29. april 2016

Helgelektyre(139)


Bøddel (Mathias Fliegenring 1685 - 1729) - Torgrim Sørnes
Skrekkens hus - Hugh Zachary
Arkitektens læregutt - Elif Shafak

Det ble en del hodeskaller i collagen på grunn av bokomsalgene, men det er tilfeldig. Arkitektens læregutt virker litt malplassert i alt det dystre, men jeg leser variert til tross for at skrekk og mørk litteratur er min greie ...

Forrige lørdag begynte jeg på Bøddel (Mathias Fliegenring 1685 - 1729) av Torgrim Sørnes og den skal jeg fortsette med. Det er et dystert tema å komme seg gjennom, men som kjent liker jeg dystert lesestoff ... Jeg kan ikke noe for det. Alt som er dystert er fascinerende. Og natt til onsdag ble jeg ferdig med Ingen vei tilbake av Tove Alsterdal, og samme natt begynte jeg på Skrekkens hus av Hugh Zachary. Når jeg blir ferdig med Bøddel (Mathias Fliegenring 1685 - 1729) eller Skrekkens hus skal jeg begynne på Arkitektens læregutt av Elif Shafak. Om jeg rekker å begynne på den i helga eller neste uke, gjenstår å se. Den står som neste bok på leselista uansett.

I forrige uke snødde det og det gjør det ikke nå lenger. Selv venter jeg på høsten for det jeg ikke liker med vår/sommer er at dagene føles ekstra lange og har heller aldri vært fan av varme og sol. Savner mørketiden, mye regn og vind.

Det er litt over en uke siden Prince døde og jeg har ikke hørt så mye på musikken hans etter hans død for det er for tidlig.  Jeg har vært fan av ham helt siden jeg som barn så ham som Partyman i den første Batmanfilmen (1989) og Joker spilte låta Trust da Joker (Jack Nicholson) triumferte gatene. Så Prince var en av de få barndomsheltene mine som jeg har hørt på gjennom hele livet. Og som sagt har jeg mistet tre av fem av mine rockehelter: Michael Jackson, David Bowie, Prince, og de to nålevende rockeheltene mine som er igjen er Nikki Sixx og Marilyn Manson. Det er nesten så man ikke orker å høre på musikk mer for man er redd den neste artisten/bandet man hører på kommer til å dø fordi 2016 har vært dødens år. Det er sånn det føles. Skjønner heller ikke hvordan det er mulig at enkelte har så stor påvirkningskraft uten å ha kjent dem/kjenne dem personlig. Men når man hører på artister og band i over 20/30 år så blir man jo på en måte en del av livet ditt. Både bøker og musikk er også den beste terapien å komme seg gjennom tunge tider og flykte unna hverdagslivet på. Det er det i hvert fall for meg.

Har dere lest noen av disse bøkene og hva leser dere i helga?

Ukas låt: Make Me Wanna Die av The Pretty Reckless18 kommentarer:

 1. Jeg skal begynne på Bøddel i helgen, så det er kjekt å tenke på at vi leser den samme boken. Arkitektens læregutt var veldig bra, så den kan du glede deg til. Ønsker deg en fin helg Ina!

  SvarSlett
  Svar
  1. Morsomt sammentreff at vi leser/skal lese samme bok. Jeg blir ferdig med Bøddel i morgen eller på søndag. Vi får se. Det er ikke en bok å rushe seg gjennom for det er mye fakta, og inneholder som kjent mørk historie. Men rusher meg aldri gjennom en bok. Jeg er ikke en person som har det travelt:) Og ja, vi får se om Arkitektens læregutt blir noe for meg. Det gjenstår å se;)

   Ha en riktig fin helg du også, Tine og håper på naturbilder fra deg på din blogg for vet at du går mange turer:) Og hvem sier nei til å se naturbilder?:) Spent på hva du synes om Bøddel etter hvert:)

   Slett
 2. Jeg leser også "Arkitektens læregutt" akkurat nå. Vi har den som bok i lesesirkelen jeg er med i, og foreløpig har jeg den som nattbordsbok. Så intensiverer jeg nok lesingen i uken før vi skal treffes neste gang, den 21 juni. Håper du får en fin helg. Jeg står på reisefot til Oslo og skal på konsert med min favorittartist, Adele, og jeg gleder meg veldig :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Litt av et sammentreff. Leser Bøddel samtidig som Tine helt tilfeldig og neste bok blir Arkitektens læregutt som du leser:) Snodig at man velger samme bøker av og til;)

   Kos deg med reisen til Oslo og konserten. Selv er jeg dessverre ingen Adele fan:( Men håper hun du får en fin opplevelse og reise:)

   Slett
 3. Jeg har holdt på med Bøddel i flere dager, men det går ultrasakte. Faktisk er bare femti sider lest. Jeg syns det er så spennende og interessant at jeg nyter det i langdrag. Kos deg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har det samme som deg Elikken:) Jeg begynte på Bøddel forrige lørdag, så den boka er ingen stressfaktor for her er det mye fakta og mye å holde styr på, men jeg liker det. Man må ha litt historie også, til og med den mørke delen av norgeshistorien:) Man må jo grave i det dype mørke av og til også:) Kos deg du også og gleder meg til din anmeldelse av den når du er ferdig:)

   Slett
 4. Jeg har ikke lest noen av disse bøkene. Livet har tatt litt overhånd i det siste, så jeg har lest mye mindre enn på lenge. Men jeg er i gang med Val McDermids "Splinter the Silence", og håper det blir en rolig helg så jeg kan komme et stykke på vei i den. Ha en super helg, og kos deg med helgelektyren:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Misunner dere som har det travelt. Jeg er ufrivillig hjemme og må kvele dagene hver dag. Så savner å ha det travelt og få tiden til å gå. Her går tiden i sneglefart for det er jammen meg ikke mye å gjøre:/ Håper du får tid til å lese i helga, og jeg har lyst til å lese noe av McDermids for jeg likte tv-serien Arr i sjelen veldig godt da det gikk på tv for mange år siden.

