17. januar 2015

Hvit som snø (Snøhvit, #2) av Salla Simukka - verdig oppfølger, men det var noe som manglet ...

Høyde, cirka en meter og åtti. Mørkebrunt, nesten svart hår. Lys, litt slitt jeans som så utvasket ut på den riktige måten sånn at det var lett å forstå at den var dyr og hadde sett slik ut da den ble kjøpt. Lys skjorte, muligens rutete? Lumikki var ikke helt sikker. Et sted mellom tjueto og tretti år. Vanskelig å si om menn som er guttete og mandige på samme tid.

Hovedpersonen er som Mikke Mus, som ufrivillig havner i det ene mysteriet etter det andre, og hun klarer ikke å ligge unna ...

Etter en hektisk periode med litt vel mye spenning, drar tenåringsjenta Lumikki Andersson til Praha alene for å komme seg unna lengsel, stressende dager og bare få litt tid for seg selv. Hun vil dra til et sted hvor hun ikke er kjent og klare seg alene. Føle seg selvstendig og bare være. Få en ferie fra andre og få litt tid for seg selv. Og Praha er ikke det verste stedet å dra til. Men ferien hennes blir alt annet enn avslappende. Når en jente går bort til henne og påstår at hun er hennes søster, blir Lumikkis rolige tilværelse snudd på hodet, og hun blir dratt inn i noe hun ikke kan ta avstand fra, for som vanlig er nysgjerrigheten hennes for stor. Og hun blir før hun vet ordet av det dratt inn i det ene og det andre, og nok et mysterie må oppklares. Samtidig må hun passe seg for en leiemorder som er ute etter å ta livet hennes til enhver pris uten at hun aner hvorfor ...

Hvit som snø er oppfølgeren av Rød som blod som jeg leste i fjor og Hvit som snø er bok to i Snøhvit - trilogien. Jeg likte forgjengeren Rød som blod godt for der var det mye som skjedde, det var intensitet og det var ikke vanskelig å ikke like karakterene og jeg håpet at Hvit som snø ville havne på samme nivå. På en måte gjorde den det, men samtidig ikke. Dessverre var ikke konseptet like intenst og interessant som den forrige boka i trilogien, og for det andre blir ting litt vel søkt og tilfeldig til at det blir "troverdig". Ting skjer litt for lett enkelte ganger.

Jeg likte godt at settingen var satt i Praha (har selv vært der to ganger) så det var ikke vanskelig å forestille seg byen mens jeg leste og det er en by med mye atmosfære i. Byen er både mystisk og vakker. Et ypperlig sted for en thriller. Og det er bare helt utrolig hvordan Lumikki klarer å havne opp i det ene problemet etter det andre uten å anstrenge seg. Hun har en evne til å blande seg opp i alt mulig uten at det er meningen ...

Dette blir en kort anmeldelse fra min side. Jeg vil gjerne være kortfattet når det gjelder oppfølgere i redsel for å røpe for mye eller noe som helst. Det er lettere å skrive lengre når det er førstebok eller enkeltstående bok det er snakk om. Så dette blir en kort anmeldelse av hensyn til de som vil lese trilogien, men som ikke har begynt ennå. Vil jo ikke si for mye. Men vil med dette si at Hvit som snø er en verdig oppfølger og jeg liker at Lumikki ikke har forandret seg. At hun er den hun er. Oppfølgeren hadde ikke samme intensitet som den forrige, men det er et fint mellomledd til neste bok. Håper jeg får sjansen til å lese tredje og siste bok også.
Bakpå:

Det var en gang en jente som hadde en hemmelighet ...
Andre del i den finske thriller-trilogien som tar verden med storm!
Rettigheter solgt til 47 land på rekordtid.

