10. juni 2015

Liebster AwardRegler: 
Link tilbake til personen som nominerte deg
Svar på spørsmålene du fikk av personen som nominerte deg
Nominer 11 andre bloggere med færre enn 200 følgere
Lag 11 spørsmål til de som du nominerer
Fortell de nominerte at du har nominert dem.


Jeg ble nominert av Siri. Jeg har lest bloggen hennes i over ett år nå og hun har en hyggelig blogg som er verdt å sjekke ut. Koselig er hun også. Og hun er stilt meg mange vanskelige spørsmål og jeg har prøvd å svare så godt jeg kan ...1. Hva heter favorittforfatterne dine, og hvem styrer du unna?

Min store favorittforfatter og den jeg har lest aller mest av i livet er: Stephen King! Ingen over, ingen ved siden. Og ingen har skrivemåte som ham. Har lest bøker av ham siden ungdomsskolen. Har nå ikke lest så mye av ham for å utvide horisonten som leser, men har planer om å ta frem bøker av ham igjen i år. Kan ikke ta pauser fra sine favoritter for lenge. Andre favorittforfattere jeg har og som jeg har lest mye av er: R.L. Stine, Dean Koontz, André Bjerke, Karin Fossum og Richard Laymon.

Og forfattere jeg helst styrer unna er: Gillian Flynn (har lest to bøker av henne, men aldri mer. Syns hun er temmelig oppskrytt).Vil heller ikke lese en bok til av Paula Hawkins. Får også litt angst av J.K. Rowling (ble aldri tatt av Harry Potter - basillen). Leste tre eller fire bøker i Harry Potter - serien, men orket ikke å lese resten. Ble ikke tatt av magien. Og vil helst ikke lese noe av av Sophie Kinsella heller. Har ikke noe i mot damelitteratur, men bøkene hennes tror jeg blir litt vel damete for meg. Orker ikke tanken på å lese om shopping og slike ting. Det interesserer meg bare ikke.

2. Hvilke bøker føler du er undervurdert, og som trenger mer oppmerksomhet?

Ja, si det ... jeg kan jo nevne noen som jeg kommer på i farta. 

Mannen fra Primrose Lane - James Renner
Bøkene av John Hart.
Middagen av Herman Koch.
Bøker av Richard Laymon. (Han er en slags B-versjon av Stephen King, men skriver nesten like underholdende)
Skeleton Creek - Patrick Carman (du får i oppgave å se noen videoer på nettet underveis. En annerledes mysteriebok/serie).
I'm not scared - Niccolò Ammaniti
Darke Academy - Gabriella Poole

I den lista er det litt av hvert ... Så jeg leser veldig variert ...


3. Når begynte du å lese, og hva vekket leselysten din?

Jeg begynte å lese så fort jeg lærte å lese. Jeg lærte å lese samtidig som de andre i klassen min på barneskolen, hverken før eller senere. Og husker godt grunnen til hvorfor jeg ønsket å lære å lese og det var at jeg gledet meg til å lese bøkene selv. Mamma og pappa byttet på å lese for meg før jeg sovnet og jeg gledet meg enormt til å ta fatt på bøkene og lese på egenhånd istedet for bare å høre på. Siden da har jeg alltid vært glad i å lese og bøker har alltid vært en del av livet mitt. Men da bokserien Grøsserne (Goosebumps) kom av R.L. Stine, ble jeg trigget til å lese enda mer. Jeg leste alle de 62 bøkene i den serien. Jeg var til og med i Grøsserklubben hvor man fikk bøkene i en pakke sammen med annet stæsj. Jeg leste også noen Fear Street bøker av R.L. Stine før jeg gikk over til Stephen King.

4. Ville du jobbet på et bibliotek eller i en bokhandel?

Bibliotek. Innbiller meg at det er mindre styr. Man slipper kasseapparat, gavekortstyr og alt sånt tull. Vil helst ha en jobb der penger og økonomi ikke er involvert. Tror det er mindre stress med å jobbe på bibliotek og lettere å holde fokus. Og kanskje jeg oppdager gamle og spennende skatter å låne med meg hjem etter en endt arbeidsdag:)

5. Hvilken bok ville du anbefalt til noen som ikke er en lesehest, men som vil gi bøker en sjanse?

Hmmm ... må du stille så vanskelige spørsmål?:) Definitivt Pet Sematary (utgaven finnes også på norsk), De dødes tjern av André Bjerke (leser den hver påske), og Skeleton Creek av Patrick Carman (fordi det er en annerledes bok å lese. Man må se videoer på nettet underveis for å være med på å løse et mysterie). Og lettleste bøker er alle de tre nevnte bøkene også. Men kan plutselig ikke tvinge noen til å like bøker heller. Det spørs litt hvor villig personen selv er til å lese en bok også ...

