1. mai 2016

Månedens Bokanbefaling (april)

Bøkene jeg leste i april var disse:

I kronologisk rekkefølge:

Dukkehuset - M.J. Arlidge
Jeg lar deg gå - Clare Mackintosh
Steinengler - Kristina Ohlsson
The Outsiders - S.E. Hinton
Vinternatt (norske kriminalfortellinger) - utvalgt av Nils Nordberg
Udødelighetens historie (fra Jesus' oppstandelse til zombier, antioksidanter og barn i ilden) - Dag Øistein Endsjø
Alltid Alice - Lisa Genova
Ingen vei tilbake - Tove Alsterdal
Bøddel (Mathias Fliegenring 1685 - 1729) - Torgrim Sørnes

Ny måned og det betyr månedens bokanbefaling. Det kommer alltid hver først dag i en ny måned så lenge det ikke kræsjer med et annet innlegg. Jeg publiserer ikke flere ganger samme dag. Ser ikke vitsen med det og jeg er heller ingen rosablogger ...

April besto av varierende lesestoff og jeg leste en bok mindre enn i mars. I april leste jeg en del krim/psykologiske thrillere, men jeg leste også faktabøker, roman og ungdomsbok. Mars og april har vært de bedre lesemånedene så langt i år og også på flere år. Det er ikke meningen å være en kresen leser, men slik er det når man leser mye. Da blir det vanskeligere og vanskeligere å imponere meg.

Hvilken bok likte jeg best i april? Overraskende nok ble det denne:

Alltid Alice - Lisa Genova

Litt overraskende valg kanskje, siden horror, krim og psykologiske thrillere er sjangere som jeg foretrekker. 

Alltid Alice hadde jeg stående ulest i en av hyllene i flere år av en eller annen grunn. Det er ikke alle bøker som blir lest med en gang, men noen blir det. Og at denne ble filmatisert i 2014 ga meg enda en større grunn til å lese den. Foretrekker å lese bøkene før jeg ser filmatiseringene, så i år var det på tide å lese den. Denne boka tar for seg Alzheimers sykdom. Boka er om en Hardvard professor i femtiårene som begynner å glemme viktige ting, blant annet hvor hun er, hvor hun skal og hvor hun har lagt fra seg ting, bare for å nevne noe. Hun går til nevrolog og får vite at hun har Alzheimers i tidlig stadium og at det ikke er veldig normalt å få det så tidlig, men hun må forberede seg selv og familien hennes på at det blir verre etter hvert. Hun er redd for å glemme hvem hun har rundt seg, seg selv og hun vil ikke bli knyttet til sykdommen, men heller husket som den personen hun er. Etter å ha lest boka måtte jeg se filmen og det er Julianne Moore og Alec Baldwin i hovedrollene. Filmatiseringen er veldig tro til boka (til tross for at noen scener ikke er med, men slik er det i alle filmatiseringer). Noen forskjeller jeg la merke til er at Alice jobber ved et annet universitet enn i boka og at karakterene ser litt annerledes ut en beskrevet, men det gjør ikke noe. Filmen er god den, og boka hakket bedre. Det bare irriterte meg at Kristen Stewart var med. Jeg har ikke noe i mot henne, men i de få filmene jeg har sett henne i har hun bare ett ansiktsuttrykk uansett hvilken situasjon hun er i. 

Grunnen til at jeg valgte den som månedens bokanbefaling er fordi boka er veldig troverdig og nøktern skrevet. Pluss at den tar opp et viktig tema og gir oss en større forståelse for sykdommen. Det er heller ingen "synes synd på meg selv" bok og det er heller ikke chick - lit. Man kan få litt chick - lit vibber av omslaget, men det er det ikke på noen måte. Dette er en ordentlig roman med alvorlig tema som kan skje med hvem som helst.

Jeg pleier som regel ikke å skrive handlingsreferat av bøker jeg velger som månedens bokanbefaling, men siden jeg ikke har skrevet bokanmeldelse av den ennå, så ble det med et lite handlingsreferat denne gang. I skrivende stund ligger jeg etter med 20 (!) anmeldelser. Det gir meg fryktelig dårlig samivttighet. Jeg prøver å få til to - tre bokanmeldelser i uka, og de dagene jeg ikke legger ut noe så leser jeg, så tar meg aldri helt fri. Jeg leser fort og skriver fort, men leser enda fortere så da blir det sånn at man ligger litt etter, dessverre.

