21. september 2011

M is for magic av Neil Gaiman - M er virkelig forkortelse for magisk!
The children did not play with the Jack-in-the-Box. And when they grew up and left the great house, the attic nursery was closed up and almost forgotten.

Almost, but not entirely, For each of the children, separately, remembered walking alone in the moon's blue light, on his or her own bare feet, up to the nursery. It was almost like sleepwalking, feet soundless on the wood of the stairs, on the threadbare nursery carpet. Remembered opening the treasure chest, pawing through the dolls and the clothes and pulling out the box.

Magisk novellesamling!


Det er litt vanskelig å omtale noveller, syns jeg. Det blir på en måte litt vanskelig på grunn av at det blir flere ting å forholde seg til. Det er ikke bare en start, midtdel og en slutt. Også er det så sjelden jeg leser noveller at jeg blir litt usikker på hvordan jeg i det hele tatt skal forklare boka. Det blir ikke det samme som å omtale en hel bok.

Men som dere allerede vet, så er dette en novellesamling med både korte og lengre historier skapt av Gaimans noe forskrudde fantasi. Han kan skrive alt mulig og likevel engasjere leseren. Gaiman kan skrive om alt og likevel bli tatt seriøs. Det er en unik egenskap. Novellene i boka består av forskjellige sjangre, litt horror, litt fantasy, litt humor. Det er noe for alle. Og jeg syns det er fint at det er både korte og lange historier.

Hvis jeg skulle velge tre favorittnoveller, er det vanskelig for mange av novellene er fantastisk på hver deres måte. Men de tre jeg likte aller, aller best var The stray cat (en rørende og smånifs historie. Fikk faktisk en liten tåre i øyekroken av den. Noe som skjer veldig sjeldent). Don't ask Jack (som er en enkel og kort novelle. Den har en creepy atmosfære som jeg liker veldig godt). Og den siste er selvfølgelig The Witch's Headstone som var en novelle som ble til den fantastiske boka Kirkegårdsboken som jeg leste i fjor. Morsomt å lese opphavet til den boka.

Jeg har ikke lest så veldig mye av Neil Gaiman tidligere, kun Coraline og Kirkegårdsboken. Coraline var så som så, men jeg elsket virkelig Kirkegårdsboken. Jeg likte den så godt at jeg bare måtte få tak i den engelske utgaven også. Gaimans skrivemåte er trollbindende og det er lett å komme inn i fortellingene. Det er lett å forestille seg det han skriver. Og denne novellesamlingen ga meg skikkelig lyst til å lese mer av ham. Spesielt American Gods og Neverwhere har jeg hatt lyst til å lese. Så ser ikke bort i fra å skaffe de bøkene en gang i fremtiden.  Skjønner hvorfor Gaiman er så populær. For han har jo som sagt en unik fortellermåte og det han skriver passer godt for både ungdom og voksne.

Før jeg avslutter omtalen vil jeg beklage for at den virker svært svevende og noe diffust, men å omtale en novellesamling uten å røpe for mye er litt vrient og jeg vil heller ikke rote til omtalen for mye. Jeg anbefaler absolutt denne novellesamlingen både til Neil Gaiman fans og for de som er nysgerrige på hans forfatterskap for historiene er noe for alle. En koselig og til tider litt uhyggelig lesing.

Bakpå

A sinister jack-in-the-box haunts the lives of children who owned it, a stray cat does nightly battle to protect his adopted family, and a boy raised in a gravedyard confronts the much more troubled world of the living in this wonderful book of short stories by master storyteller Neil Gaiman.

These eleven stories range from the scary to the whimsical, the fantastical to the humorous – each a different journey in which the reader encounters the rich and wonderful imagination of a writer who knows how to thrill and satisfy his audience.

Originaltittel: M is for magic

Norsk tittel: Ikke utgitt på norsk

Forfatter(e): Neil Gaiman

Sjanger: noveller

Målgruppe: Voksen/Ungdom

Antall sider: 472

Forlag: Bloomsbury

Utgitt: 2007


Min utgave: 2007 (Pocket)

Lest: 02.09 - 16.09 (2011)


Kilde: Kjøpt

Plot: 5

Tittel: 6

Omslag: 6

Baksidetekst: 5

Persongalleri: 5

Skrivemåte: 5

Slutten: -

Høydepunkt: En god del av historiene sitter igjen ennå.


Lavpunkt: Ikke stor fan av noveller, men Gaiman skriver såpass spesielt og engasjerende at man nesten glemmer at dette er en novellesamling. For første gang på lenge ble jeg faktisk skuffet over at novellesamlingen ikke var større.


Terningkast: 5

Leseutfordring: 100 Books In a Year Reading Challenge

4 kommentarer:

 1. Det er vanskelig å omtale en novellesamling, men jeg synes du klarte det med glans! Don't ask Jack og The witch's headstone har jeg i min novellesamling også - selv om det er en annen samling. Jeg har ikke lest dem ennå, men snart :-D

  SvarSlett
 2. rufsetufsa21:43

  Takk, Silje :) Jeg ble litt i tvil om at dette ble noe rotete og uforståelig :) Men er glad for at det ikke ble det.
  Don't ask Jack og The Witch's Headstone må du bare lese. Det er noe å glede seg til :) Hva heter novellesamlingen din?

  SvarSlett
 3. Den heter Coraline and other stories :-D

  SvarSlett
 4. rufsetufsa18:44

  Kanskje jeg skal få tak i den også siden jeg også likte M is for magic så godt :)

  SvarSlett