26. april 2016

Red Rain av R.L. Stine - mørkere enn Grøsserne


Yes, they were beautiful boys. Their deep blue eyes were almost unreal. And Lea's description - angels - came pretty close to describing the sweetness, the innocence on their pale faces.
    So why didn't he feel some kind of immediate connection with them? The wave of emotion seemed to pull back, leaving him with an empty feeling as he stared at the boys over Lea's shoulder.

Alle barn er snille og eksemplariske, eller? ...

Populær barne- og ungdomsforfatter lenge før J.K. Rowling kom på banen
R.L. Stine er mest kjent som forfatteren bak bokseriesuksessen Goosebumps (Grøsserne) som det også ble en TV-serie av og i fjor ble bokserien gjort om til film. Selv var og er jeg en stor fan av ham. Jeg leste alle Grøsserne bøkene som var på over 60 bøker og noen av Fear Street bøkene, men sistnevnte ble ikke lenger utgitt i Norge av ukjent grunn - til min store skuffelse. Jeg var til og med medlem i Grøsserklubben. Det var hans bøker jeg leste mest av før jeg gikk over til Stephen King, Dean Koontz, Richard Laymon, og mørkere sjangere etter hvert. R.L. Stine var også mestselgende barne- og ungdomsbokforfatter før J.K. Rowling ga ut Harry Potter bøkene. Dagens ungdom vet nesten ikke hvem R.L. Stine er. Det er "bare" Harry Potter hele veien for de fleste, noe som er synd. R.L. Stine skriver som kjent for barn og ungdom, men Red Rain er for voksne. Det er ikke hans første bok for voksne. Han ga ut en i 1995 som heter Superstitious (som jeg ikke har lest ennå) så Red Rain er den andre boka han har skrevet for voksent publikum. Det virker som om denne forfatteren aldri lider av skrivesperre, og produserer bøker i bøtter og spann. Det er nok mange som misunner ham den kreativiteten og fortgangen for R.L. Stine har gitt ut hundrevis av bøker.

Red Rain handler om et kraftig uvær, en heftig orkan som treffer South Carolina Island. Lea blir fanget i det. Hun har en reiseblogg så det er en tilfeldighet at hun havner midt opp i denne katastrofen. Under denne voldsomme katastrofen møter hun på Daniel og Samuel, tvillinger på tolv år. Som den omsorgsfulle personen Lea er, tar hun de med seg hjem til Long Island. Lea er gift med Mark (og de har to barn fra før). Mark er barnepsykolog, og han er blitt en kjent person etter at han skrev en bok som lett blir oppfattet av andre som kontroversiell av andre. Han har skrevet en slags "hjelpebok" for foreldre som har provosert mange. Disse guttene; Daniel og Samuel som Lea fant under stormen, er noen flotte gutter, eller bor det noe ondskapsfullt i dem? ...

Robert Lawrence Stine utfordrer den mørkere delen av seg selv
Bøkene fra Grøsserne var kjent for å være underholdende og cheesy, noe jeg ikke hadde noe  i mot. Jeg var fan av konseptet og jeg ble avhengig av serien. Serien trengte man ikke å lese i kronologisk rekkefølge. Grunnen til at jeg likte dem så mye var de ekle omslagene, sarkasmen mellom karakterene, og at avslutningene i bøkene var noe fiffige. Man gledet seg alltid til neste bok. Red Rain minner noe om Grøsserne, men dog i en voksnere tone med mer atmosfære. Den hadde noe mer levende over seg. Boka inneholder noe spenning, mystikk og overnaturlige elementer; ingredienser R.L. Stine behersker godt og som han er kjent for å bruke i bøkene hans uten at det føles gjentagende. Denne gangen går han litt lengre med en del grafiske uttrykk, voldelige handlinger og innholdet kan oppfattes som noe groteskt, men det gjør ikke noe. I hvert fall for oss som er vant til groteskt lesestoff fra før.

Red Rain er ingen nyskapende horrorbok, men god nok til å la deg underholde og glemme virkeligheten for en stund. Av og til trenger man ikke mer. Red Rain er mørk, noe deprimerende og kanskje en smule sjokkerende for de som ikke er vant til å lese noe fra denne sjangeren, men for oss som har erfaring fra denne sjangeren finner ikke noe nytt og det hele blir en "grei" underholdning der og da. Småspennende og mørk bok, men ikke noe minnerikt.

Bakpå:

First came the hurricane.
The red rain began to fall. The blood of its victims.
And the twin angels emerged.

Lea is in the wrong place at the wrong time.
Trapped on an island during a terrible
hurricane, she barely escapes alive.

Out of the carnage, two orphan boys appear
- innocent, angelic and thrilled to be 
adopted by their new mother.

But these are no ordinary children.
They bring the gift of death - and they way
to share it with the whole town.

What do you do when evil enters your home?

Originaltittel: Red Rain
Norsk tittel: Ikke oversatt på norsk
Forfatter(e): R.L. Stine
Sjanger: horror
Målgruppe: voksen
Antall sider:
369
Forlag: Doubleday
Norsk forlag: Ikke utgitt på norsk 
Utgitt: 2012
Min utgave: 2012 (Innbundet)
Lest: 02.02. - 13.02. 1016
Kilde:
fra egen boksamling
Plot
:3 (Småspennende, spesielt i begynnelsen, men så blir det fort forutsigbart og plottet bringer heller intet nytt i horror sjangeren).
Tittel:
3 (Vekker noe nysgjerrighet, og man vil vite meningen bak tittelen). 
Omslag: 4 (Er ikke spesielt fan av rødt, men det passer godt til dette omslaget og både motiv og farge vekker en stor dose mystikk).
Baksidetekst: 4 (Kort og enkelt som det skal være, samtidig som det vekker interessen).
Skrivemåte: 3 (Ingen hemmelighet at R.L. Stine har ordentlig skriveglød, men han kan bedre enn dette.
Favorittkarakter: Mark. En saklig fyr som gjør det han føler er rett å gjøre og bryr seg ikke om hva andre mener om det. 
Slutten: 3 (Noe stilig, men ikke så hjemsøkende som jeg hadde håpet på).
Høydepunkt: Endelig en bok av R.L. Stine igjen og denne gang en sjelden gang for voksent publikum igjen.
Lavpunkt: Handlingen er ikke spesielt nyskapende og kan være noe forutsigbart.
Terningkast: 3
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2016

Boktrailer:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar