23. april 2008

Geralds Lek av Stephen King

Et ektepar drar til sommerhuset et sted i Maine. Der har de tenkt å nyte, freden, roen og ikke minst, hverandre. Jessies ektemann, Gerald, foreslår en sexlek. En fantasi han har lyst til å oppnå ved å binde Jessie fast til sengen med håndjern, i håp om å piffe opp ekteskapet skikkelig. Jessie går motvillig med på det, men midt underveis, ber hun ham om å slippe henne løs og stoppe denne leken, men Gerald gir seg ikke. Han tar ikke nei for et nei og det gjør til at Jessie ser rødt. Til slutt sparker hun ham av seg og han lander stygt på gulvet. Gerald dør og Jessie ligger fremdeles fastlås til sengen uten nøkkelen til håndhjernene. Der blir hun liggende, uten noen naboer på lange avstander og regner med at ingen er i sommerhusene sine så langt ute på sommeren. Den eneste som er i nærheten, er en hjemløs hund, som kommer seg inn i sommerhuset hennes, som er så sulten, at han begynner å spise av mannen hennes som ligger død på gulvet. Mens Jessie er redd for denne hunden, og det er ingenting hun kan gjøre for å stoppe henne. Snart preges hun av stemmer som tilhører mennesker fra fortiden og en kamp for å komme seg løs for å redde livet starter.

Stephen King er ikke en forfatter som svikter, ikke for min del, men det gjør han dessverre her. Tittelen og handlingen høres fengende ut og lurer på om det går an til å skrive en bok om bare en person, fastlås til en seng, er overhodet mulig. Det er det, men dessverre varer ikke interessen særlig lenge. Kanskje kan det ha med at jeg leste denne boka på norsk, selv om jeg foretrekker å lese King på originalspråket, men jeg fant ikke noen engelsk utgave av denne boken i bokhandelen jeg var i. Jeg kom tilfeldigvis over den. Men jeg tror ikke det er at det er på norsk som ødelegger alt, men også storyen. De første sidene er interessante og spennende, men så blir det på en eller annen grunn litt kjedelig og stusselig. Selv om boka bare består av 279 s, (overraskende få sider av King), så mener jeg den burde ha kortet ned enda mer, for denne fortellingen ville ha passet bedre som en novelle enn en roman. Dette ble overraskende nok for kjedelig. For monotont enn det jeg er vant av å lese fra skrekkmesteren selv.

Terningkast: 3

2 kommentarer:

  1. Anonym10:18

    Jeg har også lest boken, Jeg har også lest boken, men jeg synes langt fra at den er kjedelig. Må si at det utrolig bra skrevet om en så enkel handling, som han har klart å holde spennende gjennom hele boken. Jo mer du leser, jo mer spennende blir boken. Man drømmer seg veldig bort i handlingen, noe for min del er veldig viktig.

    SvarSlett
  2. lesereseren17:16

    hei anonym, ja jeg må si at hei anonym, ja jeg må si at den til tider var spennende og at det er godt gjort at han klarte å leve seg inn i en person som var lenket fast til en seng, men for min del syntes jeg det var en del kjedelige øyeblikk som dro ut boken litt for mye. Har lest bedre av ham, men jeg sier heller ikke at denne er den dårligste jeg har lest av ham, men den falt bare ikke helt i smak hos meg. Sånt skjer:)

    SvarSlett