20. september 2014

Vær hos meg av Harlan Coben - spensten er der, men det blir altfor forutsigbart

"Du bare forsvant på egen hånd?"
"På en måte."
"Vel, politiet ville snakke med deg. Det vil de fortsatt."
"Jeg vet det," sa Megan. "Det er derfor jeg er kommet tilbake. Jeg trenger hjelp av deg."
Skjuler du noe for dine nærmeste?

Megan kunne ikke ha bedt om noe bedre: Hun har en mann hun er glad i, to friske unger og bor i et trivelig hus. På utsiden virker Megan som en vanlig kvinne og mor, men det ingen vet, til og med ikke hennes egen familie er at hun har hatt en fortid som hun både savner og som hun gjerne vil fortrenge. Men da hun en dag får en uventet telefon, blir tilværelsen snudd opp ned, og hun må ta et valg. Skal hun bare glemme fortiden eller skal hun oppsøke den? Er hun nødt til å slå sprekker på den fine familieidyllen hennes eller trenger noen å vite noe som helst om fortiden hennes? Dette gjelder ikke bare henne, men også andre mennesker hun en gang kjente. Hva bør hun gjøre? Oppsøke fortiden eller bare la det være?

Harlan Coben er en av verdens mest kjente thrillerforfattere, og han har jeg lest mye av oppgjennom årene. Noen bøker har jeg likt bedre enn andre, og forfattere kan ha sine oppturer og nedturer som oss alle andre. Etter å ha lest en del bøker av ham, begynner jeg å kjenne til formelen hans og da vet jeg omtrent hva jeg får. Noe betryggende. Har lest mange bøker av ukjente forfattere de siste årene og av og til gjør det godt å lese bøker av forfattere man kjenner til også. (Ja takk, begge deler). Men når man også leser av kjente forfattere, forventer man at de også skal komme med noe nytt. Bryte formelen og ta en overraskende vending, men det virker som om Coben i de siste årene har kjørt seg fast i sin egen oppskrift.

Misforstå meg ikke. Jeg liker måten han skriver på. Han skriver på en måte få andre thrillerforfattere gjør: det er fart i setningene hans og bøkene er lettleste. De er ikke så langtekkelige som mange thrillerbøker fort blir. Man må bare lese videre uansett om man har på følelsen av hvordan dette vil gå. Men bortsett fra det skulle jeg ønske at han fornyet seg noen hakk. Gjøre hva som helst. Hans typiske varemerke er familiemedlemmer som skjuler noe for hverandre, men samtidig prøve å beskytte dem. Det er spennende det, men skulle bare ønske at noe overrasket meg som de tidligere bøkene hans gjorde. Nå blir det på en måte litt for opplagt. Og jeg synes også at han var flinkere til å bygge opp karakterer før i tiden. Karakterer som var spennende og engasjerende å lese om. I denne boka brydde jeg meg ikke noe særlig om hva som hendte med noen av dem.

Selv om både Seks år og Vær hos meg har skuffet meg litt, har jeg likevel ikke tenkt å gi opp Coben, i hvert fall ikke ennå. Jeg vet han kan å skrive og sjokkere. Han må bare finne sitt gamle jeg igjen. Da han hadde både magi og overraskelser på lur. Da bøkene hans var umulige å legge fra seg og man tenkte på bøkene lenge etter de var ferdiglest. Har savnet litt av den gnisten i bøkene hans nå.

Vær hos meg ble dessverre ingen hit for meg, men heller fort glemt. Det er en av de få bøkene man blir glad for å ha ferdiglest i motsetning av å nyte. Istedet for å ta og føle på spenningen, var den stort sett fraværende. Håper med dette at Harlan Coben kommer sterkere tilbake. Jeg vet han kan bedre enn dette!

Bøkene: The Woods (I den skogen) og Hold tight (Hold tight) er fremdeles hans beste.
Bakpå:

Fortiden forsvinner aldri ...
Megan lever det gode liv i USA. Hun bor i et stort og elegant hus, har dyr bil, to vellykkede barn og en perfekt ektemann. Men om livet hennes virker feilfritt nå, er fortiden full av løgner. Få vet at hun en gang het "Cassie", og tjente til livets opphold som stripper. Men så forsvant en av hennes forbindelser sporløst. Det er sytten år siden. 
    Fremdeles forsøker førstebetjent Broome å løse saken. Hvert år besøker Broome mannens familie, som håper og tror han skal dukke opp igjen. Da Carlton Flynn blir borte på årsdagen for Greens forsvinning, setter det i gang en kjede av bevegelser. Hemmeligheter alle trodde var begravet for godt, stiger opp til overflaten og viser oss den mørke baksiden av den amerikanske drømmen.

     Tre mennesker gjemmer på hemmeligheter til og med deres nærmeste aldri ville mistenke. Og etter hvert som hver av dem stilles overfor den mørke siden av den amerikanske drømmen - forstadslivets kjedsomhet, fristelsens opphisselse, fortvilelsen og sulten som ligger på lur bak selv de peneste fasadene - vil de oppdage den harde sannhet at grensen mellom en type liv og et annet iblant kan være like tynt som et hjerteslag.

Harlan Coben følger opp fire førsteplasser på New York Times' bestselgerliste med en frittstående thriller i samme året som hans høyt elskede gjennombruddsromaner, Tilgi meg og Hold tett.
Original tittel: Stay close
Norsk tittel: Vær hos meg
Forfatter(e): Harlan Coben
Sjanger: thriller, spenning
Målgruppe: voksen
Antall sider: 367
Forlag: Dutton Adult
Norsk Forlag: Cappelen Damm
Utgitt: 2012
Min utgave: 2014 (Pocket)
Lest: 14.09. - 20.09. 2014
Kilde: leseeksemplar/anmeldereksemplar
Plot:
3 (Litt spennende, men ikke særlig originalt).
Tittel:
2 (Ikke spesielt fengende, men kanskje boka er verdt et forsøk)?
Omslag:
3 (Er ikke så begeistret over bokomslag med ansikt(er) på).
Baksidetekst:
4 (Man vil jo vite hva disse menneskene skjuler og om de har noe til felles eller ikke).
Persongalleri:
3 (Mange blir for a4, litt for pappfiguraktig. Jeg savnet mer liv i fleste av dem).
Skrivemåte:
3 (Jeg har lest mye av H. Coben oppgjennom årene. Og jeg vet at han kan bedre enn dette).
Favorittkarakter: Førstebetjent Broome. En fyr som ikke gir seg samme hva og det virker som han er en veldig tålmodig fyr.
Slutten: 2 (Altfor opplagt og dødt til å være en "overraskende" slutt).
Høydepunkt:
Han har et drivkraft i skrivingen selv om ikke alle plottene er like spennende. 
Lavpunkt: Det ble for tynt på mange måter og det ble for forutsigbart for min del. 
Terningkast: 2 
Leseutfordring: 100 bøker i løpet av 2014

Boktrailer:


Andre bøker jeg har anmeldt av Harlan Coben:

Caught
Ikke et ord
The woods
Seks år

Bøker jeg har lest av ham, men som jeg ikke har anmeldt av en eller annen grunn: (Det er jo noen år siden jeg leste dem).

Hold tight 
En venn av familien

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar