28. desember 2019

Bøker jeg skal lese i januar

Reklame: Eksemplarer mottatt fra forlag, mot en ærlig anmeldelse 
The Cabin at the End of the World av Paul Tremblay, Full spredning av Nina Lykke, og En helt vanlig familie av Mattias Edvardsson, er fra egen boksamling


The Cabin at the End of the World - Paul Tremblay
#Kampklar  - Nina Rossing
Full spredning - Nina Lykke
Definisjonen av umulig - Camilla Sandmo
En helt vanlig familie - Mattias Edvardsson
Erlend Elias: Fra Tysfjord til Tigerstaden - Erlend Elias Bragstad & Tone Solberg


Er litt tidligere ute med dette planleggingsinnlegget enn det jeg bruker å være, for en gangs skyld.  Greit å ha noe klart i god tid på forhånd.

Jeg har valgt en del varierte bøker for januar. Jeg liker jo horror og psykologiske thrillere best, men kan ikke lese bare det, hele tiden. Jeg har også valgt å lese bøker for voksne og bøker for ungdom. Jeg liker å holde meg oppdatert på hva slags bøker som blir gitt ut i alle målgruppene.

Litt om bøkene jeg skal lese:

The Cabin at the End of the World: Jeg leser ekstra horrorbøker når det er høst og  rundt halloweentiden, men leser det også jevnlig, og ofte søker jeg etter både kjente og ukjente bøker fra sjangeren. Da kom jeg over denne, som virker både annerledes og interessant.

(Bakpå): 

"A BLINDING TALE OF SURVIVAL AND SACRIFICE"
KIRKUS REIVEW

Seven-year-old Wen and her parents, Eric and Andrew, are vacationing at a remote cabin on a quiet New Hampshire lake, with their closes neighbours more than two miles in either direction.

As Wen catches grasshoppers in the front yard, a stranger unexpectedly appears in the driveway. Leanoard is the largest man Wen has ever seen but he is young and friendly. Leonard and Wen talk and play until Leonard abruptly apologises and tells Wen, "None of what's going to happen is your fault". Three more strangers arrive at the cabin carrying unidentifiable , menacing, objects. As Wen sprints inside to warn her parents, Leonard calls out , "Your dads won't want to let us in, Wen. But they have to. We need your help to save the world."

So begins an unbearably tense, gripping tale of paranoia, sacrifice, apocalypse, and survival that escalates to a shattering conclusion, one in which the fate of a loving family and quite possibly all of humanity are intertwined.

"TRIPWIRE-TAUT HORROR" PUBLISHERS WEEKLY

"A TERRIFIC, DISTURBING, DESPERATE NOVEL"
MARIANA ENRIQUEZ, author of Things We Lost in the Fire

"LOADS OF EMOTION ANND TENSION INTO EVERY PARAGRAPH ON EVERY PAGE" CAROLINE KEPNES, author of Providence

"A GLORIOUSLY CLAUSTROPHOBIC AND GORY TALE OF FAITH AND PARANOIA"
STEWART O'NAN, author of A Prayer for the Dying#Kampklar: En bok for unge lesere om et viktig tema, nemlig netthets og hvordan det digitale livet kan ta over livene til noen, og hvordan det påvirkes.

(Bakpå):

Etter en fotballkamp der Anja må dele ut rødt kort til vinnerlagets store stjerne, våkner hun til trusler og netthets. Brått overskygges skole, fotball og forelskelser av kampen for å stå i mot hetsen. Anja nekter å la seg knekke, og sammen med venninnene legger hun en plan for å få kontrollen tilbake. Men alt endrer seg da truslene tar en enda mer brutal vending.

#Kampklar er en skremmende aktuell roman som viser deg sosiale mediers mørke sider. Det er også en historie om vennskapets makt, mot og viljen til å ikke forbli et offer.Full spredning: Nina Lykke er en forfatter jeg har hørt mye om, men ikke våget å lese bøkene hennes tidligere, fordi jeg er alltid skeptisk til bøker som får mye oppmerksomhet. Sånn er det bare. Denne var Bokklubbens hovedbok for litt siden, som jeg glemte å avbestille, så da får jeg bare prøve en av hennes bøker.