17 år gamle Lumikki trenger litt tid for seg selv. Hun planlegger derfor å tilbringe sommeren i Praha. Et stekende hett Praha, viser det seg.
Og den etterlengtende alenetilværelsen blir det brått en slutt på da hun blir oppsøkt av en jente som påstår at hun er søsteren hennes. Jenta heter Zelenka, og er både oppriktig og hemmelighetsfull på samme tid. Mens Lumikki prøver å nøste opp i hemmeligheter i sin egen familie, kommer hun i kontakt med med en underlig religiøs sekt - en sekt som hun snart skjønner er farligere enn hun haddde kunnet forestille seg. Denne sekten trues av en stor tragedie, og noen der ute har en hensikt å tjene store penger.
Zelenka er i livsfare, men det er Lumikki også. Den nådeløse heten holder byen i sitt klamme grep, og Lumikki må hele tiden være på vakt. Det er ikke lett å vite hvem hn kan stole på når de færreste ser ut til å ha hensikter som er rene og hvite som snø ...

Sagt om Rød som blod, første bok i Snøhvit-trilogien:

Sterk ungdomsthriller fra finsk stjerne
- VG

Fans of Nesbø and Larsson won't be disappointed

- Publisher's Weekly; starred review
Original tittel: Valkea kuin lumi 
Norsk tittel: Hvit som snø
Forfatter(e): Salla Simukka
Sjanger: spenning, thriller
Målgruppe: ungdom
Antall sider: 204
Forlag: Tammi
Norsk Forlag: Gyldendal
Utgitt: 2013
Min utgave: 2014 (Innbundet)
Lest: 10.01. - 13.01. 2015
Kilde: leseeksemplar/anmeldereksemplar
Plot:
4 (Mye action selv om det blir litt vel forutsigbart. Men mye fart i boka).
Tittel
:
3 (Vekker ikke særlig oppsikt, og ikke spesielt originalt heller. Men en grei nok tittel).
Omslag:
4 (Litt stilig og jeg liker kontrasten av svart og hvit).
Baksidetekst:
4 (Man vet på en måte hva man får, hverken mer eller mindre).
Persongalleri:
5 (Mange sterke personligheter som er litt interessante på hver deres måte).
Skrivemåte:
4 (Ikke like mye spenst og intensitet som forgjengeren, men ikke så langt i fra heller).
Favorittkarakter: Lumikki. Vi blir kjent med henne både på godt og vondt. Hun er heller ikke redd for å tabbe seg ut.
Slutten: 3 (Som forventet og alt for lett å gjette seg til, dessverre).
Høydepunkt: Sterke karakterer og utviklingen i karakterene. Og at settingen er i Praha.
Lavpunkt: Ikke like intens som forgjengeren.
Terningkast: 4
Leseutfordring: 100 bøker i løpet av 2015

5 kommentarer:

 1. Jeg har lest Rød som blod, og var spent på omtalen din av denne boken. Høres ut som den bygger på noen voldsomme tilfeldigheter, hvis hun treffer sin søster på et tilfeldig feriested, og det til og med er en leiemorder som også tilfeldigvis vet at hun er der?? Ja, ja... spørs om jeg følger opp denne serien. Hva sier du, er det sånn som jeg har tolket det?

  SvarSlett
  Svar
  1. Du har tolket det riktig, Tine og selv om jeg syns forgjengeren var bedre, anbefaler jeg at du fortsetter, for jeg har lyst til å lese hele trilogien selv om denne ikke traff helt på. Det ble litt for mye tilfeldigheter, men av og til er det vel lov i litteratur. God oppfølger som underholdning, men ikke mer enn det. Men jeg har i hvert fall lyst til å få med meg hele trilogien så jeg ser ikke bort i fra at jeg kommer til å lese neste bok også:)

   Slett
  2. Ps: Det med leiemorderen har en litt mer bekreftende og "realistsk" årsak til å være med i boka, men vil ikke røpe hvorfor. Derfor er jeg litt diffus i anmeldelsen, spesielt når det gjelder oppfølgere:)

   Slett
  3. Tenker jeg må se om andreboken kan komme min vei også :)

   Slett
  4. Gi den en sjanse:)

   Slett