6. Hva er favorittsjangeren din?


Grøss/skrekk. Det har det alltid vært innen både bøker og film. Jeg er svak for alt det skremmende. Men det som er litt kjipt er at jeg aldri blir skremt mer ... Jeg har lest og sett så mye grøss at det er ingenting som skremmer meg lenger. Nesten som om jeg er kurert, haha. Men det er et savn. Savner den paranoide følelsen man får etter å ha lest eller sett noe skremmende. Andre sjangre som jeg også liker godt å lese er psykologiske thrillere og krim. Ja til mørk litteratur! Desto møkrere innholdet er, desto bedre er det:)

 7. Hvilken bok er den verste du har lest?

Jeg blir nesten svett av spørsmålene dine, Siri:)  Hmmm, hvis jeg skulle bare velge en bok må det nok være Good Omens av Terry Pratchett og Neil Gaiman. Jeg vet det er en populær bok, men jeg klarte bare ikke å sette meg inn i den skikkelig. En annen bok jeg vil nevne er: Nøkkelmannen av Gert Nygårdshaug. En kort bok og skjønte poenget med den. Men den var slitsom å komme seg gjennom. Kunne ha ramset opp flere, men nøyer meg med å nevne disse.

8. Hva heter boken som gjorde størst inntrykk på deg?

Pet Sematary av Stephen King (som også er min favorittbok og tittelen staves på den måten). Jeg elsket alt ved den boka. Den har atmosfære, uhygge, det er noe mer mellom linjene og jeg ser aldri katten min på samme måte igjen:)

9.  Hvilke tv-serier er dine favoritter?

Mine favoritter er X-files, Twin Peaks, The Simpsons, Are you afraid of the dark?, The Following og sikkert mange andre som jeg har glemt av nå og en del av dem er gamle serier, haha, men X-files og Twin Peaks har/skal gjenforenes igjen. Det er en skrekkblandet fryd. Man vet ikke om det kommer til å bli det samme som før:)

10. Hvor kjøper du bøker?

Før i tiden stakk jeg innom hver bokhandel jeg så og fant alltid noen bøker å kjøpe der. Men nå som jeg er sykmeldt og arbeidsledig på grunn av hyppige svimmelhetsanfall, kvalme og elendig energi pluss at jeg har kjøreforbud har jeg ikke den friheten å bare stikke innom en bokhandel som før. Så kjøper en del bøker gjennom bokklubben.no hvor jeg også er medlem. Sjeldent jeg kjøper bøker på norsk og bøker som er oversatt for de får jeg som regel fra forlag. Så gjennom den nettsiden kjøper jeg gjerne engelske bøker. Man må jo vedlikeholde engelsken litt også.

11. Beskriv hva du forventer av en god bok.

Som sagt, skulle ønske du stilte litt enklere spørsmål:) Jeg elsker jo mørke og dystre bøker. Skulle gjerne ha hatt en grøssende/skrekkelig bok. Gjerne med overnaturlige elementer i som skikkelig overrasker meg på slutten. Er det noe jeg virkelig savner i en bok så er det en bok som overrasker med en uventet slutt. Det har ikke skjedd på flere år. Og med årene har jeg merket at jeg har blitt en skikkelig kresen leser. Så savner å bli overrasket og at innholdet skal være så spennende at jeg leser ferdig boka på en natt. Det er altfor lenge siden sist. Har ikke problemer med å være våken om natta siden jeg lider av søvnmangel. Men savner å være våken på grunn av en god bok som jeg leser ferdig til morgenen kommer! Det er altfor lenge siden. Og håper på å finne en sånn bok en gang. Og en bok som gir meg gysninger lenge etterpå. Haha.Her er mine spørsmål til de utvalgte:

