5. april 2011

3096 dager av Natascha Kampusch - en rystende virkelighet.

Folk synes det er ubehagelig når kategoriene for godt og ond begynner å vakle, og når de blir konfrontert med at den personifiserte ondskapen også har et menneskelig ansikt. Hans mørke side var ikke noe som bare hadde falt ned fra himmelen, ingen kommer til verden som monstre. Det er kontakten med verden, med andre mennesker, som gjør oss til den vi er. Og dermed er vi alle til syvende og sist ansvarlige for det som skjer i vår egen familie og i miljøet rundt oss. Det er ikke lett å innrømme det for seg selv. Det er enda vanskeligere når speilet blir holdt opp foran deg av en person som ikke har det som sin oppgave.


Å miste noen og leve i uvisshet om den savnede lever eller ikke må være en av de verste følelsene man kan få. Det samme må vel være av å føle seg fanget og ikke komme seg unna.


Natascha Kampusch ble kjent og rystet en hel verden da hun 2006 rømte fra Wolfgang Priklopil etter å ha vært hans fange i litt over 8 år, eller nærmere bestemt i 3096 dager. Hun bodde de årene i en skjult kjeller (under kidnapperens garasje) litt utenfor Wien, hennes hjemby. Priklopil kidnappet henne da hun var på vei til skolen, 2.mars 1998, som tiåring. Det litt ironiske var at den dagen hadde hun bestemt seg for å bli mer selvstendig. Hun ville ikke at moren hennes skulle følge henne til skolen lenger og gå dit selv. Moren hennes var veldig overbeskyttende og skolen var ikke så langt unna. Natascha ville begynne å gå dit på egenhånd, men hun avgjorde dette valget dessverre på feil dag. Den usikre jenta skulle vise verden at hun var ikke redd og kunne være selvstendig. Det var da hun møtte Priklopli på skoleveien og ungdomsårene hennes ble fratatt. Fra 1998 til 2006 levde hun i et kjellerhull under garasjen hans med kidnapperens som eneste kontaktperson. Mens hele verden trodde hun var død, levde hun i kjelleren og prøvde å holde motet oppe med at en dag skulle hun rømme. Hva som enn skjedde – skulle hun ikke la seg knekke.

Jeg husker denne saken svært godt. Det er ikke ofte jeg ser nyhetene, men syntes at denne saken var såpass spesiell at jeg fulgte ofte med nyhetene om denne saken som både var fascinerende og grotesk. Jeg fascinerte meg over at denne jente overlevde å være hans fange i litt over 8 år og at hele saken var utrolig grotesk og bisart. Hva slags syke mennesker er det som har samvittighet til å sperre noen inne og frarøve dem friheten? Det er helt forferdelig. Og jeg tenker på hva om det hadde skjedd Wolfgang Priklopli noe? Hva om han døde i en bilulykke, døde av hjertefeil eller noe skjedde med ham slik at han døde. Da ville Natascha ha dødd i det kjellerhullet uten at noen visste om det. Det er en skremmende tanke. Jeg ville i alle fall ikke ha holdt ut hvis jeg var henne. Så jeg beundrer motet og viljestyrken hennes veldig. Hun er en sterk jente. Det er det ingen tvil om. Etter noen år lot han henne til og med få være litt i huset hans, men han hadde såpass overtaket på henne at det var ikke bare å rømme heller.

Dette er hennes personlige historie om tiden som hans fange og hvordan hun holdt ut tilværelsen. I ettertid fikk vi vite at hun hadde mange muligheter til å rømme og kunne ikke skjønne at hun rømte der og da, men når man leser boka hennes får man større innblikk og større forståelse på hvorfor hun ikke gjorde det. Han hadde slik makt over henne og etter mange år som fange, var det lett å bli hjernevasket. Det var ikke bare å rømme selv om hun fikk en del muligheter til det. Det var mye hensyn å ta og redsel. Ting som er litt vanskelig å forstå for oss som ikke har vært i en slik situasjon og som ville ha rømt ved hver minste anledning. Det ville i hvert fall jeg ha gjort.

3096 dager er en sårbar, ærlig og vond lesing. Det er ikke en bok å nyte, men for å få forståelse for en merkelig og absurd situasjon som er vanskelig å forestille seg. Det er vanskelig å skjønne hvordan det er mulig å gjemme et menneske så godt i så mange år og samtidig ha samvittighet til det, og det er enda vanskeligere å forstå hvordan et offer kan holde ut og overleve et slikt helvete. Noen år senere kom det en ny, lignende sak, nemlig Fritzl-saken.

Natascha Kampusch viser i denne boka hvor sterk hun er og handlekraftig. Hun hadde mot til å ta i mot mye dritt og likevel ha en utholdenhet som er utenfor min forståelse. Det er sjelden man vet slutten når man leser en bok, men det gjør man når man leser i denne. Vi vet at hun greide å flykte til slutt, og det er virkelig beundringsverdig med tanke på alt hun har gjennomgodt, og jeg vil også legge til at episoden hvor hun rømte fra kidnapperen var nesten like rystende å lese som da hun ble kidnappet. Les boka og dere skjønner hva jeg mener. Denne jenta har tæl og boka er en påminnelse om hvilken syk verden vi lever i. Les og bli sjokkert!

