20. januar 2015

Å våge livet en gang til (den overraskende nåden) av Per Arne Dahl - ingen bok for meg på noen måte

"En person uten nåde". Ikke rart at jeg grublet på hvordan jeg selv ville likt - eller snarere mislikt - å få den dommen. Å være uønsket, utstøtt, ja, nærmest en ikke - person. I dag vet jeg at de fleste har opplevd dette en eller flere ganger i livet. I familien, i vennekretsen, på arbeidsplassen eller gjennom media har svært mange opplevd å være uønsket. Barn har hatt følelsen av å være avvist av sine foreldre. Foreldre har opplevd å bli kalt de verste ting av sine rasende avkom. Og flere enn vi aner har erfart å bli frosset ut av vennekretsen eller bli ønsket bort fra en arbeidsplass.
Ikke alle bøker er innenfor interesseområdet ...

Forfatteren Per Arne Dahl er biskop og han er kanskje mest kjent for å ha vært tidligere stortingsprest. Han har gitt ut en del bøker før, og er også kjent for å ha vært spaltist i Aftenposten. Selv forbinder jeg ham mest med  intervjuet han hadde med Kronprinsesse Mette - Marit hvor hun satt barføtt. Et lite klipp av det vises i en video nederst i denne anmeldelsen.

Boka Å våge livet en gang til handler om det å reise seg igjen når livet er hardt (etter å ha blitt utfryst, er ufrivillig ensom osv ...) og bevare troen. Vise nåde, og prøve å være mer åpen mot andre. Vise varme og respekt for alle rundt oss. Boka tar også for seg at Per Arne Dahl vil gjerne gjøre gudstjenestene mer inspirerende enn at det lyder som tale/preiking. Han vil inspirere andre til å tro, føle seg velkomne, ha troen på seg selv og livet genrelt.

Først og fremst vil jeg si at jeg finnes ikke religiøs. Jeg er døpt og konfirmert (på grunn av tradisjon), men likevel er jeg ikke religiøs på noen som helst måte og troen er høyst fraværende. Jeg har ikke troen på sånt og det interesserer meg heller ikke. Det er ikke noen livsstil for meg. Jeg respekterer religiøse/personlige kristne så lenge de ikke prakker det over på meg for jeg er ikke interessert i å ha en tro, bare så det er sagt. Derfor opplevde jeg boka som litt tung, uinteressant og tørr. Det er en kort bok på bare 248 sider, men slet med den en stund før jeg ble ferdig med den for det var ikke noe tema for meg. Jeg er ikke så glad i selvhjelpsbøker generelt (kommer an på tematikken, selvsagt), men dette innholdet ble rett og slett for knusktørt for min del, og innholdet ga meg ingenting. Da oppleves lesing som et slit og jeg slet meg bokstavelig talt gjennom boka (jeg avbryter som kjent ikke bøker).

Det var med stor lettelse å bli ferdig med boka. Stygt å si det, men det er et slit når man leser en bok som ikke gir noe tilbake; hverken underholding, spenning eller lærdom. Per Arne Dahl vil så gjerne inspirere, men det funker ikke på meg på noen som helst måte. Da blir det veldig tamt og langdrygt å lese og boka ble ærlig talt lest i ganske små porsjoner. Jeg orket bare å lese noen få sider av gangen for det var andre bøker som fristet mye mer.

Per Arne Dahl skriver godt og kan å uttrykke seg, det er ikke det, men tematikken i Å våge livet en gang til interesserte meg ikke. Selv om jeg ikke fant noen glede i å lese denne boka, er jeg sikker på at andre vil gjøre det. Boka var bare ikke i mitt interesseområde og vi mennesker er jo så forskjellige.
Bakpå:

"Jeg liker denne boka. Fordi den børster støvet av et gammelt ord som "nåde", og en gammel tradisjon som gudstjenesten er. Begge skinner i denne boka, blender også, og gjør meg glad!"

NILS TERJE ANDERSEN, sogneprest i Vågsbygd menighet, Kristiandsand

Biskop Per Arne Dahl har gjennom et liv som prest og forfatter blitt en av våre mest folkekjære forkynnere. Dels fordi hans formidling preges av humor, varme og gode historier. Men også fordi så mange gjenkjenner dette i nær sagt alt han formidler: Nåde.

Kan dette gamle ordet virkelig overraske? Ja! Nådens effekt overrasker. Nåde over livene som de er, gir mot til å våge livet en gang til. I denne boken forteller kjærligheten og aksepten, tilliten og støtten, ærligheten og tilgivelsen - og alle deres venner - om hvor de kommer fra og hva de kan.

Per Arne Dahl bruker gudstjenestens oppbygging til å presentere "mannen som i to tusen år har invitert til 'surpriseparties' på husets regning" - slik at vi alle kan våge livet en gang til.