1. Var det noen som inspirerte deg til å lese eller kom den interessen av seg selv?
2. Hadde du lesetime på skolen hvor dere lånte en bok på biblioteket eller hadde med en hjemmefra som dere leste i? Skulle du ønske det var mer av det da du gikk på skolen?
3. Hvis du skulle overtale en person som ikke liker bøker til å lese noe, hvordan hadde du løst det?
4. Har bøker alltid vært en del av livet ditt eller kom det senere inn i bildet?
5. Hva ser du etter når du leter etter en ny bok å lese i?
6. Hvilke bøker synes du er oppskrytt og hvorfor?
7. Er det noen karakterer i bøker du forholder deg til/forbinder deg med og hvem?
8. Ser du alltid filmatiseringer av en bok eller styrer du unna?
9. Spiser du noe mens du leser eller er det forbudt?
10. Hvilken bok har skuffet deg aller mest og hvorfor? 
11. Hva ser du på TV nå for tiden? (Klarte ikke å komme på flere "fornuftige" spørsmål, haha)


Jeg nominerer denne awarden og sender disse spørsmålene til:
Klarer ikke å komme på flere å nominere, dessverre. Vil gjerne gi nominasjon til Astrid Terese, men hun har over 200 følgere og hvis jeg har glemt noen så beklager jeg sterkt!:)

14 kommentarer:

 1. Artig å lese intervjuet med deg, og gøy å bli nominert. Spørs om jeg greier å nominere særlig mange flere enn de som allerede er nominert sammen med meg :) Vi får se, skal gruble på noen spørsmål, men sliter litt med konsentrasjonen for tiden :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei og takk for det. Jeg klarte ikke å komme på 11 bloggere en gang. Så klarte det ikke. Så ga linken til de jeg er innom daglig:) Håper du finner på noen spørsmål og sende videre. Blir artig å følge med:)

   Slett
 2. Det var en bra dytt i rompa, ettersom jeg for tiden befinner meg i en skikkelig dvale. Ikke ønskelig, men dagene virker å fly avgårde uansett. Nå har jeg forsvinnende få sider igjen av Hamsuns På gjengrodde sider, men hva skal man vel si... Den gjør ikke underverker for en manglende leselyst ;-D

  Takk for at du tenkte på meg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Haha, morsomme kommentarer du kommer med:) Skulle ønske jeg var i samme tidssone som dere selv om vi er det også, men her går dagene alt annet enn fort. Jeg må kvele dagene hver dag og det er slitsomt, haha:)

   Håper du tar deg tid til å delta. Ikke noen tvang selvfølgelig, men hadde satt pris på om du og de andre deltok og sender nominasjonen videre:) Kos deg videre med Hamsun. Spent på din mening:)

   Og ingen årsak:) Som sagt. Håper dere deltar. Det hadde vært fint:)

   Slett
 3. Så hyggelig :-).Jeg trenger, som Eli, en dytt I rompa! Og fine spørsmål og svar.

  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Og ingen årsak:) Bra at dette blir en slags inspirasjonskildegreier til å blogge igjen:) Og ingen årsak. Linket til dere som jeg leser daglig og håper dere deltar. Gleder meg til å se svarene og spørsmålene deres:) Og en klem tilbake til deg:)

   Slett
 4. Takk for utfordringen og at du tenkte på meg, men jeg er også usikker på om jeg har konsentrasjon, ork, til noe såpass omfattende som dette nå. Men det kan jo hende det dukker opp noe i helga…hvis jeg er hjemme. Å finne på spørsmål og lete opp 11 bloggere som ikke er utfordret er vel det som blir utfordringen, tenker jeg..

  SvarSlett
  Svar
  1. Skulle bare mangle:) Jeg har ikke energi til slike oppdrag jeg heller, men jeg lover at det tar ikke lang tid. Men bare ta den tiden du trenger:) Om du ikke klarer å utfodre 11 stykker, så har det ikke noe å si, for klarte ikke å komme på så mange jeg heller.

   Slett
 5. Da har jeg tatt utfordringen, men kun delvis.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så gøy:) Takk for at du ble med:)

   Slett
 6. Er det greit hvis jeg nominerer meg selv og svarer på spørsmålene dine?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jepp, det er helt i orden for meg. Flere har gjort det og det er jo ikke jeg som har laget reglene. Jeg ble tilstendt utfordringen av noen andre. Mitt motto er: regler er til å brytes. Så det er bare å sette i gang:)

   Slett
  2. Bare slå deg løs:)

   Slett