Det jeg virkelig ikke likte med boka var bruken av 2D – koder i stedet for bilder. Der man må sende SMS - koder for å få bilde, video osv. det syns jeg er en skikkelig turn-off når jeg skal lese en bok. Da orker jeg ikke å ta frem mobilen og taste inn koder. Jeg bruker mobilen så sjelden likevel så jeg gadd heller ikke å prøve det. Er det noen som prøvde denne kodegreia?
Bakpå

”Nå føler jeg meg sterk nok til å fortelle hele historien om kidnappingen.”

NATASCHA KAMPUSCH

Natascha Kampusch opplevde det verste som kan ramme et barn: den 2.mars 1998ble hun bortført på vei til skolen, ti år gammel. Gjerningsmannen, ingeniøren Wolfgang Priklopil, holdt henne fanget i et kjellerhull – i 3096 dager. Den 23. august 2006 klarte hun å flykte ved egen hjelp. Priklopil tok sitt eget liv samme dag.

Her snakker Natascha Kampusch for første gang åpent ut om kidnappingen, tiden i fangenskap, sitt forhold til kidnapperen og om hvordan hun klarte å unnslippe helvetet. Dette er historien til en kriger, som holdt ut det ufattelige og som aldri lot seg knekke.
Originaltittel: 3096 Tage

Norsk tittel: 3096 dager


Forfatter: Natascha Kampusch

Sjanger: dokumentar


Antall sider: 240


Utgitt: 2011 (Innbundet)


Lest: 31.03 - 04.04 (2011)


Plot: 6

Tittel: 5

Omslag: 4

Baksidetekst: 5

Persongalleri: 5


Skrivemåte: 4


Slutten: 6


Høydepunkt: Spennende dokumentarroman som kom frem i lyset for noen år siden og som er like sjokkerende den dag i dag. At noen overlever noe slikt er ufattelig. Og det er spennende at Natascha selv har vært med på skrivingen av boka og at det ikke er kun journalister som har skrevet den.


Lavpunkt: Disse 2D/sms - kodene og bruken av mobil. Det virker så tungvint.


Terningkast: 5


Leseutfordring: 100 Books In a Year Reading Challenge

14 kommentarer:

 1. Flott og grundig blogginnlegg! Jeg likte også boka vedig godt, leste den på engelsk i fjor høst. Jeg prøvde heller ikke de kode-greiene, men syns ikke det ødela noe av inntrykket heller. Sikkert en veldig grei sak for mange som var nysgjerrige og ville ha med seg bilder og annet ekstramateriale.

  SvarSlett
 2. rufsetufsa13:13

  Tusen takk, Beate :) Nei, de kodegreiene ødela ikke så mye, bare irriterte. Jeg har jo sett rommet og hvordan hun levde gjennom media og dokumentarer, så det så jeg klart foran meg, men jeg vil heller ha bildene i boka istedet for å fikse frem mobilen for å få større inntrykk. Syns det virket som en tungvint måte. Men jeg er også enig i at selv om det var koder og ikke bilder, så klarer teksten fint å stå på egne ben. Den er sterk og trist i seg selv. Skjønner ikke hvordan hun overlevde noe slikt.

  SvarSlett
 3. Flott og grundig anmeldelse - denne settes herved på ønskelista mi!
  (Og jeg er såpass nysgjerrig og nerdete at jeg helt sikkert kommer til å kaste meg over mobilen for å se bildene... :oops: )

  Så flott framgang du har med leseutfordringen, forresten! Jeg er skikkelig treg for tiden, så 100 bøker virker ganske uoppnåelig nå (men har lang sommerferie så jeg får vel lest mer da :-)).

  SvarSlett
 4. rufsetufsa13:48

  Hyggelig å høre fra deg igjen, Silje :)

  Ja, denne boka bør leses. I hvert fall av de fleste. At denne jenta overlevde noe så makabert er for meg helt uforståelig. Så det er en sterk bok skrevet av sterk jente. Grunnen til at jeg ikke brukte kodegreia er at jeg er for lat av meg. Hadde det vært koder for nettet da hadde jeg brukt det for jeg har som oftest laptopen i nærheten av meg.Men mobilen min er pent brukt. Enten har jeg den i sekken eller på nattbordet (bruker den stort sett som alarm). Så jeg er litt lat å må ta den frem mens jeg leser. Så hvis du prøver disse kodene er jeg nysgjerrig på å få høre hvordan du opplevde det :)

  Denne boka anbefaler jeg på det varmeste selv med tanke på at det er sterk kost, men man får virkelig respekt for denne jenta etterpå. Det er ikke hvem som helst som kunne ha overlevd noe slikt.