(Bakpå): 

DET ER NÆRLIGGENDE å si at det begynte den fredagskvelden for nøyaktig et år siden, selv om mye tilsier at det begynte lenge før, og at det som ble satt i gang den kvelden, bare er et punkt i et stort og omfangsrikt nett med tråder og forbindelseslinjer i alle retninger. Likevel var det slik det begynte, helt konkret, med at jeg lå på sofaen og trykket på en kapp på mobilen, midt i det jegg trodde var en vanlig hverdag i et vanlig liv. Etter alle årene som fastlege burde jeg visst at det finnes ingen vanlig hverdag, og det finnes ingen vanlig liv.

Elin har flyttet inn på legekontoret sitt, hvor pasientene kommer strømmende dagen lang med alle sine skavanker og lidelser. I to tiår har Elin vært fastlege. Minst like lenge har hun vært gift med Aksel. Men før Aksel fantes Bjørn, som plutselig dukket opp på Facebook, og som har snudd opp ned på alt. Elin vet at noe må løsne, men foreløpig sitter hun fast på kontoret, i en slags katatonisk tilstand. I kroken står plastskjelettet Tore og ler av henne. Og hjemme i rekkehuset sitter Aksel og raser - med mindre han har lagt seg til med den fraskilte nabovenninnen Gro.

Full spredning er en roman om selvinnsiktens forbannelser og fornektelsenes velsignelser. Med denne boken flytter Nina Lykke grensene for hva en legeroman kan være.

"Nina lykkes utroskaproman burde skrives ut på blå resept"
  ELLEN SOFIE LAURITZEN, DAGENS NÆRINGSLIV

"Som en moderne Jane Austen har Nina Lykke en vidunderlig evne til å gjennomskue og ironisere over typisk allmennmenneskelig dårskap. Hvem kan vel motstå noe slikt?"
ANNE MERETHE K. PRINOS, AFTENPOSTENDefinisjonen av umulig: Nok en bok for unge lesere som jeg har valgt å lese i januar, og jeg har lest en bok av Camilla Sandmo tidligere, i fjor, og den het: Kan vi bare late som. Den ble utgitt i 2017.

(Bakpå):

Sårt, morsomt og direkte om sommeren alt forandrer seg - om umulig forelskelse, verdensrommet og invanderende sommergjester.


Hanna tilbringer ferien hos bestefar på Vårøya. Som vanlig har hun me seg stjernekikkert på stranda og drømmer om å bli astronaut. Men ingenting er som det skal denne sommeren. Selv vennskapet med Olivia trues av Hannas store hemmelighet, den hun helst vil legge igjen på fastlandet. For er man ekte venner hvis man bare møtes hver sommer? Kan man bli forelsket i en gutt som har et annet syn på verden? Og hva er egentlig vitsen med stjerner hvis man ikke lenger kan se dem?

Sagt om Kan vi bare late som:

"Sår, vakker, varm debut."
Finn Stenstad, Tønsbergs Blad

"Camilla Sandmo har skrevet en varm og underholdende roman om å tørre å ta egne valg."
Lena Ramberg, Barnebokkritikk.noEn helt vanlig familie: Mange ganger kommer man over spennende bøker i en dagligvarebutikk, og det skjedde med denne også. Synes det er litt godt å lese noen ukjente bøker i blant som en pause fra bøker som får mye oppmerksomhet.


ÉN FAMILIE.
TRE ULIKE VERDENER.
TRE SANNHETER.

Det er en helt vanlig familie. Preseten Adam, juristen Ulrika og deres 19 år gamle datter Stella. De bor i et fint villastrøk utenfor Lund, og på overflaten ser livet deres ut til å være perfekt. Men en dag raser alt sammen. Stella blir anklaget for mord og blir varetektsfengslet.

Tilbake står de fortvilte foreldrene som ikke forstår hva som har skjedd eller hva de skal ta seg til. De vil gjøre alt for å hjelpe Stella, men spørsmålet som dukker opp, er hvor godt de egentlig kjenner sin datter. Eller hverandre.

I tre deler følger vi far, mor og datter, og bit for bit avsløres hva som egentlig har hendt.

