24. januar 2015

The Catcher in the Rye av J.D. Salinger - fin bok på mange måter. Stor fan av Holden, men ikke av selve historien.

The first thing I did when I got off at Penn Station, I went into this phone booth. I felt like giving somebody a buzz. I left my bags right outside the booth so that I could watch them, but as soon as I was inside, I couldn't think of anybody to call up. My brother D.B. was in Hollywood. My kid sister Phoebe goes to bed around nine o'clock - so I couldn't call her up. She wouldn't care if I'd woke her up, but the trouble was, she wouldn't been the one that answered the phone. My parents would be the ones. So that was out.

Mark David Chapman hadde denne boka med seg da han myrdet John Lennon, og skuespillerinnnen Winona Ryder samler på gamle utgaver av denne klassikeren. I USA er boka en del av pensum både på  High School og College. Hva er det som er så spesielt med denne boka? Etter mange år med nøling var det på tide for meg å finne det ut. Bedre sent enn aldri, ikke sant?

Tenåringen Holden Caulfield blir utvist av privatskolen Pencey Prep på grunn av dårlig innsats. Han vil ikke at foreldrene hans skal få vite det og istedet for å dra hjem (han skal dit om noen dager likevel som planlagt når juleferien starter). I mellomtiden velger han å være i New York og bare ta ting som det kommer. Han har lite penger, men på en eller annen måte finner han alltid ut hvordan han skal få ting til å gå rundt. Personligheten hans er sjarmerende og vittig. Han vet hvordan han skal snakke med folk og han elsker å lyve. Dikte opp ting, noe han gjør med glans. Han lever livet som det er der og da uten forpliktelser eller ansvar helt til han skal hjem til jul. Greia med ham er at han lider av kjedsomhet og blir lett rammet av depresjon, og på skolen følte han seg utilstrekkelig. Han vil nyte friheten før han drar hjem til foreldrene sine og hans nærmeste. Foreldrene hans trenger ikke å vite at han er blitt utvist av skolen før han skal hjem. Han får ta seg av det der og da. I mellomtiden vil han bare være tilstede i New York og bare følge strømmen. Gjøre litt som han vil uten noe ansvar. Ta bekymringene senere. 

The Catcher in the Rye er en bok som er vanskelig å forklare på en enkel måte. Det er en bok der alt skjer og ingenting. Det er en slags malstrøm vi blir på en måte drevet med i. For å være ærlig likte jeg ikke selve historien så godt, men hadde stor sans for Holden Caulfield. Han minnet mange måter om meg selv. Spesielt det med at han hadde lett for å bli litt tungsint, og at han ikke visste helt hva han skulle med livet sitt. Følte seg litt rådvill og utilstrekkelig. På den måten var det veldig lett å kjenne seg igjen i ham. Han var redd for å håndtere voksenlivet han var på vei mot, og ville ikke at andre barn og ungdom skulle havne i samme situasjon som ham. Få den samme redselen og føle den samme mislykkheten som det han gjorde, men det var ikke noe han kunne gjøre med det.

J.D. Salingers berømte bok har blitt nevnt i mange filmer og Tv-serier, og i mange år har jeg hatt lyst til å lese boka, men noe har alltid holdt meg tilbake. For det første har jeg lest få klassikere og for det andre har jeg tidligere opplevd noen klassikere som litt "tunge". Ikke vanskelig å lese, men litt kjedelige og jeg var en smule redd for at kanskje The Catcher in the Rye ville bli for kjedelig for meg, men det var den altså ikke. Og jeg likte den mye bedre enn forventet. Jeg likte hovedpersonen og atmosfæren i boka godt selv om historien var så som så. Den ble bare ikke så magisk og så fantastisk som jeg hadde håpet den ville være. Jeg skjønner folk som virkelig elsker boka. Men personlig liker jeg hovedpersonen og budskapet i boka mye bedre enn selve historien og fremgangen. Vanskelig å forklare det på en fornuftig måte.

The Catcher in the Rye ga meg en bedre leseopplevelse enn forventet, og endelig har jeg lest denne klassikeren jeg også. Det var på tide. Selv om jeg ikke falt held pladask for boka, var det likevel mange sider ved den som jeg ble sjarmert av. En fin bok på mange måter å tenke tilbake på. Og alle skulle ha hatt en Holden Caulfield i livet sitt.