  Det har gått litt opp og ned for 100 bøker utfordringen for meg også da. Har ikke lest ut en eneste bok i uka her ennå. Saras nøkkel er lettlest og spennende, men har ikke vært helt i lesemodus i uka her og hatt andre ting å gjøre. Men heldigvis har vi jo sommerferie og påskeferie ;) Da skal jeg få lest masse ...forhåpentligvis. Det ser litt mørkt ut i alle utfordringene mine nå ser jeg, hehe...

  Men vi skal klare 100 bøker i løpet av året skal du se :)

  SvarSlett
 5. :grin: Ja det blir nok mye lesing både i påsken og til sommeren. Har hatt det veldig travelt (men gøy) på jobb de siste ukene, så det har bare blitt litt lesing på senga - og så har jeg fulgt med på en :oops: :oops: :oops: realityserie hm... :oops: :oops: :oops: :oops: i det siste :oops: :oops: :oops: :oops:

  SvarSlett
 6. rufsetufsa18:28

  Og jeg må veksle en del med pensumlesing og avslappinglesing. Mye av tiden går med reising til og fra universitetet. Også må jeg lese litt pensum på kveldene ved siden av. Så det blir en god del lesing på senga her også før jeg sovner. Da blir jeg ikke forstyrret av tv, pc osv... Da har jeg en tendens til å lese til 4-5 tiden på morningsen så det går ut over "skjønnhetssøvnen", men det er verdt det :) Så jeg gleder meg til feriene slik at jeg kan prioretere enda mer tid på bøker jeg vil lese istedet for å pugge pensum. Også følger jeg også med på en realityserie som går tre ganger i uka, nemlig Farmen :oops: Syns det er spennende. Fulgte aldri med på det de første sesongene, men de siste har det blitt en vane å se det. :grin: Også ser jeg mange vanlige tv-serier på tv. Så jeg er en tv-slave, så det gjør også til at jeg ikke leser så mye som jeg skulle ønske :)

  SvarSlett
 7. He he :-) Jeg elsker gode TV - serier, jeg og! Men ser de helst på DVD. Men denne realityen går hver dag ganske sent, så derfor har jeg heller ikke orket å lese så mye på senga... :-)

  SvarSlett
 8. rufsetufsa20:36

  Det har du rett i. Tv-serier er best på dvd for da slipper man i det minste alle disse reklamene og kan se serien mer helhetelig enn stykkevis og delt. Noen ganger følger jeg med serier på tv for jeg kan ikke vente til de kommer på dvd, og serier som jeg fulgte med på for mange år siden, får jeg tak i på dvd og kan se det om igjen. Det er genialt! Og går man glipp av noen episoder så vet man også at det kommer på dvd etter hvert :) Man slipper å ta opp slik som før i tiden.

  SvarSlett
 9. CathrineV02:42

  Jeg er nettopp ferdig med boken og har brukt de kodegreiene. Det er veldig greit du holder bare mobilen over koden og så henter den informasjonen, bildene eller videoene. Følte ikke at kodene gav noe mer til leseopplevelsen men var der kun som tillegg hvis ønskelig:) dette var en sterk bok å lese, hvertfall etter å ha lest boken om christoffer.. to forskjellige bøker, men allikevel... Begge får deg til å tenke..

  SvarSlett
 10. rufsetufsa06:57

  Hei og takk for at du tok deg tid til å legge igjen en kommentar angående kodene :) Setter pris på det.

  Lurer på om alle mobilene kan hente opp informasjon på den måten? Tenker bare at min er fem år gammel og må kanskje gjøre det på en annen måte?
  Men er enig med deg. Man trenger egentlig ikke noe tillegg i denne boka. Syns det var mer enn nok å lese den. Innholdet er sterk og mye å fordøye mens man leser, så man trenger ikke disse kodene. Hadde jo sett bilder og videoer av kjelleren. Så det var mer enn nok med bokas tekst. Den er sterk og beskrivende god. Så det vil nok ta lang tid før neste gang jeg leser en trist/urettferdig skjebne biografi. Og selv om det er en stund siden jeg leste denne boka så sitter den godt plante i meg fremdeles.

  SvarSlett
 11. CathrineV12:13

  hei hei. Jeg tror kodene kun fungerer på android og iphones da man må laste ned en app for å få de:) men som sagt, jeg tror det

  SvarSlett
 12. rufsetufsa19:38

  Da fungerer nok ikke disse kodene for meg som har en så gammel mobil :) Men føler meg heller ikke lost av den grunn. Syns boka står bra på egne ben likevel, men tusen takk for informasjon :)

  SvarSlett
 13. Jeg synes boka var veldig bra selv om den var sjokkerende og ubehagelig og lese til tider. Det er ikke ofte jeg leser sånne type bøker men denne måtte jeg få med meg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Følte det samme. Veldig bra bok selv om det hun hadde vært igjennom var rystende. Det er bra at hun satte lys på at slike forferdelige ting kan skje. Hun er imponerende sterk som overlevde en så forferdelig situasjon.

   Slett