjorde noe.

En noe mørkere ungdomsbok
Boka har en type særhet i seg som jeg liker. Ikke bare når det gjelder de eksentriske karakterene, men hele handlingen har en særhet i seg som er litt sjeldent. Flaggermusmusikk består av litt fantasy, men ikke mye. Selv om det blir litt åpenbart tidlig for oss voksne, er Tronstad god på å holde på mystikken til det siste, og bevare interesse for karakterene. Man blir ikke lei. Tror jeg likte fantasy bedre før, og var på en måte lettet over at det ikke ble for mye av det. Synes jeg forsto og likte fantasy bedre før, enn det jeg gjør nå. Jeg liker fantasy nå også, men det er periodevis, og det spørs litt hva slags type fantasy det er. Så selv om det er litt fantasy i denne boka, er det meste av boka realistisk og troverdig. Selv om boka er veldig mørk, er den ikke på noen måte skrekkelig eller guffen, men mer gåtefull og kreativ. Den er også litt komisk i alt det mørke.

Jeg har lest en bok tidligere av Tronstad, og det er: Det blir pinlig uansett. Den skrev hun sammen med Bjørn Sortland. Synes hun skriver bedre alene. Flaggermusmusikk er en fargerik historie med fargerike karakterer.

(Bakpå):

Jeg stryker Enon lett over armen mens jeg hvisker:
    "Hva fortalte Alexandra deg?"
    "Hun sa at det finnes en flaggermusmusikk,"
 svarer han, plutselig våken.
    "Jaha, og hva slags type musikk er det?"
    "Den er en sånn man må vente på. Når man
har ventet en stund, kan man høre den."
    "Hva skjer når den kommer?"
    "Da kan man kanskje fly."
    "Fly?"
    "Mm. Hvis man har riktig type armer.
Sånne lange. Vet du hva hun også sa? Hun sa
at flaggermusmusikk bare er et annet ord for
kjærlighet. 

Flaggermusmusikk er en mystisk og poetisk
fortelling om flaggermus, hemmeligheter 
og kjærlighet fra en av våre sterkeste
forfatterstemmer.

Originaltittel: Flaggermusmusikk
Forfatter(e): Tyra Teodora Tronstad
Sjanger: roman, fantasy
Målgruppe: ungdom
Antall sider: 235
Forlag: Aschehoug
Utgitt: 2019
Min utgave: 2019 (Innbundet)
Lest: 11.04. - 18.04. 2020 
Kilde: anmeldereksemplar
Plot: 4 Stødig og godt utviklet plot.
Tittel: 5 Nesten like vakker og mystisk som coveret. Man blir nysgjerrig på hva boka egentlig handler om.
Omslag: 6 Et fint og mystisk cover å se på. Og hvem liker vel ikke flaggermus? De er jo søte.
Baksidetekst: 5 Litt for mye smakebit enn handlingsreferat etter min smak, men ga meg likevel lyst til å lese boka.
Skrivemåte: 4 Noe forutsigbart underveis og litt tidlig avsløring, men byr på en levende historie med mye mystikk. Hun klarer å holde på mystikken, selv om man på en måte skjønner hvilken retning historien tar.
Persongalleri: 4 Rare og noe småsprø på en god måte.
Favorittkarakter: Alexandra. Hun dukker opp ut av det blå, og er en festlig karakter.
Slutten: 3 Kanskje den svakeste delen av boka. Det er som forventet, men samtidig stemmer det med resten av handlingen. Det kunne ikke ha blitt avsluttet på en annen måte, heller.
Høydepunkt: Uansett om historien blir åpenbar for noen eller ikke, blir mystikken godt bevart hele veien og karaktene er noe for seg selv.
Lavpunkt: Man skjønner veldig tidlig hvordan dette vil utvikle seg, og noen karakterer er småirriterende, men det har sin hensikt.
Terningkast: 4

Leseutfordring: 100 bøker i løpet av 2020

2 kommentarer:

  1. Interessant. Jeg likte begge utdragene, omslaget og jeg digger flaggermus. Bra du hadde en god leseopplevelse :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Det hadde jeg. Den var litt uvanlig og sær. Anbefales! =)

      Slett