Ikke meningen at dette skulle bli langt, men enten har jeg skrivesperre og får frem bare noen få ord, ellers rabler jeg i vei. Det er ingen mellomting. Slik er det med alt jeg gjør. Det er enten eller. Og det er bare å lese mer til neste månedens bokanbefaling. Det ble ni bøker denne gang og håper jeg har lest mer til neste månedens bokanbefaling. Leste ofte tre bøker i uka før, nå er det en til to, av og til tre. Jeg vil gjerne få til tre bøker i uka på det jevne igjen. Vi får se hvordan det går ...

6 kommentarer:

 1. Du har lest mye og spennende ser jeg. Alltid Alice så jeg på film, og den var sterk, synes jeg. God film. Ha en fin lesemai.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Mye, og mye. Skulle ønske jeg leste enda mer for det er så mye jeg vil lese:) Men det får jeg ta igjen denne måneden:)

   Enig. Alltid Alice er en sterk film og boka er enda sterkere. Gjerne gi boka en sjanse selv om du allerede har sett filmatiseringen. Jeg foretrekker å lese bøkene først og se filmatiseringene senere så lenge jeg vet på forhånd at det er basert på en bok:) I dette tilfellet er Alltid Alice sterke på hver sin måte i boka og filmen:)

   Takk for det og i lige måde:)

   Slett
 2. Enten eller; slik kan jeg også være. Men jeg er sånn at jeg må skrive et innlegg om boka jeg har lest før jeg begynner på neste. Det er en greie jeg har for meg. Det samme er at jeg liker dårlig å lese flere bøker samtidig. Alltid Alice har jeg lest mye fint om. Har notert den opp på en liste jeg har laget over bøker jeg ønsker å lese. Ser at Berit (Beroene) skriver samleinnlegg over mange bøker; men alle har sitt opplegg, og det passer ikke for alle. Nå skal jeg se på Robinson. Jeg ser ikke mye på TV, men begynner jeg å se på serier mv, så er det vanskelig for meg å slutte. Ofte leser jeg litt innimellom når jeg ser på Robinson, det er mange langtekkelige sekvenser, og reklamen gidder jeg ikke se på.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er aldri noen mellomting har jeg funnet ut. Jeg også brukte å skrive anmeldelse av en bok rett etter jeg har lest boka, men siden jeg er noe redusert på grunn av formen så får jeg ikke gjort alt på samme måte som før lenger. Det ødelegger litt. Det ødelegger flyten, så derfor jeg ligger etter.

   Håper du får med deg Alltid Alice, for det er en god og realistisk bok og jeg venter spent på din mening hvis du bestemmer deg for å lese den.

   Jeg så bare de to første sesongene av Robinsonekspedisjonen og så gikk jeg lei. De reality seriene jeg ser nå er: Farmen, Åndenes makt, Anno og 71 grader nord. Ellers går det i krimserier og filmer. Mest skrekkfilmer, for å være ærlig, men de har jeg tross alt vokst opp med:)

   Kos deg med Robinsonekspedisjonen. Jeg leser en del mens jeg ser på TV jeg også for føler ofte jeg får med meg begge deler på en gang likevel. Tåler da litt distrasjon. Leser best med musikk på:)

   Kos deg med Robinsonekspedisjonen:)

   Slett
 3. Skal notere meg "Alltid Alice", har heller ikke sett filmen så den skal jeg også ta med meg. Jeg får ikke skrevet om alle bøkene jeg leser, og kjente at det stresset meg en periode. For min egen del fant jeg til slutt ut at jeg må ta det som det kommer. God lese/skriveuke til deg :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Fint å høre. Den er vel verdt å få med seg. Både boka og filmen:) Ja, det er ikke alltid man får gjort ting der og da i livet som vi ønsker. Før greide jeg å skrive anmeldelsene rett etter å ha lest bøkene, men siden formen er som den er så reduserer den meg litt og får ikke alltid gjort det jeg ønsker, og må utsette litt til tross for at jeg ikke liker tanken på det. Jeg liker å gjøre ting der og da, men nå må jeg bare ta det som det kommer. Liker ikke å være redusert og ligge etter med ting, men sånn er det for tiden.

   Håper at både du og Tone bestemmer dere for å lese Alltid Alice. Er spent på om dere kommer til å like den eller ikke:)

   Det samme ønskes deg:) Liker å besøke andre bokbloggere for å se hva dere leser og skriver:)

   Slett