11. mai 2013

The fault in our stars av John Green - en bok som er vanskelig å beskrive

"That's the thing about pain," Augustus said, and then glanced back at me. "It demands to be felt."
Hvem sier at livet er en dans på roser?

Hazel er en 16 år gammel jente med kreftdiagnose. Hun isolerer seg ofte inne på rommet, noe som gjør foreldrene hennes meget bekymret og melder henne på en support - gruppe for ungdom som deler hennes tilværelse; ungdom med kreft. Hazel har ikke lyst, men skjønner hun ikke har noe valg. Å bli medlem av den samtale  gruppen viser seg å ikke være så dumt likevel. For der møter hun en fyr som tar henne med storm og forandrer tilværelsen hennes fullstendig.

Dette skal vissnok være en romansensasjon for ungdom nå for tiden, men også voksne har blitt bergtatte. En roman som har rørt hjertene til folk verden over. Det er sjelden jeg leser romaner som berører folk og enda sjeldnere leser jeg bøker som inneholder kreft. Hvorfor, det vet jeg ikke. Jeg har ikke noe i mot å lese slike bøker. Det har bare ikke vært naturlig eller hvordan jeg skal forklare det. Grunnen til at jeg valgte å lese The fault in our stars er at jeg har nesten ikke hørt om andre bøker det siste året av folk på youtube og bokbloggere. Jeg måtte selv lese og finne ut av hva som er så spesielt med denne boka.

Boka fikk meg ikke til å gråte. Hvis jeg tenker meg om er det ikke en eneste bok som har fått meg til det selv om jeg har lest en del triste og vemodige bøker oppgjennom årene. Men jeg blir bare aldri berørt på den måten. Misforstå meg ikke. Denne boka er fin og tankevekkende på mange måter, men den fikk bare ikke frem en eneste tåre hos meg selv om jeg likte hovedkarakterene godt og ville bare deres beste. Det som irriterte meg litt gjennom boka var måten Hazel og Augustus snakket med hverandre på. Det blir litt veslevoksent og påtatt til 16-17 åringer til å være. Dialogene føltes ikke helt naturlige ut for meg. Jeg tror på at selv de unge snakker om dype ting, slik som Hazel og Augustus gjør, men det var måten de ordla seg på som irriterte meg litt. Jeg tror på at de er såpass glade i hverandre at de stiller opp for hverandre uansett og det skjønner jeg. Som sagt, ikke alle dialogene mellom de to var helt troverdige. Men det er min mening om den saken.

The Fault in Our Stars er en fin, trist og tankevekkende roman både for ungdom og voksne.  Om det å være ung og ikke få ta en del valg selv som kanskje mange av oss tar for gitt. Selv om dette er en sterk og seriøs bok om et alvorlig tema, nådde den dessverre ikke helt hos meg. Men jeg er likevel glad for å ha lest den.
Bakpå:

#1 NEW YORK TIMES BESTSELLER

Despite the tumor - shrinking medical miracle that has bought her a few years, Hazel has never been anything but terminal, her final chapter inscribed upon diagnosis. But when a gorgeus plot twist named Augustus Waters suddenly appears at Cancer Kid Support Group, Hazel's story is about to be completely rewritten.

INSIGHTFUL, BOLD, IRREVERENT, AND RAW,
The Fault in Our Stars is award - winning John Green's most ambitious and heartbreaking work yet, brilliantly exploring the funny, thrilling and tragic business of being alive and in love.

"Damn near genius....Simpy devastating....Fearless in the face of powerful, uncomplicated, unironized emotion." - TIME

"A novel of life and death and the people caught in between. The Fault in Our Stars is John Green at his best. You laugh, you cry, and then you come back for more."
-Markus Zusak, bestselling and Printz Honor-winning author of The Book Thief
Originaltittel: The fault in our stars
Norsk tittel: Faen ta skjebnen
Forfatter(e)
: John Green
Sjanger: roman, sykdom, kreft
Målgruppe: Ungdom
Antall sider: 317
Forlag: Penguin Australia
Norsk Forlag: Gyldendal
Utgitt:
2012
Min utgave:

Lest:
28.04 - 09.05, 2013
Kilde:
Kjøpt
Plot:
5 (Endelig en seriøs bok for ungdom).
Tittel:
5 (Vakker tittel).
Omslag:
4 (Kan ikke si at jeg er fan av omslaget. Vet ikke hvorfor).
Baksidetekst:
4 (Nysgjerrigpirrende nok for meg).
Persongalleri:
4 (Ble godt kjent med hovedkarakterene, men de andre ble litt flate og kjedelige).
Skrivemåte:
4 (Ingen tvil om at John Green kan å skrive, men syns mye av dialogene ble tilgjort. Ikke helt overbevisende).
Favorittkarakter:
Augustus Waters. En original fyr kan man kanskje si ...
Slutten:
4 (Trist og vemodig, men sitter ikke langt nok inn i meg, dessverre).
Høydepunkt:
Augustus personlighet.
Lavpunkt:
Det ble ikke helt den store boka som jeg hadde håpet den ville være siden den har fått så mye oppmerksomhet.
Terningkast:
4
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2013  


Boktrailer


John Green leser fra boka


2 kommentarer:

  1. Fin og ærlig omtale, Ina. Synd at du ikke ble helt bergtatt,men en kan jo ikke like alt like godt heller :-)

    SvarSlett
  2. Takk, Silje:) Jeg ville bli bergtatt av dene boka som alle dere andre, men av en eller annen årsak så fikk jeg det ikke til:( Fin bok er det jo tross alt. Men den nådde meg bare ikke helt inn i hjerteroten:( Det er dessverre noe jeg ikke kan gjøre noe med:(

    SvarSlett