   Ha en flott helg du også og krysser fingrene for at du får tid til å lese:)

   Slett
  2. Forstår at det må være veldig frustrerende når man ikke har noe valg, og at dagene blir lange for deg. Jeg har det vanligvis ikke så travelt som det har vært nå(heldigvis), bare blitt en del sammenfallende ting som har tatt tid. Og travelhet kan absolutt være bra, når man har noen lommer med ro innimellom. Håper ting ordner seg for deg etter hvert, Ina, slik at dagene dine ikke føles så lange :)

   Slett
  3. Skjønner. Livet har sine travle dager. Men dessverre ikke her i gården. Har vært pasient siden 2012 og har lært meg det at ting går alt annet enn fort. Og å kvele dagene er en kunst for det er ikke så idyllisk å lese hele dagen hver dag. Det blir noe monotont samme hvor mye man liker å lese:) Håper du får et pusterom mellom de hektiske dagene til å lese og bruke tiden til det du vil:)

   Slett
 5. Anonym17:50

  Har ikke lest noen av disse ennå, men Arkitektens læregutt og Bøddel skal leses en eller gang i mai blir det vel. Håper du får en fin helg :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har ikke lest Arkitektens læregutt ennå så vet ikke hva jeg synes om den og selv om Bøddel er noe mørkt og dystert håper jeg at du kommer til å lese den neste måned. Det er en mørk og lærerik bok på mange måter. Så håper du tar deg tid til den:)

   Ha en riktig god helg du også:)

   Slett
 6. Har ikke lest noen av disse, men begynner å bli fristet til å lese Bøddel selv om jeg tenkte at jeg ikke ville det.. så vi får se etterhvert.
  (Alsterdal har jeg jo lest da.)
  I helga må jeg lese ferdig Frihet av Jonathan Frantzen, og håper på å få lest en kort bok til eller hvertfall kommet godt i gang med neste. Frihet er lang, en mustein på nesten 600 sider, emn det er en god bok. Ha en fin helg Ina.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, har sett at du har lest Alsterdal og mange og fått med meg at den er godt likt, men for meg var den så som så.

   Frihet har jeg lenge ønsket å lese og andre bøker av Frantzen. Han virker spennende. Og ikke noe galt med mursteiner så det klarer du;) Når man begynner å lese mursteiner så går det bedre etter hvert.

   God helg til deg også, Anita:)

   Slett
  2. Så du likte ikke Alsterdal mer enn passe da, skjønner jeg.. Jeg har less mye om den argentinske stygge historien, og har vært der, så det gjør boka ekstra interessant for meg.:)
   Jeg har lest mange mursteiner, så det er ikke det som er problemet, men det tar bare unektelig mer tid..

   Så du får bare bryte deg på Frihet. Mye sarkasme der..

   Takk :)

   Slett
  3. Jeg likte historikken og bakgrunnstoffet var ikke ukjent, men utførelsen ble lagt opp som en vanlig krimroman. Det var ikke noe spesielt som skilte seg ut. Er heller ikke meningen å være kresen, men sånn er det noen ganger:)

   Ja, det er det jeg tenker meg mursteiner jeg også. Det får bare ta den tiden den tar. Det er ingen annen utvei;) Håper du gir Bøddel en sjanse selv om jeg vet at du ikke er helt begeistret for det mørke.

   Høres ut som Frihet kan være noe for meg siden sarkasme er på en måte en del av meg:) Får bestille den og lese den i mai. Så takk for at du påminnet meg om den boka:)

   Slett
  4. Ok, skjønner.
   Ang Bøddel, og det mørke- så leser jeg en del mørke ting, men det er enkelte ting jeg styrer unna i perioder- det er ikke alltid det er bra for meg rett og slett.

   Frihet- og sarkasme; jeg håper jeg ikke skrur opp forventingene for mye;) Det er en del sarkasme i boka, i dialoger, beskrivelse av personer og situasjoner, selv om romanen som sådan ikke er er gjennomført sarkastisk hvis du skjønner (det hadde vært aldeles uutholdelig, spør du meg) . Den er skarp på mange måter, skjærer gjennom folk og fe / and the american pie. ;) Nå er det tid for senga, kjennes det ut som. God natt.:)

   Slett
  5. Av og til må man bare grave i det mørke:) Vet ikke hva det er med meg og mørk litteratur/temaer, men noe er det:) Og Bøddel er ikke det verste man kan lese til tross for tittelen.

   Skal bestille Frihet og og få lest den i mai. Har hørt at bøkene til Frantzen er både skarpe og underholdende. Så må undersøke forfatterskapet hans for jeg har utsatt det for lenge. Håper du har hatt en god nattsøvn. Jeg har gitt opp å sove for jeg og Jon Blund har ikke vært venner på mange år. Vet ikke hva jeg har gjort ham:)

   Slett