Originaltittel: Å våge livet en gang til (den overraskende nåden)
Forfatter(e): Per Arne Dahl
Sjanger: selvhjelpsbok, religion
Målgruppe: voksen
Antall sider:
248
Forlag:
Schibsted
Utgitt: 2014
Min utgave: 2014 (Innbundet)
Lest: 29.12.14 - 14.01. 2015
Kilde:
leseeksemplar/anmeldereksemplar
Plot:
1 (Kjedelig og tørt. Ingen interessant tematikk for min del).
Tittel:
1 (Ikke tiltrekkende for meg på noen måte, egentlig. Tittelen gjør meg bare skeptisk av en eller annen grunn).
Omslag:
2 (Småtamt bokomslag, men liker fargekombinasjonene).
Baksidetekst:
2 (Ble ganske sikker på med en gang at dette ikke er en bok for meg på noen måte).
Skrivemåte:
1 (Meget tørt og lite interessant. Ble ikke særlig inspirert på noen måte. Vil nok kanskje treffe andre med innholdet, men ikke meg).
Favorittkarakter:
Kan ikke dømmes siden dette er en selvhjelpsbok.
Slutten:
2 (Ikke noe tankevekkende, dessverre).
Høydepunkt:
At boka var veldig kort, men likevel opplevdes boka som tung å lese.
Lavpunkt:
Er ikke spesielt interessert i selvhjelpsbøker (kommer an på tematikken) eller religion, så sånn sett var boka litt slitsom å komme seg gjennom.
Terningkast:
1
Leseutfordring: 
100 bøker i løpet av 2015


Et lite klipp som viser Per Arne Dahl intervjue Kronprinsesse Mette - Marit:

4 kommentarer:

 1. Jeg kan se at denne boken kanskje ikke paset helt til deg. Men jeg tror kanskje den passer til meg :-)

  Jeg har blitt veldig flink til å avslutte bøker jeg ikke liker. Det var en kollega av meg som fikk meg i gang. Hun sa at hun leste max 30 sider før hun bestemte seg for om hun ville lese resten. Jeg er ikke så rigid, noen ganger har jeg kanskje lest halve boken og noen ganger bare ett par kapittel.
  Grunnen til at jeg avslutter dem er at jeg har så mange gode bøker rundt meg, i bokhyller, på biblioteket og i butikken - at jeg ikke vil bruke min dyrebare lesetid på dårlige bøker. Det blir ekstra tydelig nå siden jeg ikke klarer lese så mange timer som jeg brukte å gjøre. Da vil jeg at lesetimene mine skal være fylt av gode opplevelser :-)

  Ha en riktig fin dag, Ina!

  SvarSlett
  Svar
  1. Selv om vi stort sett har samme lesesmak er jeg sikker på at du vil like den mye bedre enn meg. Det var bare ikke min sjanger på noen som helst måte, dessverre ...

   Jeg klarer ikke å avbryte bøker, selv de som nesten tar livet av meg haha. Har mange gode bøker som venter på å bli lest jeg også, men tenker at jeg har ikke tid til å lese alle bøker i verden uansett hvor mye jeg leser så jeg tar meg tid til å lese ferdig bøker jeg ikke liker. Jeg liker å fullføre ting jeg har begynt på. Sånn er det bare. Og man kan ikke anmelde en bok man ikke har lest ferdig. Det blir for dumt. Så derfor holder jeg ut til siste side uansett hvor slitsom en bok kan være:)
   Men lesere jo er jo så forskjellige. Noen avbryter, mens andre ikke. Jeg klarer det ikke. Har ikke avbrutt en bok siden jeg var lita. Da hadde jeg mer samvittighet til å gjøre det, men det har jeg ikke nå lenger og jeg liker å utfordre meg selv både når det gjelder tålmodighet og fullføre ting.

   Ha en fin dag du også:) Men tror du kommer til å like boka Å våge en gang til bedre enn meg. Tror det er litt mer i din sjanger, men man vet aldri.

   Slett
 2. Denne fikk jeg ubedt fra forlaget, og tenker nok også at dette ikke er ei bok jeg i utgangspunktet ønsker å lese.. så vi får se. Er nok ikke helt i målgruppa, hvis ikke boka en dag kan falle inn under et et eller annet prosjekt jeg holder på med da..

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg også fikk den tilfeldig fra forlaget, men leser jo alt jeg får. Det er bare sånn jeg er:)
   Jeg var ikke helt i målgruppa jeg heller og det var heller ikke et tema som interesserte meg. Men den er i alle fall ferdiglest og nå slipper jeg å grue meg lenger til å lese den:)

   Slett