16. mars 2021

The Spirit av Thomas Page - horrorbok om en kjent myte, men lite handling


     The Indian did not know how long he had slept. The

dog did not awaken him this time. He cracked his eyelids

and saw moonlight gleaming off the glaciers of a mount-

tain in the west. He sat slowly up. His blood seemed to

have thickened to glue clogging his joints.


Bigfoot, også kalt Sasquatch, blir ikke ofte nevnt i bøker, og det var morsomt å lese en slik bok, men var den uhyggelig?

Basert på en ganske kjent myte
Det er heller ingen avsløring at handlingen dreier seg om Bigfoot, siden det blir nevnt i baksideteksten. De fleste vet hva en Bigfoot er. Det er en amerikansk myte om en gorillalignende skapning som er større enn en vanlig gorilla, og som beveger seg som et menneske. Selvfølgelig er det ikke noe jeg tror på, men jeg synes at myter fra forskjellige land, alltid er et fascienrende tema. Det er underholdende.

The Spirit av Thomas page ble for første gang utgitt i 1977, og gitt ut på nytt i 2019, takket være Grady Hendrix. Jeg har ikke lest noe av Grady Hendrix før, men har merket meg at han er et populært navn i horrorsjangeren. Så ser ikke bort i fra at jeg kommer til å utforske forfatterskapet hans om ikke lenge. Sammen med en annen, gir han ut en serie som heter Paperbacks from Hell. Bøkene har ikke noe med hverandre å gjøre og er skrevet av forskjellige forfattere. Det er horrorbøker som ikke lenger er i trykk, men som Hendrix synes fortjener å se dagens lys igjen, og gir dem ut på nytt. Jeg visste ikke atThe Spirit var en del av Paperbacks from Hell før jeg fikk det i hus. Det var en tilfeldig bok jeg valgte til Halloween i fjor, men som jeg ikke skriver om før nå, for rakk ikke å skrive om alle bøkene jeg leste i fjor.

To menn på jakt etter Bigfoot
Forfatteren av The Spirit, Thomas Page var for meg et ukjent navn og har nok ikke vært så synlig i horrorsjangeren, for han har ikke gitt ut mange bøker. Denne er om to karer som er på jakt etter en ting, nemlig Bigfoot. De er ikke på jakt sammen og kjenner heller ikke til hverandre. De er også på jakt etter Bigfoott av ulike årsaker. Raymond Jason, er ute etter den på grunn av hevn, og John Moon, på grunn av en spirituell grunn. Kommer de til å møte hverandre underveis, og er utfordringen deres større enn først antatt? På veien etter denne berømte myten, møter de på folk som skal ha observert den og mange utfordringer.

Denne handlingen var både snodig og underlig, men ikke spesielt uhyggelig. Det var mest underholdende og komisk. Likte godt hvordan Page beskrev naturen og de kalde omgivelsene. Hvordan naturen skiftet med de forskjellige årstidene, men synes ikke at karakterene kom så godt frem. Man blir ikke så godt kjent med dem og det er noe vanskelig å se dem for seg. Fortellerstemmen ble også noe knusktørr underveis og lite fremdrift i handlingen. Kunne ha tenkt meg mer mystikk og uhygge med tanke på at denne boka er om en ganske kjent myte. Dette ble dessevverrre litt for slapt til horror å være ...


(Bakpå): 

It has many names: Bigfoot ...Yeti ... Sasquatch.

 

But whatever it is, it's out there in the woods

and leaving a trail of blood and severed heads

behind it.


For John Moon, a half - mad Indian, it is a spirit that holds

the key to his inner self. He worships its power and he'll

kill to protect it. Desperate, exhausted, half-starved,

Moon will follow it wherever it goes.


For Raymond Jason, killing it has become an obsession.

He was the only survivor of a hunting trip to the Rockies

where the hunters became the monster's prey. Now he is

determined to track the creature down and destroy it.

But when the two men finally corner their quarry they set

loose a flood of terror and destruction that may leave no

survivors. ...

 

THE 

SPIRIT


Originaltittel: The Spirit
Norsk tittel: Ikke utgitt på norsk
Forfatter: Thomas Page
Sjanger: horror
Målgruppe: voksen
Antall sider:
238
Forlag: Valancourt Books
Norsk forlag: Ingen norsk utgivelse
Utgitt: 1977
Min utgave: 2019 (Pocket)
Lest: 19.10. - 22.11. 2020
Kilde: fra min egen boksamling
Plot: 4 Egentlig et veldig fascinerende og krypende plot.
Omslag: 5 Man blir frossen av å se på bildet og liker at bildet minner meg om gammelags horror.
Baksidetekst: 4 Veldig fristende og litt hindisdes med tanke på at det er en Bigfoot bok.
Skrivemåte: 3 Det jeg slet mest med angående boka. Har ikke noe i mot trege bøker, men dette var litt vel tregt, og karakterene blir noe stive. Er sikker på at jeg ville ha likt plottet bedre, hvis den ble skrevet av noen andre.
Favorittkarakter: John Moon. Han var mest fascinerende å lese om og kunne ha tenkt meg å bli bedre kjent med bakgrunnen hans.
Persongalleri: 3 Savnet mer liv i karakterene. De blir fort ganske skyggeaktige.
Slutten: 4 Småfiffig, men ikke en slutt man går og tenker på lenge etterpå.
Høydepunkt: Morsomt med en horrorbok om en veldig kjent myte. Kalde og mørke omgivelser. Noen spennende partier.
Lavpunkt: Lite liv i fortellerstemmen. Det blir veldig knusktørt underveis.
Terningkast: 3
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2020


6 kommentarer:

 1. Grady Hendrix har jeg lest. Horrorstör (den ser ut som en IKEA katalog) var mer morsom ennn skummel. Men har lyst til å lese mer av han.
  Synd The Spirit ikke fenget bedre. Men jeg skulle gjerne møtt en Big Foot eller en Yeti ... :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Har hørt mye om den og de andre bøkene hans. Har ikke lest noe av ham ennå, siden han er en favoritt av mange og da blir man skeptisk, men samtidig er man nysgjerrig. Så ser ikke bort i fra å lese noe a ham. Horrorstör, My Best Friend's Exorcism, og The Southern Book Club's Guide to Slaying Vampires, er nok hans mest kjente bøker. Er ikke Horrorstör også skrevet som annonseformat?

   Like bruken av Bigfoot og deler av handlingen, men fortellerstemmen ble noe stivt og anstrengt. Det ble litt tørt å lese på grunn av det. :(

   Slett
  2. Kjenner godt til det med å ikke ville else det andre digger. Tror Horrorstör kom før Hendrix ble trendy. Boken er skrevet som vanlig, men den har kapitteltitler/bilder med parodi på IKEA navn og bruksanvisninger.
   Fortellerstemmen er viktig for å få en kobling til teksten

   Slett
  3. Ja, man blir litt delt. Man blir både nysgjerrig og skeptisk. Men en dag skal jeg lese noe av ham. Er mest nysgjerrig på My Best Friend's Exorcism, for den skal ha noe 80-talls preg på seg, og digger horrofilmer fra 70/80 - tallet. =)

   Slett
  4. Likte du Evil Dead filmene?

   Slett
  5. Jepp, digget den, spesielt den første og har sett den flere ganger. Har også sett remaken, men har sluttet å bry meg om remakes, fordi de tilfører ikke noe og har ikke noe sjel. Men originalene er underholdende. =)

   Slett