Bakpå:

ALSO BY J.D. SALINGER:

RAISE HIGH THE ROOF BEAM. CARPENTERS AND SEYMOUR - AN INTRODUCTION

FOR ESME - WITH LOVE AND SQUALOR

FRANNY AND ZOOEY
Original tittel: The Catcher in the Rye
Norsk tittel: Redderen i rugen
Forfatter(e): J.D. Salinger
Sjanger: roman, klassiker
Målgruppe: ungdom/voksen
Antall sider: 230
Forlag: Penguin Books
Norsk Forlag: Cappelen Damm
Utgitt: 1951
Min utgave: 2010 (Pocket)
Lest: 14.01. - 20.01. 2015
Kilde: kjøpt
Plot:
4 (Vemodig og fint budskap).
Tittel
:
5 (Den engelske tittelen er vakker. Den norske tittelen høres ikke ut som en tittel i det hele tatt).
Omslag:
4 (Enkelt og greit. Ikke noe mer enn det).
Baksidetekst:
1 (Forteller ingenting. Det er bare en liten liste over andre bøker han har skrevet).
Persongalleri:
4 (Mange spennende karakterer på hver sin måte).
Skrivemåte:
5 (Enkel og grei skrivemåte med mye atmosfære og stemning).
Favorittkarakter: Holden, selvsagt. Han var virkelig noe for seg selv.
Slutten: 4 (Ikke helt som forventet, men grei nok).
Høydepunkt: Holden. Det var jo han som bar boka for å si det sånn.
Lavpunkt: Litt kort og det var ikke den STORE klassikeren jeg trodde den var. Hadde håpet på at jeg ville bli en fan selv, men det ble jeg dessverre ikke. Ikke helt ...
Terningkast: 4
Leseutfordring: 100 bøker i løpet av 2015

10 kommentarer:

 1. Jeg må si at jeg er imponert over at de klarte denne anmeldelsen, med prestasjonsangst i løpet av en natt. Kaffen må åpenbart ha virket. De som elsket boken, har overhodet ingen grunn til å føle seg støtt av din saklige anmeldelse av den.

  Eddie

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei og tusen takk for det. Når jeg har bestemt meg for noe så er det ingenting som kan stoppe meg, og med kaffe til hjelper det rikelig. Det holder meg ikke våken, lider av søvnmangel, men det er ikke på grunn av kaffen, men like greit å skrive istedet for å slite med å sove:)

   Og takk for at du ble fornøyd med anmeldelsen min og godt å vite at ingen forhåpentligvis ikke blir fornærmet over at det ikke ble noen favoritt, men likte den godt på grunn av Holden. Skulle bare ønske at boka hadde det lille ekstra:)

   Slett
 2. Ikke engang jeg som er fan av denne boka ble støtt :) Fornøyd med at du likte Holden :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt å høre. Vil jo ikke tråkke noen på tærne, vet du. Men er jo alltid ærlig og sier ting som det er, men er jo samtidig alltid redd for å såre andres følelser. Man kan jo ikke alltid være enige:) Godt at du er fornøyd og god bedring. Håper forkjørelsen din er blitt mildere.

   Slett
  2. Det er ikke noe moro om alle er enige om hvilke bøker som er bra vel. Du tråkker jo ingen på tærne ved å ikke like en bok andre liker. Ærlighet er bra når du omtaler en bok du har lest, du formidler jo din leseopplevelse :)

   Slett
  3. Syns delte meninger er mer spennende enn at man er enige, og som sagt så er jeg alltid ærlig i mine meninger om bøkene jeg leser:) Og det er fint dere ikke er sure på meg:) Men kan jo ikke alltid være enige når det gjelder lesesmak:) Mennesker er jo så forskjellige og godt er det:)

   Slett
 3. Jeg elsker Catcher in the Rye og Holden og er storfornøyd med at du likte Holden!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Silje. Vet at du og Marianne er store fans av boka og jeg er lettet over at dere er fornøyde med min vurdering:) Og hvem kan vel ikke like Holden?;)

   Slett
 4. Jeg er helt enig i at den norske tittelen ikke høres ut som en tittel i det hele tatt. Den er grusom :-) Men boken er jeg veldig glad i. Og jeg synes du behandler den både fint og respektfylt selv om den ikke nådde opp til en sekser. En fin omtale, Ina :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den norske tittelen er fæl og gir ingen mening. Originaltittelen er mye mer poetisk:)
   Takk for at du og dere likte omtalen. Boka ble ingen favoritt, men jeg likte den mye bedre enn forventet og fikk virkelig sansen for Holden:) Lettet over at dere ikke er skuffet/sure over min vurdering av boka:) Det er godt å vite for vet at mange av dere og andre er sterkt knyttet til boka.

   Slett