En psykologisk spenningsroman om tre mennesker som tror de kjenner hverandre, men som lever i ulike verdener. Og om den fine linjen mellom rett og galt, løgn og sannhet.

"...en heftig bladvender om tre personer i krise."
                                  Gunnar Gran, Stavanger Aftenblad

"Plottet i En helt vanlig familie er uvanlig ... Spenningsnivået er jevnt høyt."
                                                                               Ole Jacob Hoel, AdresseavisenErlend Elias: Fra Tysfjord til Tigerstaden: En bok som har stått en stund i hylla, og har lenge hatt lyst til å lese, for synes at Erlend Elias er en interessant og artig fyr, som er lett å like. Jeg liker spesielt godt latteren hans, og har sett ham mye på tv-skjermen i forskjellige programmer. Tror det blir spennende å bli bedre kjent med ham.

(Bakpå): 

Årets nordlending! Årets homotopp! Beryktet, begavet og elsket. Erlend Elias Bragstad har kapret mange hjerter med sin smittende later og kompromissløse kamp mot fordommer og jantelov. Erlend Elias er en minioritet i minioriteten - og har følt på kroppen hvor krevende det kan være.
    Den glamorøse stylisten er kjent fra realityseriene 71 grader nord, 4-stjerners middag, og Farmen kjendis, men har også en side han ikke har snakket mye om. I ung alder opplevde Erlend Elias å bli seksuelt misbrukt, og overgrepet har gjort livet svært vanskelig i perioder.
    I stedet for å la seg knekke har Erlend Elias bestemt seg for å snu det negative til noe positivt, og han viser at det finnes håp uansett hvor dypt du faller.
    Erlend Elias forteller åpenhjertig om en lykkelig barndom, kjendislivet i Oslo og sin kjærlighet til familien. 

Du vil både bli rørt og glad av denne inspirerende historien!

FORTALT TIL TONE SOLBERG


Dette er da bøkene jeg håper å få med meg i januar. Jeg kommer til å lese noen andre bøker utenom også, og jeg kommer sikkert til å lese noen av de bøkene jeg ikke rakk å få med meg i desember. Vi får se. 😊

6 kommentarer:

 1. Godt nytt år til deg først. Det blir spennende om du liker romanen til Nina Lykke. Jeg har lest Oppløsningstendenser og Nei og atter nei som hun har skrevet. Så jeg vet, delvis, hva jeg går til når jeg får lest den. Jeg står som nr 3 i køen på biblioteket, og har stått der lenge. Fortsatt er det 15 i kø selv om biblioteket har kjøpt inn 2 ex av romanen, og ex nr 3 er under innkjøp. Jeg liker bøkene til Lykke. Men jeg vet ikke helt om den er så fantastisk som anmeldelsene tilsier. Kritikerne har en tendens til å gå i flokk virker det som for meg. Uansett, lykke til med lesningen av romanen og andre bøker i 2020 :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Godt nyttår. =) Jeg har litt av den samme tankegangen som deg. Alltid skeptisk til bestlselgere for har en lei tendens av å ikke like dem, men man får hive seg ut i det av og til. Håper du får tak i boka til tross for bibliotekkø. =)

   Takk for det, og det samme ønskes deg. Er spent på hva du kommer til å lese i 2020. Du er flink til å lese mye variert.

   Slett
 2. Spent på The Cabin ... Den virker spennende med en vri.
  Godt nytt år, Ina

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tenkte akkurat det samme med Cabin boka. Det virket som en litt annerledes horror ut i fra baksideteksten, og håper på en ordentlig horror. Horrorbøkene jeg har lest i det siste har vært mer latterlige istedet for skremmende, noe som er leit. Men gir ikke opp favorittsjangeren av den grunn. Så er spent på konseptet i denne boka. Men prøver samtidig å ikke ha forventninger. Det lager mye kluss. =)

   Godt nytt år til deg også. Håper du har hatt en fin jul. =)

   Slett
  2. En dag blir du skremt ... gleder meg til det :)

   Slett
 3. Det håper jeg, virkelig. Det er et savn. =)

